Μην αγγίζετε αυτά τα σημεία του σώματος με άπλυτα χέρια

Συχνά το κάνουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε, όμως θα πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε ορισμένα σημεία του σώματος χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας, διαφορετικά μπορεί να μεταφέρουμε βακτήρια.
Μην αγγίζετε αυτά τα σημεία του σώματος με άπλυτα χέρια
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μην αγγίζετε αυτά τα σημεία του σώματος με άπλυτα χέρια. Κατά τα παιδικά σας χρόνια, η μητέρα σας πιθανώς κατέβαλε κάθε προσπάθεια να σας εκπαιδεύσει στην προσωπική καθαριότητα, με το πλύσιμο των χεριών σας να αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες.

Και αυτό επειδή κατά τη διάρκεια της μέρας αγγίζουμε ένα σωρό πράγματα που είναι γεμάτα βακτήρια.

Αν δεν τηρείτε σωστή υγιεινή, τα βακτήρια συσσωρεύονται στα χέρια σας και αυτό μπορεί εύκολα να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας, αν δεν προσέξετε.

Ποια είναι τα σημεία του σώματός σας που δεν θα πρέπει να αγγίζετε με βρώμικα χέρια; Τι γίνεται όταν το κάνετε;

Θα μιλήσουμε για όλα αυτά παρακάτω.

Γιατί είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας;

Η 15η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχτεί Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών από τη UNICEF. Η πρωτοβουλία αυτή γεννήθηκε από την ιδέα να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι τη σημασία του πλυσίματος των χεριών.

Η UNICEF έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ασθένειες που μεταδίδονται από το άγγιγμα μερικών σημείων του σώματος όταν δεν τηρείται σωστή υγιεινή.

άπλυτα χέρια

Ίσως πιστεύετε ότι τηρείτε την καλύτερη υγιεινή και ότι δεν διατρέχετε κίνδυνο επειδή δεν έρχεστε επαφή με τοξικά προϊόντα. Πριν αισθανθείτε σίγουροι, αναρωτηθείτε αν όλα όσα αγγίζετε είναι πραγματικά καθαρά.

Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικό υπολογιστή κάθε μέρα, τότε ίσως μεταφέρετε μικρόβια ανάμεσα στα πλήκτρα, την οθόνη και το στόμα σας. Μη νομίζετε ότι, επειδή το γραφείο σας είναι “καθαρό”, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Κάθε είδους μικρόβια μεταδίδονται μέσω του αέρα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 9 πεντάλεπτες υγιεινές συνήθειες.

1. Όχι με άπλυτα χέρια τα μάτια

Η όραση είναι μία από τις πιο πολύτιμες αισθήσεις που διαθέτουμε και για το λόγο αυτό μια μόλυνση των ματιών μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική.

Είναι συνηθισμένο να τρίβουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας και να βάζουμε σε αυτά τα δάχτυλά μας για να απομακρύνουμε κάποια βλεφαρίδα ή κάποιο ξένο σώμα. Ωστόσο το να αγγίζουμε τα μάτια μας με βρώμικα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις.

Τις περισσότερες φορές αγγίζουμε τα μάτια μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Μερικές από τις συστάσεις που θα πρέπει να ακολουθείτε πάντα είναι οι εξής:

  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας.
  • Να χρησιμοποιείτε ένα χαρτομάντιλο αν πρέπει να σκουπίσετε δάκρυα ή να απομακρύνετε κάποια βλεφαρίδα.
  • Να αποφύγετε τη χρήση κάθε είδους ξένου σώματος στα μάτια σας.

Φροντίδα των φακών επαφής

φακός σε μάτι
  • Δεν θα πρέπει ποτέ να αγγίζετε τα μάτια σας απευθείας με τα χέρια σας, εκτός αν τα έχετε πλύνει προηγουμένως με ουδέτερο σαπούνι και νερό.
  • Συνιστάται να μάθετε να αφαιρείτε τους φακούς επαφής πολύ προσεκτικά. Ζητήστε από έναν οφθαλμίατρο να σας δείξει το σωστό τρόπο να βάζετε και να βγάζετε τους φακούς επαφής.
  • Μην τρίβετε τα μάτια σας για κανένα λόγο, καθώς τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να τραυματιστούν.

Είναι πολύ συνηθισμένο να επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια εξαντλητική ημέρα στη δουλειά και να αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι που θέλετε να βγάλετε αμέσως τους φακούς επαφής σας. Δεν θα πρέπει ποτέ να παραλείπετε το πλύσιμο των χεριών σας σε καμία περίπτωση.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή το υγρό που χρησιμοποιούμε για τους φακούς επαφής μας δεν εξοντώνει όλα τα μικρόβια αλλά μονάχα τα επιφανειακά.

Όταν πλένετε τα χέρια σας πριν βγάλετε τους φακούς επαφής σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ουδέτερο σαπούνι και ζεστό νερό.

Τα υγρά σαπούνια τείνουν να αφήνουν στα χέρια ένα στρώμα χημικών ουσιών. Αυτό μπορεί να αφήσει κατάλοιπα στους φακούς επαφής σας. Με τον καιρό τα κατάλοιπα αυτά συσσωρεύονται και οι φακοί επαφής δεν διαρκούν τόσο καιρό όσο θα έπρεπε.

2. Όχι άπλυτα χέρια στην ευαίσθητη περιοχή

Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε να έχετε καθαρά χέρια πριν αγγίξετε την ευαίσθητη περιοχή.

Ο κίνδυνος του να αγγίζετε την ευαίσθητη περιοχή με βρώμικα χέρια είναι η μετάδοση μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους μολύνσεις.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ήδη υγρή και διαθέτει το δικό της οικοσύστημα. Η επαφή με άλλα βακτήρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γυναίκες είναι ότι συνηθίζουν να πλένουν την ευαίσθητη περιοχή με σαπούνι, νερό και υγρά κολπικού καθαρισμού.

Συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ελάχιστη ποσότητα σαπουνιού και νερού και να αποφεύγετε εντελώς τη χρήση υγρών κολπικού καθαρισμού.

3. Τα αφτιά

Ένα από τα σημεία του σώματός σας που δεν πρέπει να αγγίζετε (ή να ξύνετε) ποτέ με τα χέρια σας είναι το εσωτερικό των αφτιών σας. Μπορεί να προκληθούν εκδορές και με τον καιρό να προκύψουν μολύνσεις.

Καταρχάς να θυμάστε ότι το αφτί περιέχει κυψελίδα, της οποίας η λειτουργία είναι να εμποδίζει την είσοδο βακτηρίων σε αυτό.

Προσπαθείτε να μην αφαιρείτε όλη την κυψελίδα που βρίσκεται μέσα στο αφτί. Αν αισθάνεστε ότι τα αφτιά σας έχουν υπερβολική ποσότητα κυψελίδας, επισκεφτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, το γιατρό που ειδικεύεται στα συγκεκριμένα όργανα του σώματος.

Ο γιατρός θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε την περιττή κυψελίδα χωρίς προβλήματα και με ασφαλείς μεθόδους.

4. Όχι άπλυτα χέρια στο πρόσωπο

Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Ξέρουμε ότι αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι σχεδόν πάντα κάνουν άθελά τους, όμως προσπαθήστε να μάθετε να το αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’αυτό. Όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας, μεταφέρετε κατάλοιπα από τα χέρια σας σε αυτό.

γυναικα σε καθρέφτη

Αν δεν τηρείτε σωστή υγιεινή, οι πόροι του δέρματός σας μπορούν εύκολα να αποφραχθούν. Αυτό οδηγεί σε σπυράκια και κοκκινίλες στο πρόσωπό σας.

Η μόνη στιγμή που πρέπει να αγγίζετε το πρόσωπό σας είναι όταν το πλένετε και αφού έχετε πλύνει τα χέρια σας.

Όπως βλέπετε, το να αγγίζετε διάφορα σημεία του σώματός σας με βρώμικα χέρια μπορεί να οδηγήσει σε μικρά αλλά και σε μεγάλα προβλήματα.

Να προσέχετε και να το αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.