Πώς να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση στα παιδιά

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα. Καθώς προκαλεί την εμφάνιση σημαδιών στο δέρμα, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των παιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να υποστηρίξετε το παιδί σας με κάθε τρόπο αν υποφέρει από αυτήν την πάθηση.
Πώς να αντιμετωπίσετε την ψωρίαση στα παιδιά
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Virginia Martínez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ψωρίαση στα παιδιά είναι πολύ σπάνια. Πρόκειται για μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως άνδρες και γυναίκες. Συνήθως επηρεάζει το 2-3% του πληθυσμού. Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ψωρίαση στα παιδιά, ποια είναι τα συμπτώματά της, τους τρόπους αντιμετώπισης, και προτάσεις για την πρόληψή της.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι ένα φλεγμονώδες αυτοάνοσο δερματολογικό νόσημα. Το χαρακτηρίζουν το φολιδωτό δέρμα και η ερυθρότητα. Αν και δεν είναι μεταδοτική, ίσως είναι κληρονομική και χρόνια.

Κανονικά, ένα υγιές σώμα παράγει φυσιολογικά δερματικά κύτταρα κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Η ψωρίαση προκαλεί την γρήγορη αναπαραγωγή αυτών των κυττάρων, κάθε 15 ημέρες περίπου. Αυτό σημαίνει ότι τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται με τη μορφή πλακών στην επιφάνεια του δέρματος.

Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Όμως, εμφανίζεται συνήθως στους αγκώνες, στα χέρια, στο στομάχι, ή στην πλάτη.

Επιπλέον, είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Αν και εκδηλώνεται κυρίως σε ενήλικα άτομα, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, έτσι μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά.

Παράγοντες

Κοριτσάκι κοιτά το χέρι του

Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την εκδήλωση της ψωρίασης στα παιδιά.

Γενικά, ορισμένοι παράγοντες που είναι σε θέση να πυροδοτήσουν ένα ξέσπασμα ψωρίασης ή να τη χειροτερέψουν είναι οι εξής:

 • Λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς, ή μύκητες.
 • Τραυματισμοί στο δέρμα.
 • Ψυχολογικοί παράγοντες, κυρίως το άγχος.
 • Υπερβολική έκθεση στον ήλιο (εγκαύματα).
 • Έλλειψη ηλιακής ακτινοβολίας (κρύος καιρός).

Ψωρίαση στα παιδιά – Κλινική εκδήλωση

Η κλινική εκδήλωση της ψωρίασης στα παιδιά είναι συχνά η ίδια με αυτή στους ενήλικες. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένοι τύποι ψωρίασης στα παιδιά είναι:

 • Η ψωρίαση κατά πλάκας. Σε αυτή το δέρμα καλύπτεται από κόκκινους συνδέσμους με ασημένια λέπια. Αυτοί οι σύνδεσμοι εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, και τον κορμό. Μπορούν να επηρεάσουν επίσης μόνο το τριχωτό της κεφαλής.
 • Φλυκταινώδης ψωρίαση. Αυτός είναι ο συχνότερος τύπος σε παιδιά και ενήλικες νεαρής ηλικίας. Συνήθως, εκδηλώνεται μετά από μόλυνση με μικρές φυσαλίδες στον κορμό και τα άκρα. Μπορεί να επηρεάσει και το τριχωτό της κεφαλής.
 • Ανάστροφη ψωρίαση. Αν και εκδηλώνεται σπάνια στα παιδιά, αυτός ο τύπος ψωρίασης, γνωστός ως “παιδιατρική ψωρίαση”, περιλαμβάνεται σε αυτή την ομάδα.

Αντιμετώπιση της ψωρίασης στα παιδιά

Παιδί με φολίδες στο τριχωτό της κεφαλής

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/ην παιδίατρό σας αν υποπτεύεστε πως το παιδί σας υποφέρει από αυτή τη νόσο, ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με ψωρίαση, καθώς εκείνος/η μπορεί να σας δώσει την καλύτερη θεραπεία.

Αρχικά, θα πρέπει να δείτε έναν/μία γιατρό. Μόνο ο/η παιδίατρος θα μπορέσει να διαγνώσει την ψωρίαση. Από εκεί, θα σας δοθεί η σωστή θεραπεία. Γενικά, ο/η γιατρός ίσως συστήσει μια θεραπεία με τη χρήση ενυδατικών κρεμών ή άλλων τοπικών αλοιφών (όπως το σαλικυλικό οξύ).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι η ψωρίαση μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά με φολίδες στο δέρμα και να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, ειδικά αν έχει επεκταθεί η ψωρίαση. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε να ξεπεράσει και να αποδεχθεί το πρόβλημα, αλλά να το υποστηρίξετε και ψυχολογικά. Θα πρέπει να το βοηθήσετε να τονωθεί η αυτοεκτίμησή του.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι η θεραπεία θα το ωφελήσει και ότι ίσως εξαφανιστούν οι φολίδες και η δυσφορία, ακόμη και αν είναι χρόνια η ασθένεια.

Συμπέρασμα για την ψωρίαση στα παιδιά

Καθώς πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να το προκαλέσουν, είναι καλύτερο να δράσετε γρήγορα και να αποτρέψετε πιθανούς παράγοντες εκδήλωσης (άγχος, εγκαύματα, δερματικές βλάβες).

Εδώ έχουμε ορισμένες προτάσεις οι οποίες ίσως σας φανούν χρήσιμες:

 • Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο αφρόλουτρο ή σαπούνι σώματος. Επιπλέον, φροντίστε να το ξεβγάλετε καλά.
 • Καθώς το κρύο μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, ντύστε το παιδί σας με ζεστά ρούχα φτιαγμένα από φυσικές ίνες. Ειδικότερα, αυτά που προτείνονται περισσότερο είναι τα βαμβακερά.
 • Ακολουθήστε τη θεραπεία που θα σας δώσει ο/η γιατρός.
 • Πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε φυσική θεραπεία, ειδικά σε παιδιά, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό.
 • Να υποστηρίζετε πάντα το παιδί σας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.