Μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες: Ποιες είναι οι διαφορές;

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η μολυσματική ασθένεια σημαίνει το ίδιο πράγμα με τη μεταδοτική; Αν ναι, και ακόμα δεν ξέρετε την απάντηση, μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Εδώ θα σας πούμε τη διαφορά.
Μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες: Ποιες είναι οι διαφορές;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Αν και στην καθημερινή γλώσσα ο ένας ή ο άλλος όρος χρησιμοποιείται μερικές φορές εναλλακτικά, υπάρχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών. Ωστόσο, και οι δύο όροι έχουν επίσης τις ομοιότητές τους, δεδομένου ότι και οι δύο τύποι προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι μεταδοτικές ασθένειες θεωρούνται στην πραγματικότητα μολυσματικές, αλλά δεν είναι όλες οι μολυσματικές ασθένειες μεταδοτικές. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους έχει να κάνει με τη μετάδοση από επαφή από άτομο σε άτομο. Θα το εξετάσουμε αυτό λεπτομερέστερα παρακάτω.

Μολυσματικές ασθένειες

Ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως τα όργανα που προσβάλλονται, ο χρόνος εμφάνισής τους ή άλλα κριτήρια, υπάρχουν διάφορες ασθένειες: αυτοάνοσες, νευρολογικές, ενδοκρινικές, δερματικές, αιματολογικές, εγκυμοσύνης, εκφυλιστικές, νεοπλασματικές, μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για λοιμώδη νοσήματα για να αναφερθούμε σε αυτά που προκαλούνται από ένα παθογόνο που εισέρχεται στον οργανισμό, προκαλώντας μια σειρά αντιδράσεων. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μόλυνση.

Είδη λοιμώξεων

Μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες: Ποιες είναι οι διαφορές;
Οι ασθένειες έχουν διαφορετικές αιτίες και μπορεί να είναι μεταδοτικές ή όχι.

Με τη σειρά τους, οι λοιμώξεις μπορεί να είναι διαφόρων ειδών, ανάλογα με τους παθογόνους μικροοργανισμούς ή τα μικρόβια που τις προκαλούν- με αυτή την έννοια, διακρίνονται σε:

 • Βακτηριακές λοιμώξεις: Μερικά παραδείγματα αυτού του τύπου ασθενειών μπορεί να είναι η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα (β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος), γαστρεντερίτιδα (Campylobacter jejuni, E coli, Salmonella, Shigella ή Staphylococcus), πνευμονία (Haemophilus influenzae τύπου β (Hib) και Streptococcus pneumoniae) ή ωτίτιδα (Haemophilus influenzae (μη τυποποιήσιμη) και Streptococcus pneumoniae).
 • Ιογενείς νόσοι: προκαλούνται από ιούς όπως ο HIV, ο HPV, ο έρπης, η γρίπη, η μονοπυρήνωση, η επιπεφυκίτιδα.
 • Μυκητιάσεις: προκαλούνται από μύκητες, όπως Tinea pedis (πόδι του αθλητή), καντιντίαση, ασπεργίλλωση.
 • Παρασιτικές ασθένειες: Τέλος, υπάρχουν εμβόλια για λοιμώδεις και μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά, η τοξοπλάσμωση, η νόσος του Chagas, η λεϊσμανίαση, η ελονοσία.

Μορφή μετάδοσης

Τώρα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό με διάφορους τρόπους, μεταξύ αυτών αξίζει να γίνει διάκριση:

 • Μέσω του τσιμπήματος ενός εντόμου ή άλλου ζώου, που ονομάζεται “παράγοντας” (αυτή είναι η περίπτωση του δάγκειου πυρετού).
 • Κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής, όπως στη γαστρεντερίτιδα.
 • Μια ανοιχτή πληγή μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου για βακτηριακές δερματικές λοιμώξεις.
 • Επαφή με άρρωστο άτομο- αυτή είναι η περίπτωση που θα δούμε παρακάτω.

Μεταδοτικές ασθένειες

Όπως είδαμε, τα μεταδοτικά νοσήματα αποτελούν μια κατηγορία εντός των λοιμωδών νοσημάτων. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτό αποτελεί μια πρώτη, έστω και μερική, διαφορά μεταξύ τους.

Ομοίως, στην προηγούμενη ενότητα αναφέρθηκε επίσης ότι στις μεταδοτικές ασθένειες η μετάδοση γίνεται απευθείας μεταξύ των ατόμων, με την επαφή ενός αρρώστου με ένα υγιές άτομο.

Η ομοιότητα μεταξύ των λέξεων επαφή και μετάδοση, σε αυτό το πλαίσιο, μιλάει από μόνη της. Ωστόσο, πρέπει να γίνει ακόμη μια πρόσθετη διάκριση όσον αφορά τη μετάδοση αυτών των παθολογιών.

Η άμεση μετάδοση λέγεται ότι συμβαίνει όταν τα άτομα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω εκκρίσεων (βήχας ή φτέρνισμα), αν υπάρξει ανταλλαγή υγρών (σάλιο ή άλλα) ή με την επαφή ανοιχτών πληγών κ.λπ.

Η έμμεση μετάδοση συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο που ανήκει στο άρρωστο άτομο, για παράδειγμα, το πόδι του αθλητή μπορεί να μεταδοθεί με την κοινή χρήση παπουτσιών ή άλλων ειδών ένδυσης. Ορισμένα παραδείγματα μεταδοτικών ασθενειών, εκτός από αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι περιπτώσεις γρίπης και κρυολογήματος, ο ιός HPV, ο έρπης και η ηπατίτιδα Α, μεταξύ άλλων.

Ανακαλύψτε περισσότερα για την κατάσταση αυτή εδώ: Φυσικές θεραπείες για την άπνοια ύπνου

Μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες: Οι ομοιότητες και οι διαφορές

Στη συνέχεια, θα εμβαθύνουμε στις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών, σε σχέση με διάφορες πτυχές, όπως η θεραπεία, τα συμπτώματα και άλλα.

Αιτιογόνοι παράγοντες

Οι ίδιοι τύποι παραγόντων που έχουμε ήδη δει μπορούν να προκαλέσουν διάφορες μολυσματικές ή μεταδοτικές παθολογίες, αδιακρίτως. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο.

Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχουν βακτηριακές, μυκητιασικές, ιογενείς ή παρασιτικές μεταδοτικές λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο. Ωστόσο, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι μόνο λοιμώδης.

Αυτό ισχύει για ασθένειες όπως η χολέρα, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Vibrio cholerae. Η κύρια οδός μετάδοσης είναι η κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής, ενώ η άμεση μετάδοση από το ένα άτομο στο άλλο είναι σπάνια.

2. Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των μολυσματικών και των μεταδοτικών ασθενειών μπορεί επίσης να είναι παρόμοια. Στο εσωτερικό τους, υπάρχουν ορισμένα μη ειδικά ή γενικά συμπτώματα και άλλα πιο ειδικά.

Για παράδειγμα, σε αυτά που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια, εκδηλώνεται πυρετός και γενική κακουχία. Αυτό παρατηρείται εξίσου στην ιογενή γαστρεντερίτιδα και στην αμυγδαλίτιδα, με τη δεύτερη να είναι μεταδοτική, αλλά όχι την πρώτη.

3. Θεραπεία

Όπως και με τα συμπτώματα, συνήθως δεν υπάρχουν πολλές διαφορές μεταξύ μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών όσον αφορά τη θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εφαρμόζονται αντιβιοτικά, αντιϊκά ή αντιμυκητιασικά, εάν είναι βακτηριακής, ιογενούς ή μυκητιασικής προέλευσης, αντίστοιχα. Χορηγούνται επίσης άλλα φάρμακα, όπως αναλγητικά.

4. Πρόληψη

Μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες: Ποιες είναι οι διαφορές;
Ο εμβολιασμός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης των ασθενειών.

Στο θέμα της πρόληψης θα δούμε τις μεγαλύτερες διαφορές. Αν και ορισμένα μέτρα φροντίδας, όπως το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να είναι κοινά, υπάρχουν κάποια που είναι ιδιαίτερα.

Για παράδειγμα, το πλύσιμο των τροφίμων, το καλό μαγείρεμα πριν από την κατανάλωση, η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού στο δρόμο, η κατανάλωση μόνο αποσταγμένου νερού, μεταξύ άλλων, είναι μέτρα για την αποφυγή ορισμένων λοιμώξεων του πεπτικού συστήματος. Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η μετάδοση στην περίπτωση των μεταδοτικών ασθενειών γίνεται από άτομο σε άτομο, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

 • Στην περίπτωση ασθένειας, καλύπτετε με μαντήλι όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
 • Τα υγιή άτομα πρέπει να αποφεύγουν ή να μειώνουν την άμεση επαφή με άρρωστα άτομα.
 • Φορέστε γάντια και μάσκες αν πρόκειται να βρεθείτε με άρρωστα άτομα.
 • Μην μοιράζεστε σκεύη, ρούχα ή υποδήματα.
 • Απολυμαίνετε τα σκεύη, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους και τα στοιχεία που εκτίθενται σε υγρά και εκκρίσεις: τραπέζια, καρέκλες, πόρτες.
 • Χρησιμοποιείτε προφυλακτικά για να αποτρέψετε την εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
 • Τέλος, υπάρχουν εμβόλια για μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά.

5. Δημόσια υγεία

Στον τομέα της δημόσιας υγείας υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών όσον αφορά τις στρατηγικές αντιμετώπισης και ακόμη και την πιθανή κήρυξη έκτακτης ανάγκης υγείας, δεδομένου ότι οι μεταδοτικές ασθένειες μπορούν συχνά να εξαπλωθούν ταχύτερα.

Υγιεινή πάνω απ’ όλα

Η γνώση των διαφορών μεταξύ μολυσματικών και μεταδοτικών ασθενειών μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για να γνωρίζουμε πώς να ενεργήσουμε προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετάδοση τέτοιων ασθενειών. Με αυτή τη σειρά ιδεών, υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε.

Όλες όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την υγιεινή. Η υγιεινή όσον αφορά την καθημερινή μας ζωή, όσον αφορά την τροφή που τρώμε, τα αντικείμενα που αγγίζουμε, τη φροντίδα των παιδιών μας…. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε πιθανές αιτίες.

Στην περίπτωση αυτών των παθολογιών, οι παράγοντες που τις προκαλούν βρίσκονται εκτός του σώματός μας. Αλλά ακόμη και όταν μπορούν να βρουν τρόπους εισόδου, έχουμε επίσης πολλούς τρόπους να κλείσουμε τις πόρτες στις μολύνσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.