Το εμβόλιο HPV και η στοματική υγεία: Πώς σχετίζονται;

Οι ευεργετικές επιδράσεις του εμβολίου HPV θα μπορούσαν να επεκταθούν και στη στοματική υγεία. Θα σας ενημερώσουμε για τη σχέση μεταξύ αυτού του προληπτικού μέτρου και του καρκίνου του στόματος.
Το εμβόλιο HPV και η στοματική υγεία: Πώς σχετίζονται;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Η προληπτική δράση του εμβολίου HPV (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) στις αλλοιώσεις των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού είναι γνωστή, αλλά μπορεί να έχει και οφέλη για τη στοματική υγεία. Αρκετοί ερευνητές μελετούν επί του παρόντος αυτή τη σχέση. Μάθετε εδώ για το εμβόλιο HPV.

Τα εμβόλια HPV που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς και των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των σχετικών καρκίνων.

Και παρόλο που ο HPV προκαλεί στοματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για τη δράση του εμβολίου σε επίπεδο στόματος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίπτωση του καρκίνου HPV έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις σχετίζονται με έναν μόνο τύπο HPV υψηλού κινδύνου, τον HPV 16, ένα από τα στελέχη που καλύπτονται από τα εγκεκριμένα από τον FDA εμβόλια. Ακόμη και έτσι, τα φάρμακα αυτά δεν έχουν λάβει ειδική άδεια για την πρόληψη του καρκίνου του στόματος. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες συσχετίζουν αυτή την ανοσοποίηση με οφέλη για τη στοματική υγεία. Θα σας πούμε περισσότερα γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο.

Το εμβόλιο HPV

Τα εμβόλια HPV προστατεύουν από τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Τα μικρόβια αυτά είναι μια ομάδα περισσότερων από 200 συγγενικών ιών που προκαλούν διάφορες βλάβες σε όλο το σώμα.

Περισσότεροι από 40 τύποι HPV μεταδίδονται με άμεση σεξουαλική επαφή. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν δύο στελέχη που προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και περίπου 12 τύποι που προκαλούν καρκίνο, όπως καρκίνο του πρωκτού, του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του αιδοίου, του κόλπου και του στοματοφάρυγγα.

Σήμερα υπάρχουν τρία εμβόλια εγκεκριμένα από τον FDA που προστατεύουν από τη μόλυνση με ορισμένους τύπους HPV που προκαλούν ασθένειες:

 • Gardasil ®
 • Gardasil 9 ®
 • Cervarix ®

Και τα τρία προστατεύουν από τη μόλυνση με τους τύπους 16 και 18 του HPV, δύο από τα στελέχη υψηλού κινδύνου που προκαλούν περίπου το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και ένα μεγαλύτερο ποσοστό άλλων καρκίνων.

Το εμβόλιο Gardasil ® προστατεύει επίσης από τη μόλυνση με τους τύπους 6 και 11 του HPV, οι οποίοι προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Εν τω μεταξύ, το Gardasil 9 ®, που εγκρίθηκε το 2015, προστατεύει από τους ίδιους τέσσερις τύπους HPV με τον προκάτοχό του και από πέντε ακόμη τύπους (31, 33, 45, 52 και 58), οι οποίοι προκαλούν καρκίνο της μήτρας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Gardasil 9 ® είναι το μοναδικό εμβόλιο κατά του HPV που χρησιμοποιείται. Οι άλλες δύο παραλλαγές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες.

HPV vaccine oral health
Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι το εμβόλιο HPV έχει θετικές επιδράσεις στη στοματική υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Σε αναζήτηση της σχέσης μεταξύ του εμβολίου HPV και της στοματικής υγείας

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σε συνεργασία με ερευνητές από την Κόστα Ρίκα και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (INC) των Ηνωμένων Πολιτειών, διεξήγαγε μελέτες που έδειξαν ότι το εμβόλιο κατά των τύπων 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων -που χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας- ωφελεί επίσης τη στοματική υγεία.

Συγκεκριμένα, είναι σε θέση να παρέχει ισχυρή προστασία έναντι των λοιμώξεων του στόματος από τον ιό HPV, που σχετίζονται με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα και των αμυγδαλών. Για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του HPV και των στοματικών λοιμώξεων από τον HPV, αναλύθηκαν στοιχεία από 2.627 νεαρούς ενήλικες που συμμετείχαν σε μια έρευνα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συχνότητα της στοματικής λοίμωξης από τέσσερις τύπους HPV, συμπεριλαμβανομένων των δύο τύπων υψηλού κινδύνου που προκαλούν καρκίνο, ήταν 88% χαμηλότερη σε όσους είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του HPV από ό,τι σε όσους δεν είχαν λάβει.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο HPV που χρησιμοποιείται σήμερα μπορεί επίσης να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη στοματική υγεία. Θα μπορούσε να μειώσει τις στοματικές λοιμώξεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και, με αυτό, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Ορισμένα δεδομένα από τη μελέτη στις ΗΠΑ

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν δεδομένα NHANES από το 2011 έως το 2014 από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 33 ετών, επειδή ανήκαν στην πρώτη ομάδα στις ΗΠΑ που έλαβε το εμβόλιο.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα στοματικού διαλύματος που περιείχαν κύτταρα του στόματος από όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Εξέτασαν για την παρουσία 37 τύπων HPV, συμπεριλαμβανομένων των τύπων 6, 11, 16 και 18, οι οποίοι καλύπτονται από το εμβόλιο Gardasil®.

Η συχνότητα των στοματικών λοιμώξεων με αυτούς τους τέσσερις τύπους HPV ήταν 1,61% στους ανεμβολίαστους νεαρούς ενήλικες. Αντίθετα, στον εμβολιασμένο πληθυσμό ήταν μόνο 0,11%.

Η μείωση της συχνότητας του ιού στο στόμα που σχετίζεται με τον εμβολιασμό είναι 88%. Μεταξύ των ανδρών, η συχνότητα μόλυνσης από το στόμα με τους τέσσερις τύπους HPV ήταν 2,1% στους ανεμβολίαστους και 0,0% στα άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν χαμηλά, καθώς μόνο το 29,2% των γυναικών και το 6,9% των ανδρών της μελέτης είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου HPV πριν από την ηλικία των 26 ετών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε έναν ανεμβολίαστο πληθυσμό, περίπου 1 εκατομμύριο νέοι ενήλικες μπορεί να έχουν μόλυνση από το στόμα με έναν από αυτούς τους τύπους HPV του εμβολίου. Εάν όλοι αυτοί είχαν εμβολιαστεί, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί σχεδόν 900.000 από αυτές τις λοιμώξεις.

Η μελέτη για το εμβόλιο HPV στην Κόστα Ρίκα

Η μελέτη στην Κόστα Ρίκα διεξήχθη αρχικά για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ακολούθησε ανάλυση της αποτελεσματικότητάς του σε άλλες ανατομικές περιοχές, όπως η στοματική κοιλότητα.

Μεταξύ 2004 και 2005, συνολικά 7466 υγιείς γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών έλαβαν είτε το εμβόλιο HPV 16/18 είτε το εμβόλιο ηπατίτιδας Α. Ελήφθησαν στοματικά επιχρίσματα από 5.840 συμμετέχουσες, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά των λοιμώξεων από τον HPV του στόματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο είναι σε θέση να μειώσει τις λοιμώξεις από τον HPV 16 και 18 του στόματος σε ποσοστό άνω του 90% των συμμετεχουσών έως και τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό.

Ένας ολοένα και συχνότερος τύπος καρκίνου

Ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιπτώσεων καρκίνου του στοματοφάρυγγα, ο οποίος περιλαμβάνει τις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας, ανέρχεται σε περίπου 85.000 ετησίως και στα δύο φύλα παγκοσμίως. Οι άνδρες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από τη νόσο από ό,τι οι γυναίκες.

Παραδοσιακά, οι κακοήθεις αλλοιώσεις του στόματος και του λαιμού συνδέονταν με τη χρήση καπνού και αλκοόλ. Σήμερα, το 30% των καρκίνων στην περιοχή αυτή συνδέεται με τον HPV, που σχετίζεται με σεξουαλικές πρακτικές όπως το στοματικό σεξ.

Μάλιστα, τα τελευταία 20 χρόνια, το ποσοστό ανίχνευσης του HPV σε δείγματα όγκων από το στοματοφάρυγγα αυξήθηκε από 16% σε 70%. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι – τις επόμενες δεκαετίες – θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα που σχετίζεται με τον HPV από ό,τι καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα εμφανίζεται ταχύτερα μεταξύ των νεαρών λευκών ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σχετίζεται με τις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά τις τελευταίες δεκαετίες.

Συνεπώς, ο HPV αποτελεί παράγοντα κινδύνου που συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνου του στοματοφάρυγγα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο καρκίνος του στόματος μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος του στόματος;

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες για την ανίχνευση τυχόν σημείων στο στόμα που σχετίζονται με τον καρκίνο του στόματος. Ακολουθούν ορισμένα από τα συμπτώματα που θα αναζητήσει ο οδοντίατρός σας κατά τη διενέργεια μιας συνήθους στοματικής εξέτασης:

 • Πόνος στο στόμα που δεν υποχωρεί
 • Ελκώσεις ή πληγές που δεν επουλώνονται
 • Κηλίδες στον βλεννογόνο του στόματος
 • Μούδιασμα της γλώσσας ή άλλων περιοχών του στόματος
 • Ένα εξόγκωμα στο λαιμό
 • Δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία

Εάν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα στο στόμα σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ιδίως εάν επιμένουν για περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες.

Εάν ο επαγγελματίας εντοπίσει ύποπτα σημάδια, θα πραγματοποιήσει διάφορες εξετάσεις και συμπληρωματικές εξετάσεις για να καταλήξει σε ακριβή διάγνωση. Στην περίπτωση κακοήθους αλλοίωσης, όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι οι λοιμώξεις από HPV στο στόμα δεν δημιουργούν μόνο καρκίνο του στόματος. Η παρουσία του ιού στον βλεννογόνο του στόματος προκαλεί επίσης πληγές, εξογκώματα ή λευκωπές, υπερυψωμένες και μερικές φορές τριχωτές ή κουνουπιδοειδείς αναπτύξεις. Είναι σημαντικό ο οδοντίατρος να εξετάζει και να αξιολογεί αυτές τις αλλοιώσεις για την πιθανότητα κακοήθους μετασχηματισμού.

Φροντίζοντας τη στοματική σας υγεία με το εμβόλιο HPV

Το εμβόλιο HPV εφαρμόζεται για την πρόληψη των αλλοιώσεων που προέρχονται από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Επιπλέον, φαίνεται ότι παρέχει προστασία σε επίπεδο στόματος καταπολεμώντας τα στελέχη του ιού που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του στοματοφάρυγγα.

Και ενώ χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για τη σχέση αυτή, διατυπώνεται η άποψη ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των στοματικών λοιμώξεων από τον ιό HPV, οι οποίες, όπως είδατε, αποτελούν παράγοντα κινδύνου για κακοήθεις αλλοιώσεις στο στόμα.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα σε όλο το σώμα. Ωστόσο, η ύπαρξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι ένας απλός τρόπος μείωσης των κινδύνων. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να ολοκληρώνετε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του HPV.

HPV vaccine oral health
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, τα εμβόλια κατά του HPV μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στοματικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος.

Ποιος πρέπει να κάνει το εμβόλιο κατά του HPV;

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) υποστηρίζει το εμβόλιο κατά του HPV ως έναν αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο για τη μείωση του κινδύνου των στοματικών λοιμώξεων από τον HPV και των καρκίνων που μπορούν να προκαλέσουν.

Η ADA έχει εγκρίνει το εμβόλιο κατά του HPV για άτομα και των δύο φύλων ηλικίας 9 έως 45 ετών. Επομένως, δεν αποτελεί προληπτικό μέτρο μόνο για παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ανάλογα με τη χώρα και τον τύπο του εμβολίου, τα χρονοδιαγράμματα χορήγησής του ποικίλλουν. Τα παρακάτω συνιστώνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC):

 • Ιδανικά, χορηγείται στην ηλικία των 11-12 ετών: Χρειάζονται δύο δόσεις του εμβολίου HPV με διαφορά 6-12 μηνών. Χορηγείται τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια. Εάν τα εμβόλια χορηγηθούν σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών μεταξύ τους, θα χρειαστεί και τρίτη δόση.
 • Εάν ξεκινήσετε τη σειρά μετά την ηλικία των 15 ετών: Χρειάζονται τρεις δόσεις του εμβολίου HPV εντός έξι μηνών.

Όπως συμβαίνει με κάθε εμβόλιο, μετά τη χορήγηση μπορεί να εμφανιστεί πόνος ή ερυθρότητα στην περιοχή του βραχίονα που χορηγήθηκε με ένεση. Γενικά, ο ασθενής παρακολουθείται για 15 λεπτά για να αποκλειστούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καθημερινή του ρουτίνα.

Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί κατά του HPV, επικοινωνήστε με έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για κατάλληλη συμβουλευτική και για να ξεκινήσετε το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Εμβόλιο HPV για να φροντίσετε τη στοματική σας υγεία

Τα εμβόλια δεν είναι μόνο για την πρόληψη της ερυθράς, της ιλαράς και της γρίπης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του HPV παρέχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Βοηθά στην πρόληψη επικίνδυνων βλαβών των γεννητικών οργάνων, αλλά είναι επίσης ένα εργαλείο για τη φροντίδα της στοματικής υγείας. Η μείωση του κινδύνου στοματικών λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων μειώνει τις πιθανότητες να υποστείτε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Επομένως, μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές για να έχετε ενημερωμένους τους εμβολιασμούς σας και να φροντίσετε έτσι για όλη την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του στόματός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chaturvedi, A. K., Engels, E. A., Pfeiffer, R. M., Hernandez, B. Y., Xiao, W., Kim, E., … & Gillison, M. L. (2011). Human papillomavirus and rising oropharyngeal cancer incidence in the United States. Journal of clinical oncology29(32), 4294.
 • Gillison, M. L., Chaturvedi, A. K., & Lowy, D. R. (2008). HPV prophylactic vaccines and the potential prevention of noncervical cancers in both men and women. Cancer113(S10), 3036-3046.
 • Chaturvedi, A. K., Graubard, B. I., Broutian, T., Pickard, R. K., Tong, Z. Y., Xiao, W., … & Gillison, M. L. (2018). Effect of prophylactic human papillomavirus (HPV) vaccination on oral HPV infections among young adults in the United States. Journal of Clinical Oncology36(3), 262.
 • Herrero, R., Quint, W., Hildesheim, A., Gonzalez, P., Struijk, L., Katki, H. A., … & CVT Vaccine Group. (2013). Reduced prevalence of oral human papillomavirus (HPV) 4 years after bivalent HPV vaccination in a randomized clinical trial in Costa Rica. PloS one8(7), e68329.
 • Plummer, M., de Martel, C., Vignat, J., Ferlay, J., Bray, F., & Franceschi, S. (2016). Global burden of cancers attributable to infections in 2012: a synthetic analysis. The Lancet Global Health4(9), e609-e616.
 • Chaturvedi, A. K. (2012). Epidemiology and clinical aspects of HPV in head and neck cancers. Head and neck pathology6(1), 16-24.
 • Kreimer, A. R., & Chaturvedi, A. K. (2011). HPV-associated oropharyngeal cancers—are they preventable?. Cancer Prevention Research4(9), 1346-1349.
 • Koutsky, L. A., Ault, K. A., Wheeler, C. M., Brown, D. R., Barr, E., Alvarez, F. B., … & Jansen, K. U. (2002). A controlled trial of a human papillomavirus type 16 vaccine. New England Journal of Medicine347(21), 1645-1651.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.