Μπορεί η μούχλα στο σπίτι να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας;

Η υγρασία οδηγεί σε μούχλα στο σπίτι. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις κατασκευές και επίσης να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
Μπορεί η μούχλα στο σπίτι να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μούχλα στο σπίτι προκαλεί προβλήματα που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις δομικές βλάβες. Η μυρωδιά και οι λεκέδες στους τοίχους και τις οροφές είναι ιδιαίτερα αισθητές. Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος μύκητα μπορεί να γίνει η αιτία προβλημάτων υγείας μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η έκθεση σε υγρά και με μούχλα περιβάλλοντα οδηγεί σε αλλεργίες και αναπνευστικές ανεπάρκειες σε ορισμένα άτομα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει κρίση σε άτομα με άσθμα.

Τι ακριβώς είναι η μούχλα;

Όπως είπαμε παραπάνω, αυτός είναι ένας τύπος μύκητα που αναπτύσσεται τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Συνήθως εμφανίζεται σε περιοχές με υψηλή υγρασία, όπως στέγες ή τοίχους όπου διαρρέει νερό σε παράθυρα, σωλήνες ή σε οποιοδήποτε σημείο όπου υπάρχει συχνή επαφή με υγρά.

Ομοίως, αναπτύσσεται σε στοιχεία από χαρτόνι, προϊόντα ξύλου, γυψοσανίδες, χαλιά και χρώματα. Τα σπόρια επιπλέουν και εξαπλώνονται εύκολα στον αέρα. Στη συνέχεια, η μούχλα ευδοκιμεί και μεγαλώνει εάν το περιβάλλον είναι ζεστό και υγρό.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό  Environmental Health Perspectives, υπάρχουν περίπου 500 είδη μυκήτων που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένοι εσωτερικοί τύποι μούχλας είναι: κυανοφύκη, κυανή μούχλα και γκρίζα μούχλα.

έλεγχος για μούχλα
Ο έλεγχος του σπιτιού σας για υγρά σημεία είναι απαραίτητος για να απαλλαγείτε από μούχλα.

Τύποι μούχλας

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσα είδη μούχλας υπάρχουν στον κόσμο. Μερικοί ειδικοί δηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν 100.000, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι υπάρχουν 300.000 ή περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση, περίπου 500 έχουν αναγνωριστεί ως δυνητικά επιβλαβή για τους ανθρώπους. Από αυτά, τα πιο γνωστά είναι:

 • Το Alternaria ανήκει στο γένος των ασμυκητών μυκήτων και τείνει να αναπτύσσεται σε υγρά μέρη γύρω από το σπίτι, όπως το ντους ή κάτω από διαρροές ή νεροχύτες.
 • Το Aspergillus είναι ένα η μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί σε εσωτερικούς χώρους, σε τρόφιμα ή σε δομικά υλικά. Συχνά οδηγεί σε αλλεργίες και μπορεί ακόμη και να είναι τοξική και να οδηγήσει σε προβλήματα όπως πρήξιμο και δυσκολία της αναπνοής.
 • Το Cladosporium είναι ένας μύκητας που αναπτύσσεται τόσο σε κρύες όσο και σε ζεστές περιοχές. Συνήθως αναπτύσσεται σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες και προκαλεί επίσης αλλεργίες.
 • Το Penicillium έχει μπλε ή πράσινη επιφάνεια και βελούδινη υφή. Συνήθως αναπτύσσεται σε κτίρια ή σπίτια που έχουν υποστεί ζημιά από νερό και επίσης σε χαλιά, ταπετσαρίες και στρώματα. Η παρουσία του στο σπίτι αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών.
 • Το Acremonium είναι μια μούχλα με χαρακτηριστικό ροζ, γκρι, πορτοκαλί ή λευκό χρώμα. Συνήθως αναπτύσσεται σε περιοχές με προϊόντα για την συμπύκνωση υγραντήρων, δίσκοι αποχέτευσης και στεγανωτικά παραθύρων. Είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη, που σχετίζεται με ασθένειες του μυελού των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς μπαίνει η μούχλα στο σπίτι;

Τα σπόρια μούχλας υπάρχουν τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτά εισέρχονται σε ένα σπίτι μέσω παραθύρων, ανοιχτών θυρών, αεραγωγών ή συστημάτων κλιματισμού και θέρμανσης.

Μπορεί επίσης να κολλήσουν σε αντικείμενα, όπως ρούχα και παπούτσια, και στη συνέχεια να γλιστρήσουν στο εσωτερικό με το άτομο που τα φοράει. Επίσης, συχνά βρίσκονται στη γούνα ενός κατοικίδιου ζώου. Η μούχλα θα αναπτυχθεί εάν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες υγρασίας μέσα σε ένα σπίτι. Διαφορετικά δεν θα προκαλέσει προβλήματα.

Μούχλα στο σπίτι και προβλήματα υγείας

Η παρουσία μούχλας στο σπίτι δεν είναι συνήθως πρόβλημα εκτός εάν τα σπόρια έρθουν σε επαφή με υγρούς χώρους και αρχίσουν να μεγαλώνουν. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία όταν συμβαίνει αυτό, ειδικά εάν οι κάτοικοι ενός σπιτιού έχουν προϋπάρχουσες καταστάσεις αναπνευστικού ή ανοσοποιητικού συστήματος.

Πιθανές αλλεργίες

Η ανάπτυξη μούχλας στο σπίτι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των ατόμων με αλλεργίες. Συγκεκριμένα, προκαλεί συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, κνησμό σε μύτη και λαιμό, φτέρνισμα, υδαρή μάτια και υπερβολική βλέννα.

Επίσης, η μεγάλη έκθεση σε μούχλα ή υγρασία φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος και ρινίτιδας. Τουλάχιστον σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy.

Αυξημένος κίνδυνος αναπνευστικής νόσου

Επίσης, η μούχλα σχετίζεται με άλλες ασθένειες της αναπνευστικής φροντίδας εκτός από τις αλλεργίες. Η έρευνα που αναφέρεται στο περιοδικό Environmental Health διαπίστωσε ότι η υγρασία και η μούχλα στην κατοικία αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως η βρογχίτιδα και επίσης:

 • Αλλεργική κυψελίτιδα
 • Χρόνια ρινοκολπίτιδα
 • Ιγμορίτιδα
 • Προβλήματα της κατώτερης αναπνευστικής οδού σε υγιή παιδιά

Ασπεργίλλωση και μούχλα στο σπίτι

Η επαφή με τη μούχλα Aspergillus μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή ασθένεια γνωστή ως ασπεργίλλωση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή λοίμωξη που μπορεί ακόμη και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Τα συμπτώματά του κυμαίνονται από χρόνιο βήχα έως βήχα και αιμορραγία, πυρετό, συριγμό και απώλεια βάρους. Θα μπορούσε επίσης να εκδηλωθεί ως:

 • Πόνος στα οστά
 • Πόνος στο στήθος
 • Κρυάδες
 • Μείωση του όγκου των ούρων
 • Πονοκέφαλοι
 • Αναπνευστική ανεπάρκεια
 • Πρόβλημα όρασης
 • Δερματικές βλάβες
ελεγχος αναπνοής
Η ασπεργίλλωση είναι μια σοβαρή πνευμονοπάθεια που προκαλείται από μύκητες από μούχλα και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πώς να αποτρέψετε προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη μούχλα στο σπίτι

Φυσικά, υπάρχουν πολλά μέτρα για την πρόληψη της μούχλας και την αποφυγή του κινδύνου για την υγεία σας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να εξασφαλίσετε καθαρούς, αεριζόμενους και χωρίς υγρασία χώρους. Από αυτήν την άποψη, ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) προτείνει την αναζήτηση ενός επιπέδου υγρασίας κάτω του 60%.

Άλλες συστάσεις είναι:

 • Διορθώστε τυχόν διαρροές και στεγνώστε αμέσως τυχόν διαρροές νερού.
 • Εγκαταστήστε έναν αφυγραντήρα για να μειώσετε την υγρασία του εσωτερικού χώρου.
 • Ανοίξτε τα παράθυρα για να επιτρέψετε την κυκλοφορία του αέρα.
 • Αποφύγετε το στέγνωμα των ρούχων σε εσωτερικούς χώρους.
 • Αδειάστε και αερίστε τα ντουλάπια, ειδικά αν δεν τα χρησιμοποιείτε συχνά.
 • Καθαρίζετε τακτικά όλες τις επιφάνειες που είναι ευαίσθητες σε μούχλα, όπως τοίχους, οροφές, έπιπλα κ.λπ.
 • Χρησιμοποιήστε προϊόντα κατά της μούχλας για να απολυμάνετε το μπάνιο και άλλα δωμάτια που εκτίθενται σε υγρασία.
 • Καλέστε έναν επαγγελματία για να λύσετε τυχόν δομικά προβλήματα που διευκολύνουν την παρουσία μούχλας.

Η συμβουλή γιατρού είναι σημαντική όταν υπάρχει μούχλα στο σπίτι

Η έκθεση σε μούχλα δεν προκαλεί πάντα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι να την αποτρέψουμε εντελώς. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε συμπτώματα αλλεργιών ή αναπνευστικές ανεπάρκειες. Δεν πρέπει να τα αγνοήσετε, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Λάβετε υπόψη ότι η μούχλα δεν είναι πάντα η αιτία της ασθένειας, αλλά μπορεί να επιδεινώσει άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις. Επομένως, πρέπει να ακολουθήσετε τις συστάσεις ενός επαγγελματία για να λύσετε τυχόν προβλήματα υγρασίας το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Basic Facts about Mold and Dampness. (August 11, 2020). Centers for Disease Control and Prevention.
  Available in https://www.cdc.gov/mold/faqs.htm
 • Weinhold B. A spreading concern: inhalational health effects of mold. Environ Health Perspect. 2007;115(6):A300-A305. doi:10.1289/ehp.115-a300
 • Meena M, Gupta SK, Swapnil P, Zehra A, Dubey MK, Upadhyay RS. Alternaria Toxins: Potential Virulence Factors and Genes Related to Pathogenesis. Front Microbiol. 2017;8:1451. Published 2017 Aug 8. doi:10.3389/fmicb.2017.01451
 • Bandres MV, Modi P, Sharma S. Aspergillus Fumigatus. [Updated 2020 Aug 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482464/
 • Bensch K, Braun U, Groenewald JZ, Crous PW. The genus Cladosporium. Stud Mycol. 2012;72(1):1-401. doi:10.3114/sim0003
 • Egbuta MA, Mwanza M, Babalola OO. Health Risks Associated with Exposure to Filamentous Fungi. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(7):719. Published 2017 Jul 4. doi:10.3390/ijerph14070719
 • Schell WA, Perfect JR. Fatal, disseminated Acremonium strictum infection in a neutropenic host. J Clin Microbiol. 1996;34(5):1333-1336. doi:10.1128/JCM.34.5.1333-1336.1996
 • Mendell MJ, Mirer AG, Cheung K, et al. Health effects associated with dampness and mould. In: WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Dampness and Mould. Geneva: World Health Organization; 2009. 4. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK143940/
 • Thacher JD, Gruzieva O, Pershagen G, et al. Mold and dampness exposure and allergic outcomes from birth to adolescence: data from the BAMSE cohort. Allergy. 2017;72(6):967-974. doi:10.1111/all.13102
 • Sharma BB. Molds and the lungs. Lung India. 2010;27(4):194-195. doi:10.4103/0970-2113.71937
 • Fisk WJ, Eliseeva EA, Mendell MJ. Association of residential dampness and mold with respiratory tract infections and bronchitis: a meta-analysis. Environ Health. 2010;9:72. Published 2010 Nov 15. doi:10.1186/1476-069X-9-72

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.