Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προβλήματα όρασης

Τα προβλήματα όρασης περιορίζουν αρκετά όσους υποφέρουν από αυτά. Παρότι αποτελούν πολύ συχνό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά τεχνολογικά βοηθήματα.
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προβλήματα όρασης

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)η τύφλωση και τα προβλήματα όρασης επηρεάζουν τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Από αυτά, το 1 δισεκατομμύριο έχει ένα αποτρέψιμο πρόβλημα όρασης ή ένα το οποίο δε γνωρίζει πώς να το διαχειριστεί.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης ότι αυτές οι παθήσεις επηρεάζουν συνήθως άτομα σε χώρες με μικρά και μεσαία εισοδήματα, γυναίκες, ηλικιωμένους, και μειονότητες. Αυτό επιβεβαιώνει τη σύνδεση ανάμεσα σε αυτό το πρόβλημα και τις δυσκολίες ή την αδυναμία έγκαιρης πρόσβασης σε μία κατάλληλη θεραπεία.

Τι είναι τα προβλήματα όρασης;

Δεν υπάρχει ομοφωνία στον ορισμό των προβλημάτων όρασης. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν διαφορές σχετικά με τα όρια που διαχωρίζουν τα προβλήματα από την αναπηρία. Παρόλα αυτά, ένας από τους πιο δημοφιλείς ορισμούς είναι αυτός που θα μοιραστούμε μαζί σας στη συνέχεια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο όρος “προβλήματα όρασης” θα πρέπει να χρησιμοποιείται γενικά για άτομα με πλήρη τύφλωση και άτομα με σημαντικά προβλήματα. Έτσι, καλύπτονται τα σοβαρά προβλήματα όρασης, ανεξάρτητα από την αιτία πρόκλησης.

Έτσι, η έννοια συμπληρώνεται σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα πρέπει να προκαλεί περιορισμούς στην εκτέλεση ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα, τη γραφή, τον προσανατολισμό, και την κίνηση. Επίσης, τύφλωση είναι οποιαδήποτε μορφή προβλήματος όρασης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης απώλεια όρασης.

Τυφλό άτομο διασχίζει το δρόμο
Η τύφλωση είναι μια πάθηση που δυσκολεύει την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, στις μέρες μας, τα άτομα που επηρεάζονται έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη.

Ποια είναι τα αίτια;

Τα κύρια αίτια των προβλημάτων όρασης και της τύφλωσης είναι ο καταρράκτης, η αμετρωπία, το τράχωμα, η oγκοκερκίαση ή τύφλωση των ποταμών, το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με το γήρας. Παρακάτω, σας τα εξηγούμε λεπτομερώς:

 • Καταρράκτες. Θεωρούνται η κύρια αιτία τύφλωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί το 43% των περιπτώσεων και οφείλονται στην απώλεια διαφάνειας των φακών.
 • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες. Εμφανίζεται συχνά στα άτομα που δε μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το σάκχαρό τους. Αυτό οδηγεί σε σταδιακή τύφλωση εξαιτίας μικρών αιμορραγιών στο μάτι.
 • Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με το γήρας. Η δεύτερη αιτία προβλημάτων όρασης στις ανεπτυγμένες χώρες. Αρχικά προκαλεί θολή κεντρική όραση. Όμως, αν προχωρήσει, μπορεί να μετατραπεί σε τύφλωση.
 • Γλαύκωμα. Αποτελεί περίπου το 15% των περιπτώσεων προβλημάτων όρασης παγκοσμίως. Οδηγεί σε απώλεια περιφερικής όρασης εξαιτίας της αυξημένης πίεσης στο μάτι.
 • Τράχωμα. Μια λοίμωξη που επηρεάζει και τα δύο μάτια. Είναι η κύρια αιτία μολυσματικής τύφλωσης. Εμφανίζεται συχνά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Αμετρωπία. Οι μορφές της περιλαμβάνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία, και τον αστιγματισμό. Πρόκειται για την ανικανότητα του ματιού να εστιάσει σε εικόνες αντικειμένων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα λόγω δυσαναλογίας μεταξύ του μήκους του ματιού και της δύναμης του.
 • Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Αυτή η πάθηση επηρεάζει την περιφερική όραση και την ικανότητα να βλέπουμε στο σκοτάδι. Περιλαμβάνει διάφορες χρόνιες κληρονομικές οφθαλμικές διαταραχές.

Προβλήματα όρασης: Ανίχνευση, βαθμοί, και τύποι

Τα προβλήματα όρασης ανιχνεύονται σε έναν έλεγχο με έναν/μία οφθαλμίατρο. Ομοίως, θα πρέπει να δείτε έναν/μία ειδικό αν έχετε δυσκολία στην ανάγνωση, στο να βλέπετε αντικείμενα κοντά ή μακριά, ή να βλέπετε εικόνες καθαρά, ή αν έχετε επιπεφυκίτιδα, ή εκκρίσεις από τα μάτια.

Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί για τα προβλήματα όρασης, ανάλογα με την οξύτητα των οφθαλμών του ατόμου:

 • Ήπιος: Λιγότερο από 50% οπτική οξύτητα
 • Μέτριος: Λιγότερο από 33% οπτική οξύτητα
 • Σοβαρός: Λιγότερο από 10% οπτική οξύτητα
 • Τύφλωση: Όταν οι τιμές που καταγράφονται στην αξιολόγηση είναι μικρότερες του 1%

Από την άλλη, από λειτουργικής, και συχνά νομικής πλευράς, η κατηγοριοποίηση είναι η εξής:

 • Μερική: Όταν επηρεάζεται σοβαρά το ένα μάτι ή μερικώς και τα δύο.
 • Πλήρης: Ακόμη και με απώλεια όρασης στα δύο μάτια, επιτυγχάνεται οπτική οξύτητα του 0,1%.
 • Απόλυτη: Αν η οπτική οξύτητα δεν ξεπερνά το 0,1%.
Άτομο διαβάζει με τη μέθοδο Μπράιγ
Το σύστημα Μπράιγ είναι ανεκτίμητο για τα άτομα με τύφλωση.

Οι ανάγκες ενός ατόμου με προβλήματα όρασης

Ευτυχώς, ένα άτομο με προβλήματα όρασης μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα βοηθήματα για να ανταπεξέλθει καλύτερα στην πάθησή του. Για τον προσανατολισμό και την κίνηση εκτός σπιτιού, μπορεί να καταφύγει στα λευκά μπαστούνια, στους σκύλους οδηγούς, και πλέον, σε τεχνολογικά εργαλεία όπως ένα GPS με εφαρμογές για άτομα με προβλήματα όρασης.

Για την οπτικοποίηση αντικειμένων και, ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος, είναι καλή ιδέα οι ασθενείς να χρησιμοποιούν καλύτερο φωτισμό ή συσκευές με μεγεθυμένες γραμματοσειρές, μεγεθυντικούς φακούς, και γυαλιά υψηλής δύναμης. Αν ένα άτομο είναι τυφλό, η μέθοδος Μπράιγ είναι πολύ αποτελεσματική για το διάβασμα.

Για προφανείς λόγους, το άτομο θα πρέπει να προσαρμόσει το σπίτι του ανάλογα με τα προβλήματα όρασης. Ομοίως, στην εποχή μας, υπάρχουν όλο και περισσότερα αποτελεσματικά βοηθήματα, όπως προβολείς επαυξημένης πραγματικότητας και έξυπνα γυαλιά για άτομα με τύφλωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gómez-Ulla, F., & Monés, J. (Eds.). (2005). Degeneración macular asociada a la edad. Prous Science.
 • Vinores, S. A., Küchle, M., Derevjanik, N. L., Henderer, J. D., Mahlow, J., Green, W. R., & Campochiaro, P. A. (1995). Blood-retina1 barrier breakdown in retinitis pigmentosa: light and electron microscopic immunolocalization. Histology and histopathology.
 • Escudero, J. C. S. (2011). Discapacidad visual y ceguera en el adulto: revisión de tema. Medicina UPB, 30(2), 170-180.
 • Cedeño, María Leonila García, Inger Solange Maitta Rosado, and Karina Gissela Rivera Loor. “Characterization of the Visual Disability and Its Relation with the Resilience.” International research journal of management, IT and social sciences 5.2 (2018): 32-40.
 • Sarabia, César Pineda, Xóchitl Josefina Zarco Vite, and María Luisa Ruiz Morales. “Retinopatía diabética, una complicación descuidada.” Atención Familiar 25.2 (2018): 83-85.
 • Weinreb, Robert N., et al. “Primary open-angle glaucoma.” Nature Reviews Disease Primers 2.1 (2016): 1-19.
 • Silva, J. N., et al. “TRACOMA: FASES CLÍNICAS E FORMAS DE DIAGNÓSTICOS.” International Journal of Parasitic Diseases 1 (2018).
 • Osorio Illas, Lisis, et al. “Prevalencia de baja visión y ceguera en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina General Integral 19.5 (2003): 0-0.
 • Arroyo, Nicole, et al. “El Modelo dual de reconocimiento de la palabra en el Sistema Braille.” CienciAmérica 8.1 (2019): 90-104.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.