Ανακαλύψτε το μύθο για το δόντι του Βούδα και το ναό

Το δόντι του Βούδα βρίσκεται στο ναό Sri Dalada Maligawa. Εκεί, δέχεται πολυάριθμες προσφορές και αποτελεί το επίκεντρο των τελετών. Είναι το αντικείμενο ενός πολύ ενδιαφέροντος θρύλου.
Ανακαλύψτε το μύθο για το δόντι του Βούδα και το ναό
Maria Alejandra Morgado Cusati

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφίας Maria Alejandra Morgado Cusati.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Ο Sri Dalada Maligawa ή Ναός του δοντιού του Βούδα είναι ένα αρχιτεκτονικό συγκρότημα που βρίσκεται στην πόλη Κάντι, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα ιερό που φυλάει ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια του Βουδισμού: το δόντι του Βούδα και πιο συγκεκριμένα τον αριστερό κυνόδοντα. Προσελκύει χιλιάδες πιστούς και τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Το λείψανο αυτό, το οποίο έχει μέγεθος μόλις 2,5 εκατοστά, είναι ηλικίας άνω των 2.500 ετών. Στην πραγματικότητα, πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες έχουν ειπωθεί. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές.

Ο θρύλος για το δόντι του Βούδα

Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο Γκαουτάμα Βούδας πέθανε το 483 π.Χ., το σώμα του αποτεφρώθηκε και η τέφρα του στη συνέχεια μοιράστηκε σε τέσσερις διαφορετικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Εκεί, χτίστηκαν διαφορετικοί ναοί για τη λατρεία του μοναχού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας από τους μαθητές του βρήκε ανάμεσα στις στάχτες ένα κομμάτι που δεν κάηκε: ένα δόντι του Βούδα. Πεπεισμένος ότι επρόκειτο για αντικείμενο μεγάλης αξίας, ο μαθητής το έδωσε στον βασιλιά της Καλίνγκα, μιας περιοχής που βρίσκεται στην ανατολική Ινδία, για να το προσκυνήσει.

Οι συγκρούσεις γύρω από το δόντι

Από τότε άρχισαν να δημιουργούνται διάφορες ιστορίες για το δόντι του Βούδα. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι όποιος κατείχε το δόντι θα είχε το δικαίωμα και τη δύναμη να κυβερνά την περιοχή του. Ως εκ τούτου, όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν οι διαμάχες για το κειμήλιο.

Τον 4ο αιώνα μ.Χ., 800 χρόνια μετά το θάνατο του Βούδα, το δόντι βρισκόταν στα χέρια του βασιλιά Guhaseeva της Καλίνγκα, ο οποίος είχε ασπαστεί το Βουδισμό και άρχισε να λατρεύει το κειμήλιο. Ωστόσο, για να αποφύγει τις συγκρούσεις, ο Guhaseeva αποφάσισε να κρύψει το δόντι για πάντα στέλνοντάς το σε ένα κρυφό μέρος (στη σημερινή Σρι Λάνκα).

Για να το κάνει αυτό, ο βασιλιάς έδωσε το δόντι του Βούδα στην πριγκίπισσα Hemamala, η οποία το μετέφερε στον νέο του προορισμό. Ο θρύλος λέει ότι η Hemamala, συνοδευόμενη από τον πρίγκιπα Danta, έκρυψε το κειμήλιο στα μαλλιά της ως στολίδι για να περάσει απαρατήρητο. Έτσι, μαζί έφυγαν από την Ινδία μέσω του Γάγγη και έφτασαν στα βόρεια της Σρι Λάνκα για να κρύψουν το δόντι.

Templos del Buda.
Ο βουδισμός είναι η πηγή πολλών θρύλων που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Η άφιξη του δοντιού στη Σρι Λάνκα

Ο βασιλιάς Kithsirimevan παρέλαβε το ιερό λείψανο από το χέρι των δύο πριγκίπων και, με μεγάλη ευλάβεια, έχτισε ναό στο παλάτι του για να το φιλοξενήσει. Στη συνέχεια, διέταξε να διοργανώνεται ετήσιο φεστιβάλ (Esala perahera) προς τιμήν του δοντιού.

Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός, το δόντι του Βούδα άλλαξε ιδιοκτήτη και τοποθεσία. Οι συγκρούσεις εξακολουθούσαν να μαίνονται για την κατοχή του κειμηλίου.

Λέγεται ότι στις αρχές του 16ου αιώνα, το δόντι έπεσε στα χέρια των Πορτογάλων, οι οποίοι ζήτησαν βαριά λύτρα για την επιστροφή του. Το έκρυψαν στην ίδια την πόλη Κάντι.

Αργότερα, λόγω των καλών σχέσεων μεταξύ των ντόπιων και των Ολλανδών αποίκων, αποφασίστηκε να χτιστεί ένας ναός για τη φύλαξη του δοντιού. Σήμερα, ο ναός αυτός είναι γνωστός ως Sri Dalada Maligawa.

Χωρίς να γνωρίζουμε αν το δόντι του Βούδα βρίσκεται πραγματικά εκεί ή όχι, ο ναός παραμένει ένα από τα πιο επισκέψιμα τουριστικά σημεία στη Σρι Λάνκα. Το λείψανο φυλάσσεται σε μια αίθουσα που περιβάλλεται από επτά χρυσές στούπες με πολύτιμους λίθους, ενώ οι πόρτες της αίθουσας είναι σκαλισμένες από ελεφαντόδοντο.

Το λείψανο αυτό θεωρείται συμβολική αναπαράσταση της ζωής του Βούδα, γι’ αυτό και δέχεται πολυάριθμες προσφορές και αποτελεί αντικείμενο τελετουργιών και τελετών. Το φεστιβάλ Esala perahera εξακολουθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο.

Η πομπή του δοντιού του Βούδα

Το δόντι βρίσκεται στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης Κάντι. Αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του μεγαλύτερου φεστιβάλ της πόλης: μια 10ήμερη ετήσια γιορτή που πραγματοποιείται μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου προς τιμήν του Βούδα.

Αξιοθέατο είναι η νυχτερινή παρέλαση ελεφάντων ντυμένων με κεντημένες ρόμπες και φωτισμένων με λαμπτήρες. Της πομπής ηγείται ο μεγαλύτερος ελέφαντας, ο οποίος έχει την τιμή να μεταφέρει ένα βαρύ χρυσό παλανκίνο στο οποίο μεταφέρεται το λείψανο.

Μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής το δόντι του Βούδα αφήνει το ναό και “περιπλανιέται” στην πόλη. Ωστόσο, λέγεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί ένα εφεδρικό αντίγραφο του λειψάνου, ενώ το πρωτότυπο φυλάσσεται στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ο εορτασμός αυτός αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό γεγονός, καθώς πρόκειται για τη στιγμή-κλειδί σε ολόκληρο το τουριστικό ημερολόγιο της πόλης Κάντι. Είναι μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στη Σρι Λάνκα.

The Buddha's tooth temple
Ο ναός στην πόλη Κάντι αποτελεί τουριστικό και θρησκευτικό επίκεντρο που προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το δόντι του Βούδα σήμερα

Σήμερα, το λείψανο του δοντιού προστατεύεται και το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές δημιουργούν συζητήσεις σχετικά με το αν το δόντι υπάρχει πραγματικά, καθώς φυλάσσεται σε μια γυάλινη θήκη όπου δεν μπορεί να φανεί καθαρά.

Ακόμα κι έτσι, ο θρύλος για το δόντι του Βούδα συνεχίζεται. Παραμένει ένα σημαντικό σύμβολο για τον Βουδισμό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.