Πώς να αναγνωρίσετε ένα στενόμυαλο άτομο

Ένα άτομο που είναι στενόμυαλο δίνει προσοχή μόνο σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύει. Είναι δυνατόν να βρούμε στρατηγικές διαλόγου μαζί τους; Μάθετε την απάντηση εδώ.
Πώς να αναγνωρίσετε ένα στενόμυαλο άτομο

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου, 2022

Το “όχι” έρχεται πρώτο. Ένα στενόμυαλο άτομο έχει άποψη για όλα και θα υποστηρίξει το “όχι” με κάθε μέσο.

Ένα στενόμυαλο άτομο δεν έχει πολλά περιθώρια να ακούσει τις απόψεις των άλλων ή να τροποποιήσει τις δικές του ιδέες. Ας δούμε, λοιπόν, πώς είναι να συναναστρέφεσαι με κάποιον που αρνείται να αλλάξει τις απόψεις του.

Από τι χαρακτηρίζεται ένα στενόμυαλο άτομο;

Πρόκειται για ένα άτομο που χαρακτηρίζεται από ακραία ακαμψία. Παραμένουν αμετάβλητοι στις απόψεις ή τις συμπεριφορές τους, ακόμη και όταν τα στοιχεία ή τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι βολικό να κινηθούν προς μια άλλη κατεύθυνση.

Τείνουν να καθοδηγούνται από τον κανόνα με μια αίσθηση εξουσίας και σεβασμού προς το κατεστημένο. Σχεδόν δογματικοί, τείνουν να μην αμφισβητούν αυτό που πρέπει να γίνει, αλλά το λαμβάνουν ως παράμετρο και το ακολουθούν τυφλά. Επιπλέον, θέλουν πάντα να έχουν δίκιο και μπορεί να είναι επικριτικοί.

Είναι συχνά δύσκολο να συνυπάρξει κανείς με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, καθώς τείνουν να τοποθετούν τον εαυτό τους σε ρόλο ηθικής ανωτερότητας. Ως πλεονέκτημα (τουλάχιστον κάποιες φορές), ένα στενόμυαλο άτομο φροντίζει να μένει στη ζώνη άνεσής του. Αυτό συνεπάγεται μια κάποια σταθερότητα.

Ωστόσο, το άτομο αυτό δεν είναι ανοιχτό στη μάθηση, στις νέες εμπειρίες. Επομένως, η στενοκεφαλιά είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού εμποδίζει την προσαρμογή. Οι αλλαγές βιώνονται με μεγάλη αγωνία και δυσφορία.

Μπορεί επίσης να είναι δύσκολος ο διάλογος ή η εργασία με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας. Είναι σε θέση να βλέπουν τις καταστάσεις μόνο από τη δική τους οπτική γωνία, χωρίς να ενσωματώνουν άλλες μεταβλητές ή πληροφορίες.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα στενόμυαλο άτομο
Ένα στενόμυαλο άτομο δεν ακούει τους άλλους, οπότε δεν είναι ανοιχτό σε νέες απόψεις.

Μερικά χαρακτηριστικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός στενόμυαλου ατόμου είναι τα εξής:

 • Δεν είναι σε θέση να δεχτούν ότι υπάρχουν και άλλες απόψεις ή γνώμες.
 • Έχουν την τάση να δίνουν προσοχή μόνο σε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζουν. Έτσι, όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα επιχείρημα που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν, θα προσπαθούν πάντα να παίζουν εκ του ασφαλούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ συντηρητικοί στον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο και ότι δεν προσαρμόζονται καλά στις αλλαγές.
 • Ενώ μπορεί να φαίνονται πολύ ασφαλείς, μερικές φορές αυτή η στενοκεφαλιά τους αποκαλύπτει κάποια ανασφάλεια, επειδή βαθιά μέσα τους το άγνωστο προκαλεί φόβο. Αυτό το μέρος της βεβαιότητας είναι που τους κάνει να αισθάνονται καλά και να μπορούν να έχουν τον έλεγχο.
 • Συχνά εμπλέκονται σε συζητήσεις μόνο με σκοπό την αμφισβήτηση.
 • Συχνά αισθάνονται ότι απειλούνται από τις απόψεις των άλλων ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αμυντικοί.

“Η στενόμυαλη στάση είναι ενδεικτική μιας εσωτερικής αβεβαιότητας παρά μιας βαθιάς πεποίθησης.”

~ Eric Hoffer - φιλόσοφος ~

Αν είστε στενόμυαλος άνθρωπος…

Μερικές συστάσεις που πρέπει να έχετε υπόψη σας αν αναγνωρίσετε ότι έχετε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι οι ακόλουθες:

 • Πρέπει να ανακαλύψετε τον εαυτό σας ως τέτοιο. Δεν ξέρετε πώς; Για παράδειγμα, αν διαπιστώσετε ότι έχετε την τάση να έχετε πολλές διαφορές με τους ανθρώπους σχετικά με τις απόψεις σας, αν ακούτε συχνά ότι δεν είστε ανοιχτός σε νέα πράγματα, ίσως μπορείτε να πιάσετε την άκρη του νήματος για να εξερευνήσετε την κατάστασή σας.
 • Προσπαθήστε να μην παίρνετε κάθε σχόλιο ή συζήτηση προσωπικά. Δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον σας. Υπάρχει απλώς ένα άλλο άτομο που σκέφτεται διαφορετικά.
 • Προσπαθήστε να ακούσετε τι έχει να πει ο άλλος, χωρίς διακοπές. Κάντε ερωτήσεις για να καταλάβετε γιατί το λέει, χωρίς να τον εμπλέξετε στα δικά σας επεξηγηματικά μοντέλα. Όταν αυτός ή αυτή μιλάει, ακούστε. Μην προτρέχετε σε αυτό που θέλετε να αντικρούσετε ή να απαντήσετε.
 • Σκεφτείτε πού σας έχουν οδηγήσει οι άκαμπτες συμπεριφορές σας. Ελέγξτε αν η γνώμη σας σάς απομακρύνει από τους στόχους σας και ποιο είναι το κόστος της διατήρησής της μέχρι τέλους.
 • Τέλος, σταματήστε να δικαιολογείτε τον εαυτό σας λέγοντας “αυτός/ή είμαι”. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να αλλάξουν, αν είναι πρόθυμοι να το κάνουν.

Αν πρέπει να συναναστραφείτε με ένα στενόμυαλο άτομο…

Επιλέξτε ποιες μάχες θέλετε να δώσετε. Μην βάζετε ως στόχο σας να αλλάξετε τη γνώμη κάποιου. Αντίθετα, σκεφτείτε τι πρέπει να λύσετε μαζί του/της και παρακάμψτε τα υπόλοιπα.

Όταν απευθύνεστε στο άλλο άτομο, μην επισημαίνετε την στενόμυαλη συμπεριφορά του. Με άλλα λόγια, αποφύγετε φράσεις όπως “είσαι στενόμυαλος”, καθώς τείνουν να σταματούν τη συζήτηση και δημιουργούν απειλή. Είναι προτιμότερο να πείτε “μου φαίνεται ότι ο τρόπος που βλέπεις αυτό το θέμα είναι περιορισμένος”.

Προσέξτε τα συναισθήματά σας. Το να μιλάμε με κάποιον που μας δυσκολεύει συνήθως πυροδοτεί έναν καταρράκτη συναισθημάτων, αν δεν τα διαχειριστούμε.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς αισθάνεστε και να το εκφράζετε. Πέρα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις, μην επιτρέπετε την έλλειψη σεβασμού. Να είστε ξεκάθαροι για τα όριά σας.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα στενόμυαλο άτομο
Στις συζητήσεις, μην θέλετε να επιβάλλετε τη δική σας οπτική των πραγμάτων. Προτιμήστε το άνοιγμα για να εκτιμήσετε τις άλλες απόψεις.

Δεν υπάρχει μια μόνο αλήθεια

Σε μια συζήτηση στην οποία δύο άνθρωποι πιστεύουν ότι η δική τους αλήθεια είναι απόλυτη, θα είναι δύσκολο να καταλήξετε σε συμφωνία. Ο καθένας έχει τις δικές του πεποιθήσεις και σκέψεις, οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις εμπειρίες του.

Επομένως, καλό είναι να μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο ή αυτονόητο. Αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα συμφωνία, αλλά προϋποθέτει να ακούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Τέλος, η στενοκεφαλιά δεν οδηγεί μόνο σε πνευματική εξαθλίωση λόγω της ακαμψίας αλλά και σε διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Ίσως ο στόχος να μην είναι αυτός, αλλά μερικές φορές ο συνομιλητής έχει αντίθετη άποψη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι απόψεις πρέπει να εκτιμώνται, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Concha, D., Ramírez, M. Á. B., Cuadra, I. G., Rovira, D. P., & Rodríguez, A. F. (2012). Sesgos cognitivos y su relación con el bienestar subjetivo. Salud & Sociedad3(2), 115-129.
 • Cortada de Kohan, N., & Macbeth, G. (2006). Los sesgos cognitivos en la toma de decisiones.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.