Ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος για μένα;

Ο κατάλληλος σύντροφος είναι κάποιος του οποίου οι ατέλειες ταιριάζουν απόλυτα με τις δικές μας. Κάποιος που καλύπτει τις ανάγκες μας ενώ οι αρετές μας γεμίζουν τα δικά του κενά.
Ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος για μένα;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος για μένα; Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την αγάπη. Κανείς δεν μπορεί να επιλέξει ποιον θα ερωτευθεί, απλά συμβαίνει. Αλλά θα πρέπει να διατηρούμε πάντα μια σχετική ισορροπία και κοινή λογική. Καθώς γνωρίζουμε τον εαυτό μας καλύτερα από τον οποιονδήποτε, μπορούμε να τον βοηθήσουμε να καταλάβει ποιο είδος ανθρώπου θα μπορούσε να μας κάνει ευτυχισμένες, να βρούμε δηλαδή ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος για εμάς. Θα σας εξηγήσουμε!

Ποιο είναι ο κατάλληλος σύντροφος ώστε να με κάνει πραγματικά ευτυχισμένη;

Ο κατάλληλος σύντροφος - Ζευγάρι

Λοιπόν, πρώτα από όλα θα πρέπει να είμαστε λογικές και αντικειμενικές. Δεν μπορούμε να περάσουμε όλη μας τη ζωή περιμένοντας τον “σωστό, εκείνον που ονειρευόμαστε και θεωρούμε τέλειο”. Ο κόσμος είναι γεμάτος με ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι τέλειοι αλλά όταν είναι μαζί, είναι πραγματικά τέλειοι καθώς ξέρουν πώς να φτιάξουν τη δική τους πραγματική ευτυχία.

Αυτό σημαίνει, ότι δεν πρέπει να ψάχνουμε για τον τέλειο άνθρωπο αλλά να ψάχνουμε για κάποιον του οποίου οι ατέλειες ταιριάζουν με τις δικές μας. Κάποιον που να καλύπτει τις ανάγκες μας, κάποιον που μπορούν οι αρετές μας να γεμίσουν τα δικά του κενά. Είναι πολύ εύκολο να κατανοήσετε ότι είναι μια περιπέτεια που όλες αξίζουμε να τη ζήσουμε: να δημιουργήσουμε μαζί, να μεγαλώσουμε και να ωριμάσουμε, να φτιάξουμε ένα μοναδικό και ιδιαίτερο δεσμό. Αλλά ας δούμε ποια διάσταση είναι κατάλληλη για μας:

1. Είστε εσωστρεφής;

Λένε ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι χρειάζονται εξωστρεφείς χαρακτήρες. Αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτές τις αντιλήψεις. Αν είστε λίγο εσωστρεφής και ντροπαλή, ένας εξωστρεφής, κοινωνικός και τολμηρός χαρακτήρας μάλλον θα σας φοβίσει και θα σας κάνει να αισθανθείτε άβολα. Το καλύτερο είναι να βρείτε μια συμβιβαστική λύση, κάποιον που δεν θα είναι τόσο εξωστρεφής αλλά θα εξισορροπεί τη δειλία μας και θα μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ανοιχτές, με σεβασμό και χωρίς περιορισμούς.

2. Είστε πολύ ανήσυχο, δυναμικό και εξωστρεφές άτομο;

Σε αυτή την περίπτωση που είναι και περίεργη όπως φαίνεται, ο κατάλληλος σύντροφος είναι εκείνος που θα μπορεί να μας ακολουθήσει με τον ίδιο δυναμισμό στις εν λόγω δραστηριότητες. Αν είστε τύπος που του αρέσει η ορειβασία, να βγαίνει για φαγητό, να διασκεδάζει με μεγάλες παρέες φίλων και να κάνει χιλιάδες πράγματα την ίδια στιγμή τότε πολύ σύντομα θα εμφανιστούν προβλήματα και διαφωνίες, αν ο  σύντροφός σας είναι παθητικός και προτιμά να κάθεται στο σπίτι.

3. Μήπως είστε σχετικά ανασφαλής;

Αν συνήθως βλέπεται τον εαυτό σας σαν ένα άτομο που δεν μπορεί να πάρει εύκολα αποφάσεις, που συνήθως έχει περισσότερες απορίες παρά απαντήσεις και του φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσει κάτι καινούργιο ή να κάνει αλλαγές, τότε το ιδανικό για σας είναι να βρείτε κάποιον ασφαλή και ανέμελο σύντροφο: Ένα ώριμο άτομο, με αυτοπεποίθηση που ποτέ δεν φτάνει στα άκρα της περηφάνειας και της αλαζονείας και δεν επιχειρεί να επιβληθεί στους άλλους.

Ο κατάλληλος σύντροφος για σας θα ήταν ένας άνθρωπος ήρεμος, με πατρική φιγούρα. Ένα άτομο που του αρέσει να προστατεύει και να στηρίζει, κάποιον που θα μπορεί να εξαφανίσει τις φοβίες σας και θα σας κάνει να αισθανθείτε σίγουρες για τον εαυτό σας, ανεβάζοντας την αυτοεκτίμησή σας, ένα ώριμο και σοβαρό άτομο.

4. Είστε παρορμητικές, σας αρέσει να έχετε τον έλεγχο ενώ παράλληλα την αυτονομία σας δεν την αλλάζετε με τίποτα άλλο;

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που πάνω από όλα ψάχνουν για ένα σύντροφο ο οποίος δεν θα τις έχει “δεμένες”. Αυτό μπορεί να αντικρούει κατά κάποιον τρόπο την ιδέα της συντροφικότητας και της δέσμευσης, αλλά είναι μια πραγματικότητα που συνεχώς αυξάνεται: πρόκειται για γυναίκες που πάνω από οτιδήποτε άλλο θέλουν να κάνουν καριέρα, να ελέγχουν τα πράγματα και τις αποφάσεις τους, για γυναίκες που είναι σίγουρες για τον εαυτό τους.

Σε αυτή την περίπτωση, κάποιος με παρόμοιο χαρακτήρα δεν θα μπορούσε να είναι ένας συμβατός σύντροφος. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έντονη αλλά φευγαλέα και όχι μόνιμη σχέση. Δυο άνθρωποι που τους αρέσει να έχουν τον έλεγχο και αυτονομία την ίδια στιγμή, δεν πρόκειται να μείνουν για πολύ καιρό μαζί. Επομένως, ο ιδανικός σύντροφος για σας θα ήταν ένας ήσυχος και εύκολος άνθρωπος, κάποιος που θα σας κατανοεί και θα σας στηρίζει σε κάθε σας απόφαση, κάποιος που θα σέβεται το δυναμισμό μας, τις φιλοδοξίες μας, κάποιος που θα είναι ουσιώδης, εύκολος και απλός.

Πάνω από όλα, βρείτε ένα σύντροφο που σας κάνει ευτυχισμένες

Ο κατάλληλος σύντροφος - Ζευγάρι στην εξοχή

Γνωρίζουμε ότι όλα όσα αναφέραμε παραπάνω δεν μπορεί κανείς να τα καταφέρει εύκολα. Μερικές φορές, καταλήγουμε να ερωτευόμαστε κάποιον που είναι το άκρως αντίθετο από μας, κάποιον που δεν ταιριάζει στα δικά μας δεδομένα. Αλλά μην ανησυχείτε, όσο διαφορετικοί και να είναι, αυτά τα τρία σημεία είναι τα πιο σημαντικά:

  • – Βρείτε έναν άνθρωπο που και ακόμα και αν έχει διαφορετικό χαρακτήρα από το δικό σας, θα είναι σε θέση να σας σεβαστεί, να σας ακούσει και να εκτιμήσει τόσο τις αδυναμίες όσο και τις δυνάμεις σας.
  • Ψάξτε για ένα σύντροφο ο οποίος θα είναι η αιτία να χαμογελάτε κάθε πρωί. Κάποιον που όταν ξυπνάτε το πρωί θα σας κάνει να σκέφτεστε “Δεν θέλω τίποτα άλλο, είμαι καλά”.
  • Μείνετε μαζί του μέχρι να σας κάνει ακόμη καλύτερο άνθρωπο. Θα πρέπει να είναι κάποιος με τον οποίο θα μπορείτε να ζήσετε και που θα κάνει τις δυσκολίες να μοιάζουν “εύκολες”. Ένας οπτιμιστής, που ό,τι χαρακτήρα και να έχει θα σας ολοκληρώνει. Αυτό είναι σημαντικό καθώς όπως αναφέρει και ο Δρ. Ciro Conversano ο οπτιμισμός επιδρά στην ψυχική υγεία και ευεξία.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.