Γνωρίστε τις 7 αρχές της φιλοσοφίας Ζεν

Η φιλοσοφία του Ζεν περιλαμβάνει μια πλήρη και αυθεντική ζωή, εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή. Ακολουθούν οι θεμελιώδεις αρχές της.
Γνωρίστε τις 7 αρχές της φιλοσοφίας Ζεν
Maria Alejandra Morgado Cusati

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφίας Maria Alejandra Morgado Cusati.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Το Ζεν είναι μια βουδιστική σχολή που ξεκίνησε από την Κίνα κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ και αργότερα ρίζωσε σε διάφορες ιαπωνικές σχολές. Η φιλοσοφία της βασίζεται στο διαλογισμό. Στην πραγματικότητα, η ίδια η λέξη ζεν σημαίνει ακριβώς αυτό: διαλογίζομαι.

Με αυτή την έννοια, ο διαλογισμός είναι μια πρακτική αυτογνωσίας που μας βοηθά να ζήσουμε πλήρως στην παρούσα στιγμή και να επιτύχουμε ηρεμία. Ωστόσο, η φιλοσοφία ζεν πηγαίνει πέρα από αυτό.

Περιλαμβάνει να ζούμε μια πλήρη και αυθεντική ζωή εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή. Δεν μας υπαγορεύει τι πρέπει να αισθανόμαστε ή να σκεφτόμαστε ή πώς πρέπει να είμαστε ή τι πρέπει να κάνουμε- μας διδάσκει μόνο να έχουμε επίγνωση της εμπειρίας μας και να ζούμε βυθισμένοι σε αυτήν.

Οι αρχές της φιλοσοφίας Ζεν είναι οικουμενικές, οπότε μπορούμε να τις ενσωματώσουμε σε οποιοδήποτε σύστημα πεποιθήσεων ή τρόπο ζωής. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να μπούμε σε μοναστήρι ή να μπούμε σε μυστικιστική κατάσταση για να συνδεθούμε με τον εαυτό μας και το παρόν.

Στην πραγματικότητα, οι παρακάτω αρχές μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο εκκίνησης για την ενσωμάτωση της φιλοσοφίας Ζεν στη ζωή μας.

1. Ο νους κατασκευάζει την εμπειρία του ατόμου

Η φιλοσοφία Ζεν μας διδάσκει ότι η εμπειρία δεν είναι ισοδύναμη με την πραγματικότητα. Επομένως, ο νους είναι αυτός που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε τα γεγονότα, ανάλογα με το σύστημα πεποιθήσεων και τις προσωπικές μας προδιαθέσεις.

Επομένως, μπορούμε να δημιουργήσουμε διαφορετικές εμπειρίες αλλάζοντας και επιλέγοντας σε ποιες πτυχές θα εστιάσουμε. Αν, για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζουμε μια προσωπική αποτυχία, εστιάζουμε στο να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα πάντα αντί να κατευθύνουμε την προσοχή μας σε αυτό που μπορούμε να μάθουμε από την κατάσταση, η εμπειρία θα είναι αναμφίβολα πολύ δυσάρεστη.

Γνωρίστε τις 7 αρχές της φιλοσοφίας Ζεν
Η ιδέα ότι ο νους δημιουργεί την πραγματικότητα και την τροποποιεί είναι μια αρχή του ρεύματος Ζεν που υποστηρίζεται ιδιαίτερα από τον Βουδισμό.

2. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία Ζεν, ο εαυτός είναι μια ψευδαίσθηση

Συχνά πιστεύουμε ότι είμαστε το σύνολο των ορισμών, των τίτλων και των ρόλων που εκπληρώνουμε στην κοινωνία, όπως συγγραφέας, φοιτητής, καλός άνθρωπος, αθλήτρια και μητέρα. Ωστόσο, είμαστε κάτι περισσότερο από αυτές τις περιοριστικές και κλειστές κατηγορίες.

Η αλήθεια είναι ότι ο εαυτός είναι επίσης μία από τις πραγματικότητες που κατασκευάζει ο νους. Ο εαυτός δεν είναι κάτι που μπορεί να οριστεί και να οριοθετηθεί με ακρίβεια. Είναι μια ουσία που αλλάζει και κινείται συνεχώς. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα που θα σας αρέσουν

3. Χρειάζεται να πιστεύετε μόνο σε ό,τι αισθάνεστε ότι είναι αληθινό στη φιλοσοφία Ζεν

Είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι με το σύστημα πεποιθήσεών μας, ώστε να μην θεωρούμε οποιαδήποτε κρίση ή διδασκαλία ως απόλυτη και αμετάβλητη αλήθεια. Ιδανικά, θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τη διαίσθησή μας και την ικανότητά μας να εντοπίζουμε τι είναι αληθινό για εμάς.

Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξουμε παλεύοντας ανάμεσα σε αυτό που οι άλλοι μας λένε ότι είναι σωστό και σε αυτό που εμείς νιώθουμε ότι είναι αληθινό. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία Ζεν, αν δεν ζείτε τη ζωή σας σύμφωνα με αυτό που γνωρίζετε ότι είναι αληθινό, δεν ακολουθείτε το ύψιστο καλό σας.

4. Η αποδέσμευση είναι το μονοπάτι προς την ευτυχία

Η αποδέσμευση δεν σημαίνει μόνο την συναισθηματική αποδέσμευση από αντικείμενα, γεγονότα ή ανθρώπους, αλλά μάλλον την επίγνωση ότι τα πάντα στη ζωή έχουν νόημα και χρησιμότητα.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία Ζεν, η αποδέσμευση συνεπάγεται την κατανόηση ότι τα “κακά” πράγματα που μας συμβαίνουν μας διδάσκουν και μας δείχνουν πώς να θεραπευτούμε, ώστε να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο στα “καλά” πράγματα.

5. Το”είναι” είναι πιο σημαντικό από το “κάνει”

Η ηρεμία και η σιωπή είναι θεμελιώδους σημασίας στη φιλοσοφία Ζεν. Σε αυτή την περίπτωση, ο διαλογισμός μας επιτρέπει να ηρεμήσουμε το μυαλό και να αναγνωρίσουμε αυτό που πρέπει να θεραπευτεί. Επίσης, μας κρατάει συνδεδεμένους με τον εαυτό μας και όχι με εμμονές.

Με αυτόν τον τρόπο, ο διαλογισμός μάς διδάσκει τη βαθιά τέχνη του “μηδενικού πράττειν” και μας επιτρέπει απλά να είμαστε. Ας θυμόμαστε ότι, σύμφωνα με τη φιλοσοφία Ζεν, δεν είμαστε αυτό που κάνουμε, αλλά απλά είμαστε.

6. Μπορούμε να γίνουμε αντικειμενικοί παρατηρητές του μυαλού μας και της ζωής

Ο διαλογισμός μας βοηθά να παρατηρούμε τις σκέψεις καθώς συμβαίνουν, σαν να ήμασταν ένας εξωτερικός θεατής. Αυτό μας επιτρέπει να φιλτράρουμε ό,τι περνάει από το μυαλό και να ανακαλύψουμε ότι δεν είμαστε αυτές οι σκέψεις ή τα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτές.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία Ζεν, είμαστε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη πραγματικότητα. Είμαστε το ον που βιώνει αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα και που αποφασίζει ποιες από αυτές θα εκτιμήσει και πώς θα ενεργήσει.

Γνωρίστε τις 7 αρχές της φιλοσοφίας Ζεν
Με το διαλογισμό Ζεν επιδιώκουμε να παρατηρούμε το νου και να γινόμαστε φύλακες των σκέψεων που περνούν από αυτόν, ώστε να τις αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.

7. Η ενότητα είναι η φυσική μας κατάσταση

Η ενότητα στη φιλοσοφία Ζεν αναφέρεται στη βαθιά ένωση με όλα όσα υπάρχουν. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ο στοχασμός: να μην κοιτάς την πραγματικότητα από έξω, αλλά να εισχωρείς στην ουσία αυτού που παρατηρείς και να συγχωνεύεσαι μαζί του.

Ο διαχωρισμός μεταξύ όλων όσων υπάρχουν είναι επίσης μια ψευδαίσθηση, αφού κάθε ον είναι μέρος ενός συνόλου. Μόνο όταν είμαστε σε θέση να αναμειχθούμε με αυτή την πραγματικότητα, επιτυγχάνουμε αρμονία και εσωτερική ισορροπία.

Η φιλοσοφία Ζεν είναι ένας τρόπος ζωής για να νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι

Αν ενσωματώσουμε τις αρχές της φιλοσοφίας Ζεν στη ζωή μας, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πιο υγιή προοπτική, η οποία μας βοηθά να διαχειριζόμαστε πιο σοφά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες.

Επιπλέον, χάρη στη θεμελιώδη βάση της, που είναι ο διαλογισμός, όχι μόνο μας καλεί να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, αλλά μας προσφέρει και μια στιγμή χαλάρωσης και αυτοφροντίδας. Αυτό είναι πολύ απαραίτητο για την καθημερινή μας ρουτίνα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Nagamoto S.  Japanese Zen Buddhist Philosophy [Internet]. California: tanford Encyclopedia of Philosophy; 2019 [consultado el 15 de junio de 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/japanese-zen/
  • Silva V, Araya C, Martínez D y Aristegui R. La experiencia de estar presente en meditadores Zen: una aproximación fenomenológica. Límite (Arica) [Internet]. 2018 [consultado el 15 de junio de 2022]; 13(43): 29-39. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-50652018000300029
  • Suzuki D. Introducción a Budismo Zen. Primera Edición. Buenos Aires. Editorial Kier, 2004.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.