Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό;

Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών σημαίνει ότι μερικές φορές τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά από τις αρχικές μας προθέσεις. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών: Τι είναι και γιατί είναι σημαντικό;

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουνίου, 2022

“Το χτύπημα των φτερών μιας πεταλούδας μπορεί να προκαλέσει τυφώνα σε ένα άλλο μέρος του κόσμου”. Με αυτή τη φράση, μπορούμε να συνοψίσουμε το τι είναι ο νόμος των ακούσιων συνεπειών.

Ενώ αυτός ο “νόμος” αποτελεί παράδειγμα για τη θεωρία του χάους, έχει επίσης ψυχολογικές προεκτάσεις. Αυτό που σημαίνει είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι συνέπειες μιας συγκεκριμένης ενέργειας δεν μπορούν να προβλεφθούν. Το ίδιο ισχύει και για γεγονότα που συμβαίνουν και δεν είχαν προβλεφθεί.

Τι είναι ο νόμος των ακούσιων συνεπειών;

Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών υποδηλώνει ότι, όταν λαμβάνονται ορισμένες αποφάσεις, συχνά κάτι μένει έξω από αυτό που πιστεύουμε ότι πρόκειται να συμβεί. Είναι αυτό το περιθώριο αβεβαιότητας που δεν επιτρέπει την πλήρη πρόβλεψη ενός σεναρίου. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολυπλοκότητας της ίδιας της ζωής, αλλά και για άλλους λόγους, όπως η αλλαγή των συνθηκών.

Η σημασία αυτού που θέτει αυτός ο νόμος είναι η έμμεση ιδέα του δυναμικού. Αυτό σημαίνει ότι κάθε απόφαση έχει διαφορετικά σενάρια που μπορούμε να φανταστούμε. Ωστόσο, αυτά τροποποιούνται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως ο χρόνος, η κοινωνία ή οι προσωπικότητες.

Έτσι λειτουργεί η εξέλιξη και η κίνηση. Πριν από μερικά χρόνια, κανείς δεν φανταζόταν ότι η ανακάλυψη ενός συγκεκριμένου γεγονότος θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλλα και στη γέννηση περισσότερων πραγμάτων. Για παράδειγμα, σκεφτείτε την ανακάλυψη του DNA.

Υπό αυτή την έννοια, οι ακούσιες συνέπειες μπορεί να είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Μπορεί να σημαίνουν πρόοδο ή καταστροφή.

Efecto dominó en la ley de las consecuencias imprevistas.
Το φαινόμενο ντόμινο θεωρείται πιο σύνθετο και λιγότερο γραμμικό όταν σκεφτόμαστε τις ακούσιες συνέπειες.

Η προέλευση των ακούσιων συνεπειών

Μέσω της λειτουργικής ανάλυσης, ο Robert Merton, γνωστός κοινωνιολόγος, ενδιαφέρθηκε για το πώς τα δεδομένα επηρεάζουν τις δομές, προκαλώντας ορισμένες συνέπειες. Με αυτόν τον τρόπο, επιδίωξε να συνδέσει αυτό που γνωρίζουμε ως μέσα-δράσεις-τέλη, εξοβελίζοντας την ιδέα της γραμμικότητας.

Αν συμβεί το Α, δεν θα οδηγήσει πάντα στο Β.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να συνειδητοποιήσουμε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι δεσμεύονται να επιτύχουν ορισμένους στόχους, τα αποτελέσματα των οποίων απέχουν πολύ από τα αναμενόμενα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να απαντήσουμε στις εντάσεις και την κοινωνική δυσλειτουργία που προκαλούν την αταξία.

Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτούμε ότι ένα συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να είναι επωφελές για μια κοινωνική ομάδα. Ωστόσο, συχνά υπάρχει μια αντίσταση στην αλλαγή που το εμποδίζει. Έτσι, αντί να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, υπάρχει μια αρνητική κοινωνική αντίδραση.

Τι πρέπει να λαμβάνετε υπόψη στην καθημερινή ζωή

Ο νόμος των ακούσιων συνεπειών λειτουργεί σε μικρή, μεσαία και μεγάλη κλίμακα. Δηλαδή, εφαρμόζεται στο οικιακό και εργασιακό περιβάλλον, αλλά και σε επίπεδο κράτους, με τις δημόσιες πολιτικές. Ως εκ τούτου, το όφελος ή ο κίνδυνος μπορεί να επηρεάσει μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό ανθρώπων.

Παρόλο που δεν μπορούν να προβλεφθούν όλα, μερικές από τις ενέργειες που μπορούν να ληφθούν υπόψη προκειμένου να μη χάσουμε από τα μάτια μας τις επιπτώσεις του νόμου των ακούσιων συνεπειών είναι οι ακόλουθες:

  • Σκεφτείτε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Προτείνεται η προβολή των αλλαγών σε διαφορετικά χρονικά σενάρια. Για παράδειγμα, φανταστείτε τις σε 10 μήνες και σε 10 χρόνια.
  • Μιλήστε με διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό θα επιτρέψει τη διαμόρφωση διαφορετικών προοπτικών. Συχνά, εφαρμόζονται μέτρα ή λαμβάνονται αποφάσεις με βάση τη δική σας ιδέα, αλλά η πραγματικότητα των αντιδράσεων των άλλων είναι άγνωστη. Η καθοδήγηση θα πρέπει να είναι επιτακτική σε κάθε απόφαση.
  • Χρησιμοποιήστε τη δημιουργική σκέψη. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να δημιουργήσετε σενάρια και αποτελέσματα με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τον αναμενόμενο, με τον φακό του λιγότερο αναμενόμενου. Με άλλα λόγια, όλα έχουν να κάνουν με τη σκέψη έξω από το κουτί.
  • Φανταστείτε τα καλύτερα και τα χειρότερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, προκειμένου να εκτιμηθεί η πιθανή βλάβη ή το όφελος από τη λήψη μιας συγκεκριμένης ενέργειας, είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί τι θα συνέβαινε στο καλύτερο και στο χειρότερο σενάριο, κλιμακώνοντας την επιρροή αυτής της απόφασης στο μέγιστο.
  • Θέστε στον εαυτό σας το ερώτημα γιατί κάνετε κάτι. Θυμηθείτε και προβληματιστείτε σχετικά με την αρχική πρόθεση. Μερικές φορές, ανακαλύπτουμε ότι στην πραγματικότητα δεν έχουμε αλτρουιστικούς σκοπούς για το κοινωνικό σύστημα που θέλουμε να ωφελήσουμε, αλλά αντίθετα για προσωπικούς, εγωιστικούς λόγους.
  • Ρωτήστε για την αντιστρεψιμότητα της απόφασης. Κάθε φορά που κάνουμε ένα βήμα, το σενάριο αλλάζει. Ωστόσο, αν το αποτέλεσμα είναι επιβλαβές, πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω.
The law unintended consequences
Όταν λαμβάνουμε σημαντικές αποφάσεις, πρέπει πάντα να εξετάζουμε το χειρότερο και το καλύτερο από όλα τα πιθανά σενάρια.

Υπάρχει πάντα ένα περιθώριο

Η θεωρία αυτή μας καλεί επίσης να βάλουμε τέλος στην ιδέα ότι είμαστε κλειστά συστήματα. Επομένως, ακόμη και αν πιστεύουμε ότι όλες οι συνθήκες είναι υπό έλεγχο, προκύπτουν απρόβλεπτοι παράγοντες κάθε φορά που οι άνθρωποι παρεμβαίνουν.

Όλοι μας επηρεαζόμαστε από διαφορετικές συνθήκες και έχουμε διαφορετικές πορείες και εμπειρίες. Επίσης, όλοι μας επηρεαζόμαστε από συναισθήματα και σκέψεις.

Γι’ αυτό υπάρχει πάντα ένα περιθώριο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Τα όριά μας πρέπει πάντα να καθοδηγούνται από την ηθική και τον σεβασμό των δικαιωμάτων με την ευρύτερη έννοια: για τους ανθρώπους, για τα οικοσυστήματα, για τα ζώα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Noguera, J. A. (2003). Robert K. Merton. Papers: revista de sociologia, 161-164.
  • Cataño, Gonzalo (2006). Robert K. Merton. Espacio Abierto, 15(1y2),369-389.[fecha de Consulta 1 de Mayo de 2022]. ISSN: 1315-0006. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12215219

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.