5 σημάδια για να αναγνωρίσετε αν είναι αγάπη ή επιθυμία

Το να νιώθεις αγάπη ή επιθυμία για ένα άλλο άτομο είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Έτσι, αν έχετε αμφιβολίες, αυτά τα σημάδια θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τα συναισθήματά σας.
5 σημάδια για να αναγνωρίσετε αν είναι αγάπη ή επιθυμία
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν σε ελκύει ένα άτομο, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσεις αν είναι αγάπη ή επιθυμία που νιώθεις. Θέλεις να είσαι με αυτό το άτομο, να το βλέπεις κάθε στιγμή, αλλά αν κάποια στιγμή έχεις μπερδέψει την αγάπη με την επιθυμία, είναι φυσιολογικό να έχεις κάποιες αμφιβολίες.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να δεις τη διαφορά;

Επειδή ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει μεγάλες δόσεις ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που, σύμφωνα με την κλινική του νοσοκομείου San Fernando, είναι η αιτία για ευχάριστες αισθήσεις και το αίσθημα χαλάρωσης. Επιπλέον, απελευθερώνονται και άλλες ουσίες, όπως η σεροτονίνη και η ωκυτοκίνη.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Αγάπη ή επιθυμία: Οι διαφορές

Παρά το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας, είναι πιθανό να μπορείτε να προσδιορίσετε αν είναι αγάπη ή επιθυμία αυτό που νιώθετε. Για να το κάνουμε αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένους ορισμούς που μας δίνει η Βασιλική Ισπανική Ακαδημία (RAE) σχετικά με αυτούς τους δύο όρους:

  • Αγάπη: Ένα συναίσθημα προς ένα άλλο άτομο που μας ελκύει και που μας κάνει ευτυχισμένους και μας δίνει ενέργεια να ζήσουμε, να επικοινωνήσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί αναζητώντας την αμοιβαιότητα στην επιθυμία για ένωση.
  • Επιθυμία: Μια συναισθηματική έλξη προς κάτι που μας ελκύει.

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, η επιθυμία είναι η έλξη που νιώθετε για το άλλο άτομο που μπορεί να είστε ή όχι ερωτευμένοι. Όταν νιώθεις αγάπη, νιώθεις και επιθυμία. Αλλά μπορείς να νιώσεις επιθυμία χωρίς αγάπη.

Θα είστε σε θέση να προσδιορίσετε αν είναι αγάπη ή επιθυμία με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μετά από αρκετές εμπειρίες, μπορεί να μην θέλετε να περιμένετε τόσο πολύ και να θέλετε να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας το συντομότερο δυνατό. Για αυτό, τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να φανούν χρήσιμα.

Σημάδια που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε αν είναι αγάπη ή επιθυμία

Τώρα ήρθε η ώρα να πάρετε στυλό και χαρτί ή να ανοίξετε ένα σημειωματάριο σε μια ψηφιακή συσκευή. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάτε αυτά τα σημάδια.

Θα σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας όταν έχετε αμφιβολίες για το αν αυτό που νιώθετε για το άλλο άτομο είναι αγάπη ή επιθυμία. Επιπλέον, θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα για να βελτιώσετε την κατανόησή σας.

Deseo sex que no es amor.
Η επιθυμία μπορεί να μην είναι ίδια με την αγάπη. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό, αλλά είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου.

1. Θέλεις απλώς να περάσεις καλά

Αυτό το πρώτο από τα σημάδια για να μάθετε αν είναι αγάπη ή επιθυμία θα σας βοηθήσει πολύ αν αρχίσετε να έχετε αμφιβολίες για το τι μπορεί να νιώθει και το άλλο άτομο.

Τι συμβαίνει όταν θέλεις απλώς να περάσεις καλά;

Τηλεφωνείτε στο άλλο άτομο για να διασκεδάσετε, να κάνετε σεξ ή να πιείτε έναν καφέ μια στο τόσο. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο.

Δεν θα είναι εκεί για εσάς στα δύσκολα, όμως, γιατί σκοπός σας είναι να είστε μαζί για να περάσετε καλά. Αυτός ο τύπος σχέσης αναφέρεται συχνά ως «friends with benefits». Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι δεν είστε ούτε φίλοι ούτε ζευγάρι – ούτε οτιδήποτε άλλο, εν προκειμένω.

2. Οι προθέσεις σας πηγαίνουν μόνο προς μία κατεύθυνση

Θέλετε να πάτε ένα ταξίδι; Κάνετε μια απλή βόλτα για να μιλήσετε;

Αυτό συμβαίνει όταν νιώθετε αγάπη και θέλετε να κάνετε σχέδια με αυτό το άτομο που γίνεται πολύ ξεχωριστό για εσάς. Αλλά αν απλά το γουστάρεις, οι προθέσεις σου μάλλον πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση: το σεξ.

Να είστε προσεκτικοί. Είναι πολύ οδυνηρό να είσαι με κάποιον που σε θέλει μόνο για σεξ και για τον οποίο νιώθεις κάτι άλλο. Επομένως, είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να ξεκαθαρίσετε τα συναισθήματά σας. Αν και οι δύο επιθυμείτε απλώς ο ένας τον άλλον, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα!

3. Θέλετε να δημιουργήσετε μια σχέση αν είστε ερωτευμένοι

Όταν μιλάμε για την οικοδόμηση μιας σχέσης δεν εννοούμε ότι πρόκειται να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά. Τη στιγμή που αγαπάς κάποιον, δεν τον θέλεις απλώς. Θέλετε να είναι μέρος της ζωής σας. Θα αρχίσετε να κάνετε σχέδια και ίσως να φανταστείτε ένα μέλλον που θα ζήσετε μαζί και θα σας αρέσει να μαθαίνετε πράγματα ο ένας για τον άλλον που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα.

Υπάρχει μια όμορφη εικόνα που ορίζει ξεκάθαρα τι είναι να νιώθεις αγάπη για ένα άλλο άτομο και να θέλεις να χτίσεις μια σχέση μαζί του. Είναι ένα ζευγάρι που περπατά χέρι-χέρι σε ένα μονοπάτι. Εάν επιθυμείτε μόνο κάποιον, δεν είναι δυνατό να οπτικοποιήσετε αυτήν την εικόνα.

Pareja en camino que siente amor.
Ένα μονοπάτι για να περπατάς μαζί με τον άλλον είναι μια έκφραση αγάπης, γιατί προβάλλεται στο μέλλον.

4. Θέλετε να είστε εκεί σε καλές και κακές στιγμές

Αν αγαπάς κάποιον, δεν θα είσαι εκεί μόνο στις καλές στιγμές, αλλά και στις κακές στιγμές. Θα θέλετε να ακούσετε τον άλλον, να τον παρηγορήσετε όταν το χρειάζεται και να του δώσετε την πλήρη υποστήριξή σας. Μια σχέση χτίζεται έτσι, γιατί αγαπάτε πραγματικά ο ένας τον άλλον.

Τη στιγμή που απλά επιθυμείς τον άλλον, μπορεί να σε νοιάζει, αλλά με εγωιστικό τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ενοχλήσει αν δεν μπορεί να σας συναντήσει για να σας δει. Ωστόσο, στο μεταξύ, δεν θα είστε εκεί για αυτούς όταν δεν το θέλετε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απλώς επιθυμία.

5. Δεν συμπληρώνετε ο ένας τον άλλον

Αυτό είναι ένα από τα τελευταία σημάδια για να ξέρεις αν είναι αγάπη ή επιθυμία.

Όταν υπάρχει μόνο επιθυμία, δεν χρειάζεται να συμπληρώνεις το άλλο άτομο. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να μην θέλετε κάτι περισσότερο από το σεξ μαζί τους, γιατί υπάρχουν πτυχές που δεν σας αρέσουν.

Ωστόσο, τη στιγμή που ερωτεύεστε, είναι επειδή και οι δύο συμπληρώνετε ο ένας τον άλλον. Παρά τις διαφορές σας, ταιριάζετε, επικοινωνείτε και μεγαλώνετε.

Έχε αυτό στο μυαλό σου για να ξέρεις αν νιώθεις αγάπη ή επιθυμία.

Βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα: αγάπη ή επιθυμία

Να θυμάστε ότι όταν αγαπάτε κάποιον, έχετε ένα σχέδιο για το μέλλον. Θέλετε να χτίσετε μια σχέση. Ωστόσο, όταν νιώθεις μόνο επιθυμία, θέλεις να περάσεις καλά και τέλος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rovira, H. (2016). La diferencia entre amor y deseo: un certamen poético barcelonés de 1584. Moderna språk110(1), 122-140.
  • Ruppert, F. (2021). Amor, deseo y trauma: Hacia una identidad sexual sana. Herder Editorial.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.