Τα οφέλη της επιστήμης για τα παιδιά: Περιέργεια και εξερεύνηση

Η επιστήμη είναι παρούσα στα πάντα και προσφέρει ατελείωτες ευκαιρίες στα παιδιά να μάθουν για το περιβάλλον τους. Η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη επιστημονικής σκέψης τα βοηθά επίσης να ενισχύσουν άλλες δεξιότητες. Μάθετε πώς εδώ!
Τα οφέλη της επιστήμης για τα παιδιά: Περιέργεια και εξερεύνηση
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η παιδική ηλικία είναι το πιο περίεργο στάδιο της ζωής. Από μικρή ηλικία, το ενδιαφέρον για τη μάθηση του πώς λειτουργούν τα πράγματα και οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορούν να συνδεθούν με την επιστημονική γνώση. Για κάθε ανακάλυψη, το παιδί σας αναπτύσσει δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες στο μέλλον. Αυτό είναι ένα από τα πολλά οφέλη της επιστήμης για τα παιδιά.

Καθώς εξερευνούν το περιβάλλον, οικοδομούν έννοιες προσαρμοσμένες στο επίπεδο κατανόησής τους, οι οποίες τροφοδοτούν τον ενθουσιασμό τους να μάθουν περισσότερα.

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ σημειώνει σε μια δημοσίευση ότι τα μικρά παιδιά επινοούν ενδιαφέρουσες εξηγήσεις για να κατανοήσουν το περιβάλλον τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά διατυπώνουν εξαιρετικά επιστημονικά επιχειρήματα. Χωρίς να προσπαθούμε να τα ωθήσουμε να γίνουν χημικοί, μηχανικοί ή φυσικοί, η επιστήμη τους προσφέρει σοφία εφαρμόσιμη στην καθημερινή ζωή.

Επιρροή της επιστήμης στα παιδιά

Η επιστήμη είναι η διαδικασία της μάθησης μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού. Περιλαμβάνει λάθη και επιτυχίες, τη χρήση δεδομένων, την αμφισβήτηση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Ακούγεται περίπλοκη, αλλά τα παιδιά μπορεί να το βρίσκουν ευκολότερο να κατανοήσουν τα γιατί με απλά επιχειρήματα.

Ο αθλητισμός, η φύση και τα παιχνίδια, για παράδειγμα, παρέχουν ευκαιρίες για μελέτη και ενεργοποιούν την κριτική σκέψη. Γνωρίζοντας λίγο απ’ όλα, ενισχύεται η ικανότητα επικοινωνίας, η ικανότητα θεμελίωσης απόψεων, η συγκέντρωση, ο προβληματισμός και η ανάπτυξη των αισθήσεων μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

Δώστε προσοχή στις ερωτήσεις του παιδιού σας και βοηθήστε το να ερευνά όταν θέλει να μάθει για τα ζώα, τα φυτά, τον τρόπο λειτουργίας των αντικειμένων, τη μηχανική, τα αστέρια και οποιοδήποτε θέμα του τραβάει την προσοχή.

Niños curiosos por la ciencia.
Τα παιδιά είναι περίεργα. Αν ξέρουμε πώς να κατευθύνουμε το ενδιαφέρον τους και χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, θα ενισχύσουμε την ευφυΐα τους.

Οφέλη της επιστήμης για τα παιδιά

Υπολογίζεται ότι από την ηλικία των 7 ετών εκδηλώνεται θετική ή αρνητική στάση απέναντι στην επιστημονική εκπαίδευση, οπότε είναι βολικό να επωφεληθούμε και να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον τους.

Ένα παιδί που γοητεύεται από τις επιστήμες είναι πηγή παραγωγικών ιδεών, ζει προτείνοντας προκλήσεις, συμμετέχει στην τάξη, αποκτά χόμπι και αφήνει τη φαντασία του να πετάξει.

Γίνεται επίσης ένα υποβλητικό, διερευνητικό και επικοινωνιακό άτομο. Ακολουθούν περισσότερα πλεονεκτήματα των φυσικών επιστημών για τα παιδιά.

Υποστηρίζει άλλες δεξιότητες

Η συλλογιστική επίλυσης προβλημάτων, η συνεργασία με ομότιμους, η διεύρυνση του λεξιλογίου και η επιμονή είναι μερικές πρακτικές που βελτιώνονται με την επιστημονική εκπαίδευση. Υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση με θέματα όπως ο γραμματισμός και τα μαθηματικά, καθώς και τις δημιουργικές δεξιότητες.

Οι φυσικές επιστήμες καλλιεργούν την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού μέσω των ακόλουθων εννοιών:

 • Παρατήρηση: χρήση των αισθήσεων για τη συλλογή και οργάνωση πληροφοριών. Δοκιμάστε να τους δώσετε ένα σύνολο αντικειμένων και δείτε πώς θα επισημάνουν το χρώμα, τη γεύση, τις υφές, το μέγεθος.
 • Σύγκριση: μετά την εξερεύνηση, τα παιδιά διαπιστώνουν διαφορές και ομοιότητες.
 • Ταξινόμηση: αφού συγκρίνουν, είναι σε θέση να ομαδοποιήσουν κατά κατηγορίες. Για παράδειγμα, αν τους δώσετε διάφορα αχλάδια, τα διαχωρίζουν ανάλογα με αυτά που έχουν κοτσάνι, ποικιλία χρώματος, μέγεθος κ.λπ.
 • Μέτρηση: τόσο απλό όσο ο προσδιορισμός μεγεθών ή ποσοτήτων.
 • Επικοινωνία: περιγράφουν σε κείμενο, μιλώντας, ζωγραφίζοντας ή με άλλη μορφή έκφρασης αυτό που παρατήρησαν, συνέκριναν, ταξινόμησαν και μέτρησαν.
 • Συμπέρασμα: ταξινομούν τις πληροφορίες που συλλέγουν και τις συσχετίζουν με προηγούμενες εμπειρίες για να δημιουργήσουν νέες υποθέσεις.
 • Πρόβλεψη: πρόκειται για εικασίες και εκτιμήσεις που βασίζονται σε προηγούμενες έννοιες.

Ενεργοποιεί τη συγκέντρωση

Γενικά, τα παιδιά που ενδιαφέρονται για τις επιστήμες έχουν υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης και παραμένουν σε εγρήγορση για τις λεπτομέρειες. Πρόκειται για μια δεξιότητα που εξελίσσεται με κάθε πείραμα στο οποίο συμμετέχουν και η οποία θα είναι χρήσιμη στις σπουδές ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Προωθεί την ομαδική εργασία

Όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος, πολλά παιδιά μπορούν να ενωθούν για να επιτύχουν γρήγορα και βέλτιστα αποτελέσματα. Αργότερα, θα γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται μεγάλες ομάδες.

Οφέλη της επιστήμης: Διαμορφώνει κριτικούς χώρους και διευρύνει τις προσεγγίσεις

Κάθε πείραμα που αναπτύσσει ένα παιδί είναι ένα παράθυρο για να πει τη γνώμη του και να πάρει ιδέες που ευνοούν τη δημιουργία της δικής του σκέψης. Η αύξηση της εκτίμησής τους από την παιδική ηλικία είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των κριτηρίων.

Προωθεί την επιθυμία για ανακάλυψη

Τα αποτελέσματα ενός πειράματος απελευθερώνουν τον παράγοντα της έκπληξης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η περιέργεια να μάθει τι συνέβη, οπότε το παιδί πιθανότατα θα προσπαθήσει να ερευνήσει. Η επιστήμη είναι ένας τρόπος για τα παιδιά να βρουν απαντήσεις και να λύσουν προβλήματα.

Οφέλη της επιστήμης: Ενθαρρύνει την εξερεύνηση της φύσης

Ο πειραματισμός σε εξωτερικούς χώρους διεγείρει την περιέργεια, ιδιαίτερα κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Έτσι, η φύση γίνεται ένα γιγαντιαίο εργαστήριο όπου μπορούν να ολοκληρώσουν μια ποικιλία δραστηριοτήτων.

Μια εκδρομή στην παραλία, μια βόλτα στο πάρκο, η αυλή του σχολείου και οι κήποι του σπιτιού είναι μόνο μερικά από τα πολλά μέρη όπου τα παιδιά κάνουν ανακαλύψεις.

Οφέλη της επιστήμης: Ενθαρρύνει τις εναλλακτικές μεθόδους μάθησης

Στην παιδική ηλικία, η επιστήμη βοηθά στην αφομοίωση αφηρημένων εννοιών μέσω του παιχνιδιού. Το κύλισμα μπάλας, η χρήση ραμπών ή η χρήση δύναμης είναι τρόποι έκθεσης επιστημονικών περιπτώσεων χωρίς να είναι βαρετοί.

Juegos de ciencia para niños.
Παίζοντας, η μάθηση γίνεται πιο διασκεδαστική και οι έννοιες δεν θεωρούνται “βαρετές”.

Συστάσεις για την παρακίνηση των παιδιών να μάθουν για την επιστήμη

Μια δημοσίευση του Poligran υποστηρίζει ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα αν οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο που σχετίζεται με την καθημερινή τους ζωή και τις εμπειρίες τους. Κοιτάζοντας τα αστέρια, ψήνοντας ένα κέικ ή μιλώντας για τα δέντρα είναι όλες ευκαιρίες για την απόκτηση γνώσεων.

Για να εμπλέξετε τα παιδιά στην επιστημονική εκπαίδευση, παρέχετε συναρπαστικά, κατάλληλα για την ηλικία τους πειράματα. Ειδικά περιοδικά (όπως National Geographic) διαθέτουν λίστες με φαινόμενα και πειράματα που σίγουρα θα συναρπάσουν τα παιδιά σας.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για το πώς μπορείτε να παρακινήσετε τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες:

 • Συζητήστε διάφορα θέματα με διασκεδαστικό τρόπο. Οι επιστημονικές συζητήσεις με τα παιδιά πρέπει να είναι συναρπαστικές.
 • Επενδύστε σε εξοπλισμό. Ένα μικροσκόπιο είναι σίγουρο ότι θα το θαμπώσει, αλλά αν το γκάτζετ είναι πέρα από τις οικονομικές σας δυνατότητες, χαρίστε τους σετ αστρονομικών ή μαγειρικών πειραμάτων, σετ εκσκαφής απολιθωμάτων κ.λπ.
 • Προωθήστε το διάβασμα. Προσθέστε στην οικογενειακή βιβλιοθήκη επιστημονικά βιβλία για παιδιά. Μπορείτε επίσης να τα κατεβάσετε από το διαδίκτυο και να τα διαβάσετε μαζί.
 • Παρακολουθήστε βίντεο. Δεδομένου ότι η παρατήρηση είναι απαραίτητη, τα βίντεο σχετικά με τα επιστημονικά γεγονότα είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα διδασκαλίας.
 • Επεκτείνετε αυτά που ήδη γνωρίζουν. Να θυμάστε ότι η επιστήμη είναι αθροιστική και στην παιδική ηλικία είναι ευκολότερο να μαθαίνουν.
 • Απαντήστε στις ερωτήσεις τους. Αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για να καλλιεργήσετε τη γνώση σχετικά με ένα θέμα. Μην αφήνετε τις ερωτήσεις αναπάντητες και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ερευνήσετε μαζί.

Γονείς και υποστήριξη στην εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες

Η UNICEF επισημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό να συνοδεύετε τα παιδιά στη μάθηση παρά να έχετε όλες τις απαντήσεις. Έχει μεγάλη αξία και ενδιαφέρον για τα παιδιά αν οι γονείς τους τα βοηθούν στη διαδικασία.

Οι ενήλικες πρέπει να γίνουν πολυμήχανοι, να συμμετέχουν και να είναι εξίσου ανοιχτοί με τα παιδιά στο να απολαμβάνουν διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές πρακτικές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.