Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά δεν ενυδατώνουν σωστά τα παιδιά και επηρεάζουν το νευρικό και το καρδιαγγειακό τους σύστημα. Επιπλέον, προσφέρουν μόνο μια προσωρινή διέγερση.
Γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των παιδιών. Αυτά τα προϊόντα δεν είναι υγιεινά για κανέναν, αλλά σε ανηλίκους, έχουν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες. Δυστυχώς, υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί τακτικοί καταναλωτές είναι κάτω των 18 ετών. Γιατί δεν πρέπει να τα παιδιά να πίνουν ενεργειακά ποτά;

Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν διεγερτικά. Περιλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, καφεΐνης και ταυρίνης, ενός ενισχυτή της ίδιας της καφεΐνης.

Οι ουσίες που υπάρχουν στα ενεργειακά ποτά μπορούν να βλάψουν την υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ως εκ τούτου, από ιατρική άποψη, οι ανήλικοι δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί.

Τι είναι τα ενεργειακά ποτά;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι τα ενεργειακά ποτά δεν είναι το ίδιο με τα αθλητικά ή τα ισοτονικά ποτά. Οι αθλητές τα χρησιμοποιούν για να ενυδατωθούν και να αναπληρώσουν τη ζάχαρη και τα μέταλλα μετά από μια απαιτητική σωματική δραστηριότητα.

Τα ενεργειακά ποτά, από την άλλη πλευρά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διεγερτικές ουσίες. Συγκεκριμένα, έχουν καφεΐνη. Στην πραγματικότητα, κάθε μπουκάλι περιέχει μεταξύ 27 και 164 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

Αυτά τα ποτά περιέχουν επίσης ενώσεις όπως ταυρίνη και γκουαράνα, που ενισχύουν τις επιδράσεις της καφεΐνης. Επίσης, αυξάνουν τη γνωστική λειτουργία ή την αθλητική απόδοση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η διεγερτική δράση αυτών των προϊόντων προκαλεί αυτές τις αισθήσεις. Όπως και να έχει, τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μη ασφαλή καφεΐνη και φυτικά συμπληρώματα που μπορεί επίσης να έχουν διεγερτικά αποτελέσματα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στην υγεία

Αυτά τα ποτά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Σε γενικές γραμμές, οι άμεσες συνέπειες είναι συνήθως διαταραγμένες συνήθειες ύπνου και, παραδόξως, αυξημένη αίσθηση κόπωσης.

Η ταυρίνη έχει συσχετιστεί με αυξημένο καρδιακό ρυθμό και διέγερση. Επίσης, εάν υπάρχει προηγούμενη αγχώδης ή μανιακή διαταραχή, τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ενεργειακά ποτά μπορεί να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Bebidas energizantes.
Στους εφήβους, τα ενεργειακά ποτά συχνά συνδυάζονται με αλκοόλ λόγω της κοινωνικής πίεσης και της έναρξης του ποτού.

Γιατί δεν συνιστώνται τα ενεργειακά ποτά στα παιδιά;

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι αναπτυσσόμενα άτομα. Έτσι, τα αποτελέσματα αυτών των ποτών μπορεί να είναι πιο σοβαρά για αυτούς. Γενικά, αυτή η ηλικιακή ομάδα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Οι άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών των ποτών είναι πιο συχνές σε παιδιά και εφήβους. Αυτά περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αίσθημα παλμών, ναυτία, έμετο, διάρροια, προβλήματα ύπνου και επιληπτικές κρίσεις.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία από το Telethon Kids Institute, διαπιστώθηκε ότι το 55,4% των παιδιών που ήταν τακτικοί καταναλωτές ενεργειακών ποτών είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience Biobehavior ανέφερε προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους που καταναλώνουν τακτικά ενεργειακά ποτά. Γενικά, τείνουν να είναι υπερκινητικά και τείνουν να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές.

Επιπλέον, έχουν επίσης περισσότερα προβλήματα με τη ρύθμιση της συμπεριφοράς και αναπτύσσουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Από την άλλη πλευρά, είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ και ψυχοδραστικές ουσίες ως συντροφιά ή μείγματα.

Τέλος, τείνουν να τρώνε λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα και έχουν περισσότερες διαταραχές της διάθεσης. Μπορεί επίσης να έχουν λιγότερο καλή απόδοση στο σχολείο και να έχουν φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες.

Καρδιαγγειακή υγεία

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από την American Heart Association (AHA) δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μεταβάλλει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας ανωμαλίας που ονομάζεται κοιλιακή ταχυκαρδία.

Οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης

Αυτά τα ποτά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης. Κατ ‘αρχήν, αυτό διευκολύνει την ανάπτυξη της τερηδόνας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το πιο επιβλαβές αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι ενώσεις κάνουν τα παιδιά πιο επιρρεπή στον διαβήτη και την παχυσαρκία. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 158 εκατομμύρια παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι στον κόσμο.

Μέθη

Η υψηλή κατανάλωση ενεργειακών ποτών στα παιδιά καθιστά εφικτή τη μέθη. Οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές, με απώλεια συνείδησης, παραισθήσεις, σπασμούς, εγκεφαλικά, ακόμη και ξαφνικό θάνατο. Σε πολλές περιπτώσεις, η διακοπή αυτών των ποτών οδηγεί σε συμπτώματα στέρησης.

Trastorno del estado de ánimo en niño que toma bebidas energizantes.
Οι διαταραχές της διάθεσης είναι πιο συχνές στα παιδιά που καταναλώνουν ενεργειακά ποτά.

Εναλλακτικά ποτά

Πολλά παιδιά και έφηβοι και ένας μεγάλος αριθμός γονέων μπερδεύουν τα ενεργειακά ποτά με τα ισοτονικά ποτά. Το πρώτο πράγμα είναι να κατανοήσετε τις διαφορές και να γνωρίζετε ότι τα αθλητικά ποτά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μετά ή κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Τούτου λεχθέντος, κάθε νεαρός αθλητής θα πρέπει να μπορεί να αναρρώσει με καθαρό νερό. Εάν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα, δεν υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης. Είναι καλύτερο να πίνετε νερό κάθε 15 με 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, εάν το παιδί σας θέλει να πιει κάτι διαφορετικό, αυτές μπορεί να είναι καλές εναλλακτικές:

  • Ισοτονικά ή αθλητικά ποτά: Είναι ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες και σημαντική ποσότητα θερμίδων.
  • Νερά με βιταμίνες: Αυτά τα ποτά περιέχουν επίσης συχνά επιπλέον θερμίδες, καφεΐνη, τεχνητά γλυκαντικά και βότανα. Δεν συνιστώνται, αλλά είναι μια ελαφρώς καλύτερη εναλλακτική από τα ενεργειακά ποτά.
  • Οι φυσικοί χυμοί είναι μια καλή επιλογή, αρκεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
  • Τα φρέσκα φρούτα βοηθούν επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας της ενυδάτωσης του σώματος.
  • Ωστόσο, το νερό εξακολουθεί να είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική.

Αποφύγετε τη διαφήμιση ενεργειακών ποτών για παιδιά

Τέλος, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σχετικά με τα ποτά που συνήθως καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Η καλή ενημέρωση είναι η καλύτερη υποστήριξη για τη λήψη καλών αποφάσεων σε αυτόν τον τομέα.

Οι κατασκευαστές αυτών των ποτών χρησιμοποιούν συχνά πολύ πειστική διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά. Εάν η νομοθεσία δεν το ελέγχει αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε με τα παιδιά ώστε να είναι καλά ενημερωμένα και να μην επιτρέψουν στους εαυτούς τους να παραπλανηθούν από αυτά τα μηνύματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Trapp Et. Al., G. (2018, 5 octubre). Call for a ban on the sale of energy drinks to children (<18 years of age) due to the significant negative impact these drinks have on children’s health. Telethon Kids Institute. https://www.nslhd.health.nsw.gov.au/HealthPromotion/Documents/cs.ccs.074.181005.sub.Telethon+Kids+Institute.pdf.
  • Temple J. L. (2009). Caffeine use in children: what we know, what we have left to learn, and why we should worry. Neuroscience and biobehavioral reviews, 33(6), 793–806. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2009.01.001.
  • Shah Et. Al., S. (2019, 29 mayo). Impact of High Volume Energy Drink Consumption on Electrocardiographic and Blood Pressure Parameters: A Randomized Trial. JAHA. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.011318.
  • Contreras, K., & Villada, W. (2017). Efectos médicos del consumo de bebidas energéticas. Revisión de la literatura. Int. J. Med, 4(2), 1167-1173.
  • Manrique, Clara Inés, Claudia Lucía Arroyave-Hoyos, and David Galvis-Pareja. “Bebidas cafeínadas energizantes: efectos neurológicos y cardiovasculares.” Iatreia 31.1 (2018): 65-75.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.