10 σημάδια που δείχνουν ότι είστε μια παλιά ψυχή

Γνωρίζετε την έννοια της παλιάς ψυχής; Ίσως κάποιος σας είπε ότι είστε κάποια στιγμή, αλλά δεν ήσασταν σίγουροι τι εννοούσε.
10 σημάδια που δείχνουν ότι είστε μια παλιά ψυχή

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2022

Γνωρίζετε τι σημαίνει να είστε μια παλιά ψυχή; Ίσως κάποιος να σας το είπε κάποια στιγμή, αλλά δεν ήσασταν σίγουροι τι εννοούσε.

Ίσως έχετε διαβάσει γι’ αυτό και έχετε αμφιβολίες. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τι πραγματικά είναι μια παλιά ψυχή και αν είστε μια από αυτές.

Τι είναι μια παλιά ψυχή;

Η έννοια της παλιάς ψυχής έχει την καταγωγή της στον Ταοϊσμό. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα πεποιθήσεων, μια παλιά ψυχή θα ήταν αυτή που έχει ήδη ζήσει 5 προηγούμενες ζωές στις οποίες έχει συσσωρεύσει πολλές εμπειρίες που τώρα προσπαθεί να μεταδώσει στο παρόν.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι Ταοϊστές πιστεύουν ότι, μετά τις 5 μετενσαρκώσεις της ψυχής, αυτή εισέρχεται στο τελικό της στάδιο που κορυφώνεται με τη γήινη ζωή.

Για όσους είναι πιο πνευματικοί, οι άνθρωποι δεν είναι μόνο κόκαλα, δέρμα και μύες, αλλά και ψυχή, πνεύμα και ενέργεια. Όταν η ψυχή φτάνει στο τελικό στάδιο του ταξιδιού της, έχει την ανάγκη να δώσει τις γνώσεις της σε κάποιον.

Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους Ταοϊστές, η πορεία κάθε ψυχής κορυφώνεται και όταν είναι έτοιμη να ενσωματωθεί στο Σύμπαν και να μεταβεί σε ένα αστρικό επίπεδο, δίνει τις εμπειρίες και τα βιώματά της σε κάποιον, γιατί δεν μπορεί να τα πάρει μαζί της.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Ελεύθερη ή όχι, δεν έχει σημασία: αρκεί να είσαι ευτυχισμένη

Σημάδια ότι είστε παλιά ψυχή

1. Μια παλιά ψυχή είναι συνήθως αποστασιοποιημένη

Οι παλιές ψυχές δεν ασχολούνται με τις υλικές ή σεξουαλικές απολαύσεις . Νιώθουν άνετα με τη ζωή τους ανά πάσα στιγμή και δεν εξαρτώνται από εξωτερικές καταστάσεις για να είναι ευτυχισμένοι.

Είναι εύκολο να αναγνωριστούν γιατί δεν επιδιώκουν τη φήμη ή την αναγνώριση. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, τίποτα δεν έχει αξία στο κοσμικό επίπεδο εκτός από τον εαυτό τους.

2. Η πλήρης ικανοποίηση γεννιέται από εσάς

Αν είστε μια παλιά ψυχή, δεν σας ενδιαφέρει πολύ να βγάλετε χρήματα για να αποκτήσετε κοινωνική θέση ή να ανεβείτε την οικονομική κλίμακα. Θα πάτε κόντρα σε αυτό που κάνει τους άλλους ευτυχισμένους, επειδή αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τις πράξεις σας.

Οι παλιές ψυχές αναζητούν τον εσωτερικό τους εαυτό. Αναζητούν την ευτυχία. Δεν είναι ασυνήθιστο γι’ αυτές να επιλέγουν ένα μονοπάτι που είναι το αντίθετο από αυτό που ακολουθεί η υπόλοιπη κοινωνία.

3. Είστε πυλώνας στήριξης για τους άλλους όταν είστε μια παλιά ψυχή

An old soul comforting another.

Αν είστε παλιά ψυχή, είναι πολύ συνηθισμένο οι άνθρωποι, χωρίς προφανή λόγο, να σας πλησιάζουν για να σας μιλήσουν για τα προσωπικά τους προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γύρω σας σάς βλέπουν ως κάποιον που μπορούν να εμπιστευτούν επειδή τους εμπνέετε δύναμη. Η εμπιστοσύνη που μεταδίδετε στους άλλους είναι, σύμφωνα με αυτή την έρευνα από το Universidad Nacional del Altiplano (Περού), απαραίτητη για την εγκαθίδρυση μιας καλής διαπροσωπικής επικοινωνίας που σας επιτρέπει να τους βοηθήσετε.

4. Είστε μοναδικοί και διαφορετικοί από τους άλλους

Οι παλιές ψυχές έχουν έναν πολύ διαφορετικό τρόπο να βλέπουν τα πράγματα από τους άλλους. Για παράδειγμα, δεν τους αρέσει να κοιμούνται πολύ και χρειάζονται πολύ χρόνο για να αλληλεπιδράσουν με το εσωτερικό τους “εγώ“.

Επίσης, απολαμβάνουν τη μοναξιά, περνούν χρόνο σε επαφή με τη φύση και είναι άνθρωποι που δείχνουν μια ωριμότητα μεγαλύτερη από την ηλικία τους.

5. Μια παλιά ψυχή έχει συνήθως καλλιτεχνική κλίση

Γενικά, οι ηλικιωμένες ψυχές είναι άνθρωποι που είναι αφοσιωμένοι στις τέχνες, τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία. Έχουν κλίση σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται. Ο διαλογισμός είναι κάτι που ασκούν ή τους ελκύει, είτε γνωρίζουν τα οφέλη του είτε όχι, τα οποία, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του Dr. Pablo Arias Capdet, είναι πολλά.

  • Με τη μουσική φτάνουν σε υψηλά επίπεδα συνείδησης, καθώς και στην απαραίτητη χαλάρωση για να ανακαλύψουν το εσώτερο μέρος της ύπαρξής τους.
  • Με τη λογοτεχνία μεταδίδουν μηνύματα.
  • Η ζωγραφική αναπτύσσει μέσα τους μια ανθρώπινη δέσμευση.

6. Έχετε χρονολογικές αμφιβολίες

Αν είστε παλιά ψυχή, είναι πιθανό να έχετε νιώσει μια παράξενη προτίμηση για ρούχα, μουσική, έθιμα και λεπτομέρειες που υπήρχαν σε μια άλλη εποχή.

Οι παλιές ψυχές αισθάνονται ότι ζουν σε μια διαφορετική εποχή από τη δική τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά αισθάνονται εκτός τόπου και χρόνου.

7. Είστε ώριμοι για την ηλικία σας

Two people laughing at something in the computer.

Δυσκολεύεστε να αλληλεπιδράσετε και να επικοινωνήσετε με άτομα της ηλικίας σας; Να κάνετε φίλους; Αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τους μιλήσετε για κάτι ενδιαφέρον;

Σας θεωρούν “περίεργο” επειδή ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τα πράγματα ή τα αναλύετε δεν ταιριάζει με τους υπόλοιπους ; Αυτό είναι συνήθως ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα όταν είστε μια παλιά ψυχή.

8. Η ανάλυση είναι μια από τις αγαπημένες σας δραστηριότητες

Οι παλιές ψυχές σκέφτονται συνεχώς, αναλύοντας τα κίνητρα, τις αιτίες και τις μορφές των πραγμάτων. Κάθε μικρή λεπτομέρεια είναι άξια θαυμασμού, επειδή θεωρούν ότι είμαστε μέρος ενός ανώτερου συνόλου .

Αν είστε παλιά ψυχή, πιθανότατα θέλετε πάντα να ξέρετε περισσότερα και σπάνια ή ποτέ δεν ικανοποιείστε με μια απλή απάντηση.

9. Η ενσυναίσθηση είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά σας όταν είστε μια παλιά ψυχή

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του να είστε παλιά ψυχή είναι ότι επιτρέπετε στον εαυτό σας να ακούει τους άλλους χωρίς να τους κρίνει ή να τους επικρίνει.

Η ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη για να μάθετε να τα βγάζετε πέρα στον κόσμο και να αποφεύγετε μελλοντικά προβλήματα που οφείλονται στην έλλειψη επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

Οι άνθρωποι με παλιά ψυχή είναι σε θέση να μπαίνουν με ευκολία στη θέση των άλλων ανθρώπων για να τους βοηθήσουν να καταλάβουν τι τους συμβαίνει. Αυτό θα είναι κάτι εντελώς έμφυτο μέσα σας και όχι επίκτητο.

10. Είστε μια παλιά ψυχή αν μπορείτε να αναγνωρίσετε αμέσως τους ανθρώπους

Το να είστε μια παλιά ψυχή σας επιτρέπει να αποκρυπτογραφείτε εύκολα τον τρόπο με τον οποίο είναι οι άνθρωποι. Το ένστικτο σπάνια σας απογοητεύει, οπότε γρήγορα καταλαβαίνετε πόσο ειλικρινής είναι κάποιος και αν είναι αξιόπιστος ή όχι.

Μπορείτε επίσης να παίρνετε αποφάσεις με βάση τα ένστικτά σας που σας λένε αν είστε στο σωστό δρόμο ή όχι και σπάνια αποτυγχάνετε.

Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον τέτοιο άνθρωπο;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. (2016). Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la Universidad Nacional del Altiplano – Puno. Comuni@cción, 7(2): 05-14.
  • Toshihiko Izutsu. Sufismo y taoísmo: estudio comparativo de conceptos filosóficos clave. Madrid: Siruela, 2004.
  • Yutang L. La filosofía del taoismo. Revista de la Universidad Nacional. 1949;14(14):33-9.
  • Tucci G. Apología del taoísmo. Valladolid: Maxtor, 2013.
  • Arias Capdet P. La utilidad de la meditación como modalidad terapéutica: Parte I. Rev Cubana Med Gen Integr. 1998;  14(2): 174-179.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.