Τα οφέλη και οι ιδιότητες της πηκτίνης που πρέπει να ξέρετε

Η πηκτίνη είναι μια φυτική ίνα με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γιατί είναι τόσο απαραίτητη η κατανάλωσή της και ποιες τροφές την περιέχουν.
Τα οφέλη και οι ιδιότητες της πηκτίνης που πρέπει να ξέρετε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα οφέλη και τις ιδιότητες της πηκτίνης. Η πηκτίνη είναι μια φυτική ίνα που βρίσκεται στα φρούτα η οποία, όταν συνδυαστεί με νερό, σχηματίζει ένα ζελέ. Λειτουργεί ως πηκτικό μέσο όταν συνδυάζεται με ζάχαρη ή τα οξέα της ζάχαρης.

Η ποσότητα που βρίσκουμε στα φρούτα, εξαρτάται από το πόσο ώριμο είναι το φρούτο. Όσο πιο ώριμο είναι, τόσο λιγότερη πηκτίνη περιέχει. Γενικά, τα κυδώνια, τα μήλα, και τα εσπεριδοειδή περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πηκτίνης.

Η πηκτίνη χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων για την παραγωγή μαρμελάδων. Η προσθήκη της, βοηθά στη μείωση της ποσότητας της ζάχαρης που απαιτείται για το πήξιμο των μαρμελάδων και των ζελέ, και αυτό με τη σειρά του μειώνει τους χρόνους μαγειρέματος. Πέραν των παραπάνω, αυτή η ουσία μάς επιτρέπει να παράγουμε περισσότερη μαρμελάδα ανά κιλό φρούτου.

Οι ιδιότητες της πηκτίνης

Η πηκτίνη έχει αρκετές αξιοσημείωτες ιδιότητες:

  • Μπορεί να ρυθμίσει τα λιπίδια καθώς απορροφά τους χυμούς που εκκρίνει το συκώτι σε εντερικό επίπεδο. Αυτό συμβάλλει στην εξουδετέρωση της LDL χοληστερίνης.
  • Βελτιώνει τα συμπτώματα των εντερικών προβλημάτων. Όταν αναμειγνύεται με νερό, αυξάνεται σε μέγεθος, και έτσι βελτιώνει τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα.
  • Έχει σχεδόν μηδενικές θερμίδες. Αυξάνει την περιεκτικότητα των τροφών χωρίς να προσθέτει ενέργεια. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία αισθήματος πληρότητας (χωρίς θερμίδες!). Αυτή η ουσία βοηθά στις δίαιτες για αδυνάτισμα επειδή μειώνει την ανάγκη για φαγητό.
  • Απορροφά τα σάκχαρα και τα λίπη στο έντερο και αποτρέπει την απορρόφησή τους από το σώμα. Αυτό το χαρακτηριστικό, μαζί με το προηγούμενο, συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
  • Αυξάνει την έκκριση χολής. Έτσι, ρυθμίζει την πίεση.
Γυναίκα δαγκώνει μήλο

Τα μήλα, όπως και τα εσπεριδοειδή και τα κυδώνια, είναι σημαντικές πηγές πηκτίνης.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Μελιτζάνα για απώλεια βάρους και βελτίωση της πέψης

Γιατί είναι σημαντική η πρόσληψη ινών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την τακτική κατανάλωση ινών, τόσο διαλυτών, όσο και αδιάλυτων. Έρευνες έδειξαν ότι η τακτική πρόσληψή τους, βελτιώνει τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος. Επιπλέον, προστατεύει ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου που σχετίζονται με τη γαστρεντερική οδό και βελτιώνει τα συμπτώματα ορισμένων εντερικών διαταραχών.

Επίσης, η πρόσληψη ινών είναι απαραίτητη σε άτομα με διαβήτη, καθώς βοηθά στη ρύθμιση του δείκτη γλυκόζης και διευκολύνει τη διαχείριση της ασθένειας.

Ακόμη, στα πρόσφατα χρόνια, οι ειδικοί ανακάλυψαν πόσο σπουδαίο είναι για την υγεία μας το υγιές μικροβίωμα. Αυτά τα εντερικά βακτήρια σχετίζονται με τη σωστή λειτουργία του οργάνου. Συνοπτικά, αν έχουμε ένα υγιές μικροβίωμα ίσως μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, ενώ πιθανόν να βελτιώσουμε την αθλητική μας απόδοση, και ίσως αποτρέψουμε περίπλοκες και χρόνιες παθήσεις.

Για να διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο αυτά τα βακτήρια, η τακτική πρόσληψη πηκτίνης, προβιοτικών (όπως αυτά του γιαουρτιού) και πρεβιοτικών, είναι απαραίτητη. Τα τελευταία είναι ουσίες που δε χωνεύονται και διεγείρουν την ανάπτυξη επιλεγμένων βακτηρίων. Επιπλέον, περιλαμβάνονται συνήθως στις ίνες.

Εσπεριδοειδή φρούτα

Υπάρχουν και ορισμένα συμπληρώματα που ίσως περιέχουν πηκτίνη. Όμως, είναι καλύτερο να την προμηθεύεστε από φρέσκες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά.

Ιδιότητες της πηκτίνης – Το πρόβλημα με τη βιομηχανία τροφίμων

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ζάχαρη και φτωχές σε ίνες. Η μειωμένη πρόσληψη ινών σε μια διατροφή οδηγεί στην επιδείνωση της εντερικής λειτουργίας και στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης κάποιας ασθένειας.

Ένας τρόπος ώστε να μετριάσετε τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων. Η πηκτίνη των φρούτων αυξάνει το μέγεθος της μπουκιάς, καθαρίζοντας τα εντερικά τοιχώματα, ενώ διευκολύνει τη σύνθεση λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου στο έντερο. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη ρόλο και εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Διαβάστε επίσης: 9 φυσικοί τρόποι για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας

Συμπέρασμα

Η πηκτίνη είναι η ίνα που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία τροφίμων ως πηκτικό μέσο.

Ωστόσο, βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και η τακτική της κατανάλωση ίσως βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και στην αποτροπή σχετικών προβλημάτων όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα. Επίσης, είναι πιθανό να βελτιώσει την πίεση και την καμπύλη γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη.

Καλό θα ήταν να συνδυάσετε τις ιδιότητες της πηκτίνης με την πρόσληψη προβιοτικών και πρεβιοτικών. Με αυτόν τον τρόπο, θα διεγερθεί η ανάπτυξη επιλεγμένων βακτηρίων και ο σχηματισμός λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου, τα οποία έχουν ξεκάθαρο αντιφλεγμονώδη ρόλο.

Μία από τις καλύτερες συμβουλές για την αύξηση της κατανάλωσης πηκτίνης είναι να δώσετε προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων τροφών και όχι επεξεργασμένων. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τρώτε συχνά εσπεριδοειδή φρούτα και μήλα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Eswaran S., Muir J., Chey WD., Fiber and functional gastrointestinal disorders. Am J Gastroenterol, 2013. 108 (5): 718-27.
  • Aleixandre A., Miguel M., Dietary fiber and blood pressure control. Food Funct, 2016. 7 (4): 1864-71.
  • Holscher HD., Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes, 2017. 8 (2): 172-184.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.