Οφθαλμική τοξοπλάσμωση: Ανίχνευση και θεραπεία

Η οφθαλμική τοξοπλάσμωση μπορεί να οδηγήσει σε θολή όραση, ευαισθησία στο φως και πόνο στα μάτια. Ωστόσο, η διάγνωση μπορεί να είναι περίπλοκη και θα εξηγήσουμε γιατί στο σημερινό άρθρο.
Οφθαλμική τοξοπλάσμωση: Ανίχνευση και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 23 Απριλίου, 2021

Η οφθαλμική τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Toxoplasma gondii. Είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη που πλήττει περίπου 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν την αναπτύσσουν όλοι αυτοί που έχουν μολυνθεί από αυτή την παθολογία που επηρεάζει μόνο τα μάτια.

Άτομα με συμπτώματα ή συνέπειες της οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης είτε έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είτε έχουν αποκτήσει τη λοίμωξη πριν από τη γέννηση, στη μήτρα της μητέρας τους. Δυστυχώς, το σχήμα των ματιών τους είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί και συχνά εξελίσσεται σε θολή όραση, ακόμη και τύφλωση.

Τι είναι η οφθαλμική τοξοπλάσμωση;

Για να κατανοήσουμε την οφθαλμική τοξοπλάσμωση, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε πώς εμφανίζεται αυτή η παρασιτική λοίμωξη. Το Toxoplasma gondii πολλαπλασιάζεται και κατοικεί σε γάτες. Επιπλέον, οι γάτες αποβάλλουν αυτά τα βακτήρια όποτε αφοδεύουν.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μία από τις μορφές μετάδοσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται επειδή εμφανίζεται επίσης συχνά σε τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά και ακόμη και νερό. Όπως μπορείτε να δείτε, ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από τη μόλυνση κατά την κατάποση ενός μολυσμένου άψητου προϊόντος.

Επίσης, οι έγκυες γυναίκες που έρχονται σε επαφή με τοξόπλασμα μπορούν να το μεταδώσουν στο μωρό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτήρια μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να φτάσουν στο έμβρυο.

Στην πραγματικότητα, η τελευταία περίπτωση είναι αυτή που σχετίζεται συχνότερα με την οφθαλμική τοξοπλάσμωση. Η σοβαρότητα της βλάβης του εμβρύου θα εξαρτηθεί από το στάδιο της εγκυμοσύνης στο οποίο συμβαίνει η επαφή. Για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο σχετίζεται με τον υψηλότερο κίνδυνο δυσπλασιών και επιπλοκών.

τοξόπλασμα
Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που προκαλεί τοξοπλάσμωση σε όλους τους τύπους του, συμπεριλαμβανομένου του οφθαλμικού.

Αιτίες

Η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική στην αρχή. Ωστόσο, η επανενεργοποίηση μπορεί να συμβεί μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα επαφής, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό στα μάτια και δημιουργείται μια ουλή που συνήθως δεν γίνεται αντιληπτή.

Καθώς η λοίμωξη επανενεργοποιείται, αρχίζουν να εμφανίζονται τα ειδικά συμπτώματα της οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης. Αυτό συμβαίνει όταν το παράσιτο εγκαθίσταται στον αμφιβληστροειδή – το μέρος του ματιού που επιτρέπει την ερμηνεία των εικόνων και την αίσθηση της όρασης. Είναι μια φλεγμονή του αμφιβληστροειδή (αυτή η διαδικασία ονομάζεται αμφιβληστροειδίτιδα) και θέτει σε κίνδυνο την όραση.

Μια μελέτη από μια Εταιρεία Οφθαλμολογίας αναφέρει ότι η υποτροπιάζουσα οφθαλμική τοξοπλάσμωση είναι ο πιο κοινός τύπος. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε σχέση με το AIDS ή την συνεχή θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά.

Ανίχνευση οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης

Η διάγνωση της οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη και οι γιατροί θα πρέπει να την αξιολογούν κλινικά – δηλαδή να παρατηρούν τις οφθαλμικές αλλοιώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαθέσιμες εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν μόνο εάν υπήρξε επαφή με το παράσιτο ή όχι.

Για παράδειγμα, οι εξετάσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να δούμε αν υπάρχουν αντισώματα κατά της εν λόγω λοίμωξης, υποδεικνύουν μόνο εάν κάποια στιγμή το άτομο είχε τη λοίμωξη. Αλλά, όπως αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν πολλοί που το έχουν και δεν έχουν αναπτύξει οφθαλμική τοξοπλάσμωση.

Αυτό που παρατηρεί άμεσα ένας οφθαλμίατρος είναι μια εστιακή βλάβη του αμφιβληστροειδούς μαζί με μια ουλή που επηρεάζει επίσης το χοριοειδές – μια άλλη μεμβράνη που είναι μέρος του ματιού.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση της διάγνωσης, αλλά δεν την επιβεβαιώνουν. Επομένως, είναι σημαντικό ένας ειδικός να κάνει μια διεξοδική εξέταση των ματιών, ώστε να μην χάσει τα σχεδόν αόρατα σημάδια.

Γιατρός αναλύει τις εξετάσεις αίματος

Θεραπεία για οφθαλμική τοξοπλάσμωση

Η οφθαλμική τοξοπλάσμωση προκαλεί θολή όραση, πόνο στα μάτια και φωτοευαισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει τύφλωση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία με την οποία να αντιστραφούν τυχόν τραυματισμοί.

Η θεραπεία βοηθά στην πρόληψη της έκτασης της βλάβης του αμφιβληστροειδούς καθώς και σε περαιτέρω υποτροπές. Διατηρεί το παράσιτο από την αναπαραγωγή και εξάπλωση με το συνδυασμό αντιπαρασιτικών όπως η πυριμεθαμίνη και η σουλφαδιαζίνη.

Επιπλέον, συχνά προσθέτουν μεθυλπρεδνιζόνη, ένα κορτικοστεροειδές που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Ομοίως, συνταγογραφούν συμπληρώματα φολικού οξέος για να αποφευχθούν οι παρενέργειες της πυριμεθαμίνης.

Πρόληψη ζημιών

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή της οφθαλμικής τοξοπλάσμωσης είναι η λήψη προληπτικών μέτρων. Οι γιατροί συνιστούν να μαγειρεύετε σωστά όλα τα τρόφιμα για να αποφύγετε τη μετάδοση. Επιπλέον, πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στα κατάλληλα μέτρα υγιεινής της γάτας γύρω από τις έγκυες γυναίκες.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε συμπτώματα. Η γρήγορη εύρεση τραυματισμών μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση των βλαβών των ματιών.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.