Υπάρχουν βακτήρια στους πνεύμονες; Κι αν ναι τι προκαλούν;

Τα βακτήρια στους πνεύμονες προκαλούν συνήθως συμπτώματα όπως βήχα, πόνο στην αναπνοή, πυρετό και δυσφορία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την κλινική εικόνα των βακτηριακών πνευμονιών για να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό.
Υπάρχουν βακτήρια στους πνεύμονες; Κι αν ναι τι προκαλούν;

Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαρτίου, 2021

Συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, πυρετός, ναυτία ή έμετος είναι ενδεικτικά για τα βακτήρια στους πνεύμονες. Αν και αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι απαραίτητοι για τη βέλτιστη λειτουργία των ανθρώπινων φυσιολογικών συστημάτων, η παρουσία τους σε αυτούς τους τύπους οργάνων μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η πνευμονία.

Ξέρετε γιατί αυτές οι βακτηριακές διεισδύσεις εμφανίζονται στην περιοχή των πνευμόνων; Ανήκετε σε κάποια ομάδα κινδύνου;

Η γνώση περισσότερων πληροφοριών για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών είναι το κλειδί, επειδή μπορούμε να λάβουμε περισσότερα προληπτικά μέτρα. Εξαιτίας αυτού, θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βακτηριακή πνευμονία σε αυτό το άρθρο.

Σχετικά με τα μικροβιώματα και τη βακτηριακή δραστηριότητα

Πρώτον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα βακτήρια που κατοικούν στο ανθρώπινο σώμα είναι ως επί το πλείστον ευεργετικά. Διάφορες μικροβιολογικές μελέτες έχουν συλλέξει τα οφέλη τους.

Για παράδειγμα, οι βακτηριακές αποικίες στο ανθρώπινο έντερο εκτελούν λειτουργίες όπως:

Το κανονικό μικροβίωμα ορίζεται ως το σύνολο μικροοργανισμών που κατοικούν στο σώμα των ζωντανών όντων και εκτελούν διάφορες λειτουργίες συμβιωτικής φύσης με τον ξενιστή του. Αυτές οι αποικίες έχουν τόσο χωρικό όσο και χρονικό συστατικό, καθώς η σύνθεση και η παρουσία τους μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού ζουν στο σώμα και την ηλικία του ατόμου.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν τα βακτήρια αποικίζουν εσωτερικά συστήματα που δεν ωφελούνται από την παρουσία τους. Αυτό συμβαίνει με τη βακτηριακή πνευμονία, την οποία θα εξηγήσουμε παρακάτω.

βακτήρια σε απεικονιση
Το σώμα έχει αποικίες βακτηρίων που είναι ευεργετικές για την υγεία. Ωστόσο, όταν εισέρχονται σε όργανα όπως οι πνεύμονες, προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχουν βακτήρια στους πνεύμονες;

Συνολικά, το μικροβίωμα των πνευμόνων έχει τα δικά του υγιή βακτήρια, αλλά μπορεί να εισέλθουν κάποια ανθυγιεινά βακτήρια. Όπως κάθε επιφάνεια με εξωτερική επαφή, περιοχές όπως η ρινική κοιλότητα, ο ρινοφάρυγγας και ο λάρυγγας έχουν βακτηριακές κοινότητες που είναι αβλαβείς για τον άνθρωπο.

Όταν αυτοί οι μικροοργανισμοί εισέρχονται στην εσωτερική αναπνευστική οδό, παρουσιάζεται μια κλινική εικόνα της πνευμονίας. Αυτός ο τύπος πάθησης μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, αν και αρκετές στατιστικές μελέτες τονίζουν ότι είναι πιο συχνή στα νεογνά.

Επιπλέον, οι ασθενείς με HIV έχουν επίσης έναν ειδικό κίνδυνο για αυτήν την πάθηση, καθώς είναι πέντε φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν βακτηριακή πνευμονία από ένα αρνητικό στον HIV άτομο.

Γιατί συμβαίνει βακτηριακή πνευμονία;

Ο πνευμονία του στρεπτόκοκκου προκαλεί συνήθως βακτηριακή πνευμονία. Στην πραγματικότητα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι το 40% των περιπτώσεων συμβαίνει εξαιτίας αυτού του μικροοργανισμού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρχει στον αποικισμό άλλων μικροοργανισμών όπως:

 • Αιμόφιλη ινφλουέντζα
 • Κλεμπσιέλλα
 • Εσερίχια κόλι
 • Ψευδομονάς η πυοκυανική
 • Moraxella catarrhalis

Τα βακτήρια συνήθως φτάνουν στην αναπνευστική οδό με την εισπνοή, αλλά μπορούν επίσης να καταλήξουν στην αναπνευστική οδό μέσω του αίματος εάν μια λοίμωξη έχει εξαπλωθεί επαρκώς σε άλλη περιοχή του σώματος. Είναι εδώ που το ανοσοποιητικό σύστημα στέλνει λευκά αιμοσφαίρια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών.

Τα ουδετερόφιλα περιβάλλουν τα βακτήρια με τις μεμβράνες τους και απελευθερώνουν κυτοκίνες, προωθώντας έτσι μια τυπική κλινική εικόνα σε βακτηριακές λοιμώξεις. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο γεγονός ότι υπάρχει φλεγμονή στους πνευμονικούς αερόσακους και αναπνευστική δυσχέρεια.

Βακτήρια στους πνεύμονες: Συμπτώματα

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κλινικής εικόνας και τον αιτιολογικό μικροοργανισμό, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν. Τούτου λεχθέντος, τα ακόλουθα είναι γενικά σημεία:

 • Πόνος στο στήθος όταν αναπνέετε και βήχετε
 • Αποπροσανατολισμός
 • Πυρετός
 • Παραγωγικός βήχας με πυώδη πτύελα
 • Ναυτία, έμετος και διάρροια
γυναίκα σε οξυγόνο
Η παρουσία βακτηρίων στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές επιπλοκές.

Πώς μπορούν οι γιατροί να διαγνώσουν τη βακτηριακή πνευμονία;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Pan American Journal of Public Health, η ακτινολογική εικόνα της κυψελιδικής ενοποίησης γίνεται αποδεκτή ως επιβεβαιωτικό κριτήριο για υποψία βακτηριακής πνευμονίας. Σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί, παρατηρείται συνήθως αδιαφάνεια στον πνευμονικό ιστό, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.

Σε περιόδους υποψίας, καλλιέργειες μπορούν πάντα να ληφθούν για να επιβεβαιωθεί η παρουσία βακτηρίων.

Ποια είναι η θεραπεία;

Όπως σε όλες τις περιπτώσεις βακτηριακών λοιμώξεων, τα αντιβιοτικά θα είναι τα φάρμακα επιλογής. Ο γιατρός, αφού καθορίσει εάν είναι Gram-θετικά ή Gram-αρνητικά βακτήρια, μπορεί να προτείνει τη χρήση πολλών φαρμάκων, όπως η αμοξικιλλίνη, η κεφαλοσπορίνη ή η δοξυκυκλίνη.

Λόγω των ποικίλων θεραπειών, είναι απαραίτητο να καθοριστεί το ακριβές γένος των μικροοργανισμών που προκαλούν την ασθένεια. Επομένως, είναι δυνατόν να επιλέξετε τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για κάθε περίπτωση.

Τι πρέπει να θυμάστε για τα βακτήρια στους πνεύμονες

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα εμβόλιο για την πνευμονία που προκαλείται από στρεπτόκοκκο, την πιο κοινή ασθένεια. Αυτό συνιστάται συχνά για βρέφη κάτω των δύο ετών και για ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς είναι οι τυπικές ευάλωτες ομάδες.

Επιπλέον, με κίνδυνο να το κάνετε σε άλλο ηλικιακό εύρος, οι προοπτικές είναι θετικές εάν αντιμετωπιστούν νωρίς και δεν υπάρχουν επιπλοκές.

Τα βακτήρια είναι βασικοί μικροοργανισμοί, καθώς προστατεύουν από παθογόνα σε πολλά από τα συστήματα του σώματος. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη κατάστασή τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επομένως, εάν νομίζετε ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη, είναι σημαντικό να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jandhyala, S. M., Talukdar, R., Subramanyam, C., Vuyyuru, H., Sasikala, M., & Reddy, D. N. (2015). Role of the normal gut microbiota. World journal of gastroenterology: WJG21(29), 8787.
 • Miranda-Candelario, J. F., Espino-Huamán, J. E., Miranda-Cabrera, B. F., Cabrera-Hipólito, S. E., & Rivas-Rojas, R. (2015). Utilidad de la escala de predicción diagnóstica de neumonía bacteriana de Moreno en el manejo de la neumonía en niños. Acta Médica Peruana32(3), 157-163.
 • García Castellanos, T., Verdasquera Corcho, D., PérezÁvila, J., Martínez Mota, I., Salazar Rodríguez, D., & Pérez Monrás, M. (2010). Neumonía bacteriana en pacientes VIH/SIDA. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas29(4), 428-436.
 • Neumonía bacteriana, wikipedia. Recogido en https://es.wikipedia.org/wiki/Neumon%C3%ADa_bacteriana.
 • Borrell, L. S., & Segura, C. (2016). Neumonía y neumonía recurrente. Pediatrá integral20(1), 38-42.
 • López, A. (2006). Patología del sistema respiratorio. Slano, Canadá: Atlantic Veterinary College University of Prince Edward, 18.
 • Hakansson AP, Orihuela CJ, Bogaert D. Bacterial-Host Interactions: Physiology and Pathophysiology of Respiratory Infection. Physiol Rev. 2018;98(2):781-811. doi:10.1152/physrev.00040.2016
 • Lagos, R., Di Fabio, J. L., Moënne, K., Muñoz, A., Wasserman, S., & Quadros, C. D. (2003). El uso de la radiografía de tórax para la vigilancia de neumonías bacterianas en niños latinoamericanos. Revista Panamericana de Salud Pública13, 294-302.
 • Neumonía bacteriana, lungusa.org. Recogido en https://web.archive.org/web/20080430043435/http://www.lungusa.org/site/pp.asp?c=dvLUK9O0E&b=36870#two
 • Pragman AA, Berger JP, Williams BJ. Understanding persistent bacterial lung infections: clinical implications informed by the biology of the microbiota and biofilms. Clin Pulm Med. 2016;23(2):57-66. doi:10.1097/CPM.0000000000000108

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.