Οφθαλμικό μελάνωμα: συμπτώματα και αιτίες

Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει το μάτι. Ενώ μπορεί να περάσει απαρατήρητο στα αρχικά του στάδια, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης και τύφλωση. Μάθετε περισσότερα.
Οφθαλμικό μελάνωμα: συμπτώματα και αιτίες
Jael Garrido Dominguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Jael Garrido Dominguez.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το οφθαλμικό μελάνωμα είναι ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει τα μάτια μας. Το μελάνωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που προέρχεται από κύτταρα, μελανοκύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της χρωστικής που δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μάτια και τα μαλλιά.

Τώρα, πώς αναπτύσσεται αυτός ο τύπος καρκίνου, πώς μπορούν να τον εντοπίσουν οι γιατροί και ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματά του; Θα σας τα πούμε όλα αυτά, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι το οφθαλμικό μελάνωμα;

Το οφθαλμικό μελάνωμα, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι ένας τύπος μελανώματος που επηρεάζει το μάτι.

Το μάτι έχει πολλά μέρη, επομένως αυτή η μορφή μελανώματος και το όνομά του θα εξαρτηθούν από την περιοχή του ματιού που επηρεάζεται.

Όταν το μελάνωμα του οφθαλμού επηρεάζει το ραγοειδές, το στρώμα του ματιού που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά αίματος μέσα σε αυτό το όργανο, είναι το μελάνωμα του ραγοειδούς. Το τελευταίο αποτελεί το 85% των περιπτώσεων οφθαλμικού μελανώματος στον κόσμο, επηρεάζοντας περίπου 6 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκους ετησίως.

Αιτίες για το οφθαλμικό μελάνωμα

Σήμερα, οι μηχανισμοί που οδηγούν σε οφθαλμικό μελάνωμα δεν είναι απολύτως σαφείς. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που συνδέουν οι ειδικοί με την ανάπτυξη αυτής της νόσου. Μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Χρώμα δέρματος (το 98% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα)
  • Το ανοιχτόχρωμο χρώμα της ίριδας (συνδέεται με γονιδιακές μεταλλάξεις που προδιαθέτουν σε κάποιο τύπο μελανώματος)
  • Παρουσία άτυπων σπίλων στο δέρμα

Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η προχωρημένη ηλικία (άνω των 70 ετών) παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αυτής της νόσου. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες ασθένειες φαίνεται να έχουν σχέση με αυτό το ζήτημα υγείας:

  • Οφθαλμική δερματική μελανοκυττάρωση
  • Νευροϊνωμάτωση τύπου 1
  • Σύνδρομο Li-Fraumeni
  • Μελάνωμα σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος (κίνδυνος μετάστασης στο βολβό του ματιού)
Ένας άντρας κάνει οφθαλμολογικές εξετάσεις
Σε πολλές περιπτώσεις, το οφθαλμικό μελάνωμα εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συχνά το εντοπίζουν μέσω εξετάσεων λόγω υποψίας οφθαλμικού προβλήματος.

Συμπτώματα και διάγνωση

Η καθιέρωση ενός προτύπου για τα συμπτώματα που παρουσιάζονται σε αυτό το ζήτημα υγείας είναι δύσκολη. Η παρουσίαση των συμπτωμάτων ποικίλλει ανάλογα με τη θέση της οφθαλμικής βλάβης. Στην πραγματικότητα, είναι πιο συνηθισμένο για τα προσβεβλημένα άτομα να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πραγματικά σε εγρήγορση για την οπτική μας υγεία.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, σχετίζονται συνήθως με το γεγονός ότι επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή και προκαλεί απώλεια όρασης, φως ή λάμψη της όρασης και ελαττώματα του οπτικού πεδίου.

Το οφθαλμικό μελάνωμα δεν προκαλεί πόνο αν δεν εξαπλωθεί στις δομές που περιβάλλουν το μάτι. Αυτό αυξάνει την πίεση μέσα στο μάτι ή προκαλεί φλεγμονή.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι αρκετά ανακριβή, η διάγνωση του οφθαλμικού μελανώματος είναι συνήθως τυχαία. Αυτό σημαίνει ότι οι ειδικοί το ανακαλύπτουν συχνά κατά τη διάρκεια συνηθισμένων οφθαλμολογικών εξετάσεων ή από επισκέψεις στον οφθαλμίατρο υπό την υποψία οφθαλμικής πάθησης.

Όταν οι ειδικοί υποπτεύονται οφθαλμικό μελάνωμα, η διάγνωση συνήθως υποβοηθάται με υπερηχογράφημα οφθαλμού, το οποίο επιβεβαιώνει τη νόσο στο 95% των περιπτώσεων.

Θεραπεία

Στο παρελθόν, οι γιατροί αντιμετώπιζαν το μελάνωμα του οφθαλμού με πυρήνωση του οφθαλμού (αφαίρεση) του προσβεβλημένου ατόμου. Σήμερα, αυτή η πρακτική δεν χρησιμοποιείται πλέον χάρη στην πρόοδο στις ογκολογικές θεραπείες.

Η ακτινοθεραπεία και η στοχευμένη χημειοθεραπεία βοηθούν στη διατήρηση του βολβού του ματιού στο 90% των περιπτώσεων. Ωστόσο, η υψηλή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή απώλεια όρασης λόγω εμπλοκής αμφιβληστροειδούς και οπτικού νεύρου.

Η φωτοδυναμική θεραπεία υπόσχεται την επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά δεν είναι ακόμη καθολικά αποδεκτή λόγω έλλειψης υποστηρικτικών δεδομένων.

Γιατρός που κάνει διάγνωση οφθαλμικού προβλήματος

Συμμετοχή και επιβίωση άλλων οργάνων

Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τα άτομα που επηρεάζονται από το μελάνωμα του οφθαλμού μετά τη θεραπεία είναι η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου αλλού στο σώμα.

Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε το 2009, το 25-33% των ασθενών που είχαν αυτό το πρόβλημα υγείας διαγνώστηκαν με μεταστατικό καρκίνο μέσα σε 10 χρόνια. Το ήπαρ είναι το όργανο που επηρεάζεται περισσότερο από μετάσταση σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν τις συνήθεις μελέτες κάθε 4 έως 6 μήνες για την έγκαιρη ανίχνευση μεταστάσεων, άλλοι πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο δεν έχει καμία επίδραση. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση μεταστατικού καρκίνου δεν σχετίζεται με βελτιωμένη επιβίωση των ασθενών.

Συνοψίζοντας, οι ασθενείς με μελάνωμα του οφθαλμού έχουν σχετικά καλό ποσοστό επιβίωσης 70-80% 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.