Απεικονιστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συχνές παθολογίες του 21ου αιώνα αλλά η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να σώσει ζωές. Μάθετε ποιες είναι οι σημαντικότερες απεικονιστικές εξετάσεις γι' αυτόν.
Απεικονιστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού
Jael Garrido Dominguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Jael Garrido Dominguez.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι σημαντικές οι απεικονιστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού; Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Καρκίνου (GCO) καταχώρησε πάνω από 2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού παγκοσμίως το 2018.

Την ίδια χρονιά, το GCO κατέγραψε πάνω από 600.000 θανάτους από καρκίνο του μαστού. Επίσης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο καρκίνος του μαστού βρίσκεται στη δεύτερη θέση για τις νέες περιπτώσεις καρκίνου και στην 6η θέση στις αιτίες θανάτου.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές απεικονιστικές εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε και αυτές παίζουν τεράστιο ρόλο στην πρόγνωση της ασθένειας. Συνήθως, στόχος τους είναι η ανίχνευση όγκων σε πρώιμο στάδιο με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο για την υγεία του ατόμου.

Απεικονιστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, δείχνουν ότι οι απεικονιστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού αφορούν κυρίως γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή σημαντικούς παράγοντες επικινδυνότητας. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε τις πιο διαδεδομένες.

Μαστογραφία

Πρόκειται για ένα τύπο διαγνωστικής απεικόνισης που κάνει χρήση ακτινογραφιών για την ανίχνευση αλλαγών εξαιτίας του καρκίνου μέσα στον ιστό του μαστού. Επιπλέον, οι γυναίκες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση ως ένα προληπτικό μέτρο διάγνωσης βλαβών που εμφανίζονται λόγω του κακοήθους καρκίνου.

Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν όλες τις γυναίκες να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία μεταξύ των 30 και 35 ετών και να συνεχίσουν να κάνουν μία μαστογραφία ετησίως μετά τα 45 χρόνια. Όμως, οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν αυτή τη διαδικασία άβολη.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να θυμάστε ότι μια μαστογραφία διαρκεί μονάχα λίγα λεπτά και η δυσφορία είναι στιγμιαία. Αυτό είναι ένα μικρό τίμημα μπροστά στην πρόωρη διάγνωση μιας τόσο σοβαρής ασθένειας.

Γυναίκα υποβάλλεται σε μαστογραφία
Πολλές γυναίκες περιγράφουν τη μαστογραφία ως μια ενοχλητική διαδικασία. Όμως, διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και η δυσφορία είναι στιγμιαία.

Υπερηχογράφημα μαστού

Αυτός είναι ένας τύπος διαγνωστικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την οπτικοποίηση αλλαγών στον ιστό του μαστού. Είναι πολύ χρήσιμη εξέταση για την παρατήρηση των ψηλαφητών μαζών τις οποίες ο γιατρός δε μπορεί να δει από μια μαστογραφία.

Έτσι, αυτή η διαγνωστική εικόνα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις βιοψίες. Επιπλέον, οι βιοψίες χρησιμοποιούνται για να ληφθούν κύτταρα από την αλλοίωση ώστε να δει ο γιατρός αν πρόκειται για καρκίνο. Τέλος, το υπερηχογράφημα μαστού είναι εντελώς ανώδυνο και διαρκεί μονάχα λίγα λεπτά.

Βιοψία στήθους

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι ο όρος βιοψία στήθους περιλαμβάνει μια ομάδα διεργασιών που έχουν ως στόχο την αφαίρεση ιστού από τον επηρεασμένο μαστό. Έπειτα, αυτός ο ιστός υποβάλλεται σε εξετάσεις που μπορούν ν’ ανιχνεύσουν τον καρκίνο.

Όταν μιλάμε για βιοψία στήθους, μιλάμε για βιοψίες με ενέσεις ή χειρουργείο. Στην πρώτη περίπτωση, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια άδεια ένεση για να αφαιρέσει τμήματα του ιστού από την περιοχή που υπάρχει υποψία καρκίνου. Στην περίπτωση του χειρουργείου, ο γιατρός θα αφαιρέσει ένα τμήμα ή όλον τον ύποπτο ιστό.

Γιατρός καθοδηγεί ασθενή για εξέταση
Μία βιοψία είναι η αφαίρεση ιστού από τον επηρεασμένο μαστό.

Μαγνητική μαστογραφία

Ένας μαγνητικός τομογράφος χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα για να παράγει εικόνες υψηλής ευκρίνειας του ιστού του μαστού. Μπορεί να λάβει εικόνες από πολλές γωνίες και να μας δώσει εικόνες από τον μαλακό ιστό, κάτι δύσκολο στις περιπτώσεις άλλων απεικονιστικών εξετάσεων.

Είναι μια συμπληρωματική εξέταση για τη μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστού, και χρησιμοποιείται για να μελετηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ο ιστός, όπου κρίνεται απαραίτητο. Ο λόγος είναι το υψηλό κόστος και ο αυξημένος κίνδυνος λανθασμένων ενδείξεων σε ύποπτες εικόνες. Η μαγνητική μαστογραφία είναι εντελώς ανώδυνη και δεν εκπέμπει ραδιενέργεια στο σώμα.

Τι θα πρέπει να θυμάστε για τις απεικονιστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού

Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις οι οποίες μπορούν ν’ ανιχνεύσουν τον καρκίνο εγκαίρως και σε πρώιμο στάδιο. Η μαστογραφία είναι η πιο διαδομένη σήμερα και, όπως προαναφέραμε, περιλαμβάνει τη χρήση ακτίνων Χ για την ανίχνευση αλλαγών στον ιστό του μαστού. Έτσι, θα πρέπει να κάνετε μια μαστογραφία κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 45 ετών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


    • Bray, F., Ferlay, J., Soerjomataram, I., Siegel, R. L., Torre, L. A., & Jemal, A. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 68(6), 394–424. https://doi.org/10.3322/caac.21492
    • National Cancer Institute. (2017). Breast Cancer Screening (PDQ®): Patient Version.
    • NIH. (2010). Breast Cancer Screening ( PDQ ® ) Health Professional Version. Retrieved from http://www.cancer.gov/types/breast/hp/breast-screening-pdq#link/_7_toc

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.