Γλαύκωμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Το γλαύκωμα είναι μία από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης παγκοσμίως και η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει κρίσιμες περιπτώσεις. Το σημερινό άρθρο θα το συζητήσει σε βάθος και θα αναφέρει επίσης μερικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν γι αυτό
Γλαύκωμα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιουλίου, 2021

Ορισμένοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το γλαύκωμα και ο στόχος είναι να μειωθεί ο αντίκτυπός του στον πληθυσμό. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασθένεια οδηγεί σε κακή αποστράγγιση του υδατικού υγρού, η οποία αυξάνει τον όγκο του υγρού στο μάτι και ως αποτέλεσμα η ενδοφθάλμια πίεση αυξάνεται.

Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης στον κόσμο της υγείας είναι τεράστιος καθώς είναι η τέταρτη κύρια αιτία απώλειας όρασης και πλήττει περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Ευτυχώς, περίπου το 90% των περιπτώσεων που προκαλούνται από τη διαταραχή είναι αναστρέψιμες όταν ανιχνεύονται εγκαίρως.

Παγκόσμια εβδομάδα για το γλαύκωμα

Ο λόγος για αυτήν την εκδήλωση είναι η ευαισθητοποίηση για την ασθένεια και τις επιζήμιες επιπτώσεις της. Επιπλέον, ενθαρρύνει τον πληθυσμό να ελέγχει την οπτική του υγεία μέσω περιοδικών εξετάσεων, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των πρώιμων ανιχνεύσεων.

Διαβάστε ακόμη: 4 φυσικές θεραπείες για να συνοδεύσετε τη θεραπεία του γλαυκώματος

Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εκδήλωσης;

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος είναι ακριβώς αυτό που λέει το σύνθημά τους: «να επικεντρωθούμε στο γλαύκωμα» και επίσης να στοχεύσει διαφορετικούς τομείς. Με τη σειρά τους, οι βασικοί στόχοι από όπου ξεκινά ο προγραμματισμός είναι:

 • Για τη δημοσιοποίηση των κινδύνων του γλαυκώματος
 • Ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των τακτικών δοκιμών
 • Για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις ομάδες κινδύνου που πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την ασθένεια
 • Τέλος, για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι την ανάγκη έγκαιρης θεραπείας
εξέταση ματιού
Η έγκαιρη ανίχνευση του γλαυκώματος βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση και η κατάλληλη θεραπεία αποτρέπει την τύφλωση.

Δραστηριότητες

Αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται με την πάροδο των ετών. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία και αντίκτυπο στον πληθυσμό είναι τα συνέδρια. Εκεί, οι ειδικοί παρουσιάζουν πρόοδο στη θεραπεία του γλαυκώματος. Οργανώνουν επίσης εκστρατείες σε κοινωνικά δίκτυα και σε διαφορετικά μέσα, έτσι ώστε οι σχετικές πληροφορίες να φτάνουν σε όλους τους τομείς.

Υπάρχουν δωρεάν ημέρες εξετάσεων σε διαφορετικές χώρες για την έγκαιρη ανίχνευση γλαυκώματος. Αυτή η στρατηγική εφιστά την προσοχή από τη δράση.

Ομάδες κινδύνου για το γλαύκωμα

Η διάγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα θα είναι πάντα ένα πλεονέκτημα, ώστε τα περιστατικά γλαυκώματος να μην φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα. Εκτός από αυτό, η γνώση για το ποιοι αποτελούν τις ομάδες κινδύνου επιτρέπει μια διαφοροποιημένη και αποτελεσματική παρακολούθηση.

Από αυτή την άποψη, έχουν κατά νου τα ακόλουθα σενάρια όσον αφορά την εκτίμηση κινδύνου:

 • Διαβήτης
 • Όσοι είναι άνω των 60 ετών
 • Μυωπία
 • Το να έχετε στενούς συγγενείς με γλαύκωμα
 • Το να είστε αφρικανικής καταγωγής (οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι Αφροαμερικανοί έχουν λεπτότερους κερατοειδείς από τους υπόλοιπους και ότι αυτή η λεπτότητα είναι επιρρεπής σε αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης)
 • Πρεσβυωπία

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Από την πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος, οι ειδικοί προτείνουν να γίνεται η εξέταση των ματιών σε διαστήματα 2 ετών. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι ότι, ακόμη και αν δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση της χαμένης όρασης, οι θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την επιδείνωση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος που εντοπίζονται εγκαίρως δεν καταλήγουν να βλάπτουν την ποιότητα ζωής του ατόμου. Επιπλέον, δίνει στον γιατρό περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση.

Οι επαγγελματίες συνιστούν την παρακολούθηση της υγείας των ματιών σταθερά μετά την ηλικία των 40 ετών, ανεξάρτητα από το αν ανήκετε στην προαναφερθείσα ομάδα κινδύνου ή όχι.

Διαθέσιμες θεραπείες

Αυτές εξαρτώνται από τον ασθενή και οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν σταγόνες, χειρουργικές επεμβάσεις με λέιζερ ή να χρησιμοποιήσουν τεχνικές διήθησης. Έτσι, οι διαθέσιμες προσεγγίσεις για το γλαύκωμα είναι:

 • Σταγόνες όπως προσταγλανδίνες, βήτα-αποκλειστές, άλφα-αδρενεργικοί αγωνιστές, αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης, αναστολείς της rho κινάσης, και τόσο οι βιοτικές όσο και οι χολινεργικές ενώσεις
 • Η στοματική φαρμακευτική αγωγή ως συμπλήρωμα για τη ρύθμιση της οφθαλμικής πίεσης, αλλά μόνο όταν είναι απαραίτητο
 • Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την τραβεκλεκκτομή (ανοίγοντας ένα μονοπάτι για την ανακούφιση του υδατικού υγρού) και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση στο γλαύκωμα, γνωστή ως MIGS
 • Θεραπεία με λέιζερ, μια επιλεκτική τραπεκοκλοπλαστική λέιζερ που χρησιμοποιείται για γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας

Η ζωή με γλαύκωμα

γλαύκωμα σε ηλικιωμένο
Η ποιότητα ζωής είναι δυνατή με αυτήν την κατάσταση και η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη βοήθεια. Πρέπει να λάβετε μικρά μέτρα για να τροποποιήσετε τον τρόπο ζωής σας εάν διαγνωστείτε με την ασθένεια.

Ένα νέο στάδιο προσαρμογής φτάνει μετά τη διάγνωση του γλαυκώματος και τις θεραπείες που ορίζονται από τον ειδικό. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος συμβάλλει σημαντικά σε αυτό το ζήτημα.

Οι διαβουλεύσεις μπορούν να πραγματοποιούνται εβδομαδιαία ή μηνιαία, ανάλογα με τον έλεγχο της ενδοφθάλμιας πίεσης. Επομένως, η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη με το γιατρό είναι υπερβατικοί παράγοντες για τη ζωή με το γλαύκωμα, καθώς θα διευκολύνει οποιαδήποτε έγκαιρη αναπροσαρμογή.

Επιπλέον, πρέπει να παρακολουθείτε όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε ή έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και την ανταπόκριση που είχατε με κάθε ένα από αυτά. Αυτό ανεξάρτητα από το αν ο ιατρός έχει τα αρχεία σας. Όπως μπορείτε να δείτε, η συμμετοχή των ασθενών δεν βλάπτει ποτέ.

Ακολουθούν άλλες γενικές συμβουλές:

 • Διατηρήστε σωστή υγιεινή των ματιών
 • Μην τρίβετε τα μάτια σας, ακόμα κι αν αισθάνεστε δυσφορία με το φάρμακο
 • Χρησιμοποιήστε γυαλιά ηλίου για δραστηριότητες που το επιτρέπουν
 • Μειώστε τα επεισόδια άγχους και δώστε σημασία στη συναισθηματική σταθερότητα για να αντιμετωπίσετε καταστάσεις επικείμενης τύφλωσης
 • Καλλιεργήστε την επικοινωνία με το περιβάλλον
 • Διατηρήστε μια φυσιολογική ζωή με τις συνηθισμένες δραστηριότητες (αυτό βασίζεται στην αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση της φροντίδας των ματιών σε περίπτωση καταστάσεων που αντιπροσωπεύουν κίνδυνο)

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος ευαισθητοποιεί και προτρέπει τη διαβούλευση

Αυτό το γεγονός αποτελεί απλή υπενθύμιση της σημασίας της όρασης, της αναπόφευκτης φροντίδας και της έγκαιρης ανίχνευσης προβλημάτων. Επιπλέον, μια κοινή σύσταση είναι να υποβάλλεστε σε εξετάσεις κάθε ένα έως δύο χρόνια για τον έλεγχο της κατάστασης του οπτικού νεύρου.

Τέλος, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε εάν έχετε γλαύκωμα είναι να συμπληρώσετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας με υγιείς συνήθειες που προστατεύουν την όρασή σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας υποαλλεργικά προϊόντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Grupo de estudio colaborativo de glaucoma de tensión normal. La eficacia de la reducción de la presión intraocular en el tratamiento del glaucoma de tensión normal. 1998. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0002-9394(98)00272-4
 • Quigley H. Glaucoma de ángulo abierto. New England Journal of Medicine. 1993. Disponible en: 10.1056 / NEJM199304153281507
 • Bengtsson B. La prevalencia de glaucoma. British Journal of Ophthalmology. 1981. Disponible en: http://dx.doi.org/10.1136/bjo.65.1.46
 • Thylefors B y Négrel A. El impacto global del glaucoma. 1994. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2486713/
 • Tielsch J, Sommer A, Katz J, Royall R, Quigley H y Javitt J. Variaciones raciales en la prevalencia del glaucoma primario de ángulo abierto. The Baltimore Eye Survey. JAMA. 1991.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.