Οι δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών ίσως είναι αντιπαραγωγικοί

Γνωρίζετε ότι ορισμένοι στεγνωτήρες χεριών μπορούν να κάνουν τα χέρια σας ξανά βρώμικα μετά το πλύσιμο; Διαβάστε το σημερινό μας άρθρο και μάθετε όσα λέει η έρευνα πάνω σε αυτό.
Οι δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών ίσως είναι αντιπαραγωγικοί
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών είναι ηλεκτρικές συσκευές τις οποίες βρίσκουμε σε μπάνια νοσοκομείων, επιχειρήσεων, εμπορικών κέντρων, ή άλλων χώρων όπου κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι.

Όπως προδίδει το όνομα, τους χρησιμοποιούμε για να στεγνώσουμε τα χέρια μας μόλις τελειώσουμε με το πλύσιμό τους. Ο λόγος για την ύπαρξή τους σχετίζεται με δύο αρχές: Οικονομία και οικολογία. Μακροπρόθεσμα, είναι φθηνότεροι από τις πετσέτες χεριών και η παραγωγή τους δεν απαιτεί το κόψιμο δένδρων.

Με απλούς όρους, οι δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών αποβάλλουν ζεστό αέρα. Μπορούμε να πούμε ότι ανακυκλώνουν και ζεσταίνουν τον αέρα του μπάνιου.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι που έχει εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την ασφάλειά τους. Αποδείξεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι οι δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών, ίσως μολύνουν τα χέρια μας τα οποία μόλις πλύναμε.

Δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών – Απολύμανση χεριών

Απ’ όταν ήμασταν παιδιά, ακούγαμε τους ενήλικες να μας συμβουλεύουν να πλένουμε τα χέρια μας πολλές φορές την ημέρα. Πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά από κάποια χειρωνακτική εργασία, και όταν ερχόμαστε απ’ έξω. Τώρα κάνουμε τις ίδιες συστάσεις στα παιδιά μας.

Σε αυτές, και άλλες καταστάσεις, το πλύσιμο των χεριών έχει να κάνει με την αποφυγή νοσημάτων, όπως του κοινού κρυολογήματος, της ηπατίτιδας, και της διάρροιας.

Αυτές οι παθήσεις πολύ συχνά προκαλούνται από ιούς και βακτήρια τα οποία βρίσκονται στα χέρια μας και μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις βλεννογόνους μεμβράνες μας. Ορισμένοι είναι ακίνδυνοι, άλλοι μικροοργανισμοί όμως είναι επικίνδυνοι. Κάτι τόσο απλό όσο το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι ένα προληπτικό μέτρο υγιεινής το οποίο θα πρέπει να παρατηρήσουμε.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο αποφεύγουμε ν’ αρρωστήσουμε, αλλά μειώνουμε και τις πιθανότητες να εξαπλώσουμε λοιμώξεις. Αυτό είναι κρίσιμο για όσους χειρίζονται φαγητό και για το προσωπικό υγείας.

Άτομο πλένει τα χέρια του
Το πλύσιμο των χεριών είναι αποτελεσματικό για να τεθούν υπό έλεγχο οι μικροοργανισμοί. Μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο να νοσήσετε.

Δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών – Τι λένε οι μελέτες;

Πριν λίγο καιρό, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, και κέντρα υγείας, αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση χαρτιού στις δημόσιες τουαλέτες. Ο λόγος είναι πως το χαρτί δημιουργεί απόβλητα και επηρεάζει το περιβάλλον.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αντικατάστασή του με τους δημόσιους στεγνωτήρες χεριών. Όμως φαίνεται ότι αυτή η λύση αποδείχθηκε χειρότερη από το πρόβλημα. Αυτό που πετυχαίνουμε με το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αναιρεθεί από τη χρήση του στεγνωτήρα.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τους στεγνωτήρες χεριών σε γυναικείες και ανδρικές τουαλέτες ενός κέντρου υγείας. Αυτό έγινε για ν’ ανιχνευτούν βακτήρια χρησιμοποιώντας πιάτα τα οποία εκτέθηκαν στους στεγνωτήρες για κάποιο διάστημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπήρξαν πολλοί τύποι βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων παθογόνων και σπόρων, που μπορούν να προσγειωθούν στα χέρια των ανθρώπων όταν χρησιμοποιούν τους δημόσιους στεγνωτήρες χεριών.

Δηλαδή, αφότου πλύνουμε τα χέρια μας, τα μολύνουμε με ζεστό αέρα ο οποίος μπορεί να περιέχει ακόμη και βακτήρια από κόπρανα.

Βάσει της έρευνας, η τοποθέτηση φίλτρων στους στεγνωτήρες μείωσε τη συγκέντρωση βακτηρίων. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως υπάρχουν βακτήρια στον αέρα των δημόσιων μπάνιων. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι, όταν τραβούμε το καζανάκι, μια ποσότητα μικροβίων περνά στον αέρα.

Αρκετές όμοιες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι οι δημόσιοι στεγνωτήρες χεριών μπορούν ν’ αποτελέσουν πηγή βακτηριακής μόλυνσης. Μια άλλη μελέτη σύγκρινε ακόμη και διαφορετικές μεθόδους στεγνώματος των χεριών και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των βακτηρίων ήταν μεγαλύτερος στο στέγνωμα με στεγνωτήρα απ’ ότι με χαρτί.

Όμως, δε συμφωνούν όλοι με αυτό. Ορισμένες έρευνες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μη συμπερασματικές αποδείξεις καθώς από τα δεδομένα λείπουν μεταβλητές-κλειδιά που είναι απαραίτητες για την πραγματική αξιολόγηση του κινδύνου. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ακόμη πως ο κίνδυνος της χρήσης δημόσιων στεγνωτήρων χεριών δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν από τη χρήση χαρτιού.

Πιθανοί κίνδυνοι από τους στεγνωτήρες χεριών

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένα μικρόβια από αυτά που βρίσκονται στον αέρα των μπάνιων ίσως να μην προκαλέσουν ασθένειες σε υγιείς ανθρώπους. Ωστόσο, ανάμεσά τους, υπάρχουν και επιβλαβή μικρόβια, όπως ο Staphylococcus aureus.

Επίσης, ανιχνεύτηκε η ύπαρξη Acinetobacter, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό ή σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, ειδικά όταν μιλάμε για στεγνωτήρες χεριών σε νοσοκομεία τους οποίους χρησιμοποιεί και το ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στον αέρα των μπάνιων, τα μικρόβια στα χέρια των ανθρώπων μεταδίδονται επίσης από τον καυτό αέρα του στεγνωτήρα καθώς αυτός δρα σαν αεροζόλ.

Πώς μπορούμε να στεγνώνουμε τα χέρια μας;

Ίσως αναρωτιέστε αν είναι καλύτερο να μη στεγνώνουμε τα χέρια μας. Αυτή όμως δεν είναι η σωστή επιλογή. Σύμφωνα με μια έρευνα, τα βακτήρια είναι πολύ πιο πιθανό να μεταδοθούν όταν το δέρμα είναι υγρό.

Η πρώτη και καλύτερη επιλογή θα ήταν να στεγνώσουμε τα χέρια μας με μια καθαρή πετσέτα. Φυσικά, αυτό μπορείτε να το κάνετε στο σπίτι ή στη δουλειά όπου υπάρχει ιδιωτικότητα.

Ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται συχνά. Σε περίπτωση που υπάρχουν άρρωστα άτομα στο σπίτι, τότε καλύτερα να χρησιμοποιείτε χαρτί μέχρι να γίνουν καλά.

Στις δημόσιες τουαλέτες, βάσει των αποτελεσμάτων των μελετών, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιείτε χαρτί για να στεγνώνετε τα χέρια σας. Το χαρτί απορροφά την υγρασία καλύτερα και βοηθά στην εξολόθρευση των βακτηρίων τα οποία παραμένουν στα χέρια μετά το πλύσιμο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετάδοσης.

Μια στοίβα με πετσέτες
Οι υφασμάτινες πετσέτες, αν χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα των χεριών, θα πρέπει να πλένονται σωστά.

Πώς να αποτρέψετε τη χρήση δημόσιων στεγνωτήρων χεριών

Τα βακτήρια που βρίσκονται στους στεγνωτήρες χεριών δεν είναι άμεση αιτία ασθενειών. Για την ακρίβεια, για όσους έχουν υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, δε θα πρέπει να αποτελούν πρόβλημα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούν κίνδυνο για τα άρρωστα ή ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι δε ζούμε μόνοι μας σε αυτόν τον πλανήτη. Αντιθέτως, ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με άλλους.

Τώρα, το καλύτερο για το στέγνωμα των χεριών μας είναι η χρήση δικής μας πετσέτας, αρκεί να είναι καθαρή. Ωστόσο, όταν πάμε έξω και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα δημόσιο μπάνιο, θα βρεθούμε σε δίλημμα.

Αν υπάρχουν χαρτοπετσέτες, δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως, αν υπάρχουν μόνο στεγνωτήρες χεριών υπάρχει και η επιλογή να έχουμε πάντα μαζί μας μια μικρή συσκευασία με χαρτομάντηλα για προσωπική χρήση, στην τσάντα ή στο αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε ν’ αποτρέψετε οποιονδήποτε κίνδυνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Alharbi SA, Salmen SH, Chinnathambi A, Alharbi NS, Zayed ME, Al-Johny BO, Wainwright M. Assessment of the bacterial contamination of hand air dryer in washrooms. Saudi J Biol Sci. 2016; 23(2): 268-271.
  • Best E, Parnell P, Couturier J, Barbut F, Le Bozec A, Arnoldo L, Madia A, Brusaferro S, Wilcox MH. Environmental contamination by bacteria in hospital washrooms according to hand-drying method: a multi-centre study. J Hosp Infect. 2018; 100(4): 469-475.
  • Gammon J, Hunt J. The neglected element of hand hygiene – significance of hand drying, efficiency of different methods and clinical implication: A review. J Infect Prev. 2019; 20(2): 66-74.
  • Lam SC, Cheung MMF, Au JKL, Suen LKP. Bioluminescence-based hygiene evaluation of public washroom environment: Repeated measurement of posthandwashing facilities on baseline and before and after cleaning schedule. Am J Infect Control. 2020; S0196-6553(20)30960-3. doi: 10.1016/j.ajic.2020.10.015.
  • Margas E, Maguire E, Berland CR, Welander F, Holah JT. Assessment of the environmental microbiological cross contamination following hand drying with paper hand towels or an air blade dryer. J Appl Microbiol. 2013; 115(2): 572-582.
  • Matthews JA, Newsom SW. Hot air electric hand driers compared with paper towels for potential spread of airborne bacteria. J Hosp Infect. 1987; 9(1): 85-88.
  • Reynolds KA, Sexton JD, Norman A, McClelland DJ. Comparison of electric hand dryers and paper towels for hand hygiene: a critical review of the literature. J Appl Microbiol. 2021; 130(1): 25-39.
  • Sasahara T, Ae R, Watanabe M, Kimura Y, Yonekawa C, Hayashi S, Morisawa Y. Contamination of healthcare workers’ hands with bacterial spores. J Infect Chemother. 2016; 22(8): 521-5.
  • Snelling AM, Saville T, Stevens D, Beggs CB. Comparative evaluation of the hygienic efficacy of an ultra-rapid hand dryer vs conventional warm air hand dryers. J Appl Microbiol. 2011; 110(1):19-26.
  • Suen LKP, Siu GKH, Guo YP, Yeung SKW, Lo KYK, O’Donoghue M. The public washroom – friend or foe? An observational study of washroom cleanliness combined with microbiological investigation of hand hygiene facilities. Antimicrob Resist Infect Control. 2019; 8. doi: 10.1186/s13756-019-0500-z.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.