Μπορείτε να φάτε φαγητό που έχει πέσει στο έδαφος;

Το φαγητό που έχει πέσει στο έδαφος μπορεί να μολυνθεί από διάφορους μικροοργανισμούς. Παρότι ορισμένοι δεν είναι βλαβεροί, άλλοι μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις. Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για να παραμένετε ασφαλείς;
Μπορείτε να φάτε φαγητό που έχει πέσει στο έδαφος;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι πολύ συχνό να τρώτε φαγητό που έχει πέσει στο έδαφος αφότου το σκουπίσετε ή το φυσήξετε λίγο. Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει για τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων. Ωστόσο, είναι ασφαλής πρακτική ή θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

Κάποια στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό τους. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το γιατί δε θα πρέπει να τρώτε οποιοδήποτε προϊόν έχει έρθει σε επαφή με το έδαφος.

Στο έδαφος υπάρχουν μικροοργανισμοί

Παρότι δε μπορείτε να τους δείτε, υπάρχουν εκατομμύρια ζωντανοί μικροοργανισμοί στο έδαφος. Ορισμένοι βλάπτουν τους ανθρώπους, ενώ άλλοι όχι. Όμως, όταν έρχεται το φαγητό σε επαφή με το έδαφος, τότε καλύπτεται από αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς.

Γι’ αυτόν τον λόγο, δημιουργεί το τέλειο έδαφος για την αναπαραγωγή αυτών των παθογόνων στην επιφάνειά του. Αν φάτε αυτό το φαγητό, θα εισάγετε στο σώμα σας βλαβερά στοιχεία που θα προκαλέσουν λοιμώξεις.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το βακτήριο E.coli, το οποίο βρίσκεται σε κάποια είδη μολυσμένου κρέατος και στο έντερο. Κάποια στελέχη αυτού του γένους μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες, όπως περιγράφει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Brazilian Journal of Microbiology.

Απεικόνιση εντέρου
Στο έδαφος υπάρχουν εν δυνάμει μολυσματικοί μικροοργανισμοί. Εξαιτίας αυτού, η κατανάλωση φαγητού που έχει πέσει στο έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Το πλύσιμο του φαγητού με νερό δεν είναι αρκετό

Πριν το φάνε, πολλοί άνθρωποι πλένουν το φαγητό με νερό όταν έχει πέσει στο πάτωμα. Όμως, το καθαρό νερό δεν είναι ικανό να καταστρέψει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν αποικίσει την επιφάνειά του.

Έτσι, το πλύσιμο με νερό δεν αποτελεί αποτελεσματική λύση για τη μείωση του κινδύνου. Είναι αλήθεια ότι το νερό μπορεί να μειώσει λίγο τους πληθυσμούς των μυκήτων. Όμως, οι υπόλοιποι μικροοργανισμοί δεν επηρεάζονται, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018.

Το σωστό είναι να πετάξετε το φαγητό που έχει πέσει στο έδαφος

Αν το φαγητό έχει πέσει στο έδαφος δεν πρόκειται να μαγειρευτεί σε υψηλή θερμοκρασία, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να το πετάξετε. Ωστόσο, σε περίπτωση που σας πέσει ένα φρούτο με τη φλούδα είναι αρκετό να το ξεφλουδίσετε καλά, εξασφαλίζοντας πως δεν έχει μείνει κανένα ίχνος φλούδας.

Σε κάθε περίπτωση, σας προτείνουμε να πετάξετε το φαγητό που έχει πέσει στο έδαφος, ειδικά αν δεν ξέρετε πώς να το καθαρίσετε. Δεν είναι το ίδιο το να σας πέσει φαγητό στο πάτωμα του σπιτιού σας όπου μπορείτε να διασφαλίσετε την υγιεινή του, με το να σας πέσει στο δρόμο.

Η σπουδαιότητα της υγιεινής του φαγητού

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν την προσοχή που αξίζει στην υγιεινή του φαγητού, αλλά οι καλές συνήθειες υγιεινής στο φαγητό είναι κρίσιμες για την αποφυγή ασθενειών. Απλές πρακτικές, όπως το πλήρες μαγείρεμα των τροφών, θα αποτρέψουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Σε αντίθετη περίπτωση, μπορούν να προκληθούν γαστρεντερικά προβλήματα ή άλλες σοβαρότερες παθήσεις. Επίσης, σας προτείνουμε να μην αναμειγνύετε ωμό φαγητό με μαγειρεμένο και να χρησιμοποιείτε καθαρά σκεύη για να χειρίζεστε διαφορετικούς τύπους τροφών.

Η καλή κονσερβοποίηση και το σωστό πακετάρισμα είναι σημαντικά για τον περιορισμό των βακτηρίων. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι υπάρχει ένα ποσοστό θανάτων ετησίως στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της κατανάλωσης μολυσμένου φαγητού. Παρόλα αυτά, ο αριθμός αυτών των θανάτων είναι μεγαλύτερος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ευτυχώς, σε πολλές χώρες υπάρχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Πέραν αυτού όμως, μπορείτε να εκτεθείτε συχνά σε κακές πρακτικές υγιεινής οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση.

Κατεψυγμένα ψάρια-φαγητό που έχει πέσει κάτω
Πέραν του ν’ αποφεύγετε την κατανάλωση φαγητού που έχει πέσει στο έδαφος, είναι σημαντικό να διατηρείτε σωστή υγιεινή στα φαγητά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ αποθηκεύετε σωστά κάθε τρόφιμο.

Είναι καλύτερο να μην τρώτε φαγητό που έχει πέσει στο έδαφος

Εκτός αν το φαγητό πέσει στο πάτωμα του σπιτιού σας, ή πρόκειται να το μαγειρέψετε πλήρωςσας προτείνουμε να πετάξετε το φαγητό που έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Έτσι, δε θα διακινδυνεύσει η υγεία σας από την κατάποση μικροοργανισμών οι οποίοι μπορούν να σας βλάψουν.

Από την άλλη, θα πρέπει να θυμάστε τη σπουδαιότητα των πρακτικών σωστής υγιεινής για τη διασφάλιση της υγείας σας. Η φτωχή υγιεινή στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κάποιες φορές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gomes TAT., Elias WP., Scaletsky ICA., Guth BEC., et al., Diarrheagenic escherichia coli. Braz J Microbiol, 2016. 1: 3-30.
  • Nriagu J., Xi C., Siddique A., Vincent A., Shomar B., Influence of household water filters on bacteria growth and trace metals in tap water of doha, qatar. Sci Rep, 2018.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.