Πώς να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι χωρίς φάρμακα

Μπορείτε να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι με μερικά απλά κόλπα και φυσικές θεραπείες. Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε.
Πώς να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι χωρίς φάρμακα
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου, 2020

Σε αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας έξι κόλπα για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι χωρίς φάρμακα. Μπορείτε να νιώσετε ανακούφιση από αυτή την ίωση ακολουθώντας απλές οδηγίες, τη σπιτική θεραπεία της επιλογής σας, και πάνω απ’ όλα, με ξεκούραση.

Η φλεγμονή της άνω αναπνευστικής οδού μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο και δυσφορία όσο έχετε κρυολόγημα. Έτσι, εδώ σας έχουμε ορισμένα κόλπα που θα σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, επιταχύνοντας την ίαση.

Έξι κόλπα για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι

1. Μείνετε μακριά από αντιβιώσεις

Αρχικά, θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι γνωρίζετε πως ένα κρυολόγημα είναι μια ίωση. Σε αυτή την περίπτωση δε χρησιμεύει σε κάτι η χρήση αντιβιώσεων η οποία μπορεί να είναι και επιβλαβής. Οι αντιβιώσεις χρησιμεύουν μόνο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων από βακτήρια.

Ωστόσο, αν δεν είστε βέβαιοι/ες αν πρόκειται για ίωση ή όχι, απευθυνθείτε σε έναν/μία γιατρό.

Το κύριο σύμπτωμα ενός κρυολογήματος είναι η φλεγμονή της άνω αναπνευστικής οδού. Μπορεί να επηρεάσει τη μύτη, τον λαιμό, την τραχεία, τον λάρυγγα, τα ιγμόρεια, ακόμη και τα αυτιά. Έτσι, οι θεραπείες ή τα φάρμακα που θα χρειαστεί να πάρετε θα πρέπει να καταπραΰνουν τη δυσφορία του αναπνευστικού συστήματος.

2. Απαραίτητα συστατικά για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι

Κανάτα με μέλι, σκόρδα και λεμόνια
Ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το κρυολόγημα χωρίς φάρμακα είτε λόγω των αντιιικών ιδιοτήτων τους, είτε καταπραΰνοντας τα συμπτώματα.

Υπάρχουν ορισμένες φυσικές θεραπείες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι. Αυτές οι θεραπευτικές ουσίες ξεχωρίζουν για τις αντιιικές, αποσυμφορητικές ή αποχρεμπτικές τους ιδιότητες:

 • Το τζίντζερ είναι ένα αποχρεμπτικό το οποίο προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ προάγει την καταπολέμηση της λοίμωξης.
 • Μπορείτε να λιώσετε, να μασήσετε ή να κόψετε σε φέτες ένα σκόρδο για να παράγετε αλλισίνη. Εκεί βρίσκονται οι ιδιότητες του σκόρδου που δίνουν ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πρόκειται για πανίσχυρη θεραπεία ενάντια σε ιούς.
 • Η κανέλα Κεϋλάνης λειτουργεί ως αποχρεμπτικό, αντιφλεγμονώδες και αντιιικό.
 • Το λεμόνι και το λάιμ έχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C και είναι ισχυρά αποσυμφορητικά.
 • Το πιπέρι καγιέν, σε μικρές ποσότητες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και λειτουργεί ως αποσυμφορητικό.
 • Το μέλι ανακουφίζει από τον βήχα χαλαρώνοντας τα φλέγματα, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή τους.
 • Η γλυκόριζα έχει αποχρεμπτικές και αντιιικές ιδιότητες, ανακουφίζει από τον βήχα, τη φλεγμονή και τον ερεθισμό.

3. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι

Ακόμη ένα απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσετε να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι/ες. Αυτό θα σας βοηθήσει να μαλακώσετε τα φλέγματα και έτσι να ανακουφιστείτε από τη συμφόρηση.

Πέραν του να πίνετε νερό, μπορείτε να φτιάξετε και εγχύματα από τα φυτά που προαναφέραμε. Αν δε θέλετε να πιείτε απλώς νερό και τσάι, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών τρώγοντας φρούτα, σούπες, και πίνοντας χυμούς.

4. Κρατήστε ενυδατωμένους τους αεραγωγούς σας

Πώς να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι χωρίς φάρμακα
Οι υδρατμοί βοηθούν στη χαλάρωση των φλεγμάτων και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Ένα ακόμη κόλπο για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι είναι να κρατάτε ενυδατωμένους τους αεραγωγούς σας. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα όταν έχετε ξηρό βήχα και ερεθισμένο λαιμό.

Ένας τρόπος για να το κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα. Ορισμένοι από αυτούς σας δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε και αιθέρια έλαια. Αυτά που λειτουργούν καλύτερα είναι ο ευκάλυπτος, το λεμόνι, το πεύκο, και η ρίγανη.

Άλλος ένας τρόπος για να κρατήσετε ενυδατωμένους τους αεραγωγούς σας είναι να εισπνέετε τους υδρατμούς πάνω από μια κατσαρόλα. Έτσι, θα καθαρίσετε και θα υγράνετε άμεσα τους αεραγωγούς σας.

5. Ξεκούραση

Ένα κρυολόγημα δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο και ότι χρειάζεστε ξεκούραση. Μπορείτε να το ξεπεράσετε χωρίς να υποφέρετε. Φανταστείτε το σαν μια καθαρτική διεργασία του σώματός σας.

Όταν πιέζετε τον εαυτό σας να διατηρήσει τη συνηθισμένη ρουτίνα σας, το μόνο που κάνετε είναι να χειροτερεύετε τα συμπτώματα και να επιμηκύνετε το κρυολόγημα. Πέραν αυτών, κινδυνεύετε από περαιτέρω επιπλοκές.

Χρησιμοποιήστε αυτό το διάστημα για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις “μίνι διακοπές” σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Πιείτε εγχύματα από βότανα, μείνετε ζεστοί/ες και αποφύγετε τις αλλαγές στη θερμοκρασία. Ξεκουραστείτε όσο απαιτεί το σώμα σας. Προσπαθήστε να μην πάτε έξω και να μην πίνετε ή καπνίζετε όπως συνήθως.

6. Πηγαίνετε στον/η γιατρό αν…

Γυναίκα στο κρεβάτι βήχει- για να ξεπεράσετε το κρυολόγημα
Συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό αμέσως αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή τα συμπτώματα σας χειροτερεύουν και υπάρχουν άλλες επιπλοκές.
 • … το άτομο με το κρυολόγημα ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου όπως έγκυες γυναίκες, μωρά, παιδιά κάτω των 5 ετών, ασθενείς με HIV/AIDS, ταξιδιώτες, κ.λπ..
 • Δε μπορείτε ν’ αναπνεύσετε.
 • Το φλέγμα που αποβάλλετε είναι κίτρινο, πράσινο, ή ροζ, ή οποιοδήποτε άλλο χρώμα εκτός από λευκό.
 • Αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία στα αυτιά.
 • Έχετε πυρετό άνω των 38,9ºC, ειδικά αν αυτός διαρκεί πάνω από 4 ημέρες ή επανέρχεται αφότου φύγει.
 • Έχετε περισσότερα συμπτώματα απ’ ότι ένα κοινό κρυολόγημα ή αισθάνεστε υπερβολική δυσφορία.
 • Ο βήχας δεν υποχωρεί όσο περνούν οι μέρες ή γίνεται πιο δυνατός.

Θα πρέπει να μπορείτε να ξεπεράσετε το κρυολόγημα στο σπίτι αν ακολουθήσετε αυτά τα απλά κόλπα όσο επιτρέπετε στο σώμα σας να ξεκουραστεί. Οι φυσικές θεραπείες μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλά μέσα σε λίγες ημέρες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Nair, S. S., Pharande, R. R., Bannalikar, A. S., & Mukne, A. P. (2015). In vitro antimycobacterial activity of acetone extract of Glycyrrhiza glabra. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research.
 • Oduwole, O., Meremikwu, M. M., Oyo-Ita, A., & Udoh, E. E. (2014). Honey for acute cough in children. Evidence-Based Child Health. https://doi.org/10.1002/ebch.1970
 • Saeed, S., & Tariq, P. (2008). Cinnamon (Cinnamomum zeylanicum L.). International Journal of Biology and Biotechnology.
 • González Requejo, Á. (2015). Catarro de vías altas.
 • Luis, J., & Bañuelos, V. (2017). Infecciones agudas de la vía aérea superior. In Neumología clínica.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.