Πώς να ξεπεράσετε το κοινό κρυολόγημα στο σπίτι

Ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη ή βήχα. Ωστόσο, μπορεί να ανακουφιστείτε με κάποια βασική φροντίδα.
Πώς να ξεπεράσετε το κοινό κρυολόγημα στο σπίτι

Τελευταία ενημέρωση: 01 Απριλίου, 2021

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φροντίδα για ένα κοινό κρυολόγημα στο σπίτι είναι αρκετά απλή. Αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, τα συμπτώματά του είναι ενοχλητικά και μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στο να μην μπορεί να πάει στη δουλεία ή το σχολείο.

Τα συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, το φτέρνισμα και ο βήχας προκαλούν ένα αίσθημα γενικής δυσφορίας που παρεμποδίζει τη διαδικασία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών. Ευτυχώς, συνήθως βελτιώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη λήψη μέτρων αυτο-φροντίδας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Τι είναι το κοινό κρυολόγημα;

Ένα κοινό κρυολόγημα αναφέρεται σε μια ιογενή λοίμωξη που επηρεάζει την αναπνευστική οδό. Μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους ιών. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 200 τύποι σχετικών ιών, όπως ρινοϊός, αδενοϊός και άλλοι.

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τους παράγοντες που βοηθούν στην ανάπτυξη αυτής της παθολογίας. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει συχνότερα σε παιδιά, σε αγχωτικές καταστάσεις ή σε μέρη όπου το περιβάλλον είναι ξηρό και κρύο.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως τρεις ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Ας δούμε μερικά από αυτά:

  • Ρινική συμφόρηση
  • Φτέρνισμα
  • Γενική δυσφορία
  • Χαμηλός πυρετός (μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις)
  • Βήχας και πονόλαιμος
  • Πονοκέφαλο

Η βλέννα παχαίνει καθώς εξελίσσεται η ασθένεια. Ωστόσο, τα συμπτώματα βελτιώνονται μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες. Παρ ‘όλα αυτά, είναι σημαντικό να εφαρμόσετε μερικές συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε και να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.

γυναίκα άρρωστη

Συμβουλές για να ξεπεράσετε το κοινό κρυολόγημα στο σπίτι

Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις επιπλοκών από ένα επεισόδιο κοινού κρυολογήματος, μερικά απλά πράγματα είναι παραπάνω από αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Η παρακολούθηση τους, καθώς και η σωστή ανάπαυση, θα εξομαλύνουν τα συμπτώματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πίνετε νερό και υγιεινά υγρά

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι ένα από τα θεμελιώδη μέτρα για την ανακούφιση της συμφόρησης. Όταν πίνετε πολλά υγρά, η βλέννα πυκνώνει και γίνεται πιο εύκολο να αφαιρεθεί, είτε με φτάρνισμα ή με βήχα.

Συνιστούμε να πίνετε νερό και ζεστές εγχύσεις. Ομοίως, οι σούπες και οι ζωμοί δημιουργούν συχνά μια αίσθηση άνεσης. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε ουσίες που προάγουν την αφυδάτωση, όπως αλκοολούχα ή καφεϊνούχα ποτά.

Φτιάξτε αλατούχο διάλυμα

Η εφαρμογή αλατούχου διαλύματος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις ενοχλήσεις όπως η ρινική συμφόρηση και ο ερεθισμός του λαιμού. Θα αρκεί να αραιώσετε ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το υγρό για να κάνετε ρινικό πλύσιμο ή γαργάρες.

Εάν δεν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, μπορείτε απλά να αγοράσετε ένα σπρέι αλατούχου διαλύματος και ρινικές σταγόνες από το φαρμακείο. Εφαρμόζονται σε περίπτωση απόφραξης και υπερβολικής παραγωγής βλέννας. Στα μωρά, το ιδανικό είναι να εφαρμόσετε αρκετές σταγόνες του προϊόντος σε ένα ρουθούνι.

συμφόρηση μύτης

Φροντίστε το μέρος που ξεκουράζεστε

Όταν πρόκειται για τη φροντίδα ενός κρυολογήματος στο σπίτι, μια από τις πιο ζωτικές πτυχές είναι να ξεκουράζεστε. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μέρος όπου κοιμάστε είναι απαλλαγμένο από ερεθιστικές ουσίες, όπως καπνός τσιγάρων, σκόνη ή χημικές ουσίες με έντονη μυρωδιά. Η έκθεση σε αυτά μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο έτσι ώστε το περιβάλλον να είναι υγρό και ζεστό. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού της αναπνευστικής οδού και στην αύξηση της αίσθησης ανακούφισης.

Άλλα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε ένα κοινό κρυολόγημα στο σπίτι

Εκτός από την εφαρμογή των παραπάνω, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη σημασία της μείωσης του κινδύνου μετάδοσης. Πρέπει να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε για να αποφύγετε τη μόλυνση άλλων σωματιδίων των εκκρίσεών σας. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας και η αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων είναι ένα άλλο χρήσιμο μέτρο για αυτό.

Εάν πάσχετε από συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ή γενική αδιαθεσία, σας συνιστούμε να πάρετε αναλγητικά φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη. Επιπλέον, υπάρχουν βλεννολυτικά και αντιβηχικά φάρμακα που βοηθούν στη μείωση του πάχους της βλέννας και του βήχα. Σε κάθε περίπτωση, για να αποφύγετε την αυτοθεραπεία, η καλύτερη επιλογή σας είναι να πάτε στον γιατρό και να ακολουθήσετε τις συστάσεις του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.