Είναι δυνατόν να χάσετε το τοπικό λίπος;

Η πρόσληψη καφεΐνης σχετίζεται με καλύτερες τιμές όσον αφορά την απώλεια βάρους, αρκεί να συμβαδίζει με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση.
Είναι δυνατόν να χάσετε το τοπικό λίπος;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει τον ίδιο στόχο όταν πρόκειται για μια δίαιτα: Μείωση του λιπώδους ιστού. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από το τοπικό λίπος!

Ανάλογα με τον σωματοτύπο του καθενός, κάθε άτομο συσσωρεύει μεγαλύτερη ποσότητα λίπους σε διαφορετικές περιοχές του σώματος. Κατά γενικό κανόνα, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη συσσώρευση λιπώδους ιστού στο άνω μέρος του σώματος. Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι πιο επιρρεπείς στην αποθήκευση λίπους στους μηρούς και τους γοφούς τους.

Όταν πρόκειται για ένα πρωτόκολλο για τη μείωση του λιπώδους ιστού, το πιο σημαντικό βήμα είναι η υιοθέτηση μιας υποθερμιδικής δίαιτας που δρα υπέρ της ενεργειακής απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο, καίτε περισσότερη ενέργεια από ό, τι παίρνετε. Αυτό αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά του με τη μορφή λιπώδους ιστού για να παράγει ενέργεια.

Δεν είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από το τοπικό λίπος

Οι πολλές ασκήσεις και η διατροφή προσφέρουν αποτελέσματα σχετικά με μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από το τοπικό λίπος. Η μείωση του λιπώδους ιστού πραγματοποιείται μόνο με συνολικό και αναλογικό τρόπο. Δεν υπάρχει μεταβολικός μηχανισμός που να σας επιτρέπει να μειώσετε το λίπος σε συγκεκριμένα μέρη.

Όσον αφορά στη μείωση του σωματικού λίπους, η καλύτερη επιλογή είναι να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Εν τω μεταξύ, πρέπει να ασκείστε συχνά. Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Gastroenterology Reports. Επιπλέον, οι ασκήσεις αντοχής βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας και στη μεγιστοποίηση της απώλειας βάρους.

Μην έχετε εμμονή με το κάψιμο λίπους

πάχος στην πλάτη

Ενώ η απαλλαγή από λιπώδη ιστό έχει να κάνει με τη βελτιωμένη συνολική υγεία, είναι σημαντικό να μην αποκτήσετε εμμονή σε αυτόν τον στόχο. Η προτεραιότητά σας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη διατροφικών συνηθειών που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

Η μετάβαση σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες συνήθως οδηγεί σε απώλεια βάρους από μόνη της. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να αξιολογήσετε πόση τροφή τρώτε και πόση άσκηση κάνετε.

Συμπληρώματα για την απώλεια βάρους

Όπως είπαμε, δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από το τοπικό λίπος. Ωστόσο, ορισμένες ουσίες και συμπληρώματα μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία της διατροφής και της άσκησης.

Το πρώτο από αυτά είναι η καφεΐνη, την οποία μπορείτε να καταναλώσετε με τη μορφή καψουλών, τσαγιού ή καφέ. Η τακτική πρόσληψη αυτού του αλκαλοειδούς συνδέεται με μεγάλη μείωση του λιπώδους ιστού. Επιπλέον, συμβάλλει επίσης σε μια προσωρινή βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Φροντίστε να μιλήσετε με έναν ειδικό πριν ενσωματώσετε περισσότερη καφεΐνη στη διατροφή σας.

Μια άλλη ουσία που μπορεί να ευνοήσει την απώλεια βάρους είναι η καψαϊκίνη. Συναντάται σε πιπεριές όπως το τσίλι. Επομένως, η συμπερίληψη πικάντικων τροφών στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη μείωση του λιπώδους ιστού. Αυτή η στρατηγική είναι απλή και εύκολη στην εφαρμογή.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τα συμπληρώματα που πωλούνται. Σε πολλές περιπτώσεις, τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση του σωματικού λίπους είναι λιγοστά ή μηδενικά. Στην πραγματικότητα, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα μπορεί ακόμη και να έχουν αρνητικές παρενέργειες όπως ταχυκαρδία σε ορισμένα άτομα.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από το λίπος: Απλώς όχι το τοπικό λίπος

Όπως είπαμε, δεν είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από το τοπικό λίπος. Έτσι, για να σφίξει παραπάνω η ζώνη σας, πρέπει να μειώσετε το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται στην αρχή.

Το κλειδί είναι η απόκτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών χωρίς εμμονή στην απώλεια βάρους από μόνη της. Με την απλή αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και τη μείωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων θα δείτε μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για την επίτευξη του στόχου σας.

Ταυτόχρονα, ορισμένες ουσίες μπορούν να αυξήσουν τις επιδράσεις της άσκησης και της διατροφής στην απώλεια βάρους. Η καφεΐνη και η καψαϊκίνη είναι δύο από αυτές που λειτουργούν καλύτερα. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βρείτε αυτές τις ουσίες σε τρόφιμα που προέρχονται από τη φύση!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Obert J., Pearlman M., Obert L., Chapin S., Popular weight loss strategies: a review of four weight loss techniques. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Aune D., Giovannucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.