Μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες πιπίλες της αγοράς

Η χρήση πιπίλας είναι ένα ζήτημα που διχάζει. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μία καλό είναι να γνωρίζετε πώς να επιλέξετε την καλύτερη για το μωρό σας.
Μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες πιπίλες της αγοράς
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 01 Σεπτεμβρίου, 2020

Αν αποκτήσατε μόλις ένα μωρό ή πρόκειται να αποκτήσετε σύντομα, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιες είναι οι καλύτερες πιπίλες. Το πιθανότερο είναι να αγοράσετε την καλύτερη ποιότητα που θα βρείτε. Όμως, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά.

Τι λένε όμως οι “ειδικοί”;

Σήμερα, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένες συμβουλές για να μπορέσετε να επιλέξετε τις καλύτερες πιπίλες για το μωρό σας. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένες ώστε να προσφέρετε στο μωρό σας το καλύτερο για την υγεία του.

Πιπίλες: Ναι ή όχι;

Πριν αγοράσετε πιπίλα για το μωρό σας, θα πρέπει να σκεφτείτε αν πρέπει ή όχι να το κάνετε. Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται πολύ, όπως όλα όσα έχουν να κάνουν με τα μωρά.

Οι πιπίλες χρησιμοποιούνται σε πολλές κουλτούρες καθώς αποτελούν πηγή άνεσης για το μωρό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνώμες αναφορικά με το σχήμα τους, το υλικό, ακόμη και για τον χρόνο που πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Γενικά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η ηρεμιστική τους δράση. Ορισμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου βρέφους.

Αντιθέτως, υπάρχουν γνώμες που υποστηρίζουν ότι αυτή η συνήθεια του μη θρεπτικού ρουφήγματος μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στον θηλασμό. Οι πιπίλες συνδέονται επίσης με οδοντικές ανωμαλίες, οξεία περιοδική ωτίτιδα, και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.

Γενικές συστάσεις

Μαμά κρατάει το μωρό της και μία πιπίλα
Η κοινή άποψη για τις πιπίλες είναι ότι η χρήση τους δε θα πρέπει να ξεπερνά τον πρώτο χρόνο του μωρού.

Παρά τις διαφορές, υπάρχει μια γενική συναίνεση πάνω σε τρία σημαντικά πράγματα αναφορικά με τις πιπίλες:

  • Μη δίνετε πιπίλες στο μωρό τις πρώτες 15 ημέρες της ζωής του.
  • Αρχίστε να τις περιορίζετε σταδιακά μετά τους 8 μήνες.
  • Διακόψτε τη χρήση τους εντελώς μετά τον πρώτο χρόνο.

Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες πιπίλες για το μωρό σας

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένους παράγοντες όπως την ηλικία, αν υπάρχουν δυσκολίες στον θηλασμό, κ.λπ. πριν επιλέξετε τις καλύτερες πιπίλες για το μωρό σας.

Υπάρχουν ορισμένες γενικές ενδείξεις σχετικά με το σχήμα και το υλικό και θα τις αναφέρουμε λεπτομερώς όλες στη συνέχεια. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τις ανάγκες του μωρού σας.

1. Σχήμα

Οι καλύτερες πιπίλες της αγοράς
Το σχήμα της πιπίλας πρέπει να είναι λείο, χωρίς κενά που θα δυσκολεύουν τον καθαρισμό της.

Όταν διαλέγετε μια πιπίλα, θα πρέπει να βλέπετε αν καθαρίζεται εύκολα. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν τρύπες ή κενά που μπορούν να συγκρατήσουν υγρασία και να διευκολύνουν την εμφάνιση μούχλας.

Επίσης σημαντικό για μια πιπίλα είναι να αποτελείται μόνο από ένα κομμάτι. Δε θα πρέπει να απαρτίζεται από πολλά μέρη τα οποία μπορούν να χωρίσουν και να κινδυνεύσει από πνιγμό το μωρό.

2. Υλικό

Το καταλληλότερο υλικό για τις καλύτερες πιπίλες είναι η μαλακή σιλικόνη ιατρικής ποιότητας χωρίς δισφαινόλη Α. Αυτή η ουσία συνδέεται άμεσα με διάφορες παθήσεις όπως είναι οι ορμονικές αλλαγές και ο καρκίνος.

Να θυμάστε ότι η πιπίλα θα βρίσκεται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον και αυτοί οι παράγοντες διευκολύνουν την απελευθέρωση αυτού του στοιχείου, μαζί με άλλες τοξίνες. Έτσι, μείνετε μακριά από πιπίλες με δισφαινόλη.

Επίσης σημαντικό είναι να σκεφτείτε το υλικό που θα καθαρίζετε. Παραδείγματος χάρη, στα βακτήρια αρέσει περισσότερο το λατέξ απ’ ότι η σιλικόνη.

3. Οι καλύτερες πιπίλες – Συγκεκριμένες ανάγκες

Μωρό με πιπίλα στο στόμα
Υπάρχουν πιπίλες για συγκεκριμένες ανάγκες, όπως για τη διευκόλυνση του θηλασμού και τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών.

Υπάρχουν ειδικές πιπίλες για την διευκόλυνση του θηλασμού. Αυτές μιμούνται το σχήμα της θηλής της μητέρας και έχουν ακόμη και παρόμοια υφή. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζονται καλά στην πίεση του στόματος του μωρού. Αυτές οι πιπίλες αναγκάζουν το μωρό να τοποθετήσει τη γλώσσα του στην ίδια θέση που πρέπει να την τοποθετεί όταν πίνει γάλα από τη μαμά του.

Επίσης, υπάρχουν πιπίλες σχεδιασμένες ειδικά για πρόωρα μωρά, ακόμη και για εκείνα που γεννήθηκαν πριν την 30η εβδομάδα κύησης. Οι πιπίλες αυτές είναι ελαφρύτερες, μικρότερες και μιμούνται το σχήμα του αντίχειρα ενός μικρότερου νεογέννητου μωρού.

Τέλος, υπάρχουν ορθοδοντικές πιπίλες στην αγορά οι οποίες προάγουν τη σωστή ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας του μωρού. Έχουν το τέλειο σχήμα για την καλή ανάπτυξη του στόματος και των δοντιών. Ωστόσο, δεν αρέσουν σε όλα τα μωρά και αν αλλάξετε τη θέση τους θα πάψουν να είναι αποτελεσματικές.

Έτσι λοιπόν, είναι σημαντικό όταν επιλέγετε τις καλύτερες πιπίλες για το μωρό σας να θυμάστε: πρέπει να αρέσουν στο μωρό σας. Είναι πιθανό να του αρέσει το σχήμα ή το χρώμα τους αρχικά και έπειτα να τις μισήσει μόλις τις βάλει στο στόμα του. Γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε υπομονή.

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν να βρείτε τις τέλειες πιπίλες για το μωρό σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.