Πνιγμός στα παιδιά: Τι να κάνετε και πώς να τον αποτρέψετε

Ο πνιγμός στα παιδιά είναι το πιο συχνό ατύχημα που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Γι' αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνει είναι να τον αποτρέψετε, κυρίως προσέχοντας τα παιδιά όσο τρώνε και παίζουν, καθώς και να κρύβετε μικρά στερεά αντικείμενα από τα παιδιά.
Πνιγμός στα παιδιά: Τι να κάνετε και πώς να τον αποτρέψετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Σύμφωνα με διαθέσιμα δεδομένα, υπολογίζεται ότι ο πνιγμός στα παιδιά είναι ένα από τα πιο συχνά αφύσικα ατυχήματα. Επίσης, είναι η τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά και ηλικιωμένους. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να επικεντρωθείτε στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπισή του.

Η πρόληψη του πνιγμού στα παιδιά είναι η καλύτερη λύση. Εφόσον μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εξουδετερώσετε τους κινδύνους, κυρίως τους πρώτους τέσσερις μήνες ζωής του μωρού όπου είναι αυξημένος ο κίνδυνος.

Αν δε μπορέσετε να αποφύγετε το ατύχημα, θα πρέπει να γνωρίζετε τι να κάνετε για να μην υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Απλά μέτρα πρώτων βοηθειών μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού σας, γι’ αυτό και θα πρέπει να τα γνωρίζετε.

Πνιγμός στα παιδιά

Πιο συγκεκριμένα, ο πνιγμός στα παιδιά είναι το μπλοκάρισμα των αεραγωγών από ένα ξένο σώμα. Στις χειρότερες περιπτώσεις, οι αεραγωγοί κλείνουν τελείως, και έτσι δεν επιτρέπεται το πέρασμα του αέρα στους πνεύμονες. Αυτό προκαλεί τον θάνατο του παιδιού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει σε παιδιά κάτω των τριών ετών. Το υψηλότερο ποσοστό επικινδυνότητας είναι μεταξύ των ηλικιών 6 και 12 μηνών. Τα παιδιά πνίγονται με το φαγητό, το οποίο πολύ συχνά είναι ένα σκληρό ζαχαρωτό ή κάποιος καρπός.

Άλλες επικίνδυνες τροφές είναι το κρέας και τα λουκάνικα, καθώς επίσης τα κόκκαλα και τα ψαροκόκκαλα. Εξαιτίας της υφής και του σχήματός τους, τα λουκάνικα είναι άκρως επικίνδυνα. Γενικά, οποιοδήποτε στερεό αντικείμενο χωράει στο στόμα του παιδιού είναι επικίνδυνο.

Παιδί με μάσκα οξυγόνου

Ο πνιγμός στα παιδιά είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που επηρεάζει τους αεραγωγούς και ίσως απαιτηθεί εισαγωγή στο νοσοκομείο σε κάποιες περιπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Πρώτες Βοήθειες: τι να κάνετε στο καρδιακό επεισόδιο

Προληπτικά μέτρα

Το αποτέλεσμα του πνιγμού στα παιδιά είναι απρόβλεπτο. Έτσι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποτρέψετε το ατύχημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πνιγμός συμβαίνει όταν το παιδί τρώει ή παίζειΕίναι λοιπόν σημαντικό να επιβλέπετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.

Παρακάτω έχουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα:

 • Προστατεύστε τις συμπληρωματικές τροφές και αποφύγετε ορισμένα φαγητά. Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πρέπει να μη μπορούν να φτάσουν καρπούς και φρούτα όπως κεράσια ή δαμάσκηνα, τουλάχιστον όχι μέχρι να είστε σίγουροι/ες ότι γνωρίζουν πώς να τα φάνε.
 • Μικρά αντικείμενα και παιχνίδια. Δε θα πρέπει να έχετε μικρά στερεά αντικείμενα, όπως μπαταρίες και βόλους, στην εμβέλεια των παιδιών. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί/ες με μπαλόνια και παρόμοια παιχνίδια καθώς κατασκευάζονται από υλικά που κολλούν εύκολα και μπορούν να μπλοκάρουν τους αεραγωγούς.
 • Κανόνες για το τάισμα. Τα παιδιά θα πρέπει να τρώνε στο τραπέζι και όχι ξαπλωμένα. Επίσης, δε θα πρέπει να τρώνε όσο παίζουν ή όσο τρέχουν. Πρέπει να τους μάθετε πώς να μασάνε σωστά.
 • Αποφύγετε τα κολιέ. Τα παιδιά δε θα πρέπει να φορούν κολιέ, ακόμη περισσότερο αν είναι κατασκευασμένα από μπάλες ή μικρά αντικείμενα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση που πνίγονται τα παιδιά

Λαβή Χάιμλιχ σε κούκλα

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να βοηθήσει σε περίπτωση πνιγμού.

Η λαβή Χάιμλιχ είναι μια κατάλληλη και έκτακτη μέθοδος για παιδιά που πνίγονται. Αν ο πνιγμός συμβεί παρόλα τα προληπτικά μέτρα, αρχικά θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι/ες. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αξιολογήσετε την κατάσταση ώστε να ξέρετε τι πρέπει να γίνει. Όταν πνίγεται ένα παιδί, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να βήξει, να μιλήσει, ή να κλάψει.

Αν το παιδί βήξει, καλύτερα να το αφήσετε και να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να το κάνει. Ορισμένες φορές, η λανθασμένη παρέμβαση προκαλεί τη μετακίνηση του αντικειμένου και δυσκολεύει την απομάκρυνσή του. 

Θα πρέπει να αποφύγετε να χτυπήσετε το παιδί στην πλάτη, ή να πιέσετε την κοιλιά του, ακόμη και να του δώσετε να πιεί κάτι. Όταν δεν απομακρύνεται το αντικείμενο με τον βήχα, θα πρέπει να καλέσετε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και να κάνετε τα ακόλουθα μέχρι να έρθουν:

 • Πρώτα, κρατήστε το παιδί όρθιο και γείρετε το κεφάλι του.
 • Βάλτε το ένα μπράτσο σας κάτω από τη μασχάλη του και κρατήστε το στήθος του με το χέρι σας.
 • Με το άλλο σας χέρι, χτυπήστε το πάνω μέρος της πλάτης, ανάμεσα τις ωμοπλάτες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κάτω μέρος της παλάμης σας και να μη το χτυπήσετε πάνω από πέντε φορές.

Πνιγμός στα παιδιά – Η λαβή Χάιμλιχ

Αν το παιδί δεν αποβάλει το αντικείμενο που προκαλεί τον πνιγμό, θα πρέπει να εκτελέσετε τη λαβή Χάιμλιχ έως και πέντε φορές στη σειρά. Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Θα πρέπει να πάτε πίσω από το παιδί και να βάλετε τα μπράτσα σας γύρω από τη μέση του.
 • Κάντε μια γροθιά με το ένα σας χέρι και βάλτε την άρθρωση του αντίχειρα πάνω από τον ομφαλό, στην κοιλότητα του στομαχιού.
 • Με το άλλο σας χέρι, καλύψτε τη γροθιά σας και πιέστε μέσα-έξω.
 • Αν είναι αναίσθητο το παιδί, θα πρέπει να πιέσετε το στήθος του 30 φορές. Έπειτα, εκπνεύστε δύο φορές στο στόμα του παιδιού, κρατώντας τη μύτη του κλειστή. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό μέχρι να φτάσει η βοήθεια.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.