Μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα: Τι είναι

Τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο σίγουροι κατά τη γέννηση του παιδιού σας. Δεν θα μάθετε μόνο για τις φυσικές φάσεις που θα περάσετε, αλλά και ποιες είναι οι συναισθηματικές σας αντιδράσεις.
Μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα: Τι είναι

Έχει γραφτεί από Antonella Grandinetti

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είστε στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης σας και αισθάνεστε ανήσυχη και φοβισμένη; Εάν ναι, τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε.

Λάβετε υπόψη ότι τέτοια συναισθήματα είναι κοινά μεταξύ των εγκύων γυναικών. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί επαγγελματίες συνιστούν να παρακολουθείτε μαθήματα κατά τους τελευταίους μήνες της περιόδου κύησης. Εκεί, θα μπορείτε να μιλήσετε με μια μαία ή με κάποιον που μπορεί να απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε. Ομοίως, θα περάσετε χρόνο με άλλες έγκυες γυναίκες

Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε τι αφορούν τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα. Επίσης, θα σας πούμε τι είναι και πότε να τα παρακολουθήσετε.

Τι είναι τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα

Μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα
Τα μαθήματα προετοιμασίας του τοκετού θα σας βοηθήσουν σωματικά και συναισθηματικά όταν γεννάτε.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο σκοπός των μαθημάτων είναι να προετοιμαστείτε για τον τοκετό. Αλλά θα μάθετε σίγουρα πολλά περισσότερα. Τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα είναι ένα σημείο συνάντησης όπου οι έγκυες γυναίκες μπορούν να πάρουν μια απάντηση στις ερωτήσεις τους, να συγκρίνουν τις εμπειρίες τους και να πάρουν και να δώσουν κάθε είδους συμβουλές.

Φυσικά, θα ακούσουν για τον τοκετό αλλά και για:

 • Μεθόδους θηλασμού
 • Επιλόχεια κατάθλιψη
 • Πώς να φροντίσετε ένα νεογέννητο
 • Σεξ μετά την εγκυμοσύνη
 • Πώς μπορεί να αντιδράσουν τα μεγαλύτερα αδέρφια

Πότε να πάτε στα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα

Οι έγκυες γυναίκες αρχίζουν να παρακολουθούν μαθήματα του τοκετού περίπου την 30η εβδομάδα κύησης. Κατά γενικό κανόνα, τα μαθήματα πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και διαρκούν από 1 1/2 έως 2 ώρες. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από την πόλη στην οποία ζείτε. Ρωτήστε το γιατρό σας για πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχει κάτι και επίσης για τον καλύτερο χρόνο για να ξεκινήσετε να τα παρακολουθείτε. Εάν υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού (για παράδειγμα, στην περίπτωση των διδύμων), ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας νωρίτερα.

Τι θα μάθετε στα μαθήματα

Μητέρα με νεογέννητο
Τα μαθήματα προετοιμασίας για τη γέννα μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον πόνο σας μέσω ασκήσεων αναπνοής.

Βασικά, το μάθημα χωρίζεται σε τρεις ενότητες: μια ενημερωτική, μια πρακτική και μια διαδραστική ενότητα. Κάθε τάξη παρακολουθεί και τα τρία τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα παρευρεθείτε μόνο στο ένα ή στο άλλο, αλλά αντ ‘αυτού, θα μάθετε κάτι και θα αλληλεπιδράσετε με άλλες μητέρες.

Εδώ θα βρείτε κάθε ενότητα βήμα προς βήμα:

1. Τμήμα πληροφοριών

Συνήθως, κάθε τάξη ξεκινά με ένα ενημερωτικό μέρος όπου μια μαία ή κάποιος άλλος επαγγελματίας είναι υπεύθυνος να παρουσιάσει κάποιο θέμα ενδιαφέροντος για τις μελλοντικές μητέρες όπως:

 • Η ανάπτυξη ενός μωρού από τη σύλληψη έως τον τοκετό.
 • Έλεγχοι υγείας για το μωρό και πότε πρέπει να πάτε στα επείγοντα.
 • Το πρόγραμμα ανοσοποίησης.
 • Πώς να αλλάξετε μια πάνα και να λούσετε το μωρό.
 • Ο σωστός τρόπος για να πάρετε τη θερμοκρασία του μωρού και να προσδιορίσετε εάν έχει πυρετό
 • Ένα σχέδιο γέννησης.
 • Οι διάφορες φάσεις της γέννησης και η διαφορά μεταξύ των συστολών Braxton Hicks και των συστολών τοκετού.
 • Πώς να θηλάσετε και τι να περιμένετε.
 • Η ύπαρξη και τα συμπτώματα της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.
 • Τι να περιμένετε από τον σύζυγό σας.
 • Η συμβιωτική σχέση μεταξύ της μαμάς και του μωρού.
 • Συνιστώμενες μέθοδοι αντισύλληψης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

2. Πρακτική ενότητα

Έγκυος κρατάει την κοιλιά της
Περάστε λίγο χρόνο με άλλες έγκυες γυναίκες και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσετε τις αμφιβολίες σας με έναν επαγγελματία.

Σε αυτήν την ενότητα, η μαία θα σας διδάξει τις σωστές τεχνικές αναπνοής που πρέπει να κάνετε κατά τις διάφορες φάσεις του τοκετού. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η αναπνοή ποικίλλει κατά τη διάρκεια των συστολών και της γέννας. Αυτό γίνεται είτε για τη μείωση του πόνου είτε για να βοηθήσουμε να γεννηθεί το μωρό.

Επίσης, ο γιατρός θα σας διδάξει τις ασκήσεις Kegel, μια σειρά ασκήσεων για τη χαλάρωση των μυών που σας βοηθούν να εργαστείτε στο πυελικό σημείο. Αυτό, για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των διαρροών ούρων μετά τον τοκετό.

Τέλος, θα σας διδάξουν επίσης ασκήσεις για να κινείτε το σώμα σας λίγο και να ανακουφίσετε τυχόν δυσφορία που μπορεί να έχετε στην πλάτη σας.

3. Διαδραστική ενότητα

Το μάθημα προετοιμασίας για τη γέννα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθετε σε επαφή με άτομα που περνούν το ίδιο με εσάς. Στην πραγματικότητα, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι ότι μπορείτε να εκφράσετε τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες σας και να λάβετε συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους. Η τελευταία ενότητα, η διαδραστική ενότητα, αφορά όλα αυτά.

Συμπέρασμα

Σημειώστε ότι αναφερόμαστε σε μητέρες σε αυτό το άρθρο, αλλά, φυσικά, ο ρόλος του συντρόφου είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν μαθήματα προετοιμασίας του τοκετού, εάν είναι δυνατόν.

Τα μαθήματα αυτά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθει σε επαφή η μητέρα με την έννοια του τοκετού και της μητρότητας. Θα είστε πιο σίγουροι αν ξέρετε τι να περιμένετε. Αυτά που θα μάθετε θα σας ακολουθούν σε κάθε βήμα. Μη διστάσετε να υποβάλετε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.