Ομαδική θεραπεία: Τι είναι και τι περιλαμβάνει;

Η ομαδική θεραπεία είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τη θεραπεία πολλών ψυχολογικών διαταραχών. Θα εξηγήσουμε όλες τις λεπτομέρειες σε αυτό το άρθρο.
Ομαδική θεραπεία: Τι είναι και τι περιλαμβάνει;
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η ομαδική θεραπεία είναι μια θεραπεία που έχει γίνει δημοφιλής λόγω της αποτελεσματικότητάς της. Εν ολίγοις, συνίσταται στην ομαδοποίηση πολλών ατόμων για να εργαστούν σε ορισμένες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές. Όπως η ατομική θεραπεία, παρέχει στα μέλη της ομάδας στρατηγικές και γνωστικούς και συναισθηματικούς πόρους για να τους βοηθήσει στη διαδικασία βελτίωσης ή αλλαγής.

Αυτό το θεραπευτικό μοντέλο εμφανίστηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα μέσα από το έργο του Joseph Pratt, ο οποίος έκανε ψυχοεκπαιδευτική εργασία για τη φυματίωση. Ωστόσο, μόλις δεκαετίες αργότερα, η ομαδική ψυχοθεραπεία έγινε δημοφιλής χάρη σε θεραπευτές όπως ο Jakob Levy Moreno, ο ιδρυτής του ψυχοδράματος, και ο ψυχαναλυτής Horst-Eberhard Richter.

Σήμερα, η ομαδική θεραπεία είναι μια καθιερωμένη θεραπεία που χρησιμοποιείται τόσο στην ψυχολογία όσο και στην ψυχιατρική. Η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί και έχει πολλά διαφορετικά οφέλη.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλες τις λεπτομέρειες.

Τι ακριβώς είναι η ομαδική θεραπεία;

Η ομαδική θεραπεία χαρακτηρίζεται από έναν ή το πολύ δύο θεραπευτές και μια μικρή ομάδα ασθενών που συνήθως κάθονται σε κύκλο. Η δυναμική του είναι αρκετά διαφορετική από την ατομική θεραπεία. Ενώ και οι δύο μιλούν για τα προβλήματα του καθενός, το να είσαι σε μια ομάδα φέρνει περισσότερες απόψεις.

Συχνά, ο θεραπευτής ξεκινά τη συνεδρία ανακεφαλαιώνοντας την προηγούμενη συνάντηση, εισάγοντας ένα θέμα για συζήτηση ή σχολιάζοντας κάτι που αφορά τα μέλη της ομάδας. Στη συνέχεια, δίνουν τη θέση τους σε έναν από τους συμμετέχοντες για να εξηγήσει την τρέχουσα κατάστασή τους. Η υπόλοιπη ομάδα ακούει μέχρι το τέλος και μετά δίνει σχόλια.

Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η συνεδρία, ο θεραπευτής μπορεί να προτείνει ορισμένες δραστηριότητες. Μερικές από αυτές μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η δυναμική αποδοχής, οι ασκήσεις παιχνιδιού ρόλων ή η εξάσκηση τεχνικών ομαδικής συνοχής.

Συνήθως, η μορφή είναι συνήθως αρκετά ευέλικτη. Έτσι, σε κάποιες συνεδρίες υπάρχει περισσότερη συζήτηση και σε άλλες περισσότερες ασκήσεις. Οι συνεδρίες συνήθως διαρκούν από μιάμιση έως δύο ώρες και η συχνότητά τους είναι συνήθως εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία.

¿En qué consiste exactamente una terapia de grupo;
Στην ομαδική θεραπεία, τα μέλη μοιράζονται τις καταστάσεις τους και δημιουργείται ένα δίκτυο υποστήριξης μεταξύ όλων αυτών.

Τα χαρακτηριστικά της ομαδικής θεραπείας

Οι θεραπευτικές ομάδες διαφέρουν από την ατομική θεραπεία με διάφορους τρόπους.

Αρχικά, η σχέση μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτό το είδος θεραπείας είναι πολύ σημαντική. Το άτομο δεσμεύεται να αλλάξει για τον εαυτό του και επειδή είναι μέρος μιας ομάδας που κινείται προς την αλλαγή.

Έτσι, ο ασθενής αισθάνεται ότι υποστηρίζεται και δεν κρίνεται εντός της ομάδας, καθώς τα μέλη αλληλοϋποστηρίζονται. Αυτή η συνοχή παρέχει μεγάλα κίνητρα και, παρεμπιπτόντως, αυξάνει τη δέσμευση και τη συμμετοχή τους στην ομάδα.

Επιπλέον, η ομάδα γίνεται από μόνο της μια θεραπευτική στρατηγική αφού οι συμμετέχοντες δίνουν και λαμβάνουν ανατροφοδότηση από τα άλλα μέλη της ομάδας. Όλα αυτά ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας, καθώς είναι πολύ ικανοποιητικό να συνεισφέρουν ιδέες ή εμπειρίες ζωής και ότι αυτές είναι χρήσιμες για άλλους ανθρώπους.

Μεταξύ άλλων, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μέλη μιας συγκεκριμένης θεραπευτικής ομάδας μπορεί να έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικά είναι ετερογενή και αποτελούνται από άτομα διαφορετικών ηλικιών, προσωπικοτήτων, καταγωγής και προβλημάτων.

Προϋποθέσεις συμμετοχής σε θεραπευτική ομάδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το είδος θεραπείας. Ωστόσο, στην ιδανική περίπτωση, ο θεραπευτής πρέπει να αναλύσει εάν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εργαστείτε σε ομάδα λόγω των ατομικών χαρακτηριστικών και της τρέχουσας κατάστασης του ασθενούς.

Φυσικά, για τη συμμετοχή σε ομαδικές συνεδρίες πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις που ευνοούν την καλή δυναμική της ομάδας. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Κίνητρο για ένταξη στην ομάδα.
 • Παρόμοιοι στόχοι με τα άλλα μέλη της ομάδας.
 • Δέσμευση συμμετοχής στις συνεδρίες.
 • Ακρίβεια.
 • Επιθυμία συμμετοχής στη δυναμική.
 • Στάση με σεβασμό στις απόψεις των άλλων. Το άτομο δεν πρέπει να είναι στην ομάδα για να κρίνει κανέναν.
 • Εμπιστευτικότητα. Το άτομο πρέπει να συμφωνήσει να μην εξηγήσει σε κανέναν άλλο τι συμβαίνει στις συνεδρίες.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζονται στην ομαδική θεραπεία;

Η ομαδική θεραπεία εφαρμόζεται με επιτυχία στις περισσότερες ψυχολογικές διαταραχές ή συγκεκριμένες συναισθηματικές δυσκολίες. Έτσι, είναι γνωστές θεραπευτικές ομάδες για εθισμούς όπως το αλκοόλ ή ομάδες που εργάζονται για διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

Προγράμματα που προσανατολίζονται στις ακόλουθες συνθήκες είναι επίσης κοινά:

 • Διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια
 • Άγχος και κατάθλιψη
 • Διαταραχή προσωπικότητας
 • Διαχείριση πένθους για τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειας
 • Άτομα που κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν
 • Ασθενείς που θέλουν να προωθήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Επίσης, προγράμματα ψυχοθεραπείας μπορούν να δημιουργηθούν σε εξωτερικά ιατρεία, σε ομάδες ημερήσιας νοσοκομειακής ή νοσηλείας.

Τα μειονεκτήματα της ομαδικής θεραπείας

Η ομαδική θεραπεία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο. Ωστόσο, δεν αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι άνετα όταν γίνουν μέλη της ομάδας. Μερικές από τις πιο κοινές αρνητικές πτυχές που αναφέρουν είναι οι ακόλουθες:

 • Αίσθημα ότι δεν ανήκουμε στην ομάδα όταν κάποιος μπαίνει σε μια ήδη σχηματισμένη ομάδα.
 • Απογοήτευση όταν παρατηρούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που προχωρούν πιο γρήγορα από άλλους.
 • Χαμηλή εμπλοκή όταν ασχολείται με θέματα που δεν ενδιαφέρουν τον ασθενή.
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για ορισμένες δυναμικές.
 • Αδιαφορία για τις εξηγήσεις κάποιων.
 • Αισθήματα αποκλεισμού όταν δεν ταιριάζουν με κάποια μέλη της ομάδας.

Άλλα μειονεκτήματα μπορεί να προκύψουν όταν εργάζεστε σε μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν ορισμένα μέλη που μονοπωλούν υπερβολική προσοχή ή όταν η δέσμευσή τους στην ομάδα είναι παράτυπη.

Σε αυτή την περίπτωση, ο θεραπευτής είναι αυτός που πρέπει να είναι αρκετά ικανός για να ανακατευθύνει τη δυναμική που υιοθετούν ορισμένα συστατικά της ομάδας. Ο θεραπευτής πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη της ομάδας αισθάνονται κίνητρα και συμμετοχή στην αλλαγή.

Ακατάλληλη ομαδική θεραπεία
Παρά τα οφέλη, η ομαδική θεραπεία μπορεί να έχει ορισμένα μειονεκτήματα, ειδικά εάν το άτομο δεν είναι αρκετά αφοσιωμένο.

Μερικές τελευταίες σκέψεις για την ομαδική θεραπεία

Η ομαδική θεραπεία έχει ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα για μια μεγάλη ποικιλία ασθενών. Είναι ένα είδος θεραπείας που βοηθά το άτομο να μην νιώθει μόνος μπροστά στο πρόβλημά του, κάτι που συνήθως συμβαίνει.

Το κύριο πλεονέκτημά της είναι ότι είναι συμβατή με άλλες θεραπείες, είτε πρόκειται για ατομική ψυχοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ζευγαριού ή φαρμακολογική θεραπεία. Ωστόσο, έχει το μειονέκτημα ότι δεν αντιστοιχεί πάντα στη μοναδική τρέχουσα κατάσταση ενός ατόμου.

Σήμερα, πολλές ομάδες εργάζονται στο διαδίκτυο, γεγονός που διευκολύνει την εύρεση επιλογών που προσαρμόζονται σε κάθε ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια θεραπευτική επιλογή που δεν πρέπει να απορριφθεί, καθώς τα οφέλη της είναι αρκετά ενδιαφέροντα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.