Μύθοι για την ψυχοθεραπεία που έχουν καταρριφθεί

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τις επιπτώσεις της ψυχοθεραπείας. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη διαψευσθεί. Μάθετε για αυτούς σε αυτό το άρθρο!
Μύθοι για την ψυχοθεραπεία που έχουν καταρριφθεί

Τελευταία ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου, 2021

«Δεν πάω σε ψυχολόγο γιατί δεν είμαι τρελή». Αυτός είναι ίσως ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για την ψυχοθεραπεία. Το ακούμε συχνά, για παράδειγμα, αφού συμβουλέψουμε έναν φίλο να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη ψευδής πεποίθηση σχετικά με τις διαβουλεύσεις ψυχικής υγείας. Ποιοι είναι οι μύθοι για την ψυχοθεραπεία;

Δυστυχώς, από τα αρχαία χρόνια, πολλοί μύθοι έχουν ενσταλαχθεί στην κοινωνία σχετικά με αυτό το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι η θεραπεία είναι ένας χώρος εμπλουτισμού, που παρέχει συνοδεία και στρατηγικές για την αύξηση της ευεξίας στην καθημερινή ζωή.

Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτό.

Μύθοι για την ψυχοθεραπεία

Στις μέρες μας, πολλές λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με την ψυχολογική θεραπεία έχουν καταρριφθεί. Ωστόσο, ορισμένοι μύθοι επιμένουν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις επιπτώσεις της. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή τη φροντίδα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για την ψυχοθεραπεία;

1. «Η ψυχοθεραπεία είναι για τρελούς».

Αυτός ο μύθος κρύβει δύο θεμελιώδη λάθη. Ένα από αυτά έχει να κάνει με τον στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας. Μερικοί άνθρωποι απλώς συμβουλεύονται θεραπευτές για καθημερινά προβλήματα, όπως δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση, τον ύπνο και άλλα θέματα.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύεται συχνά ότι όλοι οι άνθρωποι που συμβουλεύονται ψυχολόγο έχουν κάποιο πρόβλημα, και αυτό δεν είναι απαραίτητα έτσι. Κάποιοι το κάνουν για να δουλέψουν στις θετικές πτυχές που έχουν ήδη ή ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν την αυτογνωσία τους.

Τελικά, είναι επίσης σύνηθες να ακούμε ότι οι ψυχολόγοι είναι εκείνοι που είναι τρελοί και ότι επιλέγουν αυτό το επάγγελμα για να λύσουν τα προβλήματά τους. Ψέματα! Το μόνο αληθινό είναι ότι οι επαγγελματίες μαθαίνουν επίσης εργαλεία και πόρους που μπορούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους από χρόνια σπουδών και μάθησης.

Mitos y verdades sobre la psicoterapia
Είναι σημαντικό να καταρρίψουμε τους κοινούς μύθους για την ψυχοθεραπεία. Αυτό, γενικά, είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην προώθηση της ευημερίας.

2. «Ένας ξένος δεν θα μπορεί να με βοηθήσει».

Αν και στην αρχή ο θεραπευτής είναι ξένος, με τον καιρό αρχίζει να χτίζεται μια θεραπευτική σχέση που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση, την ανοιχτή ακρόαση και την επαγγελματική ηθική.

Υπό αυτή την έννοια, είναι επίσης καλή ιδέα να τονίσουμε ότι αυτός ο «άγνωστος» έχει θεωρητικό υπόβαθρο και εργαλεία σχετικά με πολλαπλά θέματα. Ως εκ τούτου, μπορούν να βοηθήσουν σχετικά με τον λόγο της συμβουλής ή την ταλαιπωρία του ατόμου που έρχεται στη θεραπεία.

3. «Πάντα επιστρέφουν στο παρελθόν και στα παιδικά σου χρόνια».

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι θεραπευτές χρειάζονται ένα πλαίσιο για να κατανοήσουν και να γνωρίσουν τους ασθενείς τους. Αυτό περιλαμβάνει την υποβολή ερωτήσεων και την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με την ανατροφή, την παιδική ηλικία και τις σχέσεις, μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, η εστίαση δεν είναι πάντα σε αυτό το στάδιο της ζωής. Στην πραγματικότητα, πολλές σχολές ψυχολογίας και ειδών θεραπείας αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα μόνο στην αρχική συνέντευξη και σε κάποια άλλη στιγμή, μόνο εάν είναι απαραίτητο.

4. «Στις συνεδρίες ψυχοθεραπείας μιλάει μόνο ο ασθενής».

Αυτό δεν είναι αληθινό. Ορισμένα ρεύματα ενθαρρύνουν τους θεραπευτές τους να παρεμβαίνουν περισσότερο από άλλα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε φορά που παρεμβαίνει ο θεραπευτής, το κάνει ανάλογα με τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει ο σχολιασμός του.

Επομένως, δεν είναι θέμα αυστηρής τήρησης της αρχής της παρέμβασης ή της μη παρέμβασης, αλλά μάλλον η αξιολόγηση σύμφωνα με το τι συμβαίνει τη στιγμή της συνεδρίας. Σε πολλές περιπτώσεις, ανάλογα με τον ασθενή, εφαρμόζονται διαφορετικοί τύποι τεχνικών, όπως η μέθοδος της άδειας καρέκλας και το παιχνίδι ρόλων, μεταξύ άλλων.

5. «Στην ψυχοθεραπεία σου λένε τι να κάνεις».

Οι ασθενείς δεν έχουν παθητικό ρόλο στη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, ακριβώς το αντίθετο: αναμένεται να αφοσιωθούν στον θεραπευτικό χώρο και να προσανατολιστούν στην αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβουν ενεργό και υπεύθυνο ρόλο και να συμμετέχουν σε ό,τι προτείνει ο υπεύθυνος επαγγελματίας.

Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος δεν είναι να τους πούμε τι να κάνουν, αλλά να παρέχουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, συμβουλές ή απόψεις, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για αυτούς. Οι θεραπευτές δεν επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια σχέση εξάρτησης. Τους ενδιαφέρει το άτομο να μάθει να στοχάζεται, να παρατηρεί τον εαυτό του και να αποκτά πόρους αντιμετώπισης.

6. «Η θεραπεία διαρκεί χρόνια».

Αυτός είναι ένας άλλος από τους κοινούς μύθους για την ψυχοθεραπεία.

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Ορισμένες θεραπείες είναι πιο εστιασμένες από άλλες, και αυτό καθορίζει ορισμένους θεραπευτικούς στόχους σε μερικές συνεδρίες. Στη συνέχεια, ο ασθενής παίρνει εξιτήριο.

Κάποιες, ίσως, είναι πιο εκτεταμένες. Παρόλα αυτά, το άτομο μπορεί να επιλέξει αυτή που πιστεύει ότι είναι πιο κατάλληλη.

Τα οφέλη της ψυχοθεραπείας

Όπως αναφέρεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Neurotherapeutics, οι ψυχοθεραπείες που βασίζονται σε στοιχεία υποστηρίζουν αποτελεσματικά τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας ψυχιατρικών καταστάσεων. Επιπλέον, τα οφέλη τους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας
 • Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης
 • Ανακαλύπτετε τους λόγους για τους οποίους έχουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές
 • Μαθαίνετε να αντιμετωπίζετε τις συγκρούσεις υγιεινά
 • Βελτιώνετε τις σχέσεις μας
 • Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και εκμάθηση να θέτετε όρια
 • Αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων κάθε είδους (εργασιακά, επαγγελματικά, σχεσιακά, οικογενειακά κ.λπ.)

Τελικά, η ψυχοθεραπεία επιδιώκει να προωθήσει μια κατάσταση ευεξίας στο άτομο για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Beneficios de la psicoterapia
Η ψυχοθεραπεία βοηθά στην αυτογνωσία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων της ζωής.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη η ψυχοθεραπεία;

Η έναρξη της ψυχοθεραπείας δεν χρειάζεται να συνδέεται με το πρόβλημα, αλλά το αντίθετο! Συχνά, μια πρώιμη προσέγγιση επιτρέπει μια έγκαιρη παρέμβαση, η οποία εμποδίζει μια κατάσταση να κλιμακωθεί και να γίνει μεγαλύτερη.

Επιτρέπει ακόμη και τη διαχείριση καθημερινών προβλημάτων που φαίνονται ασήμαντα αυτή τη στιγμή. Επομένως, είναι καλό να θεωρείτε αυτό το είδος θεραπείας ως χρήσιμο χώρο για αυτοφροντίδα.

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι συνώνυμη με το να έχετε προβλήματα

Γενικά, είναι καλύτερο να προωθούμε ένα θετικό όραμα για το τι αντιπροσωπεύει η ψυχοθεραπεία. Πρώτα απ ‘όλα, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχετε προβλήματα ή ερωτήσεις και να ζητάτε βοήθεια για την επίλυσή τους. Αυτό δεν μας κάνει αδύναμους, αλλά μάλλον το αντίθετο: μας επιτρέπει να γίνουμε πιο δυνατοί προσδιορίζοντας τι χρειαζόμαστε.

Δεύτερον, η επίσκεψη σε ψυχολόγο μπορεί να είναι μια επιλογή τρόπου ζωής που μας επιτρέπει να είμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με τον εαυτό μας. Είναι ένας χώρος που μπορεί να μας επιτρέψει να επιτύχουμε αληθινή προσωπική ανάπτυξη και ολοκλήρωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Etchevers, Martin, González, María Magdalena, Sacchetta, Luisina María, Iacoponi, Cristina, Muzzio, Gabriela y Miceli, ClaudioMarcelo (2010). Relación terapéutica: su importancia en la psicoterapia. II Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XVII Jornadas de Investigación Sexto Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología – Universidad de Buenos Aires, Buenos Aires.
 • Campo Redondo, María Susana (2004). Epistemología y Psicoterapia. Opción, 20(44),120-137.[fecha de Consulta 11 de Noviembre de 2021]. ISSN: 1012-1587. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=31004407
 • Cook SC, Schwartz AC, Kaslow NJ. Evidence-Based Psychotherapy: Advantages and Challenges. Neurotherapeutics. 2017;14(3):537-545. doi:10.1007/s13311-017-0549-4
 • Santibáñez Fernández, Patricia Macarena, & Román Mella, María Francisca, & Vinet, Eugenia V. (2009). Efectividad de la psicoterapia y su relación con la alianza terapéutica. Interdisciplinaria, 26(2),267-287.[fecha de Consulta 11 de Noviembre de 2021]. ISSN: 0325-8203. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=18011827006

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.