Ονυχοκρύπτωση: Πρόληψη και θεραπεία

Περίπου το 15% των ανθρώπων ταλαιπωρούνται από την ονυχοκρύπτωση, ή την είσφρυση όνυχος, κάποια στιγμή στη ζωή τους. Γι' αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες επικινδυνότητας και να φροντίζετε σωστά τα πόδια σας ώστε να την αποτρέψετε.
Ονυχοκρύπτωση: Πρόληψη και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 21 Οκτωβρίου, 2020

Η είσφρυση όνυχος, γνωστή και ως ονυχοκρύπτωση, αποτελεί πρόβλημα το οποίο επηρεάζει συνήθως το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Όμως, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε δάκτυλο. Συμβαίνει όταν το νύχι μεγαλώνει και διαπερνά το δέρμα του δακτύλου, οδηγώντας σε πόνο και φλεγμονή.

Αποτρέποντας την ονυχοκρύπτωση

Προτού μπορέσετε να αποτρέψετε την είσφρυση όνυχος, θα πρέπει να γνωρίζετε τι την προκαλεί. Γενικά, υπάρχουν δύο είδη προδιαθεσικών παραγόντων:

  • Εκ γενετής παράγοντες: Αυτοί καθορίζονται από το σχήμα του ποδιού του ατόμου. Οι πιο συνηθισμένες παραλλαγές είναι τα πλατιά νύχια και οι αλλοιώσεις του δακτύλου ή του σχήματος του νυχιού.
  • Εξωτερικοί παράγοντες ενεργοποίησης: Αυτοί είναι οι εξωτερικοί μηχανισμοί που κάνουν το νύχι να κολλήσει στο δέρμα του δακτύλου. Η πιο συχνή αιτία είναι η λανθασμένη χρήση του νυχοκόπτη, τα ακατάλληλα υποδήματα, και οι τραυματισμοί.

Η αποτροπή επικεντρώνεται στην αποφυγή των παραγόντων ενεργοποίησης, έτσι θα πρέπει ν’ ακολουθείτε τις γενικές οδηγίες που ακολουθούν.

1. Να φοράτε κατάλληλα υποδήματα

Τα στενά παπούτσια αυξάνουν την πίεση στα δάκτυλά σας, ειδικά στο μεγάλο και το μικρό. Κάτι τέτοιο κάνει το νύχι να βουλιάζει στο δέρμα, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή. Έτσι, θα πρέπει να φοράτε φαρδιά παπούτσια και ν’ αποφεύγετε τα ψηλοτάκουνα καθώς πιέζουν τα δάκτυλα εξαιτίας της καμπύλης του ποδιού και της μυτερής τους άκρης.

Άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί ονυχοκρύπτωση είναι να μη λαμβάνετε υπόψιν σας την πατημασιά σας όταν επιλέγετε παπούτσια. Αυτό επειδή ο τρόπος με τον οποίο περπατάτε μπορεί να επηρεάσει το πλευρικό μέρος του νυχιού σας.

Για ν’ αποφύγετε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να μελετήσετε το βάδισμά σας και να επιλέξετε υποδήματα σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Επίσης, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ειδικές σόλες ώστε να μειώσετε τα σημεία πίεσης.

Άτομο ξύνει τα πόδια του

2. Σωστή υγιεινή και κόψιμο νυχιών

Η πιο συχνή αιτία ονυχοκρύπτωσης είναι το λανθασμένο κόψιμο των νυχιών. Για να το αποτρέψετε αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά συμβουλών για την καθημερινή υγιεινή και φροντίδα των ποδιών σας. Επίσης, θα πρέπει ν’ ακολουθείτε τις οδηγίες για το κόψιμο των νυχιών σας ώστε να μην προκληθεί αυτό το πρόβλημα:

  • Τοποθετήστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό ώστε να μαλακώσουν τα νύχια σας και να κόβονται πιο εύκολα.
  • Ο σωστός τρόπος κοπής είναι μια ίσια γραμμή. Αν στρογγυλέψετε τις άκρες τους, τότε θα μεγαλώσουν προς το δέρμα και θα το διαπεράσουν.
  • Θα πρέπει να λιμάρετε τα νύχια σας προσεκτικά ώστε να μην αφήσετε υπολείμματα που μπορούν να μπουν στο σώμα σας.
  • Να χρησιμοποιείτε ίσιους και ακριβείς νυχοκόπτες ή ψαλίδια, όχι καμπυλωτούς/α.
  • Θα πρέπει να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας μετά το μούλιασμα ή το μπάνιο και να μην τα αφήνετε να παραμένουν υγρά για πολλή ώρα.
  • Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κατάλληλο σαπούνι και να πλένετε τις περιοχές που συσσωρεύεται η βρομιά.

Πώς ν’ αντιμετωπίσετε την ονυχοκρύπτωση

Άτομο στεγνώνει τα πόδια του

Είναι σημαντικό να διατηρείτε στεγνά τα πόδια σας για ν’ αποτρέψετε την είσφρυση όνυχος.

Γενικά, υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της ονυχοκρύπτωσης:

Η συντηρητική θεραπεία

Μπορείτε να επιλέξετε αυτή τη θεραπεία αν δεν υπάρχει κοκκίωμα. Αυτό είναι ένα κοκκινωπό καρούμπαλο στην επηρεασμένη περιοχή που σχηματίζεται από τα αιμοφόρα αγγεία και συνήθως ματώνει όταν τρίβεται.

Γι’ αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να κάνετε μία ομαλή τομή στην άκρη του νυχιού ώστε να αφαιρέσετε το τμήμα που έχει κολλήσει στο δέρμα. Έπειτα, θα πρέπει να το τυλίξετε με γάζα ώστε να κλείσει χωρίς να μολυνθεί η πληγή. Ακόμη, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τεχνικές οι οποίες προάγουν τη σωστή ανάπτυξη του νυχιού. Ρωτήστε τον/η γιατρό σας σχετικά με αυτές.

Αντιμετώπιση με χειρουργείο

Αν δεν είναι αρκετή η συντηρητική θεραπεία και υπάρχει κοκκίωμα, τότε θα χρειαστείτε περιπατητικό χειρουργείο. Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για μία ονυχοκρύπτωση, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι η ολική ή η μερική αφαίρεση του νυχιού μαζί με τη μόλυνση. Έτσι, σιγουρεύεστε ότι απαλλάσσεστε εντελώς από το πρόβλημα.

Αν έχετε απορίες, ρωτήστε τον/η γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.