Πέντε θεραπείες για πρησμένους αστραγάλους και πόδια

Το πρήξιμο στους αστραγάλους προκαλείται από διάφορες αιτίες. Σήμερα θα θέλαμε να σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές πάνω σε αυτό.
Πέντε θεραπείες για πρησμένους αστραγάλους και πόδια
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πριν επιλέξετε κάποια από τις θεραπείες για πρησμένους αστραγάλους και πόδια είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι προκάλεσε αυτό το πρόβλημα.

Έχει να κάνει με τους συνδέσμους; Δε μπορείτε να κινηθείτε κανονικά; Αν ναι, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν/μία γιατρό. Όμως, αν πρόκειται για έναν ελαφρύ τραυματισμό ή για κατακράτηση υγρών, τότε δοκιμάστε μία από τις θεραπείες στο σπίτι.

Οι πρησμένοι αστράγαλοι και τα πόδια είναι συχνά προβλήματα σε ηλικιωμένους ανθρώπους και έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, το ίδιο αντιμετωπίζουν συχνά αθλητές και άνθρωποι των οποίων η δουλειά απαιτεί σωματική προσπάθεια. Παρότι μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή κυκλοφορία του αίματος, τραύμα, και λοιμώξεις, το πρήξιμο είναι σχεδόν πάντα ήπιο και μπορεί να βελτιωθεί αν λάβετε κάποια βασικά μέτρα.

Είστε έτοιμοι/ες να κρατήσετε σημειώσεις;

Θεραπείες για πρησμένους αστραγάλους και πόδια

Αρχικά, θα πρέπει να προσδιορίσετε πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας πριν δοκιμάσετε κάποια από αυτές τις θεραπείες για ν’ ανακουφίσετε τους πρησμένους αστραγάλους και τα πόδια. Αν πρόκειται για συγκεκριμένο είδος πρηξίματος, όπως αυτό που προκαλείται όταν μένετε για πολλή ώρα στην ίδια θέση, τότε κάποιες απλές ασκήσεις και η βασική φροντίδα αρκούν.

Παρόλα αυτά, αν τα συμπτώματα επιμένουν ή πονάτε, μελανιάζετε και δυσκολεύεστε στο περπάτημα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό για να σας δώσει μια σωστή θεραπεία. Εκείνος/η θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσει το είδος του τραυματισμού με φυσική εξέταση και ακτινογραφίες.

Πάμε τώρα να δούμε ορισμένες σπιτικές θεραπείες για τη φτωχή κυκλοφορία του αίματος και το πρήξιμο.

1. Υψώστε τα πόδια σας

Γυναίκα υψώνει τα πόδια της
Αν πρέπει να παραμένετε όρθιοι/ες για ώρες στη δουλειά σας, τότε απλά υψώστε τα πόδια σας όταν πάτε σπίτι. Έτσι, θα μειώσετε το πρήξιμο και τη δυσφορία.

Η καλύτερη άσκηση για να ανακουφίσετε τους πρησμένους αστραγάλους αλλά και τα πόδια είναι να υψώσετε τα πόδια σας πάνω από το ύψος της καρδιάς. Αυτή η απλή κίνηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος από τα κάτω άκρα μέχρι την καρδιά, και αυτό με τη σειρά του μειώνει το πρήξιμο.

Πρόκειται για εξαιρετικό τρόπο γρήγορης ανακούφισης σε περίπτωση μουδιάσματος ή πόνου.

Τι να κάνετε

 • Ξαπλώστε σε μια άνετη επιφάνεια, σε ένα κρεβάτι ή ένα στρώμα για γιόγκα για παράδειγμα, και υψώστε τα πόδια σας προς το ταβάνι.
 • Κρατήστε τα σε αυτή τη θέση για 10 με 15 λεπτά και έπειτα κατεβάστε τα.

2. Κάντε ασκήσεις μέσης έντασης

Οι ασκήσεις μέσης έντασης έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για τους συνδέσμους που προκαλούν πρήξιμο στους αστραγάλους. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να έχετε καθώς θα ενεργοποιήσετε εκ νέου την κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, θα αποτρέψετε την κατακράτηση υγρών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να κάνετε ασκήσεις μέσης έντασης για τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα.

Τι να κάνετε

 • Συμβουλευτείτε έναν/μία γιατρό ή έναν/μία φυσιοθεραπευτή/ρια αναφορικά με το ποιες ασκήσεις θα βοηθήσουν περισσότερο στην περίπτωσή σας αν έχετε κάποιον τραυματισμό στον αστράγαλο.
 • Αποφύγετε τις ασκήσεις υψηλής έντασης μέχρι να αναρρώσετε πλήρως από τον τραυματισμό.
 • Επιλέξτε ασκήσεις μέσης έντασης όπως είναι το περπάτημα και η κολύμβηση. Μπορείτε να κάνετε και διατάσεις χρησιμοποιώντας ένα λάστιχο.

3. Η ξεκούραση είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για πρησμένους αστραγάλους και πόδια

Θεραπείες για πρησμένους αστραγάλους και πόδια
Αν το πρήξιμο είναι αποτέλεσμα σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης, τότε θα πρέπει να ξεκουραστείτε.

Παρόλο που οι ασκήσεις μέσης έντασης σάς βοηθούν να ανακουφίσετε τους πρησμένους αστραγάλους, είναι επίσης υγιεινό να ξεκουράζεστε λίγες ημέρες. Η ξεκούραση μειώνει την πίεση που ασκεί το βάρος σας στους αστραγάλους. Επίσης, συμβάλλει στη χαλάρωση των μυών και προάγει την ανάρρωση των ιστών.

Τι να κάνετε

 • Αν υποφέρατε πρόσφατα από έναν τραυματισμό ή κάποιο διάστρεμμα στον αστράγαλο, ξεκουραστείτε για 2 με 3 ημέρες.
 • Αν νιώθετε πόνο όταν στέκεστε στα πόδια σας, χρησιμοποιήστε πατερίτσες.

4. Πάγος

Η χρήση πάγου μπορεί να χρησιμεύσει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των πρησμένων αστραγάλων. Η κρύα θερμοκρασία έχει θεραπευτική δράση επειδή μειώνει τη φλεγμονή. Κάνοντας ένα μασάζ με τον πάγο θα επιταχύνετε την ανακούφιση από τον πόνο και θα μειώσετε παράλληλα τις μελανιές και τους μυϊκούς σπασμούς.

Τι να κάνετε

 • Βάλτε μερικά παγάκια σε μια σακούλα, ή τυλίξτε τα σε μια καθαρή πετσέτα.
 • Έπειτα, κάντε απαλό μασάζ στους αστραγάλους με τον πάγο.
 • Κρατήστε το εκεί μέχρι να νιώσετε μούδιασμα. Μετά, ξεκουραστείτε για δύο με τέσσερις ώρες και επαναλάβετε.
 • Κάντε τη θεραπεία για 3 ή 4 ημέρες μέχρι να θέσετε υπό έλεγχο το πρήξιμο.

5. Θεραπείες για πρησμένους αστραγάλους και πόδια – Γάζες

Άτομο με γάζα στον αστράγαλο
Ένας/μία γιατρός ίσως συστήσει την τοποθέτηση γάζας για τη μείωση του πρηξίματος και τον περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης.

Μια καλή συμπληρωματική θεραπεία για να μειώσετε το πρήξιμο και το μελάνιασμα είναι να τυλίξετε τον αστράγαλό σας με γάζες. Πριν το κάνετε όμως, μπορείτε να κάνετε μασάζ στην περιοχή με κρέμες ή έλαια τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Κρατήστε για δύο ή παραπάνω μέρες τις γάζες, ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το πρήξιμο.

Τι να κάνετε

 • Ξεκινήστε κόβοντας ένα κομμάτι. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα κομμάτια σε πολλά καταστήματα και φαρμακεία.
 • Έπειτα, τυλίξτε γύρω από τον πρησμένο αστράγαλο.
 • Στη συνέχεια, τυλίξτε με μια ελαστική γάζα. Σιγουρευτείτε ότι δεν είναι πολύ σφιχτή. Βεβαιωθείτε ακόμη ότι η γάζα δε σταματά την κυκλοφορία του αίματος γιατί τότε μπορεί να επιδεινωθεί το πρήξιμο.

Τέλος, προσπαθήστε να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να αποφύγετε το περιττό αλάτι. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει οποιαδήποτε θεραπεία επειδή αυξάνει την κατακράτηση υγρών. Ομοίως, να πίνετε πολύ νερό αποφεύγοντας το αλκοόλ και τον καπνό όσο περισσότερο μπορείτε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Singh, D. P., Lonbani, Z. B., Woodruff, M. A., Parker, T. J., Steck, R., & Peake, J. M. (2017). Effects of topical icing on inflammation, angiogenesis, revascularization, and myofiber regeneration in skeletal muscle following contusion injury. Frontiers in Physiology. https://doi.org/10.3389/fphys.2017.00093
 • Doherty, C., Bleakley, C., Delahunt, E., & Holden, S. (2017). Treatment and prevention of acute and recurrent ankle sprain: An overview of systematic reviews with meta-analysis. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-096178
 • Ha, S.-Y., Han, J.-H., & Sung, Y.-H. (2018). Effects of ankle strengthening exercise program on an unstable supporting surface on proprioception and balance in adults with functional ankle instability. Journal of Exercise Rehabilitation. https://doi.org/10.12965/jer.1836082.041
 • Block, J. (2010). Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.2147/oajsm.s11102
 • Van Den Bekerom, M. P. J., Struijs, P. A. A., Blankevoort, L., Welling, L., Van Welling, C. N., & Kerkhoffs, G. M. M. J. (2012). What is the evidence for rest, ice, compression, and elevation therapy in the treatment of ankle sprains in adults? Journal of Athletic Training. https://doi.org/10.4085/1062-6050-47.4.14
 • Hansrani, V., Khanbhai, M., Bhandari, S., Pillai, A., & McCollum, C. N. (2015). The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: a systematic review. European Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology. https://doi.org/10.1007/s00590-015-1607-4

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.