Πώς να κόβετε τα νύχια για να αποφεύγετε την είσφρυση όνυχος

Αρχικά, θα πρέπει να μουλιάσετε τα χέρια και τα πόδια σας σε ένα μείγμα από ζεστό νερό και χοντρό αλάτι ώστε να μαλακώσετε τα νύχια σας.
Πώς να κόβετε τα νύχια για να αποφεύγετε την είσφρυση όνυχος
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζοντας πώς να κόβετε τα νύχια σας σωστά, μία συνήθεια που θα πρέπει να μάθετε να κάνετε καλά, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την καλή σας υγεία, την υγιεινή, και φυσικά, την ομορφιά σας. Τα μακριά νύχια δεν είναι ούτε υγιεινά ούτε ελκυστικά. Όχι μόνο επειδή μαζεύουν βρομιά και βακτήρια, αλλά επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε είσφρυση όνυχος. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό και να οδηγήσει σε υπερβολικό πόνο.

Η διατήρηση των νυχιών σε ένα σωστό μήκος συμβάλλει στην υγεία σας, κατ’ επέκταση και στη φυσική ομορφιά των χεριών και των ποδιών σας. Επίσης, θα αποφύγετε πιθανές μελλοντικές επιπλοκές οι οποίες μπορούν να είναι επώδυνες. Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να επενδύσετε πολλά χρήματα σε μανικιούρ και πεντικιούρ σε κάποιο σαλόνι ομορφιάς.

Μπορείτε να το κάνετε μόνοι/ες σας αν μάθετε τη σωστή τεχνική. Για την ακρίβεια, δε χρειάζεστε πολύ χρόνο και θα σας κοστίσει μόνο όσο ένας νυχοκόπτης.

Ο σωστός τρόπος να κόβετε τα νύχια

Το κόψιμο των νυχιών είναι απλή υπόθεση και το μόνο που χρειάζεστε είναι βούληση για να το κάνετε σωστά και τα απαραίτητα εργαλεία όπως:

 • Λειαντικό και υλικά για απολέπιση.
 • Υγρό αφαίρεσης παρανυχίδων.
 • Ξύλινο σπρωχτήρι παρανυχίδων.
 • Τσιμπιδάκια για μανικιούρ/πεντικιούρ και κόφτη παρανυχίδων.
 • Λίμα νυχιών και φρεζάκι.

Προτού ξεκινήσετε

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να μουλιάσετε τα νύχια σας για τουλάχιστον 15 λεπτά σε ζεστό νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα τα μαλακώσετε και θα μπορέσετε να τα κόψετε πιο εύκολα. Να θυμάστε ότι τα νύχια των ποδιών είναι διαφορετικά από αυτά των χεριών σας. Έτσι, θα πρέπει να προσέχετε στο πώς θα τα κόψετε.

Πώς να κόβετε τα νύχια των χεριών σας

Γυναίκα κάνει απολέπιση στο χέρι
 • Χρησιμοποιήστε λίγο σαπούνι απολέπισης όταν μουλιάζετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε να κόβετε τα νύχια σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και κάνετε τους μασάζ όσο αφαιρείτε το νεκρό ιστό και τη βρομιά.
 • Εφαρμόστε λίγο από το υγρό αφαίρεσης παρανυχίδων στο σημείο όπου εξέρχεται το νύχι, και συνεχίστε να μουλιάζετε τα χέρια σας.
 • Ξεφλουδίστε προσεκτικά την παρανυχίδα με το σπρωχτήρι και σπρώξτε το προς τα πίσω.
 • Απομακρύνετε τις παραπανίσιες παρανυχίδες με το φρεζάκι ή τα τσιμπιδάκια μανικιούρ/πεντικιούρ. Το τελευταίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε το κενό ανάμεσα στο νύχι και το δάχτυλό σας.
 • Χρησιμοποιήστε έναν κανονικό νυχοκόπτη για να κόψετε τα νύχια σας είτε με καμπυλωτό σχήμα είτε ίσια, αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα στο κόψιμο και τα δάχτυλά σας.
 • Τέλος, λειάνετε τα νύχια σας με τη λίμα και δώστε τους το σχήμα που θέλετε.

Πώς να κόβετε τα νύχια των ποδιών σας

 • Μουλιάστε τα πόδια σας και κάντε τους απολέπιση με ένα σαπούνι και το υγρό αφαίρεσης παρανυχίδων. Έπειτα, επαναλάβετε τη διαδικασία για να αφαιρέσετε τις παρανυχίδες και το δέρμα που εξέχει γύρω από το νύχι.
 • Στη συνέχεια, κόψτε προσεκτικά τα νύχια των ποδιών σας καθώς η είσφρυση όνυχος είναι πιο συχνή σε αυτά.
 • Χρησιμοποιήστε έναν ίσιο νυχοκόπτη για να τα κόψετε καθώς τα νύχια θα πρέπει να είναι τετράγωνα. Προσπαθήστε να μην αφήσετε γωνίες. Επίσης σημαντικό είναι να αφήσετε μια μικρή απόσταση ανάμεσα στο κόψιμο και τα δάχτυλα για να τα προστατεύσετε.
 • Τέλος, λιμάρετε ήπια τα νύχια σας προσπαθώντας όσο μπορείτε να διατηρήσετε το τετράγωνο σχήμα.

Πώς να αποτρέψετε την είσφρυση όνυχος

Σύγκριση δαχτύλων

Η είσφρυση όνυχος είναι συνήθως αποτέλεσμα του λανθασμένου τρόπου που κόβετε τα νύχια σας, ή προκαλείται εξαιτίας της χρήσης στενών ή μυτερών παπουτσιών, και λόγω γενετικών παραγόντων.

Είναι απαραίτητο να επιδιορθώσετε την είσφρυση όνυχος το συντομότερο δυνατόν καθώς μπορεί να γίνει επώδυνο πρόβλημα και ίσως χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάστασή της.

Πώς να αντιμετωπίσετε την είσφρυση όνυχος

Σε περίπτωση είσφρυσης όνυχος η περιοχή γίνεται συχνά κόκκινη, πρήζεται, και ίσως να υπάρχουν και σημάδια μόλυνσης, ακόμη και πύον. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μουλιάζετε τα νύχια σας σε ένα μείγμα ζεστού νερού και χοντρού άλατος ώστε να μαλακώσετε την περιοχή. 

Αυτό θα σας βοηθήσει να χωρίσετε το νύχι από το δέρμα με το τσιμπιδάκι ή το φρεζάκι και έπειτα να το κόψετε ώστε να μην έχετε πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Πώς να κόβετε τα νύχια σας για να αποφύγετε την είσφρυση όνυχος

Συνήθως μπορείτε να αποτρέψετε την είσφρυση όνυχος έχοντας υγιεινές καθημερινές συνήθειες περιποίησης. Δείτε τις συστάσεις που ακολουθούν ακόμη και αν έχετε ήδη λύσει το πρόβλημα με κάποια προηγούμενη είσφρυση όνυχος:

 • Να κόβετε συχνά τα νύχια σας.
 • Να μουλιάζετε τα νύχια σας ώστε να μαλακώσουν πριν τα κόψετε.
 • Να αποφεύγετε τη χρήση στενών και μυτερών παπουτσιών.
 • Να συμβουλευτείτε κάποιον/α ειδικό αν δε μπορέσετε να κόψετε σωστά τα νύχια σας.

Ελπίζουμε να σας άρεσε το σημερινό μας άρθρο.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.