7 σπιτικές θεραπείες για τους μύκητες στα χέρια και στα πόδια

Για να προλάβετε την εμφάνιση μυκήτων, πρέπει να διατηρείτε τις ευπαθείς περιοχές καθαρές και να προσπαθείτε να ελαχιστοποιείτε την υγρασία που επιτρέπει στους μύκητες να πολλαπλασιάζονται.
7 σπιτικές θεραπείες για τους μύκητες στα χέρια και στα πόδια
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση! Οι μυκητιάσεις των νυχιών των χεριών και των ποδιών είναι γνωστές στο χώρο της ιατρικής ως ονυχομυκητιάσεις και μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό, ξεφλούδισμα και εξασθένιση του νυχιού.

Λόγω της ευκολίας με την οποία αναπτύσσονται, οι ονυχομυκητιάσεις είναι πολύ διαδεδομένες παγκοσμίως προσβάλλοντας το 3% με 4% του πληθυσμού, συνήθως άνδρες.

Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε μυκητίαση στα νύχια των ποδιών από ό,τι στα νύχια των χεριών λόγω του ότι φοράτε παπούτσια και κάλτσες ή επειδή ζείτε σε ζεστό και υγρό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη μυκήτων.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για τα νύχια των χεριών ή των ποδιών, είναι ένα ενοχλητικό και δυσάρεστο πρόβλημα που εξασθενεί ολόκληρο το νύχι.

Η αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης είναι δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο για να έχει αποτέλεσμα. Υποφέρετε σήμερα από μυκητίαση; Ας δούμε μερικές σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση παρακάτω.

Σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

1. Μηλόξυδο

σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση - μηλοξυδο

Το οξύ στο μηλόξυδο είναι ένα ενεργό συστατικό που βοηθάει στην εξάλειψη της ονυχομυκητίασης στα χέρια ή στα πόδια σας.

Συμβάλλει στη ρύθμιση του pH του δέρματος, μεταβάλλοντας τις συνθήκες που χρειάζεται ο μύκητας για να πολλαπλασιαστεί.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Αναμείξτε ίσα μέρη μηλόξυδου και νερού και βυθίστε στο μείγμα τα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά.
 • Έπειτα βεβαιωθείτε ότι στεγνώνετε καλά την περιοχή και απλώστε τη συνηθισμένη σας ενυδατική κρέμα.

Σας προτείνουμε να διαβάστε το άρθρο: Θεραπείες για την ονυχομυκητίαση.

2. Σκόρδο και σπιτικές θεραπείες για μύκητες

Πρόκειται για ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλές θεραπευτικές αγωγές καθώς και σε σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση, επειδή έχει σημαντικές αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην εξάλειψη των μικροβίων και των μυκήτων που προκαλούν λοιμώξεις.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Λιώστε 10 σκελίδες σκόρδου και βάλτε τον πολτό τους σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Αφήστε το στην άκρη για μερικά λεπτά πριν βυθίσετε σε αυτό την πάσχουσα περιοχή για δεκαπέντε λεπτά.
 • Μια άλλη καλή επιλογή είναι να αναμείξετε τον πολτό του σκόρδου με ελαιόλαδο και να απλώσετε το μείγμα στα νύχια, αφήνοντάς το να δράσει για τριάντα λεπτά.

3. Φυσικό γιαούρτι, μια από τις σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση - γιαούρτι

Οι καλλιέργειες ενεργών βακτηρίων στο γιαούρτι, που είναι γνωστά ως προβιοτικά, βοηθούν στην αντιμετώπιση των μυκητιάσεων.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Απλώστε λίγο φυσικό γιαούρτι στις πάσχουσες περιοχές και αφήστε το να στεγνώσει πριν το αφαιρέσετε με ζεστό νερό.
 • Πέρα από αυτό, προσθέστε λίγο γιαούρτι στη διατροφή σας το πρωί και το βράδυ.

4. Έλαιο τεϊόδεντρου, μια από τις σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

Χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να βελτιώσει με φυσικό τρόπο την υγεία των χεριών και των ποδιών σας, ενώ εξαλείφει κάθε είδους μικροοργανισμούς.

Η τοπική χρήση ελαίου τεϊόδεντρου 10% είναι μία από τις σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση που μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική όσο οποιαδήποτε κρέμα για “πόδι του αθλητή”.

Οι συγκεντρώσεις της τάξης του 25% ως 50% μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία των μυκητιάσεων.

Αν χρησιμοποιείτε καθαρό έλαιο τεϊόδεντρου (100%) δύο φορές την ημέρα στην ονυχομυκητίαση, η εμφάνισή της μπορεί να μειωθεί κατά 56% μετά από τρεις μήνες τακτικής χρήσης και μέχρι 60% στο τέλος των έξι μηνών.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Ρίχνετε μια μικρή σταγόνα έλαιο τεϊόδεντρου σε κάθε νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητες, δύο με τρεις φορές την ημέρα το πολύ.
 • Το έλαιο αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ποτέ από το στόμα, επειδή μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως σύγχυση, έκζεμα, αστάθεια, ανικανότητα βάδισης, μέχρι και κώμα.

5. Vicks VapoRub

Αυτή η δημοφιλής αλοιφή για τη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Πλύντε και στεγνώστε την περιοχή. Απλώστε μια μικρή ποσότητα Vicks VapoRub μέχρι να απορροφηθεί εντελώς.
 • Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν τον ύπνο.

6. Μαγειρική σόδα

σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση - μαγειρική σοδα

Η μαγειρική σόδα είναι όξινη και βοηθάει στην καταπολέμηση των μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που επηρεάζουν την υγεία των νυχιών σας.

Πώς χρησιμοποιείται;

 •  Φτιάξτε έναν πολτό με μαγειρική σόδα και λίγο χυμό λεμονιού και απλώστε τον απευθείας πάνω στις πάσχουσες περιοχές.
 • Μπορείτε επίσης να ρίξετε λίγη από αυτή τη λευκή σκόνη μέσα στα παπούτσια σας για να καταπολεμήσετε όποια βακτήρια ζουν εκεί.

7. Χυμός λεμονιού, μια από τις σπιτικές θεραπείες για την ονυχομυκητίαση

Οι αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες των λεμονιών τα καθιστούν έναν εξαιρετικό τρόπο εξάλειψης αυτού του προβλήματος μια για πάντα.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Στύψτε το χυμό από μερικά λεμόνια και απλώστε το υγρό στις πάσχουσες περιοχές.
 • Μπορείτε επίσης να τρίψετε μια φέτα λεμόνι απευθείας πάνω στα νύχια σας.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Piraccini BM, Alessandrini A. Onychomycosis: A Review. J Fungi (Basel). 2015;1(1):30–43. Published 2015 Mar 27. doi:10.3390/jof1010030
 • Ghannoum M, Isham N. Fungal nail infections (onychomycosis): a never-ending story?. PLoS Pathog. 2014;10(6):e1004105. Published 2014 Jun 5. doi:10.1371/journal.ppat.1004105
 • Shirwaikar AA, Thomas T, Shirwaikar A, Lobo R, Prabhu KS. Treatment of onychomycosis: an update. Indian J Pharm Sci. 2008;70(6):710–714. doi:10.4103/0250-474X.49088
 • Kelly, S., Liu, D., Wang, T., Rajpara, A., Franano, C., & Aires, D. (2017). Vinegar Sock Soak for Tinea Pedis or Onychomycosis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2017.09.043
 • Zanni, P. C. M. D., Shinobu-Mesquita, C. S., Bonfim-Mendonca, P. S., Guilhermetti, E., Maluf, M. L. F., Negri, M., … Svidizinski, T. I. E. (2013). Antifungal activity of ajoene on Fusarium spp onychomycosis isolates. Mycoses3), 143–144. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1111/myc.12124
 • Huertas, R. A. P. (2013). Yogur en la salud humana. Revista Lasallista de Investigacion9(2), 162–177.
 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006, January). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews. https://doi.org/10.1128/CMR.19.1.50-62.200

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.