Οπτική επαφή: Μυστικά και διασκεδαστικά γεγονότα

Πιστεύετε ότι η εμφάνιση δεν έχει σημασία όταν μιλάμε; Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την οπτική επαφή που μπορεί να σας αλλάξουν γνώμη!
Οπτική επαφή: Μυστικά και διασκεδαστικά γεγονότα

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 05 Σεπτεμβρίου, 2022

Η οπτική επαφή αποτελεί βασικό στοιχείο της αλληλεπίδρασης. Μαζί με τις κινήσεις άλλων τμημάτων του προσώπου και των χεριών, αποτελεί μέρος της χειρονομιακής επικοινωνίας.

Όταν η συζήτηση είναι πρόσωπο με πρόσωπο, οι χειρονομίες ή η γλώσσα του σώματος είναι πιο καθοριστικές για τη μετάδοση του νοήματος από ό,τι οι λέξεις.

Ωστόσο, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουμε ότι η οπτική επαφή είναι σημαντική και επηρεάζει τους συνομιλητές μας, δεν γνωρίζουμε πάντα πώς να την πετύχουμε.

Τι είναι η οπτική επαφή και γιατί είναι σημαντική;

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας γενικά, υπάρχουν διάφορες πτυχές, στοιχεία και συνιστώσες. Η γλώσσα του σώματος θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, λέγεται ότι αποτελεί περίπου το 55% της επικοινωνιακής εμπειρίας.

Υπό αυτή την έννοια, αυτό που κάνουμε με το πρόσωπο, τα χέρια και το υπόλοιπο σώμα μπορεί να είναι πιο σημαντικό από αυτό που λέμε ρητά με το στόμα μας.

Η επαφή με τα μάτια επιτυγχάνεται όταν δύο άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια ενώ μιλούν. Μπορεί να συμβεί ακόμη και όταν είναι σιωπηλοί.

Ωστόσο, ούτε αυτό μπορεί ή πρέπει να διατηρείται για ώρα, καθώς μπορεί να είναι άβολο για το άτομο ή για εμάς, αν είμαστε το αντικείμενο του βλέμματος.

Η επαφή με τα μάτια είναι συνήθως το σημείο εκκίνησης και η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η επικοινωνία, καθώς ο καλύτερος τρόπος για να δώσουμε σε κάποιον να καταλάβει ότι του μιλάμε είναι να τον κοιτάξουμε στα μάτια.

Στην ίδια λογική, μας βοηθάει να εκπληρώσουμε διάφορες λειτουργίες, όπως οι ακόλουθες:

 • Δίνουμε στο άτομο να καταλάβει ότι του δίνουμε προσοχή (ή ότι μας δίνει),
 • Συνοδεύουμε τα λόγια μας με έμφαση,
 • Μας βοηθά να ερμηνεύσουμε ή να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα καθώς και να τα μεταφέρουμε,
 • Όταν συμμετέχουν πολλά άτομα, μας επιτρέπει να κατανέμουμε τις βάρδιες ομιλίας.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η οπτική επαφή ρυθμίζει τη δραστηριότητα δομών του κοινωνικού δικτύου του εγκεφάλου. Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε την οπτική επαφή μπορεί να αποκαλύψει τις προθέσεις μας και να δημιουργήσει συγκεκριμένες αντιδράσεις στους άλλους.

8 μυστικά και διασκεδαστικά γεγονότα για την οπτική επαφή

Όλοι εκτιμούμε την οπτική επαφή ως βασικό μέρος ενός διαλόγου, αλλά σε ποιο βαθμό επηρεάζει τον συνομιλητή μας ή αποκαλύπτει πράγματα για εμάς; Στις γραμμές που ακολουθούν θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, και θα το κάνουμε με βάση μελέτες ειδικών στον τομέα. Έχουμε επίσης επιλέξει μερικά διασκεδαστικά γεγονότα και μυστικά σχετικά με την οπτική επαφή, τα οποία ενδεχομένως να σας εκπλήξουν.

1. Η οπτική επαφή μπορεί να αποτρέψει τους άλλους από το να μας λένε ψέματα

El contacto visual puede evitar mentiras
Η επίμονη οπτική επαφή μπορεί να αποτρέψει ένα άλλο άτομο από το να μας λέει ψέματα σε τακτική βάση.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Consciousness and Cognition το 2018, το να κοιτάμε απευθείας στα μάτια μπορεί να μειώσει την ανέντιμη συμπεριφορά του συνομιλητή μας. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να αποφεύγουν την οπτική επαφή όταν λένε ψέματα.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ανακρίσεων, είναι πολύ σημαντικό για τον ύποπτο να έχει οπτική επαφή, προκειμένου οι απαντήσεις του να είναι όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς (σε αντιστοιχία με άλλες τεχνικές). Αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί στην καθημερινή ζωή, όπως σε συνεντεύξεις για δουλειά ή σε συζητήσεις με φίλους, οικογένεια ή σύντροφο.

2. Η επαφή με τα μάτια είναι δείκτης της αυτοεκτίμησής μας

Αυτό βεβαιώνεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Self and Identity το 2011. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη αυτοεκτίμηση κάνουν μεγαλύτερης διάρκειας οπτική επαφή, ενώ εκείνοι με χαμηλότερη αυτοαντίληψη τείνουν να τη διακόπτουν συχνότερα.

Κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά φοβάται ότι θα κριθεί, αισθάνεται δυσπιστία για τις ικανότητές του, τη σωματική του διάπλαση και τις απόψεις του και υποτιμά τον εαυτό του μπροστά στους άλλους. Όλα αυτά σε συνδυασμό τους κάνουν να κρατούν λιγότερη οπτική επαφή σε σχέση με κάποιον με καλύτερη αυτοεκτίμηση.

3. Η οπτική επαφή μειώνει την ικανότητά μας να πείθουμε τους άλλους

Συχνά πιστεύεται ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε άμεση οπτική επαφή για να πείσουμε κάποιον. Αυτό συνάδει με όσα είπαμε προηγουμένως: όσοι το κάνουν αυτό επιδεικνύουν αυτοπεποίθηση και είναι λιγότερο πιθανό να πουν ψέματα. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science το 2013, μπορεί να έχει και το αντίθετο αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η επιμονή στη διατήρηση μόνιμης οπτικής επαφής μειώνει την πειστικότητα. Ωστόσο, μην αφήσετε τις δηλώσεις αυτές να παρεξηγηθούν: φυσικά και είναι σημαντικό να κοιτάμε τον συνομιλητή μας για να τον πείσουμε, απλώς όταν αυτό γίνεται υπερβολικά, τείνει να γυρνά εναντίον μας, καθώς ο άλλος μπορεί να αισθάνεται άβολα ή φοβισμένος.

4. Η οπτική επαφή φέρνει τους αγνώστους πιο κοντά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Biology Letters το 2011 διαπίστωσε ότι η συχνότητα και το στυλ του βλέμματος μπορεί να φέρει πιο κοντά δύο ανθρώπους που μόλις έχουν γνωριστεί. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οπτική επαφή αυξάνει τη μίμηση μεταξύ αγνώστων.

Επομένως, ενισχύει την ικανότητα μίμησης των χειρονομιών και των εκφράσεων του άλλου, η οποία με τη σειρά της μεταφράζεται σε μεγαλύτερη οικειότητα. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιον που εκφράζεται, ενεργεί και συμπεριφέρεται όπως εμείς, είναι πιο πιθανό να νιώσουμε άνετα. Αυτό έχει επιπτώσεις όταν βγαίνουμε πρώτο ραντεβού ή όταν προσπαθούμε να κάνουμε νέους φίλους.

5. Είναι βασικό κομμάτι στο ρομαντισμό

El contacto visual en el amor
Το να κοιτάμε στα μάτια δηλώνει ενδιαφέρον, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα σε μια ρομαντική σχέση. Η δύναμη ενός βλέμματος είναι πολύτιμη σε αυτόν τον τομέα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το βλέμμα είναι βασικό συστατικό του ρομαντισμού. Αυτό δεν είναι μόνο κάτι που όλοι έχουμε επιβεβαιώσει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, αλλά υποστηρίζεται και από την επιστήμη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Computers in Human Behavior το 2o2o διαπίστωσε ότι η οπτική επαφή στις πρώτες ρομαντικές αλληλεπιδράσεις μειώνει την αβεβαιότητα και αυξάνει την οικειότητα.

Αντίθετα, όταν μειώνεται, ο συνομιλητής μας τείνει να έχει περισσότερη αβεβαιότητα, την οποία προσπαθεί να αντισταθμίσει μέσω ερωτήσεων για να επιτύχει μεγαλύτερη οικειότητα και άνεση. Επιπλέον, και σύμφωνα με στοιχεία, η οπτική επαφή έχει άμεσο ρόλο στη σωματική διέγερση.

6. Η οπτική επαφή αυξάνει τη στοργή των συνομιλητών μας

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, το άμεσο βλέμμα αυξάνει τη θετική στοργή που έχουν για εμάς. Όταν κοιτάμε τους συνομιλητές μας, είναι πιο ευγενικοί μαζί μας και μας δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη- επίσης, η αντιμετώπιση είναι γενικά πιο στοργική.

Αυτό λειτουργεί και για τον ομιλητή, δηλαδή, όταν δημιουργούμε οπτική επαφή με κάποιον, είναι επειδή τείνουμε να νιώθουμε στοργή γι’ αυτόν. Αντίθετα, όταν βρισκόμαστε κοντά σε ανθρώπους που δεν συμπαθούμε, τείνουμε να την αποφεύγουμε ή να την περιορίζουμε στο απολύτως απαραίτητο.

7. Δεν είναι όλα τα βλέμματα ίδια

Όταν μας κοιτάζουν ή όταν κοιτάμε κάποιον, αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους:

 • Ένα σταθερό βλέμμα: Η οπτική επαφή είναι παρατεταμένη- δηλώνει την προσοχή στο πρόσωπο ή σε αυτό που λέει. Ωστόσο, αν είναι πολύ σταθερό, μπορεί να σημαίνει επιθετικότητα ή ενόχληση.
 • Ένα φευγαλέο βλέμμα: Ένα άτομο μπορεί να αποφεύγει να κοιτάξει ένα άλλο άτομο στα μάτια για διάφορους λόγους: ανασφάλεια, αμηχανία, ντροπή, συστολή, φόβο κ.λπ.
 • Κούρνιασμα των βλεφάρων: Το αλληθώρισμα των ματιών μπορεί να σημαίνει δυσπιστία, διαφωνία ή ότι το άτομο απλώς δεν βλέπει καλά.
 • Διακοπτόμενο ανοιγοκλείσιμο των ματιών: Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω νευρικότητας ή έκπληξης. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένα άτομα που έχουν κάποιο τικ, το οποίο τους κάνει να ανοιγοκλείνουν συνεχώς τα μάτια τους.
 • Μάτια ορθάνοιχτα: Αυτό συμβαίνει όταν κάτι μας εκπλήσσει- αν οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, ίσως είναι σημάδι ότι μας ελκύει το άτομο.

8. Η έλλειψη οπτικής επαφής μπορεί να υποδηλώνει κάποια υποκείμενη διαταραχή

Δεν μπορούμε κλείσουμε το άρθρο χωρίς να αναφέρουμε τις καταστάσεις που μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο να δημιουργήσει οπτική επαφή. Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις γι’ αυτό, αλλά εδώ είναι δύο από τις πιο συνηθισμένες:

 • Κοινωνική φοβία: Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να αποφεύγουμε να κοιτάμε τους ανθρώπους είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της διαταραχής κοινωνικού άγχους. Οι άνθρωποι το κάνουν αυτό για να αποφύγουν τον έλεγχο και τον φόβο ότι θα κριθούν.
 • Διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ): Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα μη φυσιολογικά μοτίβα οπτικής επαφής είναι κοινά στον αυτισμό. Αυτά μπορεί να παρουσιάζονται με ένα υπερβολικά άμεσο βλέμμα ή, αντίθετα, με την αποφυγή της συνάντησης με τα βλέμματα των άλλων.

Φυσικά, δεν πάσχουν όλοι από τα ανωτέρω. Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να κοιτάζουν κάποιον όταν μιλούν επειδή είναι ντροπαλοί.

Μιλήστε με τα μάτια σας

Η οπτική επαφή είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτόματα. Ενώ επικοινωνείτε, συχνά δεν σκέφτεστε να την αυξήσετε ή να τη μειώσετε, απλά το κάνετε φυσικά για να συνοδεύσετε τα λόγια.

Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο, κάτι που μόλις αποδείξαμε με βάση την επιστήμη. Την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με κάποιον, δώστε προσοχή στο πώς επηρεάζει το βλέμμα του εσάς και το αντίστροφο. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το βλέμμα τους λέει πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζατε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chen FS, Minson JA, Schöne M, Heinrichs M. In the eye of the beholder: eye contact increases resistance to persuasion. Psychol Sci. 2013 Nov 1;24(11):2254-61.
 • Croes, E. A., Antheunis, M. L., Schouten, A. P., & Krahmer, E. J. The role of eye-contact in the development of romantic attraction: studying interactive uncertainty reduction strategies during speed-dating. Computers in Human Behavior. 2020; 105: 106218.
 • Helminen TM, Kaasinen SM, Hietanen JK. Eye contact and arousal: the effects of stimulus duration. Biol Psychol. 2011 Sep;88(1):124-30.
 • Hietanen JO, Syrjämäki AH, Zilliacus PK, Hietanen JK. Eye contact reduces lying. Conscious Cogn. 2018 Nov;66:65-73.
 • Hietanen, J. K. Affective eye contact: an integrative review. Frontiers in psychology. 2018; 9: 1587.
 • Senju A, Johnson MH. The eye contact effect: mechanisms and development. Trends Cogn Sci. 2009 Mar;13(3):127-34.
 • Senju A, Johnson MH. Atypical eye contact in autism: models, mechanisms and development. Neurosci Biobehav Rev. 2009 Sep;33(8):1204-14.
 • Schneier FR, Rodebaugh TL, Blanco C, Lewin H, Liebowitz MR. Fear and avoidance of eye contact in social anxiety disorder. Compr Psychiatry. 2011 Jan-Feb;52(1):81-7.
 • Vandromme, H., Hermans, D., & Spruyt, A. Indirectly measured self-esteem predicts gaze avoidance. Self and Identity. 2011; 10(1): 32-43.
 • Wang, Y., Newport, R., & Hamilton, A. F. D. C. Eye contact enhances mimicry of intransitive hand movements. Biology letters. 2011; 7(1): 7-10.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.