Τέσσερις συμβουλές για να μιλάτε με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση

Η υπερβολική ενσυναίσθηση μπορεί να μας οδηγήσει στο να λέμε ψέματα για να αποφύγουμε να βλάψουμε άλλους ανθρώπους. Ομοίως, η υπερβολική ειλικρίνεια μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε αγενείς. Πώς ισορροπούμε αυτά τα δύο στοιχεία στις σχέσεις μας; Θα διερευνήσουμε αυτήν την ερώτηση σε αυτό το άρθρο.
Τέσσερις συμβουλές για να μιλάτε με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πώς μπορούμε να μιλάμε με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση;

Η ειλικρίνεια είναι μια θεμελιώδης αξία όταν πρόκειται για σχέση με άλλους ανθρώπους. Σε κανέναν δεν αρέσει να ανακαλύπτει ότι έχει εξαπατηθεί, πει ψέματα ή έχει προδοθεί. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης προς το άτομο που τους είπε ψέματα ή που τους πρόδωσε.

Ωστόσο, όταν πρόκειται να είμαστε ειλικρινείς, δεν πάνε όλα καλά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι διακυβεύονται τα συναισθήματα των άλλων. Επομένως, η ειλικρίνεια και η ενσυναίσθηση είναι δύο έννοιες που πρέπει να συμβαδίζουν.

Στις σημερινές κοινωνίες, ο ατομικισμός, η ανταγωνιστικότητα και η παρεξηγημένη αίσθηση ανεξαρτησίας φαίνεται να κυριαρχούν. Εξαιτίας αυτού, μερικές φορές υποθέτουμε ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική, αλλά ξεχνάμε τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα λόγια μας στους άλλους. Πώς μπορούμε λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς και συμπονετικοί ταυτόχρονα;

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτήν την ενδιαφέρουσα ερώτηση σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι η ειλικρίνεια;

Η ειλικρίνεια είναι η ικανότητα να ευθυγραμμίζονται οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο εκφράζει αυτό που θεωρεί αληθινό και με τον ίδιο τρόπο ενεργεί ακολουθώντας αυτά που σκέφτεται και λέει. Όταν πρόκειται για αληθινή ειλικρίνεια, δεν υπάρχει χώρος για ψέματα ή απόκρυψη. Ούτε υπάρχει χώρος για κενά λόγια ή αθετημένες υποσχέσεις.

Ένας έντιμος άνθρωπος είναι αληθινός και εκφράζει αυτήν την αλήθεια ακόμα κι αν οι συνέπειες είναι δυσμενείς. Συνολικά, αυτή είναι μια προσωπική αξία που σχετίζεται στενά με την ακεραιότητα και τον σεβασμό για τον εαυτό του και τους άλλους.

Τι είναι η ενσυναίσθηση;

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση ενός άλλου ατόμου για να κατανοήσει τη διαδικασία σκέψης του για να αναγνωρίσει τα συναισθήματα που βιώνει. Το να είσαι συμπονετικός σημαίνει να δίνεις προσοχή στον εσωτερικό και συναισθηματικό κόσμο του άλλου. Επίσης, περιλαμβάνει την άσκηση του να αφήσουμε τον εαυτό μας να υιοθετήσει τη θέση αυτού που έχουμε απέναντί μας.

Ένα άτομο με ενσυναίσθηση δεν κρίνει, δεν λέει ψέματα ή ταπεινώνει τους άλλους επειδή κατανοεί τον αντίκτυπο αυτών των πράξεων σε άλλους ανθρώπους. Επίσης, σταματώντας να νιώθουν αυτόν τον πόνο σαν δικό τους, επιλέγουν τον δρόμο της κατανόησης, της ευγένειας και της ανθρώπινης ζεστασιάς.

Πώς συνδέονται αυτές οι αξίες;

Αν και με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται ότι η ειλικρίνεια και η ενσυναίσθηση είναι δύο όροι με λίγα κοινά, η πραγματικότητα είναι ότι ο συνδυασμός των δύο είναι απαραίτητος στην καθημερινή ζωή. Δηλαδή, ένα από τα δύο, χωρίς το άλλο, μπορεί να φέρει αρνητικές συνέπειες.

Για παράδειγμα, η υπερβολική ενσυναίσθηση οδηγεί στο ψέμα για να αποφύγετε να βλάψετε τον άλλον. Αυτό είναι που συνήθως γνωρίζουμε ως «αθώα ψέματα». Αν και μπορεί να αποφύγει τις συγκρούσεις βραχυπρόθεσμα, αυτή η συμπεριφορά καταλήγει να δημιουργεί αισθήματα ενοχής και να προκαλεί αίσθημα προδοσίας στον άλλον όταν ανακαλύπτεται η έλλειψη ειλικρίνειας.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η ειλικρίνεια χωρίς ενσυναίσθηση δεν είναι πάντα ευγενική ή πρακτική. Το να είμαστε άμεσοι και ειλικρινείς χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη συναισθηματική πτυχή μπορεί να κάνει τους άλλους ανθρώπους να μας αντιληφθούν ως αγενείς ή ασεβείς. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να βιώσουμε κοινωνική απόρριψη ή διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Τέσσερις συμβουλές για να μιλάτε με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση

Τελικά, η ειλικρίνεια και η ενσυναίσθηση πρέπει να συμβαδίζουν αν θέλουμε να διατηρήσουμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των δύο εννοιών μαζί δεν είναι πάντα εύκολη. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να προτείνουμε ορισμένα κλειδιά για την επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας.

1. Να τιμάτε και να σέβεστε τον άλλον

Όταν επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σεβασμός πρέπει πάντα να κυριαρχεί. Ο σεβασμός του άλλου συνεπάγεται ότι τους θεωρείς άξιους να γνωρίζουν την αλήθεια και, επομένως, να είσαι ειλικρινής μαζί τους.

Σημαίνει επίσης να λάβουν υπόψη τα συναισθήματά τους, καθώς κανείς δεν βλάπτει εσκεμμένα ένα άτομο που σέβεται.

2. Εργαστείτε για τη διεκδικητικότητα σας

Η δυναμική επικοινωνία είναι απαραίτητη. Μερικές φορές, ο φόβος της απόρριψης ή της κακής αποδοχής της γνώμης μας μας οδηγεί στο να λέμε ψέματα για να προσπαθούμε να ευχαριστήσουμε άλλους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να μάθουμε να εκφραζόμαστε με δυναμισμό.

Αντίστοιχα, αν παρασυρθούμε από την επιθετικότητα και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις παρορμήσεις, μπορούμε να πληγώσουμε τον άλλον με τα λόγια μας. Να θυμάστε ότι για να επιβεβαιώσετε την άποψή σας, δεν χρειάζεται να υπονομεύετε ή να μειώνετε τους άλλους.

3. Χρησιμοποιήστε εποικοδομητική γλώσσα όταν μιλάτε με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση

Για να μεταφέρετε ένα δυσάρεστο μήνυμα σε άλλο άτομο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε εποικοδομητική γλώσσα. Τι σημαίνει αυτό;

Γνωρίζοντας πώς να επιλέγετε τις σωστές λέξεις και να προτείνετε προτάσεις και λύσεις αντί να επικρίνετε ή να κρίνετε.

4. Φροντίστε για τη μη λεκτική επικοινωνία

Η μη λεκτική επικοινωνία έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα από τις λέξεις κατά την παράδοση ενός μηνύματος. Έτσι, πτυχές όπως ο τόνος της φωνής που χρησιμοποιείται, η στάση του σώματος ή ο χρόνος και ο τόπος που επιλέχτηκε για την επικοινωνία μιας ιδέας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι καλή ιδέα να δώσετε προσοχή σε αυτές τις πτυχές, ώστε το άλλο άτομο να μην νιώσει επίθεση ή απειλή όταν είστε ειλικρινείς μαζί του.

Η ειλικρίνεια και η ενσυναίσθηση είναι τα κλειδιά για την υγιή επικοινωνία

Οι αξίες μας καθορίζουν ως ανθρώπους και αποδεικνύονται μέσα από τις πράξεις και τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους. Η άσκηση της ειλικρίνειας και της ενσυναίσθησης στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι μια προσπάθεια στην αρχή, αλλά μακροπρόθεσμα, θα μας φέρει υψηλότερα επίπεδα προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fernández-Pinto, I., López-Pérez, B., & Márquez, M. (2008). Empatía: Medidas, teorías y aplicaciones en revisión. Anales de Psicología/Annals of Psychology24(2), 284-298.
  • Pereira, M. L. N. (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas. Actualidades investigativas en educación8(1).
  • Baró, T. (2012). La gran guía del lenguaje no verbal. Cómo aplicarlo en nuestras relaciones para lograr el éxito y la felicidad.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.