Ψυχαναγκαστικός αυνανισμός: Πώς επηρεάζει την υγεία;

Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός επηρεάζει την υγεία του ατόμου. Στην πραγματικότητα, όταν αυτό γίνεται διαταραχή, μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της ζωής ενός ατόμου. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός θεωρείται πραγματικός εθισμός. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να μειώνεται εξαιτίας αυτού του προβλήματος, το οποίο είναι συνήθως ψυχολογικής προέλευσης.

Όταν είναι σχεδόν αδύνατο να ελέγξετε την παρόρμηση για αυνανισμό, πρέπει να αποδεχτείτε ότι έχετε ένα πρόβλημα. Επομένως, είναι σημαντικό να μάθετε περισσότερα για το θέμα αυτό και, αν χρειαστεί, να αναζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Ψυχαναγκαστικός αυνανισμός: Συνέπειες

Ο αυνανισμός, είτε έχετε σύντροφο είτε όχι, είναι μια φυσική και υγιής συμπεριφορά. Κάποιοι αποφασίζουν και απολαμβάνουν τον αυνανισμό με μεγαλύτερη συχνότητα, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η δυσκολία προκύπτει όταν αυτή η παρόρμηση γίνεται ακατάσχετη, επηρεάζει την καθημερινή σας λειτουργία, βιώνεται με ενοχές ή χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει άλλες ενοχλήσεις και όχι για ευχαρίστηση. Εν ολίγοις, είναι πρόβλημα όταν το άτομο εθίζεται σε αυτή τη διέγερση και ο αυνανισμός καταλήγει να είναι μια αυτοματοποιημένη αντίδραση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μιλάμε για ψυχαναγκαστικό αυνανισμό. Πρόκειται για μια διαταραχή που επηρεάζει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες και συχνά σχετίζεται με άλλα ψυχιατρικά προβλήματα, όπως άγχος, κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) ή κατάχρηση ουσιών.

Η αιτιολογία του ψυχαναγκαστικού αυνανισμού είναι πολύπλοκη. Σύμφωνα με την ψυχολόγο María Villegas, όταν το άτομο προσπαθεί να μείνει για κάποιο χρονικό διάστημα (ώρες, ημέρες, εβδομάδες) χωρίς αυνανισμό, μπορεί να υποστεί ακόμη και στερητικό σύνδρομο, όπως μπορεί να συμβεί όταν εγκαταλείπει κανείς ένα ναρκωτικό.

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί μεταξύ άλλων με άγχος, πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, τρόμο, προβλήματα στον ύπνο (αϋπνία), έλλειψη όρεξης ή υπερβολική όρεξη.

Μερικές από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχει αυτή η πρακτική σε ένα άτομο είναι οι εξής:

1. Δυσκολίες στη δημιουργία σχέσεων

Συνήθως, όσοι πάσχουν από διαταραχή ψυχαναγκαστικού αυνανισμού προτιμούν να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους επιθυμίες μόνοι τους παρά να κάνουν σεξ με κάποιο άλλο άτομο. Δεδομένου ότι το μόνο πράγμα που θέλουν είναι να φτάσουν σε οργασμό, το μυαλό τους επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης και έτσι, αναζητούν την ηδονή μόνοι τους, όποτε έχουν όρεξη.

Από την άλλη πλευρά, τα άτομα αυτά συχνά δυσκολεύονται να παραμείνουν σε μια σταθερή σχέση. Η συμπεριφορά τους δεν τους επιτρέπει να απολαμβάνουν την παρέα ή να ικανοποιούν κανέναν. Ως εκ τούτου, τείνουν να είναι συναισθηματικά ασταθείς και έχουν αισθήματα ενοχής γι’ αυτό.

Πίσω από έναν ψυχαναγκαστικό αυνανιστή κρύβεται ένα άτομο με πολλές ανασφάλειες, οπότε η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη.

2. Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα με αυτό το πρόβλημα σταματούν να παρακολουθούν κοινωνικές συγκεντρώσεις και καταλήγουν να απομακρύνονται από την ομάδα των φίλων και των γνωστών τους. Έτσι, αναζητούν την απομόνωση για να έχουν περισσότερο χρόνο μόνοι τους για να αυνανίζονται.

Σε άλλες περιπτώσεις, καταφέρνουν να βρουν ένα μέρος στη δουλειά ή στο σχολείο για να κρυφτούν και να εκτελέσουν την πράξη. Μάλιστα, κάποιοι μπορεί να σκίσουν ακόμα και τις τσέπες του παντελονιού τους για να έχουν άμεση πρόσβαση στα γεννητικά τους όργανα, αν νιώσουν την ανάγκη.

3. Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς

Σύμφωνα με τον ουρολόγο Eduardo Garcia, ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως η συχνότητα ή ο τρόπος που γίνεται.

Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο πρέπει να αξιολογηθεί επαγγελματικά από γιατρό, ειδικά αν ο τραυματισμός είναι μέτριος ή σοβαρός.

4. Μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας

Τέλος, μια κατάσταση συνεχούς κόπωσης χαρακτηρίζει συχνά όσους έχουν αυτή την ψυχολογική διαταραχή. Η ενέργειά τους είναι πολύ μειωμένη και αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Χωρίς να υπάρχει επιθυμία να βγουν έξω ή να κάνουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, αρχίζουν να προκύπτουν διάφορες ενοχλήσεις. Μερικές από τις χειρότερες συνέπειες μπορεί να είναι οι απολύσεις (στον εργασιακό χώρο), τα οικονομικά προβλήματα ή οι αντιπαραθέσεις με την οικογένεια ή τους στενούς φίλους.

Πώς να εντοπίσετε τον ψυχαναγκαστικό αυνανισμό

Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για να ανιχνεύσει κανείς αν ένα άτομο πάσχει ή όχι από ψυχαναγκαστικό αυνανισμό. Ωστόσο, φυσικά, το να αυνανίζεται κανείς τρεις φορές την εβδομάδα δεν είναι το ίδιο με τις έξι φορές την ημέρα.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι επιδίδονται στην αυτοϊκανοποίηση και έχουν αμφιβολίες για την ψυχολογική τους υγεία μπορούν να λάβουν υπόψη τους αυτά τα κλειδιά για να αξιολογήσουν αν μπορεί να πάσχουν από αυτή την κατάσταση:

  • Περνάτε μερικές ημέρες χωρίς αυνανισμό. Σε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για την κατάστασή σας, θα πρέπει να δοκιμάσετε να περάσετε μερικές μέρες χωρίς αυνανισμό και να αναλύσετε τι και πώς αισθάνεστε. Αν εμφανιστούν συμπτώματα στέρησης, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία.
  • Προσδιορίστε αν αισθάνεστε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία για τους άλλους. Καθώς οι στιγμές αυνανισμού αυξάνονται, τα άτομα με αυτόν τον εθισμό χάνουν την επιθυμία να σχετίζονται με άλλους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να είστε πολύ προσεκτικοί για να διαπιστώσετε αν αυτό μπορεί να είναι σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος.
  • Προσδιορίστε αν αισθάνεστε την ανάγκη να το κάνετε επειγόντως. Για παράδειγμα, ενώ βρίσκεστε στο γραφείο, ένα άτομο με αυτόν τον εθισμό μπορεί να χάσει τη συγκέντρωσή του για να κρυφτεί στο μπάνιο και να αυνανιστεί. Αυτό είναι ένα πολύ σαφές προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να έχει χάσει τον έλεγχο των ορμών του.

Μπορεί να το βρείτε αυτό ενδιαφέρον: Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και ανοργασμίας

Είναι σημαντικό να μιλήσετε σε ψυχολόγο για τον ψυχαναγκαστικό αυνανισμό

Γενικά, όσοι υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα είναι οι τελευταίοι που συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται ψυχολογική βοήθεια. Καθώς τους είναι δύσκολο να διαχειριστούν τα συναισθήματα ντροπής και ενοχής που νιώθουν, τείνουν να τα κρύβουν αντί να αναζητήσουν βοήθεια. Ωστόσο, πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναζητήσουν βοήθεια προκειμένου να θεραπευτούν.

Στόχος της θεραπείας δεν είναι η επιδίωξη της αποχής αλλά, αντίθετα, η μετάβαση προς μια πιο υγιή και λιγότερο παρορμητική σεξουαλικότητα. Η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ή η σεξοθεραπεία είναι οι επιλογές πρώτης γραμμής σε αυτές τις περιπτώσεις. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μια φαρμακολογική παρέμβαση που θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων προέλευσης (άγχος ή κατάθλιψη).

Τέλος, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός δεν καθορίζει την ποιότητα κάποιου ως άτομο. Είναι απλώς ένα ψυχολογικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι σημαντικό να παραμερίσουμε τις προκαταλήψεις και να αγωνιστούμε για να ανακτήσουμε τον έλεγχο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.