Όραση σήραγγας: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε;

Η όραση σήραγγας είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο επηρεάζεται η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε ορισμένα οπτικά ερεθίσματα. Με αυτή την κατάσταση, η αντίληψη των στοιχείων στην περιφέρεια μειώνεται.
Όραση σήραγγας: Τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2023

Η όραση σήραγγας είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο επηρεάζεται η ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε ορισμένα οπτικά ερεθίσματα. Με αυτή την κατάσταση, η αντίληψη των στοιχείων στην περιφέρεια μειώνεται.

Μπορεί να προκληθεί από ορισμένες οφθαλμικές παθήσεις, όπως το γλαύκωμα, η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια ή η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Υπάρχουν επίσης και άλλες αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών, καθώς η όραση σήραγγας έχει επίσης συσχετιστεί με καταστάσεις άγχους.

Τι είναι η όραση σήραγγας;

Η όραση μας παρέχει πληροφορίες για τα στοιχεία γύρω μας. Γενικά, τείνουμε να εστιάζουμε σε ό,τι βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας. Ωστόσο, αν κάτι κινείται ή αλλάζει σε μια κοντινή τοποθεσία, θα το αντιληφθούμε επίσης χάρη στην περιφερική όραση.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορούμε να βλέπουμε έως και 180° χωρίς να μετακινούμε το κεφάλι μας. Από αυτές, η κεντρική όραση αντιλαμβάνεται μόνο τις 30°, ενώ η περιφερειακή όραση αντιλαμβάνεται όλα τα υπόλοιπα.

Αυτό μπορεί να μεταβληθεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, όταν εμφανίζεται η όραση σήραγγας, η περιφερειακή αντίληψη μειώνεται, αποτυγχάνει ή επηρεάζεται με κάποιο τρόπο. Η αίσθηση που περιγράφεται είναι σαν να κοιτάζετε μέσα από ένα σωλήνα.

Ενώ μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα εστίασης στα αντικείμενα μπροστά σας, υπάρχει μερική απώλεια της όρασης, περιορίζοντας το οπτικό πεδίο του ατόμου. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην το αντιληφθούν μέχρι να κλείσουν το ένα μάτι.

Tunnel vision.
Τα προβλήματα όρασης είναι ποικίλα, αλλά η περιφερειακή απώλεια όρασης έχει συγκεκριμένα συμπτώματα που δεν αναγνωρίζονται πάντα αμέσως.

Συναφή συμπτώματα

Η όραση σήραγγας είναι συνήθως σημάδι ορισμένων παθολογιών. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και συναφή συμπτώματα:

 • Σκουρόχρωμη ή διάχυτη περιφερική όραση.
 • Αίσθηση ιλίγγου σε ανοιχτούς χώρους.
 • Η τάση να σκοντάφτει κανείς σε αντικείμενα ή ανθρώπους.
 • Η ανάγκη να γυρίζετε το κεφάλι σας για να εστιάσετε καλά.
 • Δυσκολία στη μετακίνηση όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.
 • Μειωμένη ορατότητα τη νύχτα ή σε περιοχές με κακό φωτισμό, όπως συμβαίνει σε ασθενείς με αστιγματισμό.

Εάν η όραση σήραγγας εμφανιστεί ξαφνικά, το άτομο μπορεί να βιώσει αγωνία ή πανικό. Όταν είναι σταδιακή, τείνουμε να προσαρμοζόμαστε.

Όραση σήραγγας: Αιτίες

Το φαινόμενο της όρασης σήραγγας μπορεί να εμφανιστεί λόγω διαφόρων αιτιών, τόσο φυσιολογικών όσο και ψυχολογικών. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Γλαύκωμα

Πρόκειται για μια πάθηση του ματιού που χαρακτηρίζεται από αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Επηρεάζει το οπτικό νεύρο, το οποίο στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με έρευνες, η απώλεια όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα περιγράφεται ως μείωση της περιφερειακής αντίληψης.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οφείλεται σε τραύμα ή να σχετίζεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης ή η αρτηριοσκλήρωση. Εμφανίζονται διάφορες οπτικές διαταραχές. Εκτός από την όραση σήραγγας, μπορεί να υπάρχουν αισθήσεις φωτός, σκιών, γκρίζου σημείου, λάμψεις σαν ιπτάμενες μύγες, μεταξύ άλλων.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει το άτομο με διάφορους τρόπους, προκαλώντας ημιπληγία (παράλυση στη μία πλευρά του σώματος), ημιπάρεση (μειωμένος κινητικός έλεγχος), ασαφή ομιλία, μειωμένη μνήμη, καθώς και απώλεια της περιφερικής όρασης.

Ημικρανία

Με τις ημικρανίες εμφανίζονται διάφορα οπτικά φαινόμενα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι λεγόμενες αύρες, κατά τις οποίες γίνονται αντιληπτές λάμψεις, φώτα και σχήματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Επίσης, μερικοί άνθρωποι βιώνουν προσωρινά όραση σήραγγας.

Συνδεδεμένοι ψυχολογικοί παράγοντες

Έχουν περιγραφεί ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος και επηρεάζουν την προσοχή και την αντίληψη. Μεταξύ αυτών μπορεί να βρεθεί και το φαινόμενο της όρασης σήραγγας.

Θεωρείται ότι μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένη υπερ-επιφυλακτικότητα, που νοείται ως επιλεκτική προσοχή σε ορισμένα ερεθίσματα, τα οποία θα θεωρούνταν από το άτομο ως πιθανή απειλή, μειώνοντας την ικανότητα αντίληψης άλλων στοιχείων.

Άλλες αιτίες

Υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες της όρασης σήραγγας:

Διάγνωση της όρασης σήραγγας

Υπάρχουν διάφορες αιτίες της όρασης σήραγγας. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας εάν το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί αρκετές φορές ή εάν επιμένει.

Μια πλήρης οπτική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας. Ο οφθαλμίατρος θα εφαρμόσει σταγόνες για να διασταλεί η κόρη του ματιού και θα εξετάσει το πίσω μέρος του ματιού, αναζητώντας πιθανά σημάδια αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς ή γλαυκώματος.

Μπορούν επίσης να γίνουν και άλλες εξετάσεις για να προσπαθήσει να διαπιστώσει την αιτία:

 • Υπέρηχος για την απεικόνιση του αμφιβληστροειδούς
 • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)
 • Δοκιμή οπτικού πεδίου για τη μέτρηση της πλευρικής όρασης
 • Τονόμετρο για τη μέτρηση της εσωτερικής πίεσης στο μάτι
An eyeball.
Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις αναζητούν την αιτία του προβλήματος προκειμένου να ξεκινήσει η θεραπεία.

Επιλογές θεραπείας για την όραση σήραγγας

Όσον αφορά τη θεραπεία, υπάρχουν διάφορες επιλογές, αλλά θα εξαρτηθεί από την κάθε μεμονωμένη αιτία. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

 • Όταν συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο, συνήθως βελτιώνεται από μόνη της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα πιθανά αίτια του εγκεφαλικού επεισοδίου, ώστε να μην επανεμφανιστεί.
 • Εάν η όραση σήραγγας προκαλείται από ημικρανίες, είναι συνήθως προσωρινή. Ωστόσο, μπορεί να εμφανίζεται συχνά, οπότε ο γιατρός θα συστήσει φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της επανεμφάνισής της, όπως αναλγητικά, διυδροεργοταμίνη και ανταγωνιστές CGRP.
 • Στις ρήξεις του αμφιβληστροειδούς, οι θεραπείες περιλαμβάνουν λέιζερ (φωτοπηξία) ή κατάψυξη (κρυοπηξία). Για την αποκόλληση, η επιλογή είναι η χειρουργική επέμβαση.
 • Για την αμφιβληστροειδοπάθεια, οι θεραπείες διερευνώνται. Από την άποψη αυτή, ένα είδος φαρμάκου που χρησιμοποιείται είναι το voretigene neparvovec-rzyl, το οποίο, όταν εγχέεται στο μάτι, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της, όταν η κατάσταση αυτή προκαλείται από το γονίδιο RPE65.
 • Εάν η όραση σήραγγας σχετίζεται με γλαύκωμα, εφαρμόζονται οφθαλμικές σταγόνες και τελικά πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περαιτέρω βλάβη μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει.
 • Υπάρχει επίσης η δυνατότητα θεραπείας αποκατάστασης της όρασης, όταν η όραση σήραγγας γίνεται μόνιμη.

Μπορεί να προληφθεί η όραση σήραγγας;

Εάν υπάρχουν τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο. Και, παρόλο που δεν είναι αναστρέψιμες όλες οι περιπτώσεις, είναι δυνατόν να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τύφλωση.

Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Αν και η όραση σήραγγας δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, ορισμένοι πιθανοί σχετικοί παράγοντες μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ayuso T, Aliseda D, Ajuria I, et al. Neuritis óptica inflamatoria. Anales Sis San Navarra. 2009;  32(2): 249-263.
 • Castillo M, González P. Estrés y ansiedad. Relación con la cognición. 11vo. Congreso Virtual de Psiquiatria. Interpsiquis. 2010: 1-42.
 • Hamel C. Retinitis pigmentosa. Orphanet J Rare Dis. 2006; 40(1): https://doi.org/10.1186/1750-1172-1-40
 • Hu C, Zangalli C, Hsieh M, et al. What do patients with glaucoma see? Visual symptoms reported by patients with glaucoma. The American Journal of the Medical Sciences. 2014; 348(5): 403-409.
 • Marcos I, Ruiz A, Borrego S, et al. Análisis molecular del gen RPE65 en 72 familias españolas con retinitis pigmentaria autosómica recesiva. Medicina Clínica. 2001;117(4): 121-123.
 • Primiani C, Hale D, Shah M, Green K. Clinical Reasoning: a 32-year-old woman with tunnel vision and back pain. Neurology. 2022; DOI: 10.1212/WNL.0000000000201227.
 • Santos Lasaosa S, Belvís R, Cuadrado M, et al. CGRP en migraña: de la fisiopatología a la terapéutica Neurología: Publicación oficial de la Sociedad Española de Neurología. 2022; 37(5): 390-402.
 • Solís García J, Jordán J. Migraña. Aula de la Farmacia. 2012; 8 (93): 30-38.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.