Οστική νόσος Paget: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η νόσος του Paget είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τα οστά αλλάζοντας την πυκνότητά τους και, συνεπώς, τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητά τους
Οστική νόσος Paget: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η νόσος του Paget είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα οστά, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητά τους. Έτσι, οι δομές των οστών μπορούν να ποικίλουν ως προς τη συνοχή, την πυκνότητα και το ομοιόμορφο μέγεθος. Ονομάζεται επίσης παραμορφωμένη οστείτιδα.

Πρόσφατα, οι ερευνητές απέδειξαν ότι επηρεάζει πιο συχνά ορισμένα οστά, όπως τη σπονδυλική στήλη, το κρανίο, τη λεκάνη και το μηριαίο οστό.

Πώς λειτουργεί ο ιστός των οστών;

Σε γενικές γραμμές, μπορείτε να βρείτε τα εξής κύτταρα στον ιστό των οστών: οστεοκλάστες και οστεοβλάστες. Οι οστεοκλάστες ευθύνονται για την καταστροφή του παλαιού ή ξεπερασμένου οστικού ιστού, ενώ οι τελευταίοι αναγεννούν τις αντίστοιχες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο τα οστά μας ανανεώνονται συνεχώς χάρη στις συντονισμένες λειτουργίες αυτών των κυττάρων.

Ωστόσο, στη νόσο του Paget, οι οστεοκλάστες και οι οστεοβλάστες δρουν πιο γρήγορα, στην πραγματικότητα υπερκινητικά. Αυτό αναγκάζει ορισμένες περιοχές των οστών να μεγαλώνουν αφύσικα και να γίνονται πιο εύθραυστες.

Σας προσκαλούμε να διαβάσετε το άρθρο: 8 τροφές που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης

Νόσος του Paget: Συμπτώματα

Ένα υψηλό ποσοστό κλινικών περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικό – δηλαδή, οι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, είναι πιθανό να αναπτύξουν μια σειρά σημείων ή αλλαγών που σχετίζονται με αυτή τη διαταραχή. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Έντονος πόνος στα οστά που παραμένει σταθερός με την πάροδο του χρόνου, είτε κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης είτε κατά την κίνηση.
 • Δυσκολίες στις αρθρώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε οστεοαρθρίτιδα. Κατά γενικό κανόνα, αυτές εμφανίζονται συχνότερα σε ορισμένες περιοχές όπως το ισχίο, τα γόνατα ή τους ώμους.
 • Οι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν μαζί με απώλεια ακοής.
 • Κύφωση ή μούδιασμα στη σπονδυλική στήλη.
 • Παγετικό κρανίο: αυξημένες διαστάσεις αυτού του συνόλου οστών.
 • Σχηματισμός άλλων παραμορφώσεων των οστών, όπως ινώδης δυσπλασία.
 • Αυξημένη θερμοκρασία στο δέρμα κοντά στα προσβεβλημένα οστά.
 • Ευαισθησία σε κατάγματα.
άνδρας με σπασμένο πόδι

Αιτίες

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τι προκαλεί την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας. Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνά τους, μπορεί να οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη όπως η ιλαρά. Η επιρροή των γενετικών παραγόντων (οικογενειακό ιστορικό) και περιβαλλοντικών παραγόντων (έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες) είναι επίσης υπό εξέταση.

Διάγνωση

Κατά γενικό κανόνα, μια ιατρική ομάδα κάνει μια σειρά ιατρικών εξετάσεων που επιτρέπουν τον εντοπισμό αυτής της διαταραχής και τον αποκλεισμό άλλων με παρόμοια συμπτώματα. Επομένως, εκτελούν:

 • Εξετάσεις – ελέγχουν τα συμπτώματα, εάν υπάρχουν, μαζί με το ιστορικό του ασθενούς.
 • Ακτινογραφίες όπου μπορούν να δουν περιοχές παραγωγής και ταχείας καταστροφής των οστών.
 • Υπολογιστική αξονική τομογραφία.
 • Σπινθηρογραφία οστών.
 • Βιοψία οστών.
 • Άλλες εξετάσεις ρουτίνας, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Πιο υγιείς τρόποι για να πίνετε καφέ

Νόσος του Paget: Θεραπεία

Συνήθως, ένα άτομο δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία για αυτήν την ασθένεια, επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές. Ωστόσο, η ιατρική ομάδα μπορεί να συστήσει την εφαρμογή ορισμένων θεραπειών στις πιο σοβαρές περιπτώσεις:

 • Χρήση φαρμάκων όπως διφωσφονικών ενώσεων και καλσιτονίνης. Μπορούν επίσης να συστήσουν αντιφλεγμονώδη για τη μείωση της φλεγμονής και της ανακούφισης του πόνου ή της δυσφορίας.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις σε περίπτωση κατάγματος, σοβαρού πόνου ή σοβαρής οστικής παραμόρφωσης.
7 καλοί λόγοι να βάλετε τα αβγά στη διατροφή σας, ενδυνάμωση των οστών

Πρόληψη

Δεν έχει βρεθεί ακόμη μια σειρά μέτρων που μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο αυτής της νόσου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να φροντίζετε την υγεία σας για να απολαμβάνετε υγιή ζωή.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ξεκινήσετε μέτρια σωματική δραστηριότητα μαζί με μια ισορροπημένη, επαρκή και υγιεινή διατροφή. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε την πρακτική ανθυγιεινών συνηθειών όπως ο αλκοολισμός, το κάπνισμα ή η κατανάλωση τοξικών ουσιών, όπως ναρκωτικών.

Τέλος, σημειώστε ότι η νόσος του Paget έχει να κάνει με γενετικές παραλλαγές που προδιαθέτουν ένα άτομο να υποστεί αλλοιώσεις στον μεταβολισμό των οστών. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να αναφέρετε εάν υπάρχουν οικογενειακές περιπτώσεις και να αναφέρετε το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας το οποίο, εκτός από τους πληγέντες συγγενείς, περιλαμβάνει τον βαθμό προσβολής και περιορισμού που προκαλεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.