Ρόφημα από πικραλίδα: μια θεραπεία για τη φροντίδα των οστών

5 Μαρτίου 2019
Τόσο οι ρίζες όσο και τα άνθη της πικραλίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ρόφημα από πικραλίδα, για να αποτοξινώσετε το σώμα σας και να φροντίσετε τα οστά σας.

Μετά από μια ολόκληρη μέρα δουλειάς ή μελέτης, μπορεί να αισθάνεστε πόνο στο σώμα. Αν περάσατε πολλές ώρες όρθιοι πριν επιστρέψετε στο σπίτι, τότε πιθανώς τα γόνατά σας και άλλες αρθρώσεις πονούν πολύ.  Και όταν οι άνθρωποι πονούν, τείνουν να καταφεύγουν σε παυσίπονα ή αλοιφές, αγνοώντας ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικές φυσικές εναλλακτικές. Για την αντιμετώπιση του πόνου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ισχυρό ρόφημα από πικραλίδα, που επίσης συνεισφέρει στη φροντίδα των οστών.

Τι είναι η πικραλίδα;

Η πικραλίδα είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae και η επιστημονική του ονομασία είναι Taraxacum officinale. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν την πικραλίδα ως ένα αγριόχορτο που μεγαλώνει στους λόφους.

Ωστόσο οι ωφέλειες της πικραλίδας για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητες.

Ποιες είναι οι ιδιότητες της πικραλίδας

Ρόφημα από πικραλίδα

Οι ωφέλειες της πικραλίδας για την υγεία και οι πιθανές χρήσεις της για τη φροντίδα του ανθρώπινου σώματος δεν αμφισβητούνται στους ιατρικούς κύκλους.

Μία από τις καλύτερες ιδιότητες της πικραλίδας είναι ότι αποτελεί αποτοξινωτικό φυτό, έτσι συνιστάται κατά τα μεταγενέστερα στάδια μιας αποτοξίνωσης. Οι βιταμίνες που περιέχει η πικραλίδα περιλαμβάνουν τις βιταμίνες B και C, καθώς και μεταλλικά στοιχεία (κάλιο), ολεϊκό οξύ και λινολεϊκό οξύ.

Επίσης η πικραλίδα είναι πολύ ωφέλιμη για τη διατήρηση του συκωτιού και της χοληδόχου κύστης σε καλή κατάσταση. Συνιστάται ακόμα και σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ή  για την αντιμετώπιση σοβαρής δυσκοιλιότητας.

Η πικραλίδα είναι επίσης εξαιρετική για χρήση στη μαγειρική. Πολλοί σεφ, χάρη στη συμβουλή των διατροφολόγων, έχουν αρχίσει να σερβίρουν ρόφημα από πικραλίδα αντί για καφέ το πρωί. Ο λόγος είναι ότι οι ρίζες της πικραλίδας αποτελούν εξαιρετικό υποκατάστατο της  καφεΐνης.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ρόφημα από πικραλίδα;

Χάρη στις πολλές της ιδιότητες η πικραλίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών πόνων και παθήσεων. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η ακμή. Ο λόγος είναι ότι η πικραλίδα είναι πολύ αποτελεσματική για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών από το δέρμα.

Τα νεφρά ωφελούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την πικραλίδα , όπως και η ουροδόχος κύστη . Η πικραλίδα διαθέτει διουρητικές ιδιότητες, που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε περιπτώσεις παθήσεων σε αυτά τα όργανα. Τα σάκχαρα που περιέχει η πικραλίδα είναι επίσης κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη καθώς και για ανθρώπους με πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, μία από τις κύριες ωφέλειες της πικραλίδας είναι ότι, μακροπρόθεσμα, είναι εξαιρετική για τη φροντίδα των οστών. Τα θρεπτικά συστατικά της σας βοηθούν να έχετε γερά οστά και συμβάλλουν στην ανάπλαση των οστών μετά από φθορές.

Ρόφημα από πικραλίδα για τη φροντίδα των οστών

Ρόφημα από πικραλίδα

Μπορείτε να αγοράσετε πικραλίδα είτε κομμένη είτε τριμμένη, ή μπορείτε να φτιάξετε το ρόφημα από πικραλίδα από τους βλαστούς του φυτού. Για την αντιμετώπιση του πόνου στα οστά, θα πρέπει να πίνετε το ρόφημα από πικραλίδα κάθε μέρα ή κάθε δύο μέρες.

Έτσι θα δείτε γρήγορα αποτελέσματα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 λόγοι για να πίνετε έγχυμα πικραλίδας.

 

Υλικά

 • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ρίζα πικραλίδας (100 g)
 • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα άνθη πικραλίδας (100 g)
 • 2 φλιτζάνια νερό (500 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας λάδι για μαγείρεμα (15 ml)

Οδηγίες

 • Πρώτα ψιλοκόψτε τους βλαστούς και τα άνθη. Είναι κρίσιμης σημασίας να είναι αποξηραμένα.
 • Έπειτα τηγανίστε τα με λίγο λάδι για μερικά λεπτά.
 • Στη συνέχεια καβουρδίστε ή ψήστε τα στον φούρνο για πολύ λίγο έτσι ώστε να αποκτήσουν χρώμα και γεύση.
 • Ζεστάνετε το νερό και, όταν βράσει, προσθέστε τους βλαστούς και τα άνθη της πικραλίδας. Αφήστε το έγχυμα να εκχυλιστεί για 5 λεπτά.
 • Τέλος, όταν το ρόφημα από πικραλίδα έχει αποκτήσει χρώμα, απομακρύνετέ το από την εστία.
 • Σουρώστε, γλυκάνετε κατά βούληση και πιείτε το ρόφημα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Γιατί η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι σας.

 

Το ρόφημα από πικραλίδα αποτελεί μια ιδανική εναλλακτική για τους ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο στα οστά. Η πικραλίδα αποτελεί μία από τις καλύτερες συμμάχους στην αντιμετώπιση προβλημάτων με τις αρθρώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, αν πίνετε τακτικά ρόφημα από πικραλίδα, θα δείτε και πολλές άλλες ωφέλειες στην υγεία σας. Χωρίς αμφιβολία η φυσική ιατρική εξασφαλίζει πολλούς τρόπους να φροντίσετε το σώμα σας.

 

 

 • Mars, B. (2016). Dandelion Medicine: Remedies and Recipes to Detoxify, Nourish, and Stimulate. Storey Publishing.
 • Oh, S. M., Kim, H. R., Park, Y. J., Lee, Y. H., & Chung, K. H. (2015). Ethanolic extract of dandelion (Taraxacum mongolicum) induces estrogenic activity in MCF-7 cells and immature rats. Chinese journal of natural medicines, 13(11), 808-814.
 • Resnick, A. (2015). The Bone Broth Miracle: How an Ancient Remedy Can Improve Health, Fight Aging, and Boost Beauty. Simon and Schuster.