Είναι η οστρακιά μια μεταδοτική ασθένεια;

Η οστρακιά είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα και ερυθρότητα της γλώσσας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν και ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσής της.
Είναι η οστρακιά μια μεταδοτική ασθένεια;

Τελευταία ενημέρωση: 25 Απριλίου, 2021

Η οστρακιά είναι μια μεταδοτική οξεία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από το βακτηριακό είδος Streptococcus pyogenes. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αυτός ο μικροοργανισμός είναι ένας από τους πιο μολυσματικούς για τους ανθρώπους από τα 74 είδη που απαρτίζουν αυτό το γένος.

Αυτό το βακτήριο προκαλεί τόσο πυορροΐα όσο και μη υπερπηκτικές παθολογίες στον άνθρωπο, όπως φαρυγγίτιδα, νεκρωτική φασιίτιδα και ρευματικό πυρετό, μεταξύ πολλών άλλων. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να εστιάσουμε αυτό το παθογόνο από κλινική άποψη. Σήμερα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την οστρακιά και τον τρόπο μετάδοσής της.

Σχετικά με την κατανομή της οστρακιάς

Σύμφωνα με επιδημιολογικές δημοσιεύσεις, η οστρακιά είναι μια παθολογία που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά. Ακολουθούν ορισμένα δεδομένα για να τεθεί σε προοπτική η κατάσταση αυτής της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο:

 • Οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις του Streptococcus pyogenes υπάρχουν στο 3 έως 26% των υγιών παιδιών σε οποιονδήποτε δεδομένο πληθυσμό
 • Έως το 58% των βρεφών με πονόλαιμο μπορεί να έχουν τα βακτήρια
 • Το S. pyogenes είναι το είδος στρεπτόκοκκου που σχετίζεται περισσότερο με εστίες και είναι συνηθισμένο να ενεργοποιείται μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων
 • Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων της οστρακιάς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, το 2009 υπήρχαν πάνω από 23.000 τεκμηριωμένες περιπτώσεις στο Βιετνάμ

Όπως μπορείτε να δείτε, παρόλο που αντιμετωπίζουμε μια παθολογία που σχετίζεται με το παρελθόν, εξακολουθεί να υπάρχει στη σύγχρονη κοινωνία. Γι ‘αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τον μηχανισμό μετάδοσης της ασθένειας.

ιος οστρακιάς
Οι στρεπτόκοκκοι κρύβονται πίσω από την οστρακιά.

Τι είναι η οστρακιά;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η οστρακιά είναι μια παθολογία που προκαλείται από τη μόλυνση του Streptococcus pyogenes serogroup A. Σύμφωνα με μελέτες, αυτό το βακτήριο μπορεί να παράγει εξωτοξίνες και υπεραντιγόνα – προκαλώντας υπερβολικές αποκρίσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, η δράση του στο ανθρώπινο σώμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Τα πιο συνηθισμένα σημεία βακτηριακού αποικισμού είναι οι βλεννώδεις επιφάνειες και το δέρμα, σε μικρότερο βαθμό. Πύλες όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ έχουν μια λίστα με συμπτώματα που σχετίζονται με την οστρακιά:

 • Η λοίμωξη ξεκινά με πυρετό και πονόλαιμο
 • Υπάρχει ένα εξάνθημα με πρωταρχική εμφάνιση στον αυχένα και το στήθος που στη συνέχεια απλώνεται σε όλο το σώμα
 • Επίσης, υπάρχει πρήξιμο των λεμφαδένων στον αυχένα
 • Τέλος, υπάρχουν δευτερογενή συμπτώματα όπως πόνοι στο σώμα, ναυτία, ρίγη και ερυθρότητα και πρήξιμο της γλώσσας

Σημειώστε ότι το πιο εμφανές σύμπτωμα αυτής της ασθένειας είναι η εμφάνιση του εξανθήματος. Ενώ τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα μετά τη μόλυνση, το δερματικό εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως μετά από 3 έως 5 ημέρες και διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Είναι η οστρακιά μεταδοτική;

Σύμφωνα με επαγγελματικούς παιδιατρικούς οργανισμούς όπως το Kidshealth, η οστρακιά είναι πολύ μεταδοτική. Τόσο η άμεση επαφή με την προσβεβλημένη επιφάνεια όσο και η εισπνοή μικροσωματιδίων (βήχας και φτέρνισμα) από ένα άρρωστο άτομο μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη σε έναν υγιή ασθενή.

Επιπλέον, σημειώστε ότι αυτός ο μικροοργανισμός επιβιώνει σε άψυχες επιφάνειες για έως και τέσσερις εβδομάδες. Επομένως, το να αγγίζετε υλικά ή τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με ένα άρρωστο άτομο και στη συνέχεια να βάζετε τα χέρια σας στο στόμα σας είναι πιθανός κίνδυνος.

Επίσημοι οργανισμοί, όπως τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), προειδοποιούν ότι μία από τις πιο συχνές αιτίες εστιών οστρακιάς είναι ο κακός χειρισμός των τροφίμων. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι τα κατοικίδια ζώα ή τα παιχνίδια μπορούν να μεταδώσουν τα βακτήρια, αν η απολύμανση να είναι επαρκής.

Περίοδος μόλυνσης

Η μεταδοτική περίοδος διαρκεί όσο συμβαίνουν τα συμπτώματα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι μια ήπια λοίμωξη που υποχωρεί εύκολα με την εφαρμογή αντιβιοτικών. Σημειώστε ότι ο ασθενής δεν είναι πλέον μεταδοτικός μετά από 48 ώρες θεραπείας.

Πώς να αποτρέψετε την εξάπλωση αυτής της κατάστασης

σημάδια από οστρακιά
Η οστρακιά είναι σύχνη κατά την παιδική ηλικία

Όπως μπορείτε να δείτε, ο ερυθρός πυρετός είναι μια ήπια αλλά εξαιρετικά μεταδοτική παθολογία που μεταδίδεται από ανθυγιεινές επιφάνειες ή από μικροσωματίδια σάλιου από άρρωστους ανθρώπους. Έτσι, οι σωστές συνήθειες υγιεινής είναι το πρώτο εμπόδιο άμυνας εναντίον της. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να την αποτρέψετε:

 • Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα χαρτομάντηλο όταν φτερνίζεστε
 • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
 • Περιορίστε τα σκεύη του πληγέντος ατόμου μόνο στη χρήση του

Οστρακιά και η εξάπλωσή της

Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που προκαλείται από έναν μικροοργανισμό που είναι ευρέως διαδεδομένος στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, είναι μια ήπια λοίμωξη που, με τη θεραπεία με αντιβιοτικά, εξαφανίζεται σε λίγες ημέρες.

Παρόλο που ένας ασθενής μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως πνευμονία ή λοιμώξεις, αυτές δεν είναι καθόλου συχνές. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό όποτε υπάρχει γενικευμένο εξάνθημα που σχετίζεται με πυρετώδη διαδικασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.