Στρεπτόκοκκος ομάδας Β και εγκυμοσύνη

Ενημερώνοντας τον/η γιατρό σας για την ύπαρξη στρεπτόκοκκου ομάδας Β θα τον/η βοηθήσετε να δημιουργήσει ένα ειδικό πλάνο ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο για το μωρό σας.
Στρεπτόκοκκος ομάδας Β και εγκυμοσύνη
María Cantos

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από μαία María Cantos.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Ο κόλπος έχει χλωρίδα. Ρόλος της είναι να προστατεύει το σώμα σας από μικρόβια που μπορούν να οδηγήσουν σε λοιμώξεις όπως είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, γνωστός και με τη Λατινική του ονομασία Streptococcus agalactiae.

Ο στρεπτόκοκκος είναι συνήθως ασυμπτωματικός, έτσι δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν τον έχουμε. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον ανιχνεύσετε προκειμένου να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα για το μωρό σας.

Στρεπτόκοκκος ομάδας Β – Εξέταση

Στρεπτόκοκκος ομάδας Β και εγκυμοσύνη
Η εξέταση για τον στρεπτόκοκκο ομάδας Β είναι μία από τις εξετάσεις ρουτίνας που γίνονται κατά την εγκυμοσύνη για την αποφυγή επιπλοκών μετά τη γέννα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται συμπληρωματικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της υγείας και των κινδύνων τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν αιματολογικές εξετάσεις, υπέρηχους, και την “γρήγορη εξέταση θετικών κόκκων”.

Ο έλεγχος της εγκυμοσύνης τους πρώτους έξι μήνες επικεντρώνεται στη σωστή ανάπτυξη του μωρού και τη γενική κατάσταση της υγείας της μητέρας. Το τελευταίο τρίμηνο πολλές εξετάσεις επικεντρώνονται στη διαδικασία της γέννας και παρέχουν πληροφορίες για τη μείωση των κινδύνων.

Την 35η εβδομάδα περίπου, θα κλείσετε ένα ραντεβού με τον/η μαιευτήρα ή τον/η γυναικολόγο σας ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας σας και να κάνετε την εξέταση θετικών κόκκων.

Για την ανίχνευση των βακτηρίων ο/η γιατρός θα λάβει ένα δείγμα κολπικής εκκένωσης με μία μπατονέτα. Αυτή η τεχνική είναι γρήγορη και ανώδυνη.

Μειώστε τον κίνδυνο του στρεπτόκοκκου ομάδας Β

Γυναίκα καλύπτει τα γεννητικά της όργανα
Αυτό το βακτήριο αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας και δεν προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα απαραίτητα.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του γαστρεντερικού συστήματος. Μπορεί να αποικήσει σποραδικά στον κόλπο ή στο ουροποιητικό σας σύστημα. Επίσης, περίπου το 15% των εγκύων γυναικών είναι φορείς του στρεπτόκοκκου.

Δεν είναι δυνατό να αποτραπεί η εμφάνισή του. Όπως προαναφέραμε, είναι τμήμα της κολπικής χλωρίδας και ο οργανισμός δε τον αναγνωρίζει σαν παθογόνο (επιβλαβές για το σώμα).

Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στην εγκυμοσύνη και τη γέννα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση.

Τα νεογέννητα παιδιά προσβάλλονται από τα βακτήρια τη στιγμή της γέννας καθώς τότε είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν πηγές και πρωτόκολλα για να μειώσουν τους κινδύνους. Εξαιτίας των παραπάνω, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αναφέρουν την κατάστασή τους στο νοσοκομείο κατά την άφιξή τους.

Τα αποτελέσματα βγαίνουν μέσα σε μια εβδομάδα περίπου και τα παραλαμβάνει ο/η γιατρός που έκανε την εξέταση. Είναι σημαντικό να έχετε τα αποτελέσματα πριν πάτε στο νοσοκομείο που πρόκειται να γεννήσετε.

Στρεπτόκοκκος ομάδας Β – Στο νοσοκομείο

Έγκυος γυναίκα μιλά στον γιατρό της

Η γρήγορη εξέταση θετικών κόκκων, μαζί με άλλες παραμέτρους, θα ενημερώσει την ιατρική ομάδα για παθήσεις πριν τον τοκετό. Η ανίχνευση στρεπτόκοκκου είναι μία από τις τελευταίες εξετάσεις και γίνεται λίγο πριν τη γέννα.

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάθε φορά που πάτε στο νοσοκομείο το βιβλίο παρακολούθησης εγκυμοσύνης. Σε αυτό γράφουν οι επαγγελματίες υγείας τα αποτελέσματα και όλες τις εξετάσεις που έχετε κάνει. Υπάρχει μια στήλη με το ακρωνύμιο GBS για τον στρεπτόκοκκο ομάδας Β. Εκεί αναγράφεται το αποτέλεσμα της εξέτασης είτε είναι θετικό είτε είναι αρνητικό.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, πρέπει να ακολουθηθεί ένα πρωτόκολλο δράσης. Αυτά τα πρωτόκολλα είναι σχεδιασμένα από κάθε νοσοκομείο σύμφωνα με τις κλινικές πρακτικές του.

Στα πρωτόκολλα αυτά περιλαμβάνονται συχνά:

  • Αρχικά, οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν αν έχετε κάποια αλλεργία σε φάρμακα, ειδικά σε αντιβιοτικά. Θα πρέπει να αναφέρετε αν είχατε ποτέ οποιαδήποτε αντίδραση σε αντιβιοτικό.
  • Τυπικά, θα σας χορηγείται ενδοφλέβιο αντιβιοτικό κάθε 4 ή 6 ώρες (αυτή είναι η πιο συνηθισμένη πρακτική, παρότι υπάρχει και η επιλογή λήψης δια στόματος) μέχρι να γεννηθεί το μωρό.
  • Μετά τη γέννα, θα επισκέπτεται το μωρό ένας/μία παιδίατρος σε καθημερινή βάση για όσο διάστημα βρίσκεται στο νοσοκομείο. Σκοπός είναι να αξιολογηθεί η συνολική κατάσταση της υγείας του.

Έτσι, ο κύριος στόχος της παρακολούθησης και του πρωτοκόλλου είναι η μείωση των πιθανοτήτων μόλυνσης του μωρού. Η επίγνωση των αποτελεσμάτων διευκολύνει αυτή η διαδικασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.