Οζονοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χρήση της οζονοθεραπείας κατά των ασθενειών είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ενώ πολλοί αποδίδουν οφέλη σε αυτό, άλλοι προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους. Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το άρθρο.
Οζονοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η οζονοθεραπεία είναι μια πρακτική εναλλακτικής ιατρικής που περιλαμβάνει τη χορήγηση αερίου όζοντος για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.

Αυτό το άχρωμο αέριο αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου (Ο3) και θεωρείται το ισχυρότερο φυσικό οξειδωτικό. Στη φυσική του μορφή, υπάρχει στην ανώτερη ατμόσφαιρα για να προστατεύει τη γη από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV).

Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια ιατρική μορφή που αποτελείται από 1 έως 5 % όζον και 95 έως 99 % οξυγόνο. Το τελευταίο χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση ορισμένων καταστάσεων.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι περιορισμένα και η χρήση του δεν έχει ακόμη εγκριθεί επίσημα. Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό; Μάθετε σε αυτό το άρθρο!

Τι είναι η οζονοθεραπεία;

Ίσως αναρωτιέστε πώς το αέριο στην ατμόσφαιρα της γης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Λοιπόν, η οζονοθεραπεία χρησιμοποιεί αέριο όζον που παράγεται από πηγές οξυγόνου ιατρικής ποιότητας. Συγκεκριμένα, λειτουργεί ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ελέγχοντας τη φλεγμονή.

Όπως αναφέρεται σε μια ανασκόπηση που αναφέρεται στο Journal of Natural Science, Biology and Medicine , θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη θεραπεία των ακόλουθων ασθενειών:

 • Αρθρίτιδα
 • Ιογενείς ασθένειες, όπως ο HIV
 • Καρδιολογικές παθήσεις
 • Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας
 • Στοματικές λοιμώξεις
 • Καρκίνος

Ωστόσο, υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη χρήση του ως θεραπευτικού παράγοντα, καθώς έχουν παρατηρηθεί επιβλαβείς επιδράσεις. Μάλιστα, από το 2019, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέφερε ότι το όζον είναι τοξικό και οι ιατρικές του εφαρμογές δεν έχουν αποδειχθεί. Επομένως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες υγείας.

Plantea protegido por la capa de ozono.
Το στρώμα του όζοντος ήταν διαβόητο για τις ζημιές που υπέστη τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ωστόσο, το ιατρικό όζον είναι ελαφρώς διαφορετικό.

Πώς λειτουργεί η οζονοθεραπεία και ποια είναι τα οφέλη της;

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Saudi Journal of Biological Sciences , η οζονοθεραπεία χρησιμοποιείται ως μέθοδος απολύμανσης ιατρικών προμηθειών για περισσότερα από 100 χρόνια. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε διάφορες φαρμακευτικές χρήσεις.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται για την απολύμανση των πληγών του δέρματος, την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τον έλεγχο των φλεγμονωδών διεργασιών στο σώμα. Συνδέεται ακόμη και με τη ρύθμιση του οξειδωτικού στρες και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Μια δημοσίευση στο Medical Gas Research εξηγεί ότι όταν το όζον έρχεται σε επαφή με τα σωματικά υγρά, εμφανίζονται αντιδράσεις που οδηγούν στο σχηματισμό περισσότερων πρωτεϊνών και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επομένως, αυξάνεται και η μεταφορά οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φυσιολογικές αντιδράσεις που βελτιώνουν τη συνολική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Saudi Journal for Dental Research διαπίστωσε ότι η θεραπεία με όζον βοηθά στην αδρανοποίηση της δράσης πολλών τύπων βακτηρίων, μυκήτων, ιών και ζυμομυκήτων, γεγονός που εξηγεί τις δυνατότητές της κατά των λοιμώξεων.

Γνωρίζουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Ξέρετε πόσο ωφέλιμο είναι ένα μασάζ ποδιών πριν τον ύπνο;

Οι πιθανές εφαρμογές της οζονοθεραπείας

Προς το παρόν, η οζονοθεραπεία δεν είναι θεραπεία πρώτης επιλογής για ασθένειες. Μάλιστα, μελέτες αμφισβητούν αν η χρήση του είναι ασφαλής. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένα πλαίσια.

1. Παθήσεις του αναπνευστικού

Λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει το οξυγόνο στο αίμα, η οζονοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη βελτίωση των συμπτωμάτων των αναπνευστικών διαταραχών. Από αυτή την άποψη, μια μελέτη στο American Journal of Clinical and Experimental Medicine διαπίστωσε ότι η έγχυση όζοντος αναμεμειγμένου με αίμα βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ωστόσο, έχει επίσης παρατηρηθεί ότι η αναπνοή του όζοντος μπορεί να επιδεινώσει την υγεία των πνευμόνων, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσες παθήσεις. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν χρησιμοποιηθεί η οζονοθεραπεία για αυτούς τους σκοπούς.

2. Προβλήματα διαβητικού ποδιού

Πιστεύεται ότι η χρήση οζονοθεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαβητικών επιπλοκών, όπως το διαβητικό πόδι. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cellular Physiology , η χορήγηση αερίου όζοντος ως θεραπεία βοήθησε στο κλείσιμο του έλκους του διαβητικού ποδιού και μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης.

3. Λοιμώξεις

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το όζον μπορεί να είναι αντιμυκητιακός, αντιβακτηριακός και αντιιικός παράγοντας. Έτσι, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στη θεραπεία λοιμώξεων του στόματος, του δέρματος και του αναπνευστικού, για παράδειγμα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η επίδραση και η ασφάλειά της.

4. Ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα από τα πιο ειδικά αποτελέσματα της οζονοθεραπείας είναι η ανοσοτροποποιητική του δράση. Για να είμαστε πιο ακριβείς, έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες.

Σε μια μελέτη που κοινοποιήθηκε το 2018, το όζον αναμεμειγμένο με αίμα, που χορηγήθηκε σε ασθενείς με HIV, βοήθησε στη μείωση του ιικού φορτίου για δύο χρόνια. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερες κλινικές δοκιμές.

Άλλα πιθανά οφέλη της οζονοθεραπείας

 • Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medical Gas Research διαπίστωσε ότι η θεραπεία με όζον είναι ευεργετική για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Συγκεκριμένα, φαίνεται να βελτιώνει το εύρος κίνησης.
 • Λόγω της ικανότητάς του να διεγείρει την οξυγόνωση του αίματος και να μειώνει τη φλεγμονή, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρθρίτιδας και της κήλης δίσκων.
 • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περιφερικής αγγειακής νόσου και διαταραχών του κυκλοφορικού.

Οι πιθανές παρενέργειες της οζονοθεραπείας

Η χρήση της οζονοθεραπείας είναι αμφιλεγόμενη λόγω των αναφορών για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της. Δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο FDA ανέφερε ότι το όζον είναι ένα τοξικό αέριο χωρίς αποδεδειγμένα προληπτικά ή υποστηρικτικά φάρμακα.

Αν και ορισμένες μελέτες μιλούν για τα πιθανά οφέλη του, η ασφάλειά του ως θεραπευτικού παράγοντα στον άνθρωπο πρέπει να διερευνηθεί. Σχετίζεται με τις ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες:

 • Εμβολή αερίου
 • Αιμογενείς λοιμώξεις
 • Διμερής απώλεια οπτικού πεδίου
 • Πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων
 • Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακών προβλημάτων
 • Κάψιμο, βήχας, πονοκέφαλοι και ναυτία (όταν εισπνέεται)
Efecto adverso ocular de la ozonoterapia.
Οι οφθαλμικές παρενέργειες της οζονοθεραπείας μπορεί να είναι σοβαρές, με κίνδυνο προσωρινής τύφλωσης.

Σχετικές διαδικασίες

Για την εφαρμογή της θεραπείας με όζον, το αέριο χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι σαν οζονισμένο νερό σε μια σάουνα με όζον ή να εμφυσά αέριο στο σώμα. Χορηγείται επίσης ως ενδοαρθρική διήθηση, τοπική θεραπεία και αυτοαιμοθεραπεία.

Στην αυτοαιμοθεραπεία, το όζον αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα αίματος που λαμβάνεται και εγχέεται εκ νέου. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ασφάλεια αυτής της παρέμβασης.

Τι πρέπει να θυμάστε για την οζονοθεραπεία;

Αν και τα οφέλη της οζονοθεραπείας θεωρούνται πολύ υποσχόμενα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Αντίθετα, φορείς όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους του, ειδικά όταν δεν εφαρμόζεται σωστά.

Επομένως, πριν το εξετάσετε ως θεραπευτική επιλογή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτό είναι σημαντικό σε περίπτωση ασθένειας, καθώς η ακατάλληλη παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Elvis AM, Ekta JS. Ozone therapy: A clinical review. J Nat Sci Biol Med. 2011;2(1):66-70. doi:10.4103/0976-9668.82319
 • Manoto, S. L., Maepa, M. J., & Motaung, S. K. (2018). Medical ozone therapy as a potential treatment modality for regeneration of damaged articular cartilage in osteoarthritis. In Saudi Journal of Biological Sciences (Vol. 25, Issue 4, pp. 672–679). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.02.002
 • Seyam O, Smith NL, Reid I, Gandhi J, Jiang W, Khan SA. Clinical utility of ozone therapy for musculoskeletal disorders. Med Gas Res. 2018;8(3):103-110. Published 2018 Sep 25. doi:10.4103/2045-9912.241075
 • Tiwari, S., Avinash, A., Katiyar, S., Aarthi Iyer, A., & Jain, S. (2017). Dental applications of ozone therapy: A review of literature. In The Saudi Journal for Dental Research (Vol. 8, Issues 1–2, pp. 105–111). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.sjdr.2016.06.005
 • Smith NL, Wilson AL, Gandhi J, Vatsia S, Khan SA. Ozone therapy: an overview of pharmacodynamics, current research, and clinical utility. Med Gas Res. 2017;7(3):212-219. Published 2017 Oct 17. doi:10.4103/2045-9912.215752
 • Seyam O, Smith NL, Reid I, Gandhi J, Jiang W, Khan SA. Clinical utility of ozone therapy for musculoskeletal disorders. Med Gas Res. 2018;8(3):103-110. Published 2018 Sep 25. doi:10.4103/2045-9912.241075

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.