Πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας κάνει ναρκωτικά

Ως γονείς, θα πρέπει να μάθετε να προσδιορίζετε εάν οι αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών σας οφείλονται στην ανάπτυξή τους ή σε κάτι άλλο, όπως η χρήση ναρκωτικών, για παράδειγμα. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε αυτά τα σημάδια.
Πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας κάνει ναρκωτικά
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πώς να καταλάβετε εάν το παιδί σας κάνει ναρκωτικά. Στις μέρες μας, τα ναρκωτικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς. Η γνώση του εάν το παιδί σας κάνει ναρκωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη εύρεση βοήθειας.

Οι αριθμοί που παρουσιάζονται κάθε χρόνο είναι ανησυχητικοί. Αν και θεωρείται “φυσιολογικό” το γεγονός ότι οι έφηβοι “πειραματίζονται” με τα πάντα, είναι εύκολο να εξαρτηθούν από κάτι.

Η εφηβεία είναι μια εποχή επαναστάσεων με την έννοια ότι ένας έφηβος μπορεί να συμπεριφέρεται με ασυνήθιστους τρόπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιεί φάρμακα.

Οι άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 11 και 21 ετών έχουν συνήθως μια διαστρεβλωμένη αντίληψη περί του κινδύνου. Αυτό εξηγεί γιατί τείνουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που, όταν είναι πολύ αργά πλέον, το μετανιώνουν.

Οι γονείς των παιδιών με κάποιο είδος εθισμού λένε ότι η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος  δεν είναι τόσο εύκολη …τα σημάδια δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξετε μια ματιά σε μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να προσέξετε για να καταλάβετε αν το παιδί σας κάνει ναρκωτικά.

Ο επαναστάτης έφηβος και τα ναρκωτικά


έφηβος κάνει ναρκωτικά

Οι έφηβοι είναι, εξ ορισμού, τολμηροί και επαναστατικοί. Βιώνουν μια περίοδο γεμάτη από αλλαγές που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η ανάπτυξη του σεξουαλικού ενδιαφέροντος και η ανάγκη να ανήκουν και να ταυτιστούν με τους συνομηλίκους τους αρχίζουν.

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από πειραματισμό και προσπάθεια να παραμείνουν στο ίδιο μήκος κύματος με τους δικούς τους φίλους . Η επιρροή που έχουν οι φιλίες σε κάθε έφηβο είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενικότερη σφαίρα επιρροής τους.

Εάν επίσης δεν έχουν ένα υγιές κανάλι επικοινωνίας με την οικογένειά τους μέσω του οποίου να μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά για ό, τι χρειάζονται, μπορεί να είναι πιο περίπλοκο να ενεργήσουν έγκαιρα και να σώσουν τον έφηβο από αυτό το φοβερό πράγμα που βρίσκουν σαν καταφύγιο.

 

Ναρκωτικά: Ένας υποτιμημένος εχθρός

κάνει ναρκωτικά

Πολλοί έφηβοι και γονείς βλέπουν τη χρήση ναρκωτικών ως μια απλή πράξη την οποία αργότερα θα παρατήσουν. Δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να παραμείνουν μαζί τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, καθώς και στην υγεία τους γενικότερα.

Οι έφηβοι δεν συνειδητοποιούν μέχρι να δοκιμάσουν πραγματικά ναρκωτικά ότι μπορεί να γίνει εύκολα ένα σοβαρό πρόβλημα. Ως γονείς, από την άλλη πλευρά, αρνείστε να δεχτείτε ότι το παιδί σας δεν εξαιρείται από αυτά τα είδη εμπειριών. Ως εκ τούτου, έχετε την τάση να μην είστε προετοιμασμένοι, χωρίς να γνωρίζετε πώς να δράσετε, αν σας συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε αν η ανυπακοή ως συμπεριφορά από το παιδί σας οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές ή όχι.

Είναι κρίσιμο να βλέπετε λίγο πιο μακριά από αυτήν την δύσκολη εποχή που βρίσκονται και να ελέγξετε αν η παράξενη συμπεριφορά είναι πραγματικά από τη χρήση ναρκωτικών.

Συμπεριφορές που πρέπει να ληφθούν υπόψη αν κάνει ναρκωτικά

Οι έφηβοι που πειραματίζονται με ναρκωτικά θα προσπαθήσουν φυσικά να το κρύψουν. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή σε οποιαδήποτε διαφορά στη συμπεριφορά, όσο ασήμαντη και αν  αυτή φαίνεται.


1. Προσοχή στις μυρωδιές


κάνει ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά όπως τα τσιγάρα ή ο καπνός έχουν ισχυρές μυρωδιές που προσκολλώνται σε εκείνους που τα χρησιμοποιούν, καθώς και στα ρούχα τους.

Η στρατηγική που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να αποτρέψουν την ανακάλυψή τους είναι να βάζουν επανειλημμένα κάποια κολόνια, να μασάνε τσίχλα και να πλένουν υπερβολικά τα χέρια τους.


2. Δείτε τα μάτια τους και θα καταλάβετε ότι κάνει ναρκωτικά

Τα μάτια είναι πολύ σαφείς δείκτες εθισμού.

Κάθε ναρκωτικό ειδικότερα έχει παρενέργειες. Για παράδειγμα, η κάνναβη προκαλεί ερυθρότητα και ένα κοιμισμένο ύφος. Αντίθετα, η κοκαΐνη και η έκσταση προκαλούν διαστολή της κόρης, με τα μάτια που φαίνονται πολύ μεγάλα και στρογγυλά.


3. Υπερβολική ευερεθιστότητα

κάνει ναρκωτικά

Οι ορμονικές αλλαγές στους εφήβους συνήθως προκαλούν αλλαγές στο χιούμορ, αλλά αυτές που προκαλούνται από τα ναρκωτικά είναι συνήθως πολύ πιο υπερβολικές σε σύγκριση με τις ορμονικές. Τα αγόρια γίνονται ευερέθιστα και επιθετικά για τα πάντα όταν βρίσκονται σε αποτοξινωτικό στάδιο, επειδή το σώμα τους ποθεί το ναρκωτικό.

Απομονώνουν τους εαυτούς τους και τείνουν να αποστασιοποιούνται από τους άλλους, ειδικά από τους πατεράδες τους, διότι έτσι μπορούν να χρησιμοποιούν τα ναρκωτικά χωρίς να χρειάζεται να τους εξηγήσουν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιθετικότητα λόγω ναρκωτικών ουσιών, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Tomlinson et. al. εδώ.


4. Κλοπή ναρκωτικών ουσιών από το φαρμακείο του σπιτιού

Όταν κάποιος αρχίζει να κάνει συστηματική χρήση ναρκωτικών, συνήθως πειραματίζεται με διαφορετικά είδη ναρκωτικών, γι ‘αυτό ισχυρίζεται ότι απλά «τα δοκιμάζει».

Το φαρμακείο του σπιτιού είναι συνήθως πηγή φαρμάκων χωρίς να τους κοστίζει τίποτα. Τα παυσίπονα  ή τα δημοφιλή σιρόπια βήχα συνιστώνται συνήθως από εκείνους που τα έχουν ήδη δοκιμάσει και προσπαθούν να προσκαλέσουν και άλλους.

Επομένως, εάν κάποια από τα φάρμακά σας στο σπίτι σας εξαφανιστούν, ήρθε η ώρα να συζητήσετε.

5. Γίνονται ανεύθυνοι


κάνει ναρκωτικά

Ένα από τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα του εθισμού είναι η κακή συνήθεια της εγκατάλειψης όλων των δραστηριοτήτων και της δημιουργίας όλο και περισσότερου ελεύθερου χρόνου. Ο νέος χρήστης ναρκωτικών εγκαταλείπει τις σπουδές του και όλα όσα απαιτούν δέσμευση.

Οι σχολικές επιδόσεις πέφτουν και αποφεύγουν να κάνουν την εργασία τους πριν απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Γενική αξιολόγηση

Οι αλλαγές συμπεριφοράς σε ένα παιδί που κάνει ναρκωτικά είναι συχνά τόσο εμφανείς για τους γονείς που ξέρουν τι θα πρέπει να αναζητήσουν. Ανάλογα με τον τύπο των φαρμάκων (διεγερτικά ή κατασταλτικά), θα υπάρχουν σχεδόν πάντα συγκεκριμένες ενδείξεις.

Αν περπατούν και μιλούν γρηγορότερα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν αμφεταμίνες. Αν πλησιάζουν τις δύο μέρες χωρίς ύπνο, είναι πιθανό να χρησιμοποιούν κοκαΐνη. Αν συμβαίνει το αντίθετο, φαίνονται κουρασμένοι και αργοί, θα μπορούσαν να καπνίζουν κάνναβη.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτά τα σημάδια που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους, όταν είναι απομονωμένα, δεν είναι καθοριστικοί παράγοντες που ορίζουν ότι ο έφηβος είναι εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Ωστόσο, όσο περισσότερες αλλαγές βλέπετε, τόσο πιο πιθανό είναι να πειραματίζονται με ναρκωτικά.

Το σημαντικό είναι να είστε σε εγρήγορση, να προσέχετε τα παιδιά σας, να τα παρακολουθείτε και πού πηγαίνουν, με ποιον κινούνται και ποιοι είναι οι φίλοι τους.

Η καθημερινή αποτελεσματική επικοινωνία είναι η βάση για τη διατήρηση μιας στενής σχέσης με τα παιδιά σας και την πρόληψη τέτοιων τρομερών καταστάσεων όπως είναι η τοξικομανία. Το να συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας κάνει ναρκωτικά είναι δύσκολο αλλά υπάρχουν λύσεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.