Μάθετε τα πάντα σχετικά με την αλοθάνη

Η αλοθάνη δε μπορεί να χορηγηθεί σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποφέρει από κακοήθη υπερθερμία. Επίσης, αντενδείκνυται για ασθενείς που είναι ευάλωτοι σε αυτή. Μάθετε περισσότερα γι' αυτό το αναισθητικό φάρμακο στο σημερινό μας άρθρο!
Μάθετε τα πάντα σχετικά με την αλοθάνη

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αλοθάνη είναι ένα κοινό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας στη γενική αναισθησία. Οι γιατροί χορηγούν αυτό το αναισθητικό δια της εισπνοής ώστε να υπάρξει γρήγορη αλλά ομαλή αναισθησία. Έχει ευχάριστο άρωμα, είναι άχρωμη, και δεν ερεθίζει τις βλεννογόνους μεμβράνες.

Οι επαγγελματίες υγείας τη χρησιμοποιούν για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας σε όλα τα είδη χειρουργείων και σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τον μηχανισμό με τον οποίο οι αναισθητικοί παράγοντες εισπνοής προκαλούν την αναστολή της αντίληψης της αίσθησης και την απώλεια των αισθήσεων.

Οι γιατροί χρησιμοποιούσαν πολύ αυτό το φάρμακο τη δεκαετία του ’50 και του ’80, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Τη συνέθεσε ο επιστήμονας C.W. Suckling το 1951 και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως αναισθητικό το 1956, αντικαθιστώντας άλλα αναισθητικά της εποχής όπως το κυκλοπροπάνιο.

Όμως, η χρήση της αλοθάνης μειώθηκε σταδιακά τη δεκαετία του ’80 εξαιτίας της εισόδου νέων πτητικών αναισθητικών φαρμάκων στην αγορά. Τέτοια είναι το ενφλουράνιο και το ισοφλουράνιο.

Παρόλα αυτά, αν και χρησιμοποιούνται σπάνια σε ανεπτυγμένες χώρες, ορισμένες χώρες του τρίτου κόσμου συνεχίζουν τη χρήση τους στην κτηνιατρική καθώς είναι αρκετά φθηνά.

Δοσολογία και χορήγηση

Γιατρός ελέγχει ασθενή

Στις μέρες μας, υπάρχουν στην αγορά διαφορετικά συστήματα αερολυμάτων για τη χορήγηση αλοθάνης. Παραδείγματος χάρη, υπάρχουν τα συστήματα ανοιχτού κυκλώματος, ημι-ανοιχτού κυκλώματος, και κλειστού κυκλώματος. Οι επαγγελματίες υγείας τα χρησιμοποιούν εναλλακτικά καθώς είναι όλα τους αρκετά αποτελεσματικά.

Η δοσολογία εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ασθενή. Για ενήλικες και ηλικιωμένους, οι γιατροί ίσως χορηγήσουν μια συγκέντρωση 2-4% αλοθάνης σε οξυγόνο/οξείδιο του αζώτου για να προκαλέσουν αναισθησία.

Αν σκοπός είναι η διατήρηση της αναισθησίας, το ιατρικό προσωπικό ίσως χρησιμοποιήσει συγκέντρωση 0,5-2% αλοθάνης. Από την άλλη, για τη χορήγησή της σε παιδιά, οι γιατροί ίσως χρησιμοποιήσουν μια συγκέντρωση 1,5-2% ώστε να επιφέρουν αναισθησία και συγκέντρωση 0,5-2% για τη διατήρησή της.

Αλοθάνη – Αντενδείξεις

Οι επαγγελματίες υγείας δε μπορούν να χορηγήσουν το φάρμακο σε ασθενείς που έχουν υποφέρει από κακοήθη υπερθερμίαΕπίσης, οι ειδικοί είναι ενάντια της χρήσης του σε ασθενείς που είναι ευαίσθητοι σε αυτή.

Επιπλέον, αν ο ασθενής εμφανίσει κλινικά συμπτώματα ανεξήγητου ίκτερου και πυρεξίας μετά τη χορήγηση αλοθάνης, τότε αντενδείκνυται και πάλι η μελλοντική χρήση της.

Ακόμη, δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες προκειμένου να αξιολογηθεί η ασφάλεια του φαρμάκου στις εγκύους και τις θηλάζουσες γυναίκες. Γι’ αυτό, καλό είναι να αποφεύγεται η γενική αναισθησία με παράγοντες εισπνοής στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Όσο για τις θηλάζουσες γυναίκες, δεν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ελεγχόμενες μελέτες για τη χρήση αλοθάνης. Ωστόσο, αν και οι ειδικοί έχουν ανιχνεύσει την παρουσία του φαρμάκου στο μητρικό γάλα, δεν έχουν προσδιορίσει την επίδρασή του στο βρέφος.

Επιπλέον, άτομα που πρέπει να οδηγήσουν ή να χειριστούν μηχανήματα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η γενική αναισθησία μπορεί να επηρεάσει αυτή τους την ικανότητα. Παρόλα αυτά, παρά τις αντενδείξεις, οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν αυτό το αναισθητικό για πάνω από 30 χρόνια χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Αλοθάνη – Παρενέργειες

Γυναίκα ετοιμάζεται να λάβει αναισθησία

Η αλοθάνη, όπως όλα τα φάρμακα, έχει πιθανές παρενέργειες. Παρενέργειες ονομάζουμε τις ανεπιθύμητες και ακούσιες καταστάσεις που μπορεί να βιώσει ένας ασθενής όταν ξεκινήσει θεραπεία με ένα φάρμακο.

Η αλοθάνη μπορεί να προκαλέσει μία μυοσκελετική υπερμεταβολική κλινική εικόνα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθη υπερθερμία. Έτσι, οι ειδικοί είναι κατά της χρήσης της σε ασθενείς που έχουν υποφέρει από αυτή.

Επίσης, υπάρχουν και άλλες πιθανές παρενέργειες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Υπερκαπνία
  • Μυϊκή δυσκαμψία
  • Ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια
  • Αρρυθμίες

Όμως, μπορούν να προκληθούν και ναυτία, εμετός, ή ηπατικά προβλήματα. Όπως βλέπετε, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι πολύ συγκεκριμένα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να προσέχετε. Αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε αμέσως τη θεραπεία.

Συμπέρασμα

Η αλοθάνη είναι ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται από το ιατρικό προσωπικό μέσω εισπνοών για την πρόκληση και διατήρηση γενικής αναισθησίας. Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το φάρμακο ή τη γενική αναισθησία, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.