Απογαλακτισμός του μωρού: Πώς να εισάγετε το φαγητό

Ο απογαλακτισμός του μωρού σας είναι μια κρίσιμη εμπειρία στη ζωή του παιδιού σας. Η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιηθεί με υπομονή και έχοντας κατά νου ότι θα μπορούσαν να απορρίψουν νέα τρόφιμα, τουλάχιστον αρχικά.
Απογαλακτισμός του μωρού: Πώς να εισάγετε το φαγητό

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο απογαλακτισμός του μωρού σας είναι ο χρόνος της ζωής ενός μωρού όταν σταματά να τρέφεται με μητρικό γάλα. Αυτό το βήμα μπορεί να συμβεί σε διαφορετικές ηλικίες και κάθε οικογένεια θα ξεκινήσει τη διαδικασία με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικούς χρόνους. Ωστόσο, όταν γίνει, πρέπει να είναι μια σταδιακή εμπειρία, που πραγματοποιείται με αγάπη.

Οι βιολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές επηρεάζουν τον τρόπο και το χρόνο της διαδικασίας. Η επιστήμη δεν έχει καθορίσει την καλύτερη στιγμή για να απογαλακτιστεί ένα μωρό, ούτε τον καλύτερο τρόπο για να το κάνει. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο αποκλειστικός θηλασμός (αν είναι δυνατόν) είναι απαραίτητος έως την ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί μετά τα δεύτερα γενέθλια ενός παιδιού.

Απογαλακτισμός του μωρού σας: Μια μεταβλητή διαδικασία

Κάθε κουλτούρα διαφέρει όσον αφορά στις συνήθειες απογαλακτισμού.

Στους Εσκιμώους, για παράδειγμα, ο θηλασμός εφαρμόζεται μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Στις δυτικές κουλτούρες, από την άλλη πλευρά, ένας τέτοιος παρατεταμένος θηλασμός δεν είναι καθόλου κοινός. Το πότε και το πώς θα τελειώσει ο θηλασμός, είναι μια απόφαση που έχει να κάνει με διαφορετικούς κοινωνικούς παράγοντες και, φυσικά, με κάθε μητέρα και το μωρό της.

Ωστόσο, οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι ο θηλασμός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη. Επίσης, προτείνουν, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, το παιδί να λαμβάνει αποκλειστικά μητρικό γάλα, καθώς το υγρό έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για αυτό το στάδιο της ζωής του.

θηλασμός μωρού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό έως και 6 μηνών.

Απογαλακτισμός του μωρού: Τύποι

Ο απογαλακτισμός του μωρού σας μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μερικές φορές η μητέρα δεν έχει καμία επιλογή, για ιατρικούς λόγους ή άλλους λόγους που αποτρέπει τυχόν περαιτέρω θηλασμό, όπως παρατεταμένος διαχωρισμός μητέρας-μωρού ή μολυσματικές ασθένειες.

Ο εθελοντικός απογαλακτισμός συμβαίνει όταν είτε το παιδί είτε η μητέρα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει ο θηλασμός. Εάν είναι η «απόφαση» των παιδιών, τότε μπορεί απλά να χάσουν το ενδιαφέρον τους και να μην θέλουν να συνεχίσουν – αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή σταδιακά.

Η μητέρα μπορεί επίσης να αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσει ο θηλασμός είτε για προσωπικούς είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Πρέπει να επισημάνουμε εδώ ότι το μωρό μπορεί να εκφράσει δυσαρέσκεια εάν η μητέρα αποφασίσει να το σταματήσει από το μητρικό γάλα. Εάν δεν είναι πρωτοβουλία του παιδιού, τότε αυτό μπορεί να συμβεί συχνά. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και σας συνιστούμε να την εκτελείτε σταδιακά με πολλή υπομονή.

Πώς να εισαγάγετε τα πρώτα στερεά τρόφιμα

Το σημείο στο οποίο ένα παιδί αρχίζει να καταναλώνει στερεά τροφή – και από τι πρέπει να αποτελείται το φαγητό – είναι ιδέες που έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Γενικά, οι παιδίατροι συνιστούν το εξής: το μωρό σας πρέπει να αρχίζει να τρώει στερεά τροφή όταν μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του και να ανοίξει το στόμα του όταν παρατηρήσει ότι έρχεται τροφή. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 4 και 6 μηνών.

Ένα μωρό που δεν έχει καταναλώσει στερεά τροφή ποτέ πριν, μπορεί να δυσκολευτεί να φάει ή ακόμα και /να αρνηθεί τα πρώτα του γεύματα. Επομένως, είναι καλή ιδέα να τους δίνετε μισή κουταλιά κάθε φορά. Αυτό θα τα βοηθήσει να μετακινήσουν το φαγητό από το μπροστινό μέρος του στόματος προς το λαιμό.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Νευρικά ξεσπάσματα στα παιδιά: συμβουλές για πρόληψη

Αν θέλετε, μπορείτε να τους δώσετε μερικές κουταλιές μητρικού γάλακτος πριν από το γεύμα, ώστε το φαγητό να μην τους φανεί ότι έχει τόσο περίεργη γεύση.

Δεν είναι καλό να αναγκάζετε το μωρό σας  να φάει. Αντ ‘αυτού, μια εξαιρετική ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε τραγούδια και παιχνίδια για να το βοηθήσετε να μάθει να τρώει σταδιακά. Εάν νομίζετε ότι δεν έχει φάει αρκετά, τότε μπορείτε πάντα να του προσφέρετε λίγο γάλα.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να εισαγάγετε τα πρώτα στερεά τρόφιμα στη διατροφή του μωρού σας. Ο πρώτος είναι ο παραδοσιακός τρόπος, ο οποίος περιλαμβάνει πρώτα παιδικές τροφές και, στη συνέχεια, τρόφιμα με άλλες υφές. Ο δεύτερος είναι αυτός που αυτορυθμίζεται από τα μωρά, όπου ο γονέας επιτρέπει να πάρουν κομμάτια τροφής με τα χέρια τους, να τα βάλουν στο στόμα τους, να τα δοκιμάσουν και να προσαρμοστούν στα στερεά τρόφιμα σταδιακά.

γάλα σε μπιμπερό
Ο απογαλακτισμός είναι μια μακρά διαδικασία που απαιτεί υπομονή. Μπορείτε να βοηθήσετε με άλλα συμπληρώματα γάλακτος.

Συμβουλές για τον απογαλακτισμό του μωρού σας

Ο απογαλακτισμός του μωρού σας πρέπει να είναι προοδευτικός. Αυτή η διαδικασία διακοπής του μητρικού γάλακτος ως κύρια πηγή τροφής του μωρού δεν είναι η ίδια για όλα τα μωρά. Κάτω των 12 μηνών, η μητέρα θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των γευμάτων, ενώ για τα παιδιά που είναι μεγαλύτερα από ενός χρόνου, οι γονείς τείνουν να χρησιμοποιούν περισπασμούς, όπως να παίζουν παιχνίδια ή να κάνουν βόλτα.

Σας συνιστούμε να μην λέτε ποτέ στο παιδί σας αμέσως «όχι» όταν θέλει να φάει. Μπορείτε να τους πείτε ότι μπορούν να φάνε όταν φτάσουν στο σπίτι ή να τους αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι ώστε να ξεχάσουν την επιθυμία τους για φαγητό. Όταν το παιδί σας αρχίσει να καταλαβαίνει, τότε μπορείτε να “διαπραγματευτείτε” και να του πείτε ότι το μητρικό γάλα είναι μόνο για ύπνο, για παράδειγμα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο απογαλακτισμός του μωρού σας δεν πρέπει να ξεκινά σε συγκεκριμένες κρίσιμες στιγμές στη ζωή του. Για παράδειγμα, μην το κάνετε όταν ξεκινήσουν το βρεφικό σταθμό, εάν μετακομίσατε πρόσφατα στο σπίτι ή εάν πρόκειται να υποδεχθείτε ένα νέο παιδί στην οικογένεια.

Πρέπει να θυμάστε ότι ο απογαλακτισμός είναι μια αγχωτική στιγμή για το παιδί. Εξαιτίας αυτού, είναι καλή ιδέα να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο μαζί τους για να αντισταθμίσετε την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Odent, M., Cisneros, M. V., & Balbás, M. J. (2007). El bebé es un mamífero. Ob Stare.
  • Oribe, M., Lertxundi, A., Basterrechea, M., Begiristain, H., Santa Marina, L., Villar, M., … & Ibarluzea, J. (2015). Prevalencia y factores asociados con la duración de la lactancia materna exclusiva durante los 6 primeros meses en la cohorte INMA de Guipúzcoa. Gaceta Sanitaria, 29(1), 4-9.
  • International Baby Food Action Network, and UNICEF. “Lactancia materna: una estrategia para mejorar la salud, el crecimiento y la nutrición del lactante y del niño pequeño.” (2004).
  • Castillo Belén, Juan Ramón, et al. “Lactancia materna e inmunidad: Impacto social.” Medisan 13.4 (2009): 0-0.
  • Roy, M. R. (2006). El destete natural. Medicina naturista, (10), 161-167.
  • Díaz-Gómez, N. M. “¿ En qué situaciones está contraindicada la lactancia materna.” Acta Pediatr Esp 63.8 (2005): 321-327.
  • Vidal, A. Viñas. “La lactancia materna: técnica, contraindicaciones e interacciones con medicamentos.” Pediatría Integral 15.4 (2011): 317-328.
  • Díaz-Gomez, M. “Contraindicaciones y falsas contraindicaciones para la lactancia materna.” J. Maldonado, J. Ansótegui, M. Gómez, A. Papí, M. Aguilar, L. Rivera,… & D. Gómez de La Torre (Eds.), Lactancia materna: Guía para profesionales 5 (2004): 107-118.
  • Romero-Velarde, Enrique, et al. “Consenso para las prácticas de alimentación complementaria en lactantes sanos.” Boletín médico del Hospital Infantil de México 73.5 (2016): 338-356.
  • Garibay, Edgar M. Vásquez, et al. “Recomendaciones para la alimentación del niño durante los primeros 23 meses de vida.” Pediatría de México 14.1 (2012): 25-42.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.