Νεογνικός ίκτερος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Νεογνικός ίκτερος δε σημαίνει πως το μωρό πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια. Μάθετε περισσότερα γι' αυτή την πάθηση στο σημερινό μας άρθρο.
Νεογνικός ίκτερος: Τι πρέπει να γνωρίζετε
María Cantos

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από μαία María Cantos.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο φόβος των γονιών για τα νεογέννητα μωρά τους είναι τόσο μεγάλος που το παραμικρό σύμπτωμα τους ανησυχεί. Ο νεογνικός ίκτερος όμως, δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας προκαλεί ανησυχία. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τον παρακολουθείτε για να μη γίνει επικίνδυνος.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον νεογνικό ίκτερο, καθώς και συμβουλές για τα μέτρα που πρέπει να πάρετε ώστε να μη χειροτερέψει.

Νεογνικός ίκτερος – Αιτίες

Ο ορισμός του ίκτερου είναι “το κιτρίνισμα του δέρματος και των βλεννογόνων μεμβρανών”. Η αιτία είναι συνήθως η χολερυθρίνη, μία ουσία η οποία εμφανίζεται όταν μειώνονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε το παραπάνω είναι με εξετάσεις αίματος.

Ωστόσο, το κιτρίνισμα του μωρού δεν είναι σοβαρή πάθηση όταν τα επίπεδα χολερυθρίνης δεν είναι υψηλά. Όταν είναι όμως, τότε το μωρό έχει υπερχολερυθριναιμία και χρειάζεται νοσηλεία. Αυτό γίνεται για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του προβλήματος.

Είναι φυσιολογικό να είναι λίγο κίτρινο το χρώμα του δέρματος του νεογέννητου τις πρώτες δύο ή τρεις ημέρες μετά τη γέννα. Ο λόγος είναι πως το ήπαρ θα πρέπει να απομακρύνει την παραπανίσια χολερυθρίνη. Όμως, χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί μετά τη γέννα.

Διαβάστε επίσης: Ατρησία χοληφόρων: Συμπτώματα και θεραπεία

Θεραπεία

Τώρα που ξέρετε ότι ο νεογνικός ίκτερος δεν είναι σοβαρή πάθηση, θα πρέπει να μάθετε και πώς να τον αντιμετωπίσετε. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε ορισμένες βασικές διαδικασίες:

  • Κρατήστε σημειώσεις για το πρόγραμμα ταΐσματος του μωρούΑν το θηλάζετε, θα είναι λίγο πιο περίπλοκη η διαδικασία ταΐσματος. Ο ίκτερος που σχετίζεται με τον θηλασμό είναι σπάνιος και συνήθως εμφανίζεται μία εβδομάδα μετά τη γέννα. Μόνο ένας/μία παιδίατρος μπορεί να αξιολογήσει το νεογέννητο και να πει αν θα πρέπει να σταματήσει ο θηλασμός για μία-δύο ημέρες.
  • Φωτοθεραπεία στο σπίτι. Αυτή είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται στις μονάδες νεογνολογίας για την αντιμετώπιση της υπερχολερυθριναιμίας. Αν δεν απαιτείται νοσηλεία, μπορείτε να την κάνετε στο σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκθέσετε το μωρό στον ήλιο για 10 λεπτά την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι φορά πάνα και κάποιου είδους προστασία στα μάτια. Η καλύτερη ώρα για να κάνετε το παραπάνω είναι 9 το πρωί.
Μωρό σε θάλαμο φωτοθεραπείας

Αναγνωρίστε τους πιθανούς κινδύνους

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο νεογνικός ίκτερος είναι αρκετά συνηθισμένος, έτσι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα σημάδια τα οποία χρειάζονται αξιολόγηση από γιατρό:

  • Πρώιμη έναρξη νεογνικού ίκτερου. Αν το χρώμα του δέρματος είναι κίτρινο από την πρώτη μέρα της γέννας, τότε ο/η παιδίατρος θα κάνει εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει την κατάσταση.
  • Ο νεογνικός ίκτερος μπορεί να κρατήσει για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Αυτός είναι ο χρόνος που χρειάζεται το ήπαρ για να προσαρμοστεί πριν ξεκινήσει να λειτουργεί όπως πρέπει.

Νεογνικός ίκτερος – Επιπλοκές

Όταν ανεβαίνουν τα επίπεδα χολερυθρίνης, εισβάλλουν στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έτσι, αλλάζουν τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των νεύρων. Οι γιατροί ονομάζουν αυτό το φαινόμενο πυρηνικό ίκτερο. Για να τον αποτρέψετε, συμβουλευτείτε τον/ην παιδίατρό σας ώστε να ελέγξει το κιτρίνισμα του μωρού μία εβδομάδα μετά τη γέννα.

Ο/η παιδίατρος θα κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να αξιολογήσει τα επίπεδα χολερυθρίνης. Έτσι, αν είναι υπερβολικές οι τιμές της, το μωρό θα νοσηλευτεί για φωτοθεραπεία.

Διαδικασία φωτοθεραπείας

Μητέρα κοιτά το μωρό της

Ένα νεογνό που απαιτεί φωτοθεραπεία θα χρειαστεί να μείνει στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες. Τα περισσότερα νοσοκομεία επιτρέπουν πλέον στους γονείς να βρίσκονται με το παιδί τους όλη την ημέρα. Όμως, είναι επίσης σημαντικό να κάνετε διαλείμματα και να ξεκουράζεστε στο σπίτι.

Οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες στις μονάδες νεογνολογίας μπορούν να προσφέρουν τη βασική φροντίδα στα νεογέννητα με υπερχολερυθριναιμία. Θα πρέπει να ακολουθείτε τις συστάσεις του εξειδικευμένου προσωπικού. Επίσης, μη σταματήσετε να θηλάζετε το μωρό. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες των γιατρών.

Συμπέρασμα

Οι αλλαγές στο δέρμα εξαιτίας του ίκτερου τις πρώτες ημέρες ζωής του νεογέννητου είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το παρακολουθείτε και να μιλήσετε με τον/η γιατρό σας αν οι αλλαγές δεν φεύγουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cifuentes Recondo, J. (2012). Ictericia en el recién nacido. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2006.05.1984
  • García-Alix, A., Martínez Biarge, M., Arnaez, J., Valverde, E., & Quero, J. (2008). Protocolos de Neonatología. In Nenonatología Protocolos AEP.
  • Neil, K., & Zieve, D. (2018). Ictericia del recién nacido. MedlinePlus.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.