Ποια είναι η θεραπεία για ασθενείς με υπερθερμία

Η θεραπεία για την υπερθερμία εξαρτάται από την αιτία της αλλαγής της θερμοκρασίας. Είναι πιθανό να προέρχεται από υπερβολική θερμότητα ή από φάρμακα.
Ποια είναι η θεραπεία για ασθενείς με υπερθερμία
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η θεραπεία για ασθενείς με υπερθερμία εξαρτάται από τον τύπο υπερθερμίας και την αιτία πρόκλησης.

Πριν προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για ασθενείς με υπερθερμία. Φυσικά, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι η υπερθερμία και τα αίτιά της για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο αντιμετώπισης.

Τι είναι η υπερθερμία;

Υπερθερμία ονομάζεται μια ομάδα ασθενειών που προέρχονται από ανθυγιεινή έκθεση σε θερμότητα. Ουσιαστικά, είναι μια διαταραχή ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Τυπικά, περιλαμβάνει την αύξηση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τους 37 ºC.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένας/μία ασθενής με υπερθερμία δεν είναι το ίδιο με έναν/μία ασθενή με πυρετόΠρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Ο πυρετός είναι η αντίδραση του σώματος σε μια ασθένεια. Δηλαδή, είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία περιλαμβάνει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, πέραν του φυσιολογικού, ως αντίδραση σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Ασθενείς με υπερθερμία: Τα αίτια

Γυναίκα πίνει νερό

Η υπερθερμία συμβαίνει συνήθως όταν οι προστατευτικοί μηχανισμοί του σώματος “χαλούν” εξαιτίας της υπερβολικής θερμότητας.

Ξεκινώντας, καλό είναι να γνωρίζετε πως ένα άτομο ίσως έχει πρωτεύουσα υπερθερμία εξαιτίας της έκθεσης σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, ίσως έχει δευτερεύουσα υπερθερμία αν προκαλείται από προηγούμενη παθολογία.

Γενικά, υπάρχουν διάφορα αίτια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο υπερθερμίας.

Πρώτα, το σώμα από μόνο του ίσως παράγει υπερβολική θερμότητα εξαιτίας απορυθμισμένων μηχανισμών θερμοκρασίας.

Επίσης, μπορεί να οφείλεται στην περιβάλλουσα θερμοκρασία αν είναι υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση, παρότι οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του σώματος, όπως είναι ο ιδρώτας, λειτουργούν σωστά, ίσως να μη μπορέσει το σώμα να αποβάλλει τη θερμοκρασία στο περιβάλλον.

Άλλη περίπτωση μπορεί να είναι η παρενέργεια κάποιου φαρμάκου. Μεταξύ αυτών μπορείτε να βρείτε:

  • Οποιοδήποτε φάρμακο έχει επίδραση στις θερμογενετικές διεργασίες, όπως τα κορτικοστεροειδή ή τα συμπαθομιμητικά.
  • Φάρμακα που βλάπτουν ή αλλοιώνουν τη δραστηριότητα του ιστού που υποστηρίζει τη θερμογένεση. Ένα παράδειγμα είναι τα αναισθητικά.

Υπερθερμία μπορεί να προκληθεί επίσης εξαιτίας ορισμένων μεταβολικών ή διατροφικών προβλημάτων ή τραυματισμών στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Συμπτώματα υπερθερμίας

Αν η υπερθερμία οφείλεται στην υπερβολική φυσική προσπάθεια σε ένα περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες και τον υπερβολικό ιδρώτα, ο/η ασθενής ίσως βιώσει μυϊκούς σπασμούς, πονοκέφαλο, ζαλάδα, ναυτία, και κόπωση.

Σε περίπτωση όπου ο/η ασθενής με υπερθερμία δεν έχει κάνει κάποια φυσική δραστηριότητα, η πιθανότητα να υποφέρει από ναυτία και εμετό είναι και πάλι υπαρκτή. Ίσως υποφέρει ακόμη από συχνούς πονοκεφάλους, μυαλγία και αλλαγές στη διάθεση.

Επίσης, υπάρχει μια σειρά από άλλα σημάδια του σώματος. Η ταχυκαρδία και η υπόταση είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.

Ακόμη, υπάρχουν αλλαγές στο δέρμα. Όταν το δέρμα είναι πιο αδύναμο εξαιτίας της θερμότητας, γίνεται συνήθως χλωμό, κρύο, ενώ ιδρώνει. Ωστόσο, όταν ένας/μία ασθενής έχει θερμοπληξία, το δέρμα γίνεται κόκκινο και ζεστό. Πέραν από αυτές τις διαφορές, υπάρχει και ένα κοινό σύμπτωμα που είναι η ξηρότητα.

Θεραπεία για ασθενείς με υπερθερμία

Άνδρας κρατά θερμόμετρο

Για τη θεραπεία απαιτούνται κρύες κομπρέσες ή κρύα μπάνια για να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος.

Όπως αναφέραμε στο ξεκίνημα του άρθρου, η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της υπερθερμίας.

Αν η υπερθερμία προέρχεται από θερμοπληξία, τότε η θεραπεία θα χωριστεί σε δύο μέρη. Πρώτα, πρέπει να πέσει η θερμοκρασία του σώματος. Έπειτα, θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές.

Για το πρώτο βήμα, είναι καλύτερο να εφαρμόζετε συνέχεια κρύα επιθέματα. Μπορείτε να τα βουτάτε σε κρύο νερό, να βρέχετε το δέρμα με κρύο νερό ή να φροντίζετε να είστε σε ένα χώρο με αρκετό κρύο αέρα.

Σε περίπτωση όπου η υπερθερμία προέρχεται από φάρμακα, η θεραπεία έχει παραπάνω βήματα.

Πρώτα, ο/η ασθενής θα πρέπει να δει τον/η γιατρό του/ης. Εκείνος/η θα προτείνει τη διακοπή λήψης του φαρμάκου το οποίο είναι υπεύθυνο για την παθολογική κατάσταση.

Ο/η γιατρός θα πρέπει επίσης να εκτελέσει αιμοδυναμικό και αναλυτικό monitoring (παρακολούθηση) και να βοηθήσει στην επούλωση των υδροηλεκτρολυτικών αλλοιώσεων. Αν κριθεί απαραίτητο, ίσως να καταφύγει και σε οξυγονοθεραπεία.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο/η γιατρός ίσως χορηγήσει δαντρολένιο ως μυοχαλαρωτικό.

Τέλος, αν η υπερθερμία οφείλεται στην υπερβολική φυσική δραστηριότητα, τότε είναι σημαντικό να σταματήσετε την άσκηση αμέσως. Ξεκουραστείτε σε ένα πιο δροσερό μέρος και πιείτε πολλά κρύα υγρά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.