Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα parabens στα καλλυντικά

Τα parabens περιέχονται σχεδόν σε όλα τα καλλυντικά καθημερινής χρήσης. Η χρήση τους έχει τόσο υποστηρικτές όσο και πολέμιους, λόγω των επιπτώσεων της χημικής ουσίας στην υγεία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα parabens στα καλλυντικά
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το μακιγιάζ, οι θεραπείες μαλλιών, οι κρέμες, τα κραγιόν, τα αντηλιακά και σχεδόν όλα τα προϊόντα ομορφιάς χρειάζονται συντηρητικά για να αποτρέψουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Εξαιτίας αυτού, είναι φυσιολογικό να γνωρίζουμε για τη χρήση των parabens στα καλλυντικά.

Τι είναι λοιπόν τα parabens; Στην ουσία, είναι χημικές ουσίες που καταπολεμούν τις ζύμες και τους μύκητες. Παρόλο που ο σκοπός τους είναι να διατηρούν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων ομορφιάς, ορισμένων τροφίμων και ορισμένων φαρμάκων, οι ουσίες μπορεί να έχουν τοξικές επιδράσεις στην υγεία.

Ωστόσο, δεν αντενδείκνυνται σε όλες τις περιπτώσεις. Η επιστήμη και οι νόμοι εγκρίνουν τη χρήση μερικών συνταγών με το συστατικό, αλλά μόνο σε ορισμένες συγκεντρώσεις. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για αυτές τις ουσίες;

Τι είναι τα parabens;

Τα parabens είναι συντηρητικά που έχουν βακτηριοκτόνο και μυκητοκτόνο λειτουργία. Ανήκουν στα παράγωγα του παρα-υδροξυβενζοϊκού οξέος (PHBA) και, λόγω του χαμηλού τους κόστους, χρησιμοποιούνται ευρέως στη σύνθεση καλλυντικών.

Ωστόσο, η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη. Μια δημοσίευση στο περιοδικό Tecno-Logica προειδοποιεί για τη σημασία της παρακολούθησης των parabens, επειδή οι υψηλές συγκεντρώσεις τους θα μπορούσαν να συσσωρευτούν στους ιστούς του σώματος και να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα.

Οι ουσίες αυτές απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό, μεταβολίζονται και απεκκρίνονται στα ούρα. Ωστόσο, η απέκκριση είναι μερική, καθώς είναι ανιχνεύσιμες στο αίμα και στα ούρα. Επιπλέον, υπάρχουν υποψίες ότι οι ουσίες είναι ικανές να μεταβάλλουν την ορμονική ισορροπία ενεργοποιώντας ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Το κλειδί για την πρόληψη των βλαβών είναι να επιλέγετε προϊόντα με συγκεντρώσεις σε επιτρεπτά όρια.

Parabens in cosmetics.
Τα parabens βοηθούν στη διατήρηση των καλλυντικών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται στις επιτρεπόμενες ποσότητες.

Πώς να εντοπίζετε τα parabens στα καλλυντικά

Υπάρχουν οργανικά parabens, δηλαδή αυτά που μεταβολίζονται με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν επίσης συνθετικά parabens ή εκείνα που παρασκευάζονται με χημικά, αποτελούμενα από προπανόλη, αιθάνιο ή μεθανόλη.

Αναγνωρίστε τα στις ετικέτες με ονόματα που τελειώνουν σε paraben, για παράδειγμα, butylparaben, propylparaben και methylparaben.

Τα καλλυντικά που δεν περιέχουν αυτό το συστατικό συνήθως αναγράφουν στην επισήμανση “paraben-free”. Ωστόσο, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες, καθώς τα γράμματα είναι συνήθως πολύ μικρά ή η ονοματολογία και οι κωδικοί έχουν ακρωνύμια που τείνουν να μπερδεύουν το ένα πρόσθετο με το άλλο.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Ευαισθησία στα parabens στα καλλυντικά

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατατάσσει τα parabens στη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο κοινών συστατικών στα καλλυντικά. Ο ίδιος φορέας δεν έχει πληροφορίες ότι τα εν λόγω συντηρητικά στα προϊόντα ομορφιάς έχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Αν και δεν έχουν οσμές ή γεύσεις, ούτε αλλοιώνουν τις ιδιότητες του μακιγιάζ ή των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, οι αυξημένες δόσεις τους τείνουν να δημιουργούν δερματολογικές παθήσεις όπως ροδόχρους ακμή, δερματίτιδα και αλλεργίες.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν παρουσιάσετε κνησμό, πρήξιμο, κόκκινα εξογκώματα ή εξάνθημα μετά την εφαρμογή ενός καλλυντικού που περιέχει parabens.

Όσον αφορά τη σύνδεσή του με τον καρκίνο, ένα άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο Chemical SafetyFacts.org αναφέρει ότι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν βρει άμεση σχέση μεταξύ αυτής της ουσίας και της νόσου.

Parabens που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτά που πρέπει να αποφύγετε

Εκτός από τον FDA, η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνει τα parabens, αλλά με ορισμένους κανόνες.

Το ethylparaben και το methylparaben είναι ασφαλή σε μέγιστη συγκέντρωση 0,4% ανά προϊόν ή 0,8% αν πρόκειται για μείγμα. Μόνα τους ή σε συνδυασμό, το propylparaben και το butylparaben υποστηρίζονται σε σκευάσματα με περιεκτικότητα 0,14 %.

Μεταξύ των επιβλαβών είναι το phenylparaben, το isopropylparaben, το pentylparaben, το isobutylparaben και το benzylparaben. Όσον αφορά την ομάδα αυτή, δεν έχει αποδειχθεί πόσο ακριβώς επιβλαβή είναι για την υγεία, γι’ αυτό και απαγορεύονται.

Για τα παιδιά κάτω των 3 ετών, είναι πάντα προτιμότερο να χρησιμοποιείτε προϊόντα προσωπικής φροντίδας χωρίς paraben.

Πώς να αποθηκεύετε καλλυντικά με parabens

Σε καθημερινή βάση, πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να τροποποιήσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες, ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν είδη με αυτού του είδους τα συντηρητικά και να δοκιμάσουν τα “πράσινα καλλυντικά”.

Αν όμως εξακολουθείτε να έχετε κάποια προϊόντα με αυτή την ουσία ή εμπιστεύεστε περισσότερο την αποτελεσματικότητα της χημικής ουσίας, τότε λάβετε υπόψη σας τις ακόλουθες σκέψεις για την αποθήκευση:

  • Αποθηκεύστε τα σε μέρος όπου το φως δεν μπορεί να τα προσεγγίσει άμεσα.
  • Κλείνετε καλά τα δοχεία μετά την εφαρμογή του περιεχομένου.
  • Στοχεύστε σε μια μέση θερμοκρασία, καθώς οι πολύ υψηλές ή οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα αλλοιώσουν τη σταθερότητα των τύπων.
  • Ρωτήστε τον προμηθευτή των προϊόντων σας αν συνιστάται η ψύξη των προϊόντων. Ορισμένοι χρησιμοποιούν το ψυγείο για να διατηρούν κρέμες, λοσιόν και τονωτικά προσώπου.
Some cosmetics.
Η σωστή αποθήκευση των προϊόντων με parabens είναι το κλειδί για τη διατήρηση της σύνθεσής τους.

Προϊόντα με εναλλακτικές φόρμουλες στα parabens

Για δέρμα με υπερευαισθησία, το ισπανικό Ίδρυμα για το Υγιές Δέρμα συνιστά την αποφυγή επαφής ή έκθεσης στα parabens. Ελέγξτε την επισήμανση των προϊόντων πριν τα αγοράσετε και βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για φυσικά καλλυντικά.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε προϊόντα χωρίς συντηρητικά, καθώς δεν περιέχουν νερό και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Η συντήρηση αυτής της επιλογής γίνεται μέσω αντιοξειδωτικών που εμποδίζουν την οξείδωση και παρατείνουν τη χρησιμότητά τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.